Arama Motoru Optimizasyonu

URL Yapısı Optimizasyonu: SEO Dostu URL’ler Nasıl Oluşturulur?

URL Yapısı Optimizasyonu: SEO Dostu URL’ler Nasıl Oluşturulur?

Web sitelerinin URL yapısının önemi, genellikle görmezden gelinir. Çünkü pek çok kişi, kullanıcıların web sayfalarının URL’lerine dikkat etmediklerini düşünür.

Fakat sayfa içerisinde gezinen kullanıcılar, sayfada bulunan diğer her şey gibi URL içeriğine de göz atar.

Ek olarak URL yapısı yalnızca kullanıcılar için değil, arama motoru botlarının söz konusu sayfaları anlamlandırıp indexleyebilmesi için de önemlidir.

Bu yazımızda URL yapısının öneminden ve bu yapının SEO ile uyumlu bir şekilde nasıl optimize edilebileceğinden bahsedeceğiz.

SEO Dostu URL Nedir?

SEO dostu URL, arama motoru optimizasyonu ilkelerine göre oluşturulan URL’lerdir. Kullanıcılar ve botlar açısından uygun, okunabilir, kolay ve anlamlıdır.

Bu URL’ler, web sayfasını ziyarete gelen kullanıcıların ve arama motoru botlarının ilgili sayfanın amacını hızlı bir şekilde anlamasına yardımcı olur. 

SEO dostu URL’ler genellikle şu özelliklere sahiptir:

  • Anlamlıdır: Bulunduğu sayfanın konusunu ve içeriğini direkt yansıtabilmek SEO dostu URL’lerin temel özelliklerinden biridir. Örneğin küçük ev eşyaları satan bir e-ticaret sitesinin Küçük Ev Eşyaları > Mutfak > Kahve Makinesi kategorisinin şu URL yapısına sahip olduğunu düşünelim: www.example.com/kucuk-ev-aletleri/mutfak/kahve-makinesi. Bu URL yapısı, tıpkı Breadcrumb gibi kullanıcılara ve arama motoru botlarına ilgili sayfanın ne içerdiğine dair net bilgiler verir.
  • Kullanıcı Dostudur: Anlamsız karakterler veya ifadeler barındırmayan SEO dostu URL’lerdir. Eğer yukarıda örnek olarak verilen kategori www.example.com/k-e-a/m110/km^445bbb şekilde bir URL’e sahip olsaydı kullanıcılara herhangi bir bilgi vermez, kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramazdı.
  • Anahtar Kelime İçerir: SEO dostu URL’lerin en önemli özelliklerinden biri de bulunduğu sayfada hedeflenen anahtar kelimeyi içerecek yapıda kurgulanmasıdır. Örnekte verilen kategori sayfasının amacı, kahve makinelerini kullanıcılara listeleyebilmektir. Yani bu sayfanın ana anahtar kelimesi kahve makinesidir. Dolayısıyla www.example.com/kucuk-ev-aletleri/mutfak/kahve-makinesi URL’i, içerisinde kahve makinesi anahtar kelimesini bulundurarak hem botlara hem kullanıcılara baştan bilgi verir.
  • İdeal Uzunluktadır: SEO dostu URL’ler kısa ve öz olur. Tavsiye edilen sınırı aşan URL’ler arama motoru botları ve kullanıcılar tarafından görmezden gelinebilir. Normalde bir URL, maksimum 2.000 karakter uzunluğunda olabilir. Fakat SEO dostu URL’in 3-5 kelime olması gerektiği söylenebilir.
  • Kalıcıdır: SEO dostu URL’ler önemli bir neden ortaya çıkmadıkça sabit kalır, değiştirilmez. Bir web sitesindeki URL yapısının sürekli değiştirilmesi, performansı etkileyen bir aksiyondur. Bu nedenle URL yapısı SEO uyumluluğu gözetilerek kurgulanmalı ve olumsuz bir durum ortaya çıkmadıkça değiştirilmemelidir.
  • Paylaşım Kolaylığı Sunar: Bilindiği üzere web sayfalarının linkleri kullanıcılar arasında sıklıkla paylaşılır. Kötü URL yapısına sahip linkler, kullanıcılar tarafından tehlikeli olarak değerlendirebilir. Bu sebeple kullanıcıların SEO dostu URL’lere tıklama ihtimali çok daha yüksektir. 

URL’ler SEO İçin Neden Önemlidir?

URL yapısı pek çok açıdan SEO için değerlidir. Bunlardan en önemlilerine kısaca değinelim:

  • Sayfa performansının yakından incelenebilmesini sağlar.
  • Hataların hızlı bir şekilde tespit edilmesine imkân tanır.
  • Kullanıcı deneyimini iyileştirir.
  • Sayfaların arama motoru botları tarafından daha kolay anlaşılmasına olanak tanır.
  • Indexlenen ve indexlenmeyen sayfaların yönetimini kolaylaştırır.
  • Ranking skorlarını olumlu etkiler.

Sayfa performansının izlenmesine ve hata tespiti yapılmasına imkân vermesi konularını detaylandıralım:

Sayfa Performansının İzlenmesi

SEO dostu URL’ler, bir web sitesinin spesifik olarak seçilmiş sayfalarının performans skorlarının incelenmesine olanak tanır. Bu sayede web sitesi yöneticileri; söz konusu çoklu sayfaların tıklama, görüntülenme, CTR, pozisyon ve satış gibi birçok verisini kolaylıkla izleyebilir. 

Bu konuyu örneklendirelim:

  • www.example.com adresinde bir web sitesini ele alalım.
  • Bu web sitesinin e-ticaret alanında faaliyet gösterdiğini düşünelim. Sitede kategori, ürün ve blog sayfaları yer alsın.
  • Kategori sayfalarının URL’leri şu yapıda olsun: www.example.com/kategori/a-kategorisi 
  • Ürün sayfalarının yapısı ise şöyle olsun: www.example.com/kategori/b-kategorisi/c-urunu 
  • Son olarak blog sayfaları şu yapıda kurgulansın: www.example.com/blog/

URL yapısının bu şekilde düzenli kurgulanması, sayfaların performanslarını kategorik bazda takip etmeye olanak tanır.

Örneğin bu web sitesinin blog içeriklerinin ne kadar görüntülenme aldığını şu şekilde kontrol edebilirsiniz:

  • Google Search Console’a gidin ve mülkü seçerek “Performans” bölümüne tıklayın.
  • Filtrelerden “+yeni”yi seçin ve “sayfa”yı tercih edin.
  • “Şunu içeren URL’ler”i seçtikten sonra blog URL yapısı olan www.example.com/blog/ ifadesi girin ve “Uygula” deyin.

Bu adımların ardından web sitesindeki tüm blog içerikleri listelenir ve sayfaların performansı karşınıza çıkar.

Aynı yöntem kategori ve ürün sayfaları için de uygulanabilir. Bu sayede web sitesindeki her sayfa yapısı, toplu olarak incelenebilir hâle gelir.

Ek olarak bu yöntem, söz konusu sayfalardan elde edilen satış skorlarının da daha net bir şekilde incelenmesine olanak tanır.

Böylece hangi sayfaların iyi performans gösterdiğini tespit ederek o sayfalarda uyguladığınız stratejinin doğruluğundan emin olabilir, başarılı stratejileri farklı sayfalarınıza da uygulayabilirsiniz.

Ayrıca kötü performans gösteren sayfaları da bu yöntemle toplu olarak tespit edebilirsiniz. Bu sayede sayfaların ilgili yerlerinde değişiklikler gerçekleştirerek gerekli aksiyonları alabilirsiniz.

Hata Tespiti

Aynı yapıda kurgulanmış SEO dostu URL’ler sayesinde indexlenmeme, yavaşlık ve istenmeyen HTTP durum kodları gibi hatalar veren sayfaların hangi kategoride yer aldığı kolayca tespit edilebilir.

Örneğin herhangi bir sebeple indexlenmeyen 1.000 adet sayfayı Google Search Console üzerinden Gsheet’e çektiğimizi düşünelim.

Bu 1.000 URL’in tek tek incelenmesi oldukça uzun sürecek bir işlemdir. Fakat SEO dostu URL yapısı sütun filtreleme özelliğinin kullanılmasına olanak tanır. Böylece söz konusu hataların hangi sayfalarda ve kaç adet yaşandığı kolayca bulunabilir. 

Anlamlı URL’leri olan web siteleri hem kullanıcılar hem arama motoru botları açısından her zaman anlamsız ve karmaşık URL yapılarına sahip sitelere göre daha öndedir.

SEO Dostu URL Oluşturmak İçin En İyi Uygulamalar

SEO dostu URL oluştururken şu noktalara dikkat etmek gerekir:

Büyük Harf Kullanımından Kaçının

SEO dostu bir URL, yalnızca küçük harf içerir. Büyük harflerin kullanılması, arama motoru botları ve kullanıcıların kafa karışıklığı yaşamalarına neden olabilir.

Ayrıca küçük harf içeren URL yapıları, daha duru görünür. 

Bu sebeple URL yapınızın içerisinde büyük harfler yerine küçük harflerin kullanıldığından emin olun. 

Örneğin URL’i www.example.com/Bilgisayar-Alirken-Dikkat-Edilmesi-Gerekenler yerine www.example.com/blog/bilgisayar-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler şeklinde kurgulayabilirsiniz.

Alt Çizgi Kullanmayın

Google, URL’de alt çizgi kullanımını tavsiye etmediği için URL’inizi oluştururken alt çizgi yerine tire kullanmaya özen gösterin.

Örneğin URL yapısını www.example.com/blog/en_iyi_seo_araclari yerine www.example.com/blog/en-iyi-seo-araclari şeklinde kurgulayabilirsiniz.

Search ve Filtreli URL Yapınızı Gözden Geçirin

Kullanıcı search aramaları ve filtre çalıştırıldıktan sonra ortaya çıkan URL’leri yakından inceleyin. Bazı durumlarda bu sayfalar hatalı karakterler içerecek şekilde oluşabilir.

Örneğin URL

  • www.example.com/sdadf&crid=37XYGFKSRKUCV&sprefix=as%2Caps%2C506&ref=nb veya
  • https://www.example.com/bn=16225009011&rh=n%3A16225009011%2Cn%3A541966%2Cp_n_sb_14993011&dc&ds=v1%3A8i1WKpOWwxRShMUBASeUUv4QWBa%2FH4HXggbqcMj6Mtc&qid=1712317615&rnid=98614992011&ref=sr_nr_p_n_sb_certificate_id_1

şeklinde kurgulanmış olabilir.

Search ve filtre URL’leri için mümkünse daha basit, okunaklı, anlamlı ifadeler içeren uzantıları tercih edin. 

Bu URL’ler her ne kadar arama motoru botları tarafından not-indexed durumda olsalar da basit ifadelere sahip olacak şekilde oluşturulmaları, analiz işlemlerini kolaylaştıracaktır.

Değersiz URL’leri Robots.txt Üzerinden Engelleyin

URL yapınızı optimize ettikten sonra değersiz sayfaları tespit edin. Bu sayfaların arama motoru botları tarafından taranmaya çalışılması, crawl bütçenizi olumsuz etkileyebilir.

Değersiz sayfaların URL uzantılarını tespit ettikten sonra Robots.txt dosyasına ilgili disallow komutlarını girerek bu ortamı güncelleyin. 

Bu sayede arama motoru botlarına söz konusu sayfaları indexe almamaları yönünde direktif vermiş olacaksınız.

Crawl bütçesi hakkında daha fazla bilgi için “Crawl Bütçesi Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

301 Yönlendirme İşlemlerini Gerçekleştirin

URL yapı değişikliği işlemlerinin ardından unutulmaması gereken aksiyonlardan biri de 301 yönlendirmedir.

Yapısı değiştirilse de eski URL hâlâ Google tarafından indexlenmiş durumdadır. Bu durumda arama motoru botları eski URL’e gelecek ve 404 hatasıyla karşılaşacaktır.

Bunun önüne geçmek ve ilgili sayfanın trafiğini kaybetmemek için eski URL yapısını kalıcı olarak yeni hâline yönlendirmek gerekir.

Sonuç

SEO dostu URL’ler uzmanlara; tarama bütçesi, kullanıcı deneyimi, hata ve performans analizi gibi birçok konuda büyük kolaylıklar sağlar.

Karmaşık, anlamsız, SEO dostu olmayan URL yapılarıysa web sitesinin indexe alınmamasına kadar varan büyük sorunlara yol açabilir. 

Bu sebeple URL yapısı hatalı kurgulansa bile yeniden bir planlama yapmak ve bu konuda çaba sarf etmek yerinde bir aksiyon olacaktır.

Siz de organik verilerinizi iyileştirmek için web sitenizin SEO dostu URL yapısına sahip olup olmadığını kontrol edebilir, gerekli durumda URL yapı değişikliği için planlamalar yapabilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Arama Motoru Dostu 301 Yönlendirmeleri Nasıl Oluşturulur ve Yönetilir?
Arama Motoru Dostu 301 Yönlendirmeleri Nasıl Oluşturulur ve Yönetilir?
301 yönlendirmeler bir web sitesinin URL ve sayfa yönetimi için hayati öneme sahip olan yönlendirmelerdir. Bu yönlendirme biçimi; site açılımından site göçüne, URL değişikliklerinden ...
15 Mayıs 2024
GA4 ve Google Search Console Kullanarak İçerik Performansını Analiz Etme ve İyileştirme
GA4 ve Google Search Console Kullanarak İçerik Performansını Analiz Etme ve İyileştirme
Google Analytics 4 (GA4) ve Google Search Console, Google tarafından tespit edilen verileri aktarır. Sunduğu doğru veriler nedeniyle SEO uzmanları tarafından sıklıkla kullanılır. Uzmanlar ...
8 Mayıs 2024
Canonical URL Nedir? Nasıl Çalışır?
Canonical URL Nedir? Nasıl Çalışır?
Canonical etiketler, botlara hangi sayfaların eşsiz olduğu bilgisini aktardığından SEO açısından oldukça önemlidir.  Canonical yapısı bozuk olan web siteleri, büyük indexlenme hatalarıyla karşı ...
1 Mayıs 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!