Arama Motoru Optimizasyonu

Migration Süreçleri SEO İçin Nasıl Yönetilmeli?

Migration Süreçleri SEO İçin Nasıl Yönetilmeli?

Bir web sitesinin altyapı, domain ya da sunucu değişikliği yapması migration olarak adlandırılır.

Migration birçok komplike basamağı içerdiğinden süreç, yetkin SEO uzmanları tarafından yönetilmelidir.

Migration sürecinin gerektiği şekilde yönetilememesi, web sitesinin sahip olduğu trafiğin tamamen yitirilmesine neden olabilir. Bu sebeple SEO migration’ın önemini kavramak web sitesinin geleceği açısından oldukça önemlidir.

Bu yazımızda sizler için SEO migration süreçlerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız.

Sizler de burada yer alan bilgiler ışığında migration süreçlerinizi gözlemleyebilir, sürecin yönetimini çok daha iyi yaparak web sitenizin sahip olduğu trafiği korumasını sağlayabilirsiniz.

Site Migration Nedir?

Site migration ya da Türkçesiyle site göçü, genellikle web sitelerinin domain, sunucu ya da altyapı değişikliklerini ifade etmek için kullanılır.

Site göçlerinde genellikle web sitesi trafiğinde azalmalar görülür. Bu noktada SEO uzmanlarının görevi, bu aksiyonun en doğru şekilde alınmasını sağlayarak düşüşü minimum düzeyde tutmaktır. 

Bu düzeyin minimumda tutulamaması, web sitesinin tüm trafiğinin yitirilmesine neden olabilir. Bu durum, iyi yönetilemeyen site göçü işleminin bir sonucu olarak web sitesinin arama motoru botları tarafından taranamaz hâle gelmesinden kaynaklanır. 

Buradan hareketle site göçü plansız ve yanlış yapılan web sitelerinin arama motoru sonuç sayfasında dahi kullanıcı karşısına çıkmayacakları söylenebilir.

Neden Site Migration Yapılır?

Site migration genellikle aşağıdaki sebeplerden dolayı gerçekleştirilir:

  • Http’den Https’ye geçiş,
  • Sunucu değişiklikleri,
  • Altyapı değişiklikleri,
  • Domain değişiklikleri.

Http > Https Geçişi

Http (Hypertext Transfer Protocol), bilindiği üzere Https (Hypertext Transfer Protocol Secure) olarak kullanılmaktadır. Https, http’nin güvenli versiyonudur ve web sitesi verilerinin şifrelenerek güvende tutulmasını sağlar.

Tüm web sitelerinin güvenli olarak algılanabilmek için Https kullanması gerekir. Bu sebeple web sitelerinin birçoğu bu işlemi uzun zaman önce gerçekleştirmiştir.

Fakat kullanım ilk olarak yürürlüğe girdiğinde tüm web siteleri http olan tüm URL’lerini https olarak değiştirmek durumunda kalmışlardır. Bu URL değişikliğiyse site göçü başlığı altına alınabilecek bir konudur. 

Http > Https geçişi sırasında aşağıdaki adımlar izlenir:

  • Web sitesi için bir SSL sertifikası edinilir. Bu sertifika web sitesi içerisinde etkinleştirilir ve https aktif edilmiş olur.
  • Bu işlemin ardından eski http URL’lerin yeni https’li URL’lere yönlendirilmesi gerekir. Bu noktada web sitesinin sahip olduğu tüm URL’ler kalıcı olarak https bağlantılara yönlendirilmelidir.

Altyapı ya da Platform Değişiklikleri

Site göçü işleminin en yaygın sebeplerinden biri altyapı değişikliğidir. Altyapı değişikliği genellikle mevcut altyapının web sitesi yöneticisinin isteklerine yanıt verememesi nedeniyle yapılır. Bu isteklere birkaç örnek verelim:

  • Tema değişiklikleri,
  • Ürün stok entegrasyonları,
  • Sayfaların istenilen alanlarına metin girilememesi,
  • Site hızına müdahale edilememesi,
  • CMS’in yetersiz kalması.

Örneğin bir web sitesinin Shopify’dan WordPress’e geçiş yapması, altyapı değişikliği olarak adlandırılır. Bu işlem başlı başına zor ve efor gerektiren bir işlemdir. Altyapı değişikliklerinde genellikle birden fazla departman bir arada çalışarak süreçleri tamamlamaya gayret eder.

Altyapı değişiklikleri genellikle aşağıdaki adımları içerir:

  • Web sitesi içerisinde yer alan içeriklerin/ürünlerin kopyalanması ve yeni ortama aktarılması. Bu işlem manuel ya da otomatik olarak yapılabilir. Fakat işlem tamamlandıktan sonra sürecin kontrolünün manuel olarak gerçekleştirilmesi önerilir.
  • Yeni altyapıda web sitesi karakterine uygun olan temanın seçilmesi.
  • Web sitesi eğer e-ticaret alanında faaliyet gösteriyorsa ödeme, kargo ve diğer satın alma işlemlerini içeren fonksiyonların doğru şekilde kurgulanması.
  • Yeni altyapının test ortamında incelenmesi.
  • Yeni platformun teknik ve content SEO yönünden incelenmesi.
  • Gerekliyse 301 kalıcı yönlendirmelerin yapılması.

Altyapı değişikliği söz konusu olduğunda yukarıdaki adımların her biri son derece önemli ve web sitesi için kritiktir. Bu sebeple yukarıdaki maddeleri yazımızın devamında detaylı şekilde ele alacak ve sizler için konuyu daha net bir biçimde açıklamaya çalışacağız.

Domain Değişiklikleri 

Çok yaygın olmasa da bazı durumlarda web sitesi yöneticileri, domain değişikliği kararı alabilir.

Bu senaryo gerçekleştiğinde site göçü devreye girer. Bu aşama da diğerleri gibi sıkı takip edilmeli ve uzman kontrolünde gerçekleştirilmelidir.

Eski adresin doğru bir şekilde yeni adrese yönlendirilememesi, eski adreste bulunan tüm anahtar kelime otoritesi ve ranking skorlarının çöpe gitmesine neden olabilir.

Domain değişikliği söz konusu olduğunda da altyapı değişikliğine benzer bir aksiyon alınır. 

Bu noktada www kullanımı, https ve diğer değişiklikler gerek Google Search Console, gerek direkt olarak web sitesi içerisinden kontrol edilmelidir.

Site Migration SEO’yu Nasıl Etkiler?

Site göçü süreçlerinin web sitesi organik trafiğini yüksek oranda kötü etkilediği düşünülür. Fakat bu durum yalnızca migration süreçleri kötü yönetilen göçler için söz konusudur.

Site göçü aşamaları boyunca gerçekleştirilen her aksiyonun kontrollü ve doğru şekilde yapılması, bu tarz kötü senaryoların yaşanma ihtimalinin önüne geçecektir.

Fakat bu noktada altı çizilmesi gerekir ki site migration işlemleri genellikle ufak da olsa trafik kayıplarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum arama motoru botlarının yeni web sitesini taramak için zamana ihtiyaç duymasından kaynaklanır.

Eski siteden yeni siteye geçerken bu aksiyon, uzmanlar tarafından arama motoruna bildirilir. Bu aşamada arama motoru botları, yeni web sitesini eskisi gibi görebilmek için tarama işlemlerine başlar.

Bu aşamada eski web sitesinde bulunan meta title, description ve H1 gibi kritik önemdeki elemanların yeni web sitesinde de aynı şekilde bulunması gerekir. Aksi hâlde eski ranking skorları kötü etkilenebilir.

Web sitesinin boyut olarak büyük ve çok sayfalı olması, geçiş aşamasında bazı elemanların kaybedilmesine, yanlış şekilde eklenmesine neden olabilir. Site göçü sırasında ortaya çıkan ufak ya da büyük trafik kayıpları da tam olarak bu yanlışlığın boyutuna bağlıdır. 

Site migration’ın SEO’yu nasıl etkileyeceği sorusuna farklı bir şekilde de yanıt verilebilir: Site göçü, web sitesi yöneticileri ve uzmanlar tarafından alınan kritik bir karardır ve kesinlikle keyfi olarak verilmemelidir. Bu karar, genellikle eski altyapının yanıt veremediği bir gereklilik söz konusu olduğunda yapılır. 

Bu durumda web sitesinin göç ettiği yeni altyapının daha fazla aksiyona yanıt verebilmesi ve daha kullanışlı olması beklenir. 

Örnek vermek gerekirse bazı Content Management Systemler (CMS) sayfa içerisindeki metinler, meta title, meta description, H1, H2… gibi alanları düzenleme konusunda yetersizdir. 

Bu alanlarsa bilindiği üzere direkt olarak kullanıcı deneyimi ve SEO ile ilişkilidir. Bu alanlara müdahale edilmemesi, SEO performasının geliştirilebilmesi konusunda zorlukların yaşanmasına neden olabilir. 

Bu sebeple bu tür zorluklarla karşılaşan web site yöneticileri, altyapı değişikliği yapma kararı verebilirler.

Bu noktada söz konusu örnekteki web site migration’ın SEO anlamında son derece olumlu olacağı söyleyebilir. Yeni altyapı sayesinde web sitesinin birçok SEO maddesi tamamlanabilecek, yeni anahtar kelime hedeflemeleri yapılabilecektir.

Ayrıntılı Site Migration Kontrol Listesi

Site migration süreci bu aksiyonu daha önce almamış kişiler için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple yazımızın bu bölümünde site migration aşamalarının her bir basamağını ayrıntılı olarak açıklamaya gayret ettik.

Bölüm 1: Migration Planınızı Oluşturun

Bu noktada web site göçü aşamasını üç ayrı başlık altında inceledik. İlk başlıkta sizler için yeni siteyi hazırlama aşamasındaki ayrıntıları bir araya getirdik.

Hangi Türden Geçiş Yapacaksanız Ona Uygun Hazırlık Yapın

Her web site göçü farklı aksiyonlara ihtiyaç duyabilir. Örnek vermek gerekirse domain değişikliğiyle altyapı değişikliği birbirinden farklı yapılacaklar listesine ihtiyaç duyar.

Bu sebeple ilk olarak geçiş türünü, ardından bu geçiş türüne uygun maddeleri belirlemeniz gerekir.

Bu noktada detaylı araştırmalar yapmanızı ve işin uzmanlarından yardım almanızı öneririz.

Sitenizin Bir Kopyasını Oluşturun

Web site göçü işlemlerinde sık yapılan hatalardan biri, eski adresin kopyasını almamaktır.

Bazı durumlarda web sitesi transfer aşamalarında sorun yaşanabilir. Bu durum, eski adreste bulunan bilgilerin kaybolmasına neden olabilir.

Bu sebeple site göçü için aksiyon almadan önce web sitesine ait tüm dosyaların indirilmesi ve kaydedilmesi gerekir.

Hazırladığınız Siteye Erişimi Engelleyin

Web sitenizin bir kopyasını almanızın ardından yeni web sitenizle ilgilenmeye başlayabilirsiniz.

Yeni web sitesinin tema, title, description, text, ürün ve içerik düzenlemelerini istediğiniz gibi yapmanızın ardından artık göç işlemine hazırsınız. 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir detay bulunmaktadır: Yeni web sitesinin arama motoru botları tarafından taranabilir olmaması gerekmektedir.

Bu adresin botlar tarafından taranabilir olması, adresin eski web sitesinin bir tür kopyası olarak algılanmasına neden olabilir. 

Bunun yanı sıra bu yeni adres Google arama sonuçlarında kullanıcı karşısına çıkabilir ve kullanıcıları yanlış yönlendirebilir.

Yeni Siteniz İçin Bir GA4 Oluşturun

Yeni adrese geçiş yapmadan önce bir Google Analytics 4 hesabı açın. Bu hesabın site göçü işlemi tamamlanmadan önce açılması, sürecin ilerleyen aşamalarında işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Yeni siteye geçişin ardından GA4 hesabını aktive etmek süreç başındaki kullanıcı hareketleri, trafik ve ciro gibi metriklerin takip edilememesine neden olabilir. 

Sitenizde Teknik SEO Denetimi Yapın

Yeni web sitesine geçiş yapmadan önce bu adresin teknik SEO anlamında nasıl bir skora sahip olduğunu öğrenmek faydalı olacaktır. Çünkü teknik olarak yetersiz bir skora sahip olan yeni adres, eski performansın yakalanabilmesi noktasında geride kalabilir.

Bu sebeple yeni adresi ilk olarak Screaming Frog ya da benzer bir tool üzerinden tarayın. Bu noktada bu adreste bulunan URL’ler, internal linkler, görseller ve anchor textler gibi önemli SEO elemanları konusunda bilgi edinebilir ve gerekli aksiyonları alabilirsiniz.

Yine Screaming Frog aracılığıyla yeni adreste bulunan canonical linkleri inceleyin. Canonical link yapısının yanlış kurgulanmasının tüm web site performasını doğrudan olumsuz etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Canonical link hakkında daha fazla bilgi almak için “Canonical URL Nedir? Nasıl Çalışır?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ardından yeni web sitesinin Robots.txt dokümanını incelemelisiniz. Bunun için https://www.example.com/robots.txt adresine gidin ve bu ortamdaki Disallow komutlarını dikkatli şekilde inceleyin.

Robots.txt dosyası ve nasıl oluşturulacağına dair daha fazla bilgi almak için “Robots.txt Nedir? Nasıl Oluşturulur? Doğru Kullanım Yöntemleri Neler?” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ardından yeni web sitesinin Sitemap adresine gidin ve bu ortamdaki URL’leri yakından inceleyin. Site haritasında bulunan URL, lastmod, changefreq ve priority gibi elemanların doğru verildiğinden emin olun.

Eğer site haritası hakkında bir rehbere ihtiyaç duyuyorsanız “Sitemap Nedir? Nasıl Oluşturulur?” adlı içeriğimiz sizlere yardımcı olabilir.

Çok dilli bir web sitesi kullanıyorsanız bu aşamada web sitesi içerisinde yer alan hreflang etiketlerini de kontrol etmeniz gerekir. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Hreflang Etiketi Nedir? Hreflang Etiketi Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımıza davetlisiniz.

Teknik SEO denetiminin bir diğer maddesiyse web sitesinin hızı ve mobil uyumluluğudur. Yeni adresin hız ve mobil uyumluluk testlerini yapmak site göçü sonrasında yaşanacak trafik kaybını minimuma indirebilecek aksiyonlardan biridir.

Bunun için Lighthouse gibi bir araç aracılığıyla yeni adresinizi taratın. İşlemin tamamlanmasının ardından yeni web sitenizin hız skorlarını inceleyin.

Not: Lighthouse, tarama işleminin tamamlanmasının ardından web sitesinde bulunan sorunları ve önerileri listeler. Bu noktada karşınıza çıkan önerileri bir uzman yardımıyla değerlendirerek yeni web sitenizi daha iyi bir noktaya getirebilecek aksiyonları alabilirsiniz.

Hazırlık Yaptığınız Web Sitenizi Erişime Açın

Tüm aksiyonlar için hazır olmanızın ardından yeni web sitenizi erişime açabilirsiniz. Fakat bu noktada web site göçü işlemlerinin henüz bitmediğini unutmamalısınız.

DNS TTL Değerlerinizi Güncelleyin 

Eski sunucudan yeni sunucuya geçerken DNS TTL kayıtlarınızı güncellemeyi unutmayın. Bu adımın atlanması, yeni IP adresine yönlendirme işlemlerinin daha yavaş gerçekleşmesine neden olacaktır. Bu noktada unutulmamalıdır ki site migration söz konusu olduğunda işlerin yavaş ilerlemesi, kullanıcı kaybı anlamına gelmektedir.

Bölüm 2: Eski URL’leri Yeni URL’ler İle Eşleştirme

Yeni web sitesinin hazırlanması ve erişime açılmasının ardından 2. bölüme geçebiliriz. Bu aşamada artık yeni web sitesi hazır ve taranabilir durumdadır. Bu sebeple 2. bölümdeki aksiyonlar hem dikkatli hem hızlı bir şekilde alınmalıdır.

Mevcut URL’lerinizin Bir Listesini Oluşturun

Eski adreste bulunan URL’lerin tamamını çıkarmalı ve bir liste oluşturmalısınız. Bu aksiyon, site göçü sürecindeki yönlendirme adımını çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilmenize olanak tanıyacaktır.

Hangi Sayfaların Yönlendirileceğini ve Hangi Sayfaların Silineceğini Planlayın

Web site göçünün en iyi tarafı, işlem esnasında eski ve değersiz URL’lerden kurtulabilmeyi sağlamasıdır.

Yeni web sitenize tam olarak geçmeden önce eski adreste bulunan değersiz URL’leri bir araya getirebilir ve bu sayfalardan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Fakat bu işlem kritik önem derecesindedir: Değerli bir sayfanın silinmesine karar vermek ilgili sayfadan alınan trafiğin kalıcı olarak kaybedilmesine yol açabilir.

Bu sebeple silinecek ve yönlendirilecek sayfalara bir uzman kılavuzluğunda karar verilmesi tavsiye edilir. 

Yeni Web Sitenizdeki URL’leri Güncelleyin

Bu aşama da web site göçünün site yöneticilerine sağladığı avantajlardan biridir: Artık yeni bir web sitesine geçiş yaptığınız için bu yeni adresteki URL yapısını istediğiniz şekilde kurgulayabilirsiniz.

Bu sebeple yeni URL yapınızın daha kolay takip edilebilir ve SEO uyumlu olduğuna emin olun.

Hazırlanan Sitenizde Son Kontrolleri Yapın

Bu aşamaya kadar olan maddelerin tamamlanmasının ardından yeni web sitesine geçiş için artık hazır durumdasınız.

Son olarak hazırlanan yeni web sitenizi yeniden gözden geçirin. Aşağıdaki maddeleri tekrar inceleyin:

  • Meta title ve description,
  • H1 ve diğer heading etiketleri,
  • Kategori, ürün ve blog içerikleri,
  • Canonical etiketler,
  • Robots.txt dosyası,
  • Site haritası,
  • Hreflang etiketleri,
  • Web site hızı,
  • Mobil uyumluluk,
  • Internal linkler,
  • External linkler.

Bölüm 3: Geçişi Tamamlayın

Bu aşamada artık eski ve yeni web sitesindeki tüm maddeler kontrol edilmiş ve hazır durumda olmalıdır. 

Her şeyin doğru yapıldığına emin olmanızın ardından aşağıdaki aksiyonları alarak yeni web sitenize sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirsiniz:

  • Mevcut web sitesini kaydedin ve bir kopyasını alın.
  • DNS ayarlarını güncellediğinizden emin olun.
  • Yeni web sitenizin arama motoru botları tarafından taranabilir hâlde olup olmadığını kontrol edin.
  • 301 Redirect ve removalları etkin hâle getirin. Bu noktada bölüm 2’de oluşturduğunuz URL listelerinden faydalanın.
  • Google Search Console’da yer alan uyarıları düzenli olarak takip edin. Herhangi bir sorun tespit ettiğinizde hızlıca aksiyon alın.
  • Eski web sitenize verilen Backlinkleri tespit edin ve yeni adresle değiştirilmeleri konusunda dış bağlantı adreslerle iletişime geçin.
  • İlk etapta haftalık, sonrasında aylık olarak SEO Audit yapın. Web sitenizi sık sık kontrol edin. Ortaya çıkan yeni sorunlar için aksiyon planları oluşturun.
  • GA4 ve Google Search Console verilerinin doğru şekilde aktığından emin olun. Bu ortamları düzenli olarak takip edin.
  • Başta Google Search Console olmak üzere anahtar kelime ve sayfa pozisyonlarınızı takip edin. Bu noktada Semrush gibi online toollar kullanarak pozisyon yükseliş ve düşüşleri için uyarılar oluşturun. Bu sayede olumlu ve olumsuz durumları zamanında takip edebilirsiniz.
  • Tüm adımların tamamlandığından emin olmanızın ardından eski hosting’inizi iptal edin.

Sonuç

Site migration, başta SEO olmak üzere tüm web site performans kanalları için son derece kritik bir işlemdir. Bu işlemin doğru şekilde yönetilmesi, yeni adrese geçiş aşamasındaki trafik kaybının minimum düzeyde tutulabilmesine imkân sağlar.

Doğru yönetildiği takdirde site göçünün web site performansını daha iyi bir noktaya taşıyacağını unutmayın.

Bu yazıda sizler için SEO’da migration süreçlerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Sizler de burada edindiğiniz bilgiler ışığında site göçü aşamalarını yakından takip edebilir, migration sırasında yaşanabilecek trafik kaybını minimum düzeyde tutarak daha iyi bir ortamda kullanıcılara hizmet vermeye başlayabilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
URL Yapısı Optimizasyonu: SEO Dostu URL’ler Nasıl Oluşturulur?
URL Yapısı Optimizasyonu: SEO Dostu URL’ler Nasıl Oluşturulur?
Web sitelerinin URL yapısının önemi, genellikle görmezden gelinir. Çünkü pek çok kişi, kullanıcıların web sayfalarının URL’lerine dikkat etmediklerini düşünür. Fakat sayfa içerisinde gezinen kullanıcılar, ...
22 Mayıs 2024
Arama Motoru Dostu 301 Yönlendirmeleri Nasıl Oluşturulur ve Yönetilir?
Arama Motoru Dostu 301 Yönlendirmeleri Nasıl Oluşturulur ve Yönetilir?
301 yönlendirmeler bir web sitesinin URL ve sayfa yönetimi için hayati öneme sahip olan yönlendirmelerdir. Bu yönlendirme biçimi; site açılımından site göçüne, URL değişikliklerinden ...
15 Mayıs 2024
GA4 ve Google Search Console Kullanarak İçerik Performansını Analiz Etme ve İyileştirme
GA4 ve Google Search Console Kullanarak İçerik Performansını Analiz Etme ve İyileştirme
Google Analytics 4 (GA4) ve Google Search Console, Google tarafından tespit edilen verileri aktarır. Sunduğu doğru veriler nedeniyle SEO uzmanları tarafından sıklıkla kullanılır. Uzmanlar ...
8 Mayıs 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!