Arama Motoru Optimizasyonu

Hreflang Etiketi Nedir? Hreflang Etiketi Nasıl Kullanılır?

Hreflang Etiketi Nedir? Hreflang Etiketi Nasıl Kullanılır?

Eğer çok dilli bir web sitesi yönetiyor ya da web sitenizdeki dil sayısını artırmayı düşünüyorsanız arzuladığınız trafiğe ulaşmak için mutlaka hreflang etiketini kullanmalısınız. Gelin; hreflang etiketinin ne olduğundan, ne işe yaradığından ve nasıl kullanılacağından bahsedelim.

Hreflang Nedir?

Hreflang, web sitesinin farklı dillerin ve aynı dilin diğer coğrafi bölge versiyonlarının doğru kullanıcılara gösterilebilmesini sağlayan bir HTML etiketidir.

Bu etiket, web sitesine gelen arama motoru botları tarafından okunur. Böylece web sitesine giriş yapan kullanıcının bölgesine uygun versiyon açılır.

Hreflang etiketi hem kullanıcı hem arama motoru botları açısından çok dilli web sitelerinde bulunması gereken bir yapı ve SEO için son derece önemli.

Hreflang Etiketinin İşlevi

Hreflang etiketinin iki temel işlevi vardır:

  • Arama motorlarının kullanıcılara doğru versiyondaki sayfaları göstermesini ve
  • Arama motorunun web sitesinin faaliyette olduğu bölgeleri anlamasını sağlamak.

Hreflang etiketi, aynı zamanda aynı dili konuşan fakat farklı bölgelerde yaşayan kullanıcıların da farklı versiyonlardaki sayfalarla karşılaşmalarını sağlayabilir.

Örneğin bir web sitesinin Amerika ve Kanada için iki ayrı versiyonu olduğunu düşünelim. Bunun sebebinin ise bu iki bölgeye farklı fiyatlar vermek olduğunu kabul edelim. Hreflang etiketi, ilgili web sitesine Amerika’dan giriş yapan kullanıcıların bu bölge için özel olarak oluşturulmuş web sayfalarıyla karşılaşmalarını sağlar. 

Hreflang Etiketi Kullanmanın Yararları

Hreflang etiketi kullanmak daha önce de belirtildiği gibi kullanıcı deneyimini iyileştirir. Bu etiketi kullanmanın diğer faydaları ise şunlardır:

  • Hreflang etiketini kullanan web siteleri daha iyi dönüşüm skorlarına sahip olacağından SEO stratejilerinde de başarılı olabilir.
  • Hreflang etiketi kullanmanın bir diğer yararı ise hazırlanan içeriklerin ve trafik yönetiminin başarılı olmasını sağlamasıdır. Amerika ve Kanada örneğinden devam edersek bu iki ülke için oluşturulan web site versiyonları, birbirlerinden farklı sayfaları barındıracaktır. Eğer hreflang etiketi kullanılmazsa bu sayfalardaki içerik çalışmalarına yapılan yatırım boşa gidebilir.
  • Hreflang etiketinin bir diğer yararı ise doğru hedef kitlenin belirlenmesini mümkün kılmasıdır. Kullanıcıya doğru versiyonun gösterilebilmesi, bir web sitesinin en temel OKR’larındandır. 

Temel Hreflang Etiketi Kullanım Senaryoları

Hreflang kullanımının nasıl olacağı, web sitesinin dil ve bölge sayısına göre farklılık gösterir. Gelin, web sitelerinin çeşitli senaryolardaki hreflang yapılarını inceleyelim:

Çoklu Dil İçeren Web Siteleri

Kullanıcılara daha doğru içerikleri sunabilmek için çoklu dil içeren web sitelerinde hreflang etiketinin kullanılması gerekir. Bunun için ilk olarak URL yapısına odaklanılmalıdır. Çoklu dil içeren sayfalarda bu durum URL’de belirtilmelidir. 

Subdomain dışındaki örneklerden yola çıkarak söyleyecek olursak bir web sitesinin İngilizce versiyonu, www.example.com/en şeklinde olabilir.

İngilizce, İspanyolca ve Fransızca dillerini barındıran bir web sitesi için aşağıdaki hreflang etiketi kullanılabilir:

< link rel="alternate" hreflang="en" href="http://example.com/en/">< link rel="alternate" hreflang="es" href="http://example.com/es/">< link rel="alternate" hreflang="fr" href="http://example.com/fr/">

Yukarıdaki yapı sayesinde arama motorlarının web sitenizin ilgili dillerdeki versiyonlarını anlamasını ve kullanıcıların karşısına doğru sayfaların çıkarılmasını sağlayabilirsiniz.

Çoklu Lokasyon Hedefleyen Web Siteleri

Çoklu lokasyon hedefleyen web sitelerinde ise kullanıcılara aynı dilde fakat farklı versiyonda hazırlanan web sayfalarınızı gösterebilirsiniz.

Amerika ve Kanada örneğini tekrar hatırlayacak olursak Amerika’daki kullanıcılara farklı, Kanada’daki kullanıcılara farklı web sayfaları göstermek istediğimizi düşünelim. Bu durumda aşağıdaki hreflang etiketini kullanarak bunu sağlayabiliriz:

< link rel="alternate" hreflang="en-US" href="http://example.com/us/">
< link rel="alternate" hreflang="en-GB" href="http://example.com/uk/">

Bu yapıyı farklı coğrafyalarda konuşulan İspanyolca gibi dillerde de kullanabilirsiniz. Bu noktada hreflang etiketinin önemini göz önünde bulundurarak bir yurt dışı pazar araştırması yapabilir ve potansiyel gördüğünüz ülkelere açılabilirsiniz.

Farklı Dil ve Lokasyonlarda Hizmet Veren Web Siteleri

Hreflang etiketi, farklı dil ve lokasyon bilgilerinin her ikisinin de arama motoru botlarına bildirilmesini sağlayabilir. 

Bu noktada yapılması gereken tek şey, hreflang etiketinde ilgili bölgelerin ve dillerin belirtilmiş olmasıdır:

< link rel="alternate" hreflang="en-US" href="http://example.com/us/">
< link rel="alternate" hreflang="en-GB" href="http://example.com/uk/">
< link rel="alternate" hreflang="es-ES" href="http://example.com/es/">
< link rel="alternate" hreflang="fr-FR" href="http://example.com/fr/">

Hreflang Etiketi Uygulama Stratejileri

Hreflang etiketini uygulamak için şu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

Doğru Dil ve Lokasyon Kodlarını Seçme

Hreflang etiketi uygulaması her ne kadar basit gibi görünse de ilgili yapıyı web sitesine eklerken yapılan ufak bir hata, etiketin çalışmamasına neden olabilir. Doğrul dil ve lokasyon kodlarını seçmemek sıklıkla yapılan basit hatalardandır.

Hreflang etiketi yazılmadan önce dil ve lokasyon kodları iyice araştırılmalıdır. Bölgesel diller için belirlenen kodların doğruluğundan emin olunmalıdır.

Ayrıca bir web sayfasının tüm diller ve bölgeler için genel olarak geçerli olduğu düşünülüyorsa x-default yapısı kullanılabilir. 

HTML İşaretlemesi Nasıl Yapılır?

Hreflang etiketini web sitesine entegre etmenin en kolay yolu, HTML işaretlemesi kullanmaktır. Bu aksiyonu alabilmek için hazırlanan hreflang etiketi, web sayfalarının alanına eklenmelidir.

Hreflang oluşturmak içinse https://localizely.com/hreflang-generator/ adresine gidebilir ve aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Web sitesine gidin ve “Website URL” olan bölüme web sitenizin adresini girin.
  • “Language” kısmından dili seçin.
  • “Country” kısmından bölge seçin.
  • X-default eklenmesini istiyorsanız “Default” tuşunu aktifleştirin.
  • Dil ve bölge eklemek için sağ alttaki “Add language/country URL” butonuna tıklayın.
  • İşlemler bitince “Generate Hreflang Tags”i tıklayın.

Örneğin bu web sitesini kullanarak Türkiye-Türkçe, Amerika-İngilizce, İngiltere-İngilizce, Kanada-İngilizce web sitesi için aşağıdaki hreflang etiketini elde ettik:

< link rel="alternate" href="https://example.com/tr" hreflang="tr-TR" />
< link rel="alternate" href="https://example.com/uk" hreflang="en-GB" />
< link rel="alternate" href="https://example.com/us" hreflang="en-US" />
< link rel="alternate" href="https://example.com/ca" hreflang="en-CA" />

XML Sitemap ve HTTP Header Kullanımı

HTTP header ile hreflang eklenecek sayfalar, HTML yapısı içermeyen sayfalardır. Bu tür sayfalarda hreflang eklemesi, HTTP header yapısıyla gerçekleştirilebilir.

XML sitemap yöntemi ise hreflang etiketinin site haritasında verilmesi anlamına gelir. Bu yöntem, arama motoru botlarının ilgili sayfalardaki değişiklikleri daha hızlı öğrenmesini sağlayabileceğinden sıklıkla tercih edilir.

Bunun için site haritasında bulunan her URL’in altına ilgili sayfanın diğer dil ve bölgelerdeki versiyonları eklenir. Bu yapı şöyle görünür:

< url>        http://example.com/en/        http://example.com/es/ < /urlset>

HTML eklentisi yöntemi hem kolay hem daha müdahale edilebilir olduğundan web sitesi sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir.

En İyi Uygulama Stratejileri

Hreflang etiketi kullanmaya başlayarak satış stratejilerinizi geliştirebilir, farklı dil ve bölgelere açılarak daha iyi gelirler elde edebilirsiniz. Bunun için şu stratejileri uygulayabilirsiniz:

Hreflang Etiketini Doğrulama

Dil ve bölge sayısı arttıkça yapının kontrol edilmesi zorlaşabileceğinden hreflang etiketi web sitesine kurulduktan sonra ilgili yapının yakından takip edilmesi gerekir. 

Bu doğrultuda web sitesinin farklı dil ve bölgelerden gelen kullanıcıya yanıt verip vermediği, düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bu kontrol, manuel olarak ya da Semrush gibi online toollar aracılığıyla yapılabilir.

Dil ve Lokasyon Belirleme Metotları

Hreflang yapısını kullanmaya başlamadan önce hangi bölge ve dillerde ne kadar potansiyel trafiğe sahip olduğunuzu araştırmanız gerekir. Bunu yapmanın birçok yolu vardır.

Google Search Console üzerinden örnek verecek olursak bu ortamda ülke kırılımlı trafiğinizi inceleyebilirsiniz. Eğer farklı bir ülkeden yavaş yavaş gösterim kazanıyorsanız bu ülke için bir versiyon oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Fakat ilgili bölgede faaliyete geçmek için bölgedeki verilerinizin önceden artmasını beklemek zorunda değilsiniz. Farklı pazar araştırmaları ve stratejiler, sizi ilgili bölgede çalışmak için teşvik edebilir. Bu durumda da yeni bölgede yola çıkış hızınızı artırmak için hreflang etiketinden yardım alabilirsiniz.

Test Araçları ve Hata Ayıklama Stratejileri

Hreflang yapılarındaki hataları tespit edebilecek birçok yöntem vardır. Manuel yöntemde sayfaların kaynak koduna girip bir inceleme yapmak gerekir. Ancak bu hem uzun hem yorucu bir süreç olabilir.

Bu sebeple Semrush gibi online toolları kullanarak hreflang yapısındaki bozuklukları tespit edebilirsiniz. Semrush Site Audit bölümünde bulunan taramayı başlatabilir, eğer varsa web sitenizdeki hreflang etiketi hatalarını görüntüleyebilirsiniz. Site Audit tüm web sitesini taradığı için işlem biraz uzun sürebilir.

Konu eğer yalnızca hreflang ise https://hreflangchecker.com/ ve benzeri web sitelerinden de yardım alınabilir. Bu web sitesi, girilen URL içerisinde bulunan hreflang yapılarını ve bunlarda bulunan hataları listeler. 

Yaygın Hata ve Sorunlar

Hreflang etiketi eklenirken yapılan birkaç yaygın hataya da kısaca değinelim:

  • Hreflang etiketi kullanırken yapılan en büyük hatalardan biri, yanlış dil kodunun eklenmesidir. Tanınmayan dil kodları, arama motoru botlarının ilgili yapıyı anlayamamasına sebep olur.
  • İkinci ve bir diğer yaygın hata, sayfa URL’lerinin hatalı verilmesidir. URL’lerin her birinin ilgili sayfanın diğer versiyonu olması gerekir. Burada bozuk sayfalar olmamalıdır. 
  • Üçüncü yaygın hata ise duplicate içerik sorunudur. Bazı durumlarda web sitesi sahipleri farklı coğrafyalar için doğru bir hreflang yapısı kurup farklı sayfalara işaret eder. Fakat bu sayfalar birbirlerinin tamamen aynısı olur. Bu durumda arama motoru botları, sayfalardan birini duplike olarak görebilir ve iki sayfadan birinin index alamamasına yol açabilir. 
  • Dördüncü hata, canonical linkle çatışmalar yaşanmasıdır. Canonical linkle hreflang etiketinin birbiriyle uyuşmaması, arama motoru botlarının kafasını karıştırır. Canonical linkle farklı bir sayfaya işaret eden sayfa, aynı zamanda farklı bir dil versiyonuna sahip olana da dikkat çekiyordur. Bu durum da arama motoru botlarının ilgili sayfayı indekslememesine neden olabilir.
  • Son olarak yapılan yaygın hata, farklı versiyonları subdomain ile veren web sitelerinde görülür. Burada HTTPS kullanıldığından emin olunmalıdır.

Hreflang etiketi, farklı bölgelerde bulunan ve farklı dilleri konuşan kullanıcıları kendilerine uygun web sitesi versiyonuyla karşılaştırır. Bunu, arama motoru botlarının okuyabilmesi için bünyesinde bulundurduğu bir yapıyla sağlar.

Yapının çok dilli ve çeşitli coğrafyalarda faaliyet gösteren web sitelerinde kullanılması, sitelerin söz konusu bölgelerdeki görünürlüğünü artırır. Bu nedenle hreflang etiketinin kullanımı, SEO açısından oldukça önemlidir.

Siz de hreflang etiketini kullanarak farklı dil ve bölgelere açılabilir, daha geniş bir pazarda faaliyet göstermeye başlayabilirsiniz. 

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Uzun Kuyruklu (Long Tail) Anahtar Kelime Nedir? Long Tail Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?
Uzun Kuyruklu (Long Tail) Anahtar Kelime Nedir? Long Tail Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, SEO anahtar kelime stratejisinde yaygın olarak kullanılan bir keyword türüdür. Bu anahtar kelimelerden istenen başarıyı elde etmek için onları doğru seçmek ve iyi ...
21 Şubat 2024
Schema Markup: Yapılandırılmış Verilerle Arama Motorlarına Nasıl Daha Fazla Bilgi Verirsiniz?
Schema Markup: Yapılandırılmış Verilerle Arama Motorlarına Nasıl Daha Fazla Bilgi Verirsiniz?
Bu içerikte schema markup ya da diğer adıyla yapılandırılmış veri içerik türlerinden ve uygulamasından bahsedeceğiz. Siz de makalemize göz atarak schema markup hakkında daha ...
14 Şubat 2024
En Verimli 5 Dijital Pazarlama Kanalı ve Uygulama Stratejileri
En Verimli 5 Dijital Pazarlama Kanalı ve Uygulama Stratejileri
İşinizde başarıyı yakalamak istiyorsanız mükemmel bir marka pazarlama stratejisine ihtiyacınız var. Tabii mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için etkili dijital pazarlama kanallarını seçmeniz ...
7 Şubat 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!