Arama Motoru Optimizasyonu

Voice Search Optimizasyon (Sesli Arama Optimizasyonu) Nasıl Yapılır?

Voice Search Optimizasyon (Sesli Arama Optimizasyonu) Nasıl Yapılır?

Voice Search ya da Türkçesiyle Sesli Arama, Google gibi arama motorlarında kullanıcıların sorgularını sesli bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlayan bir özelliktir.

Voice Search kullanımı yaygınlaştıkça web sitelerinin sesli aramalar için elverişli olup olmadığı konusu gündeme gelmeye başladı. Eğer bir web sitesi, kullanıcıların sesli aramaları için optimize edilmemişse web site trafiğiyle alakalı sorunlar yaşanabilir.

Bu yazımızda Voice Search’ün ne olduğundan, neden önemli olduğundan, faydalarından ve en iyi uygulamalardan detaylı bir şekilde söz edeceğiz. Ayrıca web siteniz için Voice Search optimizasyonu çalışmalarını nasıl gerçekleştirebileceğinizi ele alacağız.

Voice Search Optimizasyonu Nedir?

Sesli arama optimizasyonu, kullanıcıların sesli komutlar aracılığıyla yaptıkları aramalarda web sitelerinin daha kolay bulunabilmelerini sağlayan bir optimizasyon çalışmasıdır. Sesli arama optimizasyonu çalışmaları, bir anlamda anahtar kelime çalışmalarıyla benzerlik gösterir.

SEO çalışmalarında yaygın şekilde kullanılan anahtar kelime optimizasyonu kullanıcıların spesifik anahtar kelime sorgularında sizin web sitenizle karşılaşmalarını sağlar. Voice Search optimizasyon çalışmalarının da temel amacı aynıdır: Sesli komutlarla sorguda bulunan kullanıcıların karşısına daha üst sıralarda çıkabilmek.

Fakat burada altını çizmek gerekir ki kullanıcıların sorguları anahtar kelimeleri tuşlayarak yapmasıyla sesli olarak yapması arasında birtakım farklar bulunmaktadır. Bu sebeple sesli arama optimizasyonu çalışmalarında metin tabanlı çalışmalardan daha farklı teknikler kullanılabilmektedir.

Siri, Alexa, Google Assistant ve Cortana gibi dijital asistanlar, kullanıcıların arama motorlarında sesli şekilde sorgularda bulunmalarını sağlar.

Sesli sorgularda kullanıcıların isteklerine yanıt verebilmek ve onların karşısına üst sıralarda çıkabilmek için bu sorguların temel özelliklerini incelemek gerekir.

Örneğin masaüstü ya da mobil cihazlar üzerinden “telefon tamircisi” araması yapan bir kullanıcı düşünelim.

Bu kullanıcının masaüstü ve mobil cihaz üzerinden yapacağı sorgu, büyük ihtimalle “telefon tamircisi” ya da “en iyi telefon tamircisi” olacaktır.

Fakat bu sorguyu sesli bir şekilde, Siri aracılığıyla gerçekleştiren kullanıcı; “Hey Siri, yakınlarımda iyi bir telefon tamircisi var mı?” diyecektir.

Buradan hareketle söyleyebiliriz ki sesli aramaları kullanarak sorguda bulunan kullanıcılar, sorgularını tıpkı bir insana sorar gibi gerçekleştiriyor ve genellikle long tail anahtar kelimeleri kullanıyor.

Bu nedenle sesli arama optimizasyonu yapmak isteyen web site yöneticileri ve SEO uzmanlarının odaklanması gereken anahtar kelimeler, tam olarak bu türden olmalı.

SEO İçin Sesli Arama Optimizasyonunun Önemi

Yazılı olarak sorguda bulunan kullanıcılar için gerekli anahtar kelime çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştirdiğinizi farz edelim.

Sesli arama optimizasyonu çalışmalarını yürütmek sesli sorgularda bulunan kullanıcılar için de web sitenizi daha ulaşılabilir hâle getirmenizi sağlar. Yani Voice Search optimizasyon çalışmalarını gerçekleştirmek bir taşla iki kuş vurabilmenize olanak tanır.

blank

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi sesli aramalar aracılığıyla sorguda bulunan kullanıcıların sayısı her geçen gün artıyor. Bu da web sitelerinin anahtar kelime hedeflemelerinde her geçen gün sesli sorguları daha çok düşünmesini gerektirmektedir. SEO için Voice Search çalışmalarını önemli kılan noktalardan biri de tam olarak budur.

Voice Search Optimizasyon Çalışmalarının Faydaları

Sesli aramalar için web sitenizi optimize etmenin pek çok faydası bulunur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kullanıcı Deneyimini İyileştirir: Sesli olarak sorguda bulunan kullanıcıların web sitenizle karşılaşıp doğru sonucu bulduklarını düşünmesi, kullanıcı deneyimini olumlu etkiler. Bu da web sitenize olan güvenin artmasına, marka bilinirliğinin daha iyi bir noktaya gelmesine ve belki de uzun vadede daha fazla dönüşüm anlamına gelecektir.
  • Mobil Kullanıcı Sayısını Artırır: Voice Search özelliği genellikle mobil cihazları kullanan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir. Dolayısıyla web sitenizi Voice Search için optimize ederek mobil ortamlardan gelen kullanıcı sayısını artırabilirsiniz.
  • Lokal Aramalarda Öne Çıkmanızı Sağlar: Eğer lokal hedefli bir işletmeye sahipseniz sesli arama sizin için vazgeçilmezdir. Sesli arama optimizasyon çalışmalarını gerçekleştirerek kullanıcıların işletmenizi çok daha kolay bir şekilde bulmasını sağlayabilir; bu sayede kitlenize daha rahat bir şekilde erişebilirsiniz. Ek olarak bu çalışmalar first visit skorlarınızın da artırılmasına olanak tanır.
  • Arama Sonuçlarında Daha Üst Sıralara Ulaşmanızı Sağlar: Sesli arama optimizasyonu her ne kadar önemli olsa da birçok web sitesi tarafından göz ardı edilir. Bu da sesli anahtar kelimelerin rekabet avantajı sağlayacağı anlamına gelir. Dolayısıyla Voice Search çalışmalarını gerçekleştirerek sesli anahtar kelimelerde çok daha üst sıralamalara sahip olabilirsiniz.
  • Web Site Trafiğinin Artırılmasını Sağlar: Eğer Voice Search sizin için yeni bir geliştirme olacaksa bu geliştirmenin ardından web siteniz daha fazla kullanıcıya erişecektir. Bu da daha fazla web site trafiği anlamına gelir.
  • Daha Fazla Dönüşüm Kazanmanızı Sağlar: Sesli olarak arama yapan kullanıcılar genellikle işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ister. Bu noktada doğru sesli anahtar kelimeleri hedefler ve kullanıcı karşısına daha üst pozisyonlarda çıkabilirseniz satın alma eğiliminde olan kullanıcıların sizi daha kolay bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu da dönüşüm oranlarını daha iyi duruma getirir. 
  • Marka Güvenilirliğini ve Bilinirliğini Artırır: Kullanıcılarınızın karşısına sesli aramalarda da çıkmanız daha güvenilir bir izlenim yaratmanızı sağlayabilir.

Voice Search Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Voice Search’ün faydalarından bahsetmemizin ardından bu optimizasyon çalışmasının nasıl yapıldığı konusuna geçebiliriz.

Sizler için aşağıdaki başlıklarda adım adım Voice Search çalışmalarını nasıl gerçekleştirebileceğinizi açıkladık. Bu bölümü dikkatli bir şekilde inceleyerek siz de sesli şekilde sorguda bulunan kullanıcıları hedefleyebilir, trafik ve dönüşümlerinizi artırabilirsiniz.

Sesli Aramalar İçin Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Klasik SEO çalışmalarında olduğu gibi Voice Search için de ilk yapmanız gereken şey anahtar kelime hedeflemelerinize önem vermektir.

Doğru anahtar kelimeleri tercih etmek sesli sorgularla arama yapan kullanıcıların karşısına çok daha kolay bir şekilde çıkabilmenizi sağlar. 

Bu noktada Voice Search için doğru anahtar kelime analizlerinin nasıl yapılabileceği sorusu ortaya çıkar.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Hedefleyin

Sesli olarak arama yapan kullanıcılar genellikle long-tail anahtar kelimeleri kullanır. Bu noktada altı çizilmelidir ki anahtar kelimeler uzun kuyruklu oldukça aylık aranma hacimleri düşmektedir. Fakat bu, söz konusu kelimelerde çok daha kolay bir şekilde top 1 pozisyonda sıralanabileceğiniz anlamına gelir.

blank

5N1K Kelime Gruplarını Kullanın

Sesli arama anahtar kelimeleri genellikle “nedir, nasıl yapılır, nerede, neden, ne zaman ve kim” gibi 5N1K kelime gruplarını içerir. Bu sebeple söz konusu anahtar kelimeleri hedefleyerek sesli arama yapan kullanıcılara daha kolay erişebilirsiniz.

blank

Lokal Anahtar Kelimelere Odaklanın

Voice Search’ün genellikle lokal sorgularda bulunan kullanıcılar tarafından kullanıldığını unutmayın. Bu sebeple lokal hedefleriniz varsa bu tip anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olmalısınız.

blank

Sıkça Sorulan Sorular (FAQ) Bölümü Oluşturun

Özellikle içerik odaklı trafik getirisi olan bir web sitesine sahipseniz uygun olan içeriklerinize sıkça sorulan sorular bölümü ekleyin. Bu bölümde kullanıcıların sesli olarak sorguda bulunabileceği soruları yanıtlayın. Bu, ilgili kelimelerde kullanıcıların karşısına daha üst pozisyonlarda çıkabilmenize olanak tanır.

Semrush ile Conversational Anahtar Kelimeleri Araştırın

Bir konuşma içerisindeymiş gibi sorulan kelimeler conversational olarak adlandırılır. Bu kelimeleri hedefleyerek sesli sorgularda bulunan kullanıcılara daha rahat erişebilirsiniz.

Conversational anahtar kelimeler diğerlerine oranla daha uzun ve spesifiktir. “Nasıl pizza hamuru açarım?” anahtar kelimesi buna bir örnektir.

blank

Aşağıdaki adımlarla Semrush Keyword Magic Tool aracını kullanarak conversational anahtar kelimeleri kolaylıkla keşfedebilirsiniz:

  1. Semrush’a giriş yapın ve sol menüden Keyword Magic Tool’u seçin.
blank
  1. Bu noktada bir temel anahtar kelimeye ihtiyacınız olacak. Konunuzla ilgili temel anahtar kelimeyi dikkatli şekilde düşünün ve ilgili alana yazdıktan sonra Search’ü tuşlayın.
blank
  1. Karşınıza çıkan ekranda girdiğiniz anahtar kelimeyle ilişkili birçok kelime göreceksiniz. Bu ekran üzerinden anahtar kelimelerin arama niyeti (search intent), aylık aranma hacmi ve anahtar kelime zorluğu gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
  2. Bu adımın ardından daha uzun kuyruklu anahtar kelimelere erişebilmek için sayfanın üst kısmında bulunan filtreleri kullanabilirsiniz. İlk olarak anahtar kelimeleri soru kalıbı içerenler olarak filtreleyebilirsiniz. Bunun için All’un yanında bulunan Questions seçeneğini seçmelisiniz.
blank
  1. Keyword Difficulty filtresini kullanmak da uzun kuyruklu kelimeleri keşfedebilmenizi sağlayabilir. Bunun için düşük zorluğa sahip anahtar kelimeleri filtrelemeniz gerekir.
blank
  1. Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri keşfetmenin bir diğer yolu da Volume filtresini kullanmaktır. Daha düşük volume’e sahip olan kelimeleri filtreleyerek uzun kuyruklu seçeneklere ulaşabilirsiniz.
blank
  1. Son olarak Advanced Filters bölümünde yer alan Word Count filtresini kullanabilir, bu sayede istediğiniz aralıktaki kelime sayısına sahip olan anahtar kelimeleri görüntüleyebilirsiniz.
blank

Google Otomatik Tamamlamayı Kullanarak Sesli Arama Anahtar Kelimelerini Keşfedin

Google otomatik tamamlama özelliğini kullanarak da sesli olarak sorguda bulunan kullanıcıları hedefleyen anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz.

  • Bunun için ilk olarak Google’a gidin ve Semrush’ta olduğu gibi anahtar kelimenizin bir kısmını Enter tuşlamadan sorgu çubuğuna girin.
blank
  • Karşınıza çıkan anahtar kelimeler, büyük ihtimalle hedeflemek istediğiniz kelimeyle ilişkili olacaktır. Bunların arasından sesli aramalar için uygun olanları seçip ilgili kelimeler özelinde çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Not: Bu yöntemi kullanırken bazı durumlarda Google otomatik tamamlama sizlere çok az seçenek sunabilir. Bu durumda temel anahtar kelimenizi daha farklı bir şekilde girmeyi deneyerek diğer seçenekleri görüntüleyebilirsiniz.

Keşfettiğiniz Anahtar Kelimeleri Web Sitenize Yerleştirin

Voice Search için anahtar kelimeleri tespit etmenizin ardından bu kelimeleri web site içeriklerinize yerleştirmeniz gerekir.

Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Yalnızca kullanıcıların sorguda bulunabileceği anahtar kelimeleri tercih edin.
  • Voice Search için hedeflenen anahtar kelimelerin aylık aranma hacimlerinin düşük olduğunu unutmayın. Bu sebeple bu tür anahtar kelimeleri metinlerinizin temel anahtar kelimesi yapmak yerine yardımcı keywordler olarak kullanabilirsiniz.
  • “Nedir?”, “Nasıl Yapılır?”, “Neden?” gibi kelimeleri başlıklarınızda geçirmeye gayret edin.
  • Uygun içeriklere Sıkça Sorulan Sorular bölümü eklemekten çekinmeyin. Bu alanda kullanıcıların sesli aramalarda kullanma ihtimalleri olan anahtar kelimeleri kullanmaya çalışın.
  • İçeriklerinizi hazırlarken doğal ve akıcı bir dil kullandığınızdan emin olun.
  • Yapılandırılmış Veri Etiketleri (Schema Markup) kullanın.
  • Google Analytics 4 ve Google Search Console aracını kullanarak içeriklerinizi ve sayfalarınızı yakından takip edin. Özellikle Google Search Console üzerinden kullanıcıların web sayfalarınıza hangi anahtar kelimeleri kullanarak giriş sağladığını dikkatlice inceleyin. Sayfalarda bulunmayan kelime gruplarını listeleyin ve metinlerinizi düzenli olarak güncelleyin.
  • Semrush On Page SEO Checker aracını kullanarak web sayfalarınızı optimize edin. Semrush’ta yer alan bu bölüm sayesinde sayfalarınızı rakiplerle kıyaslayabilir, daha iyi skorlar elde edebilmek için öneriler alabilirsiniz.
blank

Web Sitenizi Teknik SEO Yönünden Geliştirin

Voice Search optimizasyon çalışmalarının tümünü gerçekleştirseniz de teknik açıdan yeterli olmayan bir web sitesine sahipseniz olumlu çıktılar alamayabilirsiniz.

Bu sebeple Voice Search çalışmalarının yanı sıra web sitenizi teknik SEO özelinde de geliştirmeyi sürdürmeniz gerekir.

  • Web site hızını masaüstü ve mobil ortamlar için optimize edin. Yavaş çalışan bir web sitesinin hiçbir zaman iyi bir performans gösteremeyeceğini unutmayın.
  • Mobil SEO’ya önem verin. Web sitenizi mobil cihazlar kullanarak ziyaret sağlayan kullanıcılar için optimize edin. Günümüzde kullanıcıların çok büyük bir kısmının mobil cihazlar aracılığıyla web sitelerine giriş sağladığını unutmamalısınız.
  • Arama motorları ve kullanıcıların web sayfalarınızı daha rahat bir şekilde gezinebilmesini sağlamak amacıyla basit, okunaklı ve anlamlı URL yapılarını tercih edin.
  • HTTPS kullanmanın arama motoru sonuç sayfasının üst sıralarında yer almak için zorunlu olduğunu her zaman göz önünde bulundurun.
  • Site haritası ve Robots.txt dosyanızın çalışır ve doğru olmasını sağlayın.
  • Sayfalarınızın doğru bir şekilde taranabilmesi için Canonical etiketleri uygun bir şekilde kullanın.
  • Web sitenizi düzenli aralıklarla Screaming Frog ya da Semrush gibi araçları kullanarak taratın. Bu sayede web sitenizde yer alan sorunları her zaman yakından takip edebilirsiniz. Sorunları önem sırasına göre listelemenizin ardından zaman kaybetmeyen aksiyon almaya koyulun. Her dakikanın sizler için önemli olduğunu unutmayın.
  • Web sayfalarınızın içerisinde bulunan 404 linkleri düzenli olarak temizleyin ya da güncelleyin.
  • Google Search Console’da Dizin bölümü üzerinden indexlenen ve indexlenmeyen sayfalarınızı periyodik aralıklarla takip edin. Index almayan sayfalarınızın değerli olmayan sayfalar olduğundan emin olun.
  • Tarama bütçenizi (Crawl Budget) optimize etmenin web site sağlığınız ve Google sıralamaları açısından son derece önemli olduğunu unutmayın.

Bu maddeler, bir web sitesinin tüm kanallardan aldığı trafiği direkt olarak etkileyen konuları içermektedir. Bu nedenle Voice Search optimizasyon çalışmalarıyla da yakından ilişkilidir.

Bu sebeple diğer konuların öncesinde teknik SEO çalışmalarınızı bir yere kadar getirmenizi, bunun ardından anahtar kelime ve Voice Search gibi çalışmalara başlamanızı tavsiye ederiz.

Lokal SEO Çalışmalarını Aksatmayın

Fizikî bir işletmeye sahipseniz ve kullanıcıları iş yerinize davet etmek istiyorsanız Lokal SEO, sizin için oldukça önemlidir.

Burada, Voice Search kullanan kullanıcıların büyük bir kısmının da genellikle lokal bir işletme bulma eğiliminde olduklarını tekrar hatırlatalım.

Bu sebeple Voice Search söz konusu olduğunda Lokal SEO çalışmalarının son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Aşağıda Lokal SEO çalışmalarınızı gerçekleştirebilmenizi sağlayacak birkaç adımı sizler için bir araya getirdik: 

  • Google My Business profilinizi oluşturun. Profilinize işletme adı, çalışma saatleri, telefon numarası, adres vb. bilgileri eksiksiz bir şekilde girin.
  • Google My Business üzerinden müşterileriniz size mesaj atabilir. Bu mesajları hızlı bir şekilde yanıtlayarak müşterilerinize güven verin.
  • Google My Business dışındaki popüler web sitelerine işletmenizi kaydedin. Kullanıcılar Tripadvisor ve Foursquare gibi popüler uygulamalar üzerinden de işletmenizi keşfedebilir.
  • İşletmenizin yer aldığı il, ilçe vb. bölge anahtar kelimelerini web sitenizin uygun sayfalarında geçirin. Kullanıcıların lokal sorgularda lokal kelimeler kullanabildiğini aklınızdan çıkarmayın. Örneğin “İstanbul’daki en iyi restoran” ya da “Kadıköy telefon tamircisi” gibi.

İçerik Performansınızı Düzenli Olarak Takip Edin

Voice Search için gerekli çalışmaları yaptınız fakat bu çalışmalar web sitenize neler kattı? Hangi içeriklerinizin performansı iyileşti? Yeni anahtar kelimeleriniz web sitenize ne kadar trafik katıyor?

Bu soruların her birinin yanıtını ancak web site performansınızı yakından ve düzenli olarak takip ederek verebilirsiniz.

İçeriklerinizin performansını ölçmenin birçok yolu vardır. 

  • İlk olarak Semrush gibi bir araç kullanıyorsanız Position Tracking bölümü sayesinde içeriklerinizin performansını ve Google sıralamanızı yakından inceleyebilirsiniz. Bu bölüm, söz konusu anahtar kelimelerde pozisyon değişiklikleri yaşamanız hâlinde sizlere özel bildirimler gönderilebilmesini sağlayarak daha düzenli bir monitoring yapabilmenize imkân tanır.
  • İçerik performansını ölçmenin bir diğer yolu da Google Search Console kullanmaktır. Bunun için Voice Search optimizasyonu yaptığınız sayfanın verilerini, çalışmaların başlamadığı dönemle kıyaslayabilir, böylece impression ve click artışlarını yakından izleyebilirsiniz.

Not: Bu noktada Voice Search gibi SEO temelli çalışmaların karşılığının alınmasının biraz fazla zaman alabileceğini unutmamalısınız. SEO, her zaman için sabır ve emek isteyen bir alandır. Düzenli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilen çalışmalar uzun vadede kalıcı sonuçlar verir.

Sonuç

Mobil cihazların, akıllı elektronik ürünlerin kullanımının artması gibi Voice Search kullanımı da her geçen gün artıyor.

Belki de yakın gelecekte klavyeler ve tuş takımları hayatımızdan tamamen çıkacak ve yalnızca Voice Search aracılığıyla aramalar yapacağız. Bu nedenle duruma hazır olmak, hızlıca aksiyon alabilmek kritik önem sahip.

Bu yazımızda sizler için her geçen gün önem kazanmaya devam eden Voice Search hakkında detaylı bilgiler verdik.

Sizler de buradan edindiğiniz bilgileri kullanarak web siteniz için yeni sesli anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz. Voice Search trafiği toplayarak toplam trafik ve dönüşümlerinizi artırmaya başlayabilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Sağlık Sektörü İçin İçerik Pazarlaması Rehberi
Sağlık Sektörü İçin İçerik Pazarlaması Rehberi
Sağlık sektörü, dijital pazarlama söz konusu olduğunda akla ilk gelenlerden biri olmayabilir. Ancak her alanda olduğu gibi kişiler, sağlık sektörüyle ilgili pek çok konuda ...
24 Temmuz 2024
Mobil SEO Rehberi: En İyi SEO Uygulamaları ve İpuçları
Mobil SEO Rehberi: En İyi SEO Uygulamaları ve İpuçları
Arama motorlarında gezinen, web sitelerde vakit geçiren ve online alışveriş yapan kullanıcıların neredeyse %60’tan fazlası mobil cihazları kullanıyor. Çünkü pek çok açıdan masaüstü cihazlarla ...
17 Temmuz 2024
Daha Hızlı Blog İçerikleri Oluşturmanın 10 Etkili Yolu
Daha Hızlı Blog İçerikleri Oluşturmanın 10 Etkili Yolu
Hedef kitlenizi aktif tutmak, sitenizin arama sonuç sıralamalarını ve organik trafiğini artırmak için düzenli olarak kaliteli içerikler paylaşmalısınız. Ancak SEO uyumlu, okurların beklentilerine cevap ...
10 Temmuz 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!