Web siteniz için gerekli olan birçok SEO çalışmasını gerçekleştirdiğiniz hâlde organik metrikleriniz bir türlü iyileşmiyor, arama motorları size daha üst sıralarda yer vermiyor olabilir. Bu durumun nedeni Core Web Vitals (CWV) metrikler bütününden kaynaklanabilir.
Bu yazımızda Google Core Web Vitals ögelerinden Largest Contentful Paint, Cumulative Layout Shift ve Interaction to Next Paint konularını detaylı bir şekilde ele alarak web sitenizi daha sağlıklı hâle getirmenize yardım edecek faydalı ipuçları vereceğiz.
Siz de Google algoritma güncellemelerine ayak uydurmak ve üst pozisyonlarda sıralama alarak daha görünür olmak için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Core Web Vitals Nedir?
Google’ın bir sıralama faktörü olduğunu açıkladığı Core Web Vitals, web sitelerini ziyarete gelen kullanıcıların deneyimlerini ölçen ve iyileştirmeyi hedefleyen bir performans metriği dizisidir. Web sitelerinin üst pozisyonlarda sıralama almasını, hâliyle daha çok trafik ve dönüşüm kazanmasını sağlar.
CWV metrikleri, web sitelerinde yer alan şu elemanların skorlarını ölçerek kullanıcıların çok daha iyi deneyimler yaşamalarını mümkün kılmayı amaçlar:
- Web site hızı,
- Görsel stabilizasyonu,
- Tıklanabilir ögeler,
- Kullanıcı etkileşimi,
- Ekran kaydırma performansı.
Google’ın açıklamalarına göre CWV, web sitelerinin SERP sonuçlarındaki pozisyonlarını doğrudan etkiler. Bu sebeple CWV çalışmaları, bir web sitesinin özellikle organik performansı için son derece önemlidir.
Largest Contentful Paint Nedir?
Largest Contentful Paint (LCP), bir web sayfasında bulunan en büyük içeriğin ne kadar sürede yüklendiğini ölçmek için kullanılır. LCP değerinin Google’ın tavsiye ettiği aralıkta olması, sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlar.
LCP değeri optimize edilmemiş web sitelerine giriş sağlayan kullanıcılar, olumsuz bir deneyimle karşılaşabilirler. Bunu fark eden arama motoru botları, web sitelerini cezalandırabilir.
Cumulative Layout Shift Nedir?
CLS de tıpkı LCP gibi bir Core Web Vitals metriğidir. Dolayısıyla bir sıralama faktörüdür.
Bir web sayfasına giriş yapan kullanıcılar, genellikle ekranı scroll ederler. Cumulative Layout Shift (CLS) değeri, sayfa kaydırma ya da yüklenme anındaki kayma sorunlarının ölçülmesini sağlar.
Eğer CLS beklenen değer aralığının dışındaysa web sayfası içerisinde yer alan görseller, butonlar ya da diğer elemanlar istenmeyen şekilde kayıyor olabilir.
Interaction to Next Paint Nedir?
Interaction to Next Paint (INP), sayfa içerisinde yer alan etkileşimli görsel ögelerin önceki ve sonraki hâlleri arasında geçen zamanı ölçer.
Örneğin bazı web sitelerinde yer alan header menüler, mouse ile üzerlerine gelindiğinde açılır. Bu görsel ögenin tam olarak sonraki hâline geçme süresi, INP olarak adlandırılır.
Örneğimizden devam edecek olursak menünün geç açılması, INP değerinin kötü olması anlamına gelecektir. Yani söz konusu menü üzerine mouse ile gelen kullanıcı, menünün açılması için gereğinden fazla bekleyevektir. Bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.
Not: INP metriği, Mart 2024 itibarıyla First Input Delay metriğinin yerine getirildi ve Google tarafından yayınlandı.
Bir web sitesi LCP, CLS ve INP değerleri yönünden kötü skorlara sahipse ilgili web sitesinin Google skorları da düşük kalmaya mahkum olacaktır.
Core Web Vitals Neden Önemlidir?
Core Web Vitals ögelerinin önemini en iyi açıklayan birkaç maddeyi şöyle açıklayabilirz:
- SERP Sonuçlarında Daha Üst Pozisyonlarda Yer Almanızı Sağlayabilir: Daha önce de belirttiğimiz gibi CWV ögeleri bir sıralama faktörüdür. Dolayısıyla arama motoru sonuç sayfasında daha üst pozisyonlarda sıralanmak için CWV ögelerini optimize etmeniz gerekir.
- Kullanıcı Deneyimini İyileştirir: CWV ögelerinin her biri, ilk olarak kullanıcıların web sitesindeki gezinme deneyimlerini iyileştirmeyi amaçlar. Bu da CWV metrikleri ideal seviyede olan web sitelerinin kullanıcılarına çok daha iyi deneyimler yaşatabileceği anlamına gelir.
- Web Site Hızını Optimize Eder: CWV ögelerinden LCP, CLS ve INP metriklerinin her biri; yeterli gereklilikler karşılandığı sürece web site hızının artırılmasını sağlar. Daha hızlı bir web sitesiyse her zaman için daha fazla trafik ve fazla dönüşüm anlamına gelir. Ek olarak hız skorları yüksek olan web sitelerinin Google gibi arama motorları tarafından ödüllendirildiği de artık bilinen bir gerçektir.
- Google Ads Kalite Puanını Artırır: Google CWV değerlerinin web site hızını artırmaya ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yaradığından söz ettik. Buradan hareketle her bir CWV ögesinin Google Ads kalite puanına olumlu etkilerde bulunacağını da söyleyebiliriz.
- Hemen Çıkma Oranını (Bounce Rate) Optimize Eder: Çoğu kullanıcı yavaş yüklenen web sitelerinden bir an önce çıkma eğilimindedir. CWV değerleri beklenen şekilde olan adresler, çok daha düşük hemen çıkma oranna sahip olur. Bu web siteleri daha hızlı çalışacağından kullanıcılar adreslerde çok daha fazla zaman geçirebilirler.
- Web Sitenin Organik Trafiğini Artırır: CWV ögelerinin bir sıralama faktörü olması, bu ögeleri optimize eden web sitelerinin çok daha üst pozisyonlarda sıralama alacağı anlamına gelir. Bu da web sitelerine çok daha yüksek görüntülenmeler ve tıklanmalar sağlayacaktır.
CWV Metrikleri İçin Önerilen Eşikler Nelerdir?
CWV ögelerinizi test etmeden önce hangi aralıktaki değerlerin ideal olduğunu bilmeniz gerekir.
Largest Contentful Paint İçin Önerilen Eşik
Largest Contentful Paint için önerilen değer, 0 ile 2.5 saniye aralığındadır. Bu, web sayfasındaki en büyük ögenin maksimum 2.5 saniye içerisinde yüklenmesinin ideal olduğu anlamına gelir.
2-5 ile 4 saniye aralığı performansın orta seviyede olduğunu gösterir.
Fakat LCP değerinin 4 saniyenin üzerinde olması, sayfanın bu metrik özelinde kötü performans gösterdiğini ifade eder.
Cumulative Layout Shift İçin Önerilen Eşik
Cumulative Layout Shift değerinin 0.1’den düşük olması beklenir. Bu senaryonun yaşandığı web sitelerinin CLS yönünden ideal bir noktada olduğu söylenebilir.
CLS için ortalama aralık ise 0.1 ile 0.25 arasındadır. Bu skora sahip web sitelerinin CLS değerleri ortalama olarak nitelendirilebilir.
Fakat CLS’nin 0.25’in üzerinde olması, web sayfasının bu konuda poor (fakir, zayıf) statüsünde kalmasına sebep olur.
0.25’in üzerinde CLS değerine sahip web sitelerinde yüklenme ya da kaydırma gibi aksiyonlar sırasında sayfa düzen kaymalarının ortaya çıktığı, butonların istemsizce hareket ettiği görülür. Bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.
Interaction to Next Paint İçin Önerilen Eşik
Interaction to Next Paint metriği, milisaniye cinsinden ölçülür. INP değeri ne kadar düşükse sayfanın kullanıcı etkileşimine o kadar hızlı yanıt verdiği söylenebilir.
Önerilen INP değeri, 200 milisaniyenin altıdır. Bu durumda web siteleri; menü açma, buton tıklama, zoom yapma gibi eylemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.
Ortalama INP değeri 200 ile 500 milisaniye arasındadır.
500 milisaniyenin üzerinde INP değerine sahip web siteleri, poor olarak nitelendirilir. Bu web sitelerinde gezinen kullanıcılar; menü açma, tıklama, zoom yapma, animasyonlarla etkileşime girme gibi aksiyonlarında olumsuz deneyimler yaşarlar.
Kötü ve iyi INP skorlarına sahip web sitelerindeki akordeon menü, şu örnekte olduğu gibi açılır:
Sitenizin CWV Performansını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Web sitenizin CWV metriklerini optimize etmeden önce bu metriklerde nasıl skorlara sahip olduğunuzu öğrenmeniz gerekir. Bunun için Semrush, Google Search Console ve Google PageSpeed Insights gibi araçlardan yardım alabilirsiniz.
Semrush Kullanarak CWV Performansını Ölçmek
Semrush kullanarak CWV değerlerini ölçmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Semrush’a giriş yapın ve sol menüden “Site Audit” bölümüne gidin.
- Bu bölüme daha önce giriş yapmadıysanız ekranın sağ üst kısmında yer alan “Create Project” butonuna tıklayın ve ilk projenizi oluşturun.
- Audit’in tamamlanmasının ardından “Site Audit” bölümünden web sitenizi seçin.
- Karşınıza çıkan ekranda “Core Web Vitals” bölümünü bulun.
- “View Details”ı tıklayın.
- Bu ekranda CWV değerleri “Good”, “To Improve” ve “Poor” olan sayfalarınızın bir grafiğini göreceksiniz.
- CWV skorunuzu detaylandırmak, LCP ve CLS skorlarınız hakkında daha fazla bilgi almak için sayfayı aşağı kaydırın.
- Burada LCP ve CLS gibi bölümlerin altında yer alan maddelere tıklayabilir, ilgili sorunlara sahip olan sayfalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
- Son olarak sayfayı biraz daha aşağı kaydırabilir ve analiz edilen sayfaların bir listesini görüntüleyebilirsiniz.
Google PageSpeed Insights Kullanarak CWV Değerlerini İncelemek
Google PageSpeed Insights aracı da CWV metriklerini ölçmenize olanak tanıyan ücretsiz bir araçtır.
Araç sayesinde LCP, CLS ve INP değerlerinizi ayrıntılı olarak inceleyebilir; bu metrikleri optimize etmek için tavsiyeler alabilirsiniz.
Google PageSpeed Insights kullanarak CWV değerlerini analiz etmek için şunları yapabilirsiniz:
- PageSpeed Insights’a gidin ve web site adresinizi ilgili yere yazarak “Analiz Et” seçeneğini tıklayın.
- Analizin tamamlanmasını bekleyin. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.
- Sayfayı aşağı kaydırın ve “Performans” skorunun altında yer alan “Metrikler” kısma ilerleyin.
- Burada web FCP (First Contentful Paint), TBT (Total Blocking Time), Speed Index, LCP ve CLS değerlerinizle karşılaşacaksınız.
- Bu değerleri daha net bir şekilde göremek için sayfayı yukarı kaydırın. En üst bölümde daha okunaklı bir CWV incelemesi bulacaksınız.
- Tabloları ve gerekli değerleri inceledikten sonra neden kötü değerlere sahip olduğunuzu öğrenmeniz gerekir. Bunun için sayfayı yeniden aşağı kaydırın ve “Teşhis” kısmına gelin. Bu bölümün sağ üst kısmında yer alan “Şunlarla alakalı denetimleri göster” filtresini kullanarak istediğiniz metrikteki sorun ve önerileri görüntüleyebilirsiniz.
- Örnekte incelenen web sitesinin LCP değeri beklenenin oldukça üzerinde. Bunun için ilgili bölümden LCP’yi seçelim ve değerin kötü çıktı vermesine neden olan problemleri inceleyelim:
- Bu yöntemi diğer CWV metrikleri için de uygulayabilir, kötü skorlara sahip değerlerinizi optimize etmek için PageSpeed Insights’tan öneriler alabilirsiniz.
Google Search Console Kullanarak CWV Değerlerini Analiz Etmek
Google Search Console, web sitenizin CWV metriklerini ücretsiz inceleyebilmenizi sağlar. Bu araç gerçek kullanıcı verilerini kullandığından CWV söz konusu olduğunda en doğru çıktıları alabileceğiniz araçtır.
Şu adımları takip ederek Google Search Console üzerinden CWV metriklerinizi analiz edebilirsiniz:
- Google Search Console’a girin ve sol üst menüden mülkünüzü seçin.
- Solda bulunan menüden sırasıyla şu adımları izleyin: Deneyim > Core Web Vitals
- Karşınıza CWV değerlerinin mobil ve masaüstü değerlendirmelerinin yer aldığı bir ekran gelecek. Bu bölümden “Mobil”i seçin ve “Raporu Aç” butonunu tıklayın.
- Karşınıza çıkan grafiği dikkatlice inceleyin. Grafiğin üst kısmında yer alan filtreleri kullanarak yetersiz, iyileştirme gerektiren ve iyi performans gösteren URL’leri görüntüleyebilirsiniz. Eğer sadece kötü skorlara sahip URL’leri görüntülemek isterseniz “Poor”u seçin.
- Poor URL’ler Google Search Console tarafından birçok sebeple bu kategori altında toplanmış olabilir. URL’lerinizin neden kötü durumda olduğunu öğrenmek için sayfayı aşağı kaydırın.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi örneğimizdeki web sitesinin URL’lerinin kötü olmasının en büyük sebebi, düşük INP skoru. Bu metriği sırasıyla +2.5 LCP ve +4 LCP sorunları takip ediyor.
- Poor statüsündeki URL’leri daha detaylı incelemek içinse dilediğiniz soruna tıklayın.
Core Web Vitals Performansınızı Nasıl Artırırsınız?
CWV performansınızı artırmanın birçok yolu olsa da bunlardan bazıları oldukça temel maddeleri içerir.
Bu maddeleri tamamlayarak hem daha sağlıklı hem daha kullanıcı odaklı bir web sitesine sahip olabilir, organik skorlarınızı ve dönüşümlerinizi artırabilirsiniz.
LCP Performansı Nasıl Artırılır?
LCP performansını artırmanın yolları şunlardır:
- Hızlı çalışan bir hosting kullanın.
- CDN kullanmayı düşünün. Çünkü CDN kullanımı web sitelerine binen yükü büyük ölçüde azaltabilir.
- Kullanılmayan Javascript ve CSS dosyalarını temizleyin. Web sitenize geçmiş zamanlarda yüklenen ve artık kullanılmayan 3rd party kodlar yer kaplıyor olabilir.
- Uygun Javascript dosyalarını geç yükletin.
- Yüksek boyutlu görselleri web sitenize yüklemekten kaçının. 100 KB’ı aşan görselleri eğer gerçekten gerekliyse yükleyin.
- Görsellerde webp formatını tercih edin. Png ve Jpeg gibi eski formatları kullanmaktan kaçının.
- Responsive bir tasarım kullandığınızdan emin olun.
- Ekran dışında yer alan görseller için lazy load kullanmayı unutmayın. Bu aksiyon, sayfalarınızın ilk açılışını hızlandıracaktır.
CLS Performansı Nasıl Artırılır?
CLS performansını artırma yollarına da kısaca değinelim:
- Web sayfalarınızda yer alan görsellere yükseklik ve genişlik değerleri atayın. Böylece görsel kayması sorunlarının önüne geçebilirsiniz.
- Video gibi diğer medya ögeleri için sabit boyutları kullandığınızdan emin olun.
- Web sayfalarınızda yer alan reklamların yerlerini belirleyin ve bu alanları da sabitleyin.
- Hareketli ve yer değiştiren reklam kullanımından kaçının.
INP Performansı Nasıl Arıtılır?
INP performansını artırmanın yolları ise şunlardır:
- Yüksek boyutlara sahip Javascript elemanlarını web sitenizde barındırmayın. Çünkü karmaşık Javascript kodları, INP değerinin istenmeyen şekilde artmasına neden olabilir.
- Mümkün olan Javascript elemanlarını minify edin.
- Olabildiğince az animasyon kullanmaya özen gösterin. Çok fazla animasyonun yer aldığı web sitelerinin kullanıcıların kafasını karıştırabileceğini ve dikkatlerini dağıtabileceğini unutmayın.
- Kritik öneme sahip Javascript ve CSS kaynaklarını erken yükletin.
- Gereksiz CSS kodlarını temizleyin.
- Mümkün olan Javascript elemanlarını defer ile yükleyin.
CWV Performansı İçin İpuçları
CWV performansını artırmak için şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:
- Web sitenizi daha hızlı hâle getirebilecek tüm aksiyonları almaya gayret edin. Hızlı bir web sitesi, kullanıcılar ve arama motoru botlarından tam puan alabilir.
- Bazı durumlarda web sitesi yöneticileri, daha iyi bir tasarım uğruna web sitelerini animasyonlarla doldurabilir. Fakat bu, çoğunlukla web sitelerinin yavaşlamasına sebep olur ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Bu nedenle görüntü ve tasarıma fazla önem gösterip web sitenizin yavaş çalışmasına sebep olmayın.
- Görselleri optimize etmeden web sitenize yüklemeyin. Aksi hâlde ilerleyen zamanlarda çok daha uğraş verici aksiyonlar almak zorunda kalabilirsiniz.
- Web sayfalarınızda yer alan elemanların sabit boyut değerlerine sahip olduğundan emin olun.
- Erken yükleme ve geç yükleme gibi aksiyonları görsel, CSS, Javascript kaynakları için ayrı ayrı alın.
- CWV metriklerini optimize etmek son derece teknik müdahaleleri gerektirebilir. Bu durum kimi zaman web site yöneticilerinin motivasyonunu kırabilir. Bunun yerine tasklarınızın bir listesini hazırlayın ve ufak ufak yola koyulun. Aksiyonlar bitince verdiğiniz emeğin karşılığını trafik ve dönüşüm artışlarıyla alacağınızı unutmayın.
- Web sitenizin CWV değerlerini periyodik aralıklarla Google Search Console, Google PageSpeed Insights ve Semrush gibi araçları kullanarak takip edin.
Sonuç
Core Web Vitals metriklerinin her biri, web sitelerinin Google’da aldıkları sıralamaları direkt etkiler. Bu sebeple web sitesi yöneticilerinin LCP, CLS ve INP gibi CWV metrikleri için gerekli çalışmaları bir an önce gerçekleştirmeleri önemlidir.
Siz de yazımızdan edindiğiniz bilgileri uygulayarak çok daha hızlı bir web sitesine sahip olabilir, Google algoritmalarına uygun aksiyonları alarak organik trafik ve dönüşüm skorlarınızı artırabilirsiniz.