On-page SEO Audit, web sitesinin arama motoru botları tarafından nasıl değerlendirildiğinin anlaşılmasını sağlayan bir analizdir. SEO Audit sayesinde web sitesinin organik verilerini iyileştirecek adımların nasıl atılacağı detaylı bir şekilde belirlenebilir.
SEO, doğası gereği analiz etmeye ve veriye dayalı aksiyon almaya dayalı bir alandır. On-Page Audit de web sitesinin verilerini ve genel sağlık durumunu incelediğinden, SEO’nun olmazsa olmazlarındandır. Bu yazıda On-Page SEO Audit’in hangi çalışmaları kapsadığından ve genel itibarıyla nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.
On-Page SEO Audit Neleri Kapsar?
On-page SEO Audit dendiğinde akla birçok teknik SEO aksiyonu gelir. Tam da bu noktada On-Page ve Off-Page SEO kavramlarını açıklamak gerekir: On-Page SEO web sitesinin içerisinde yer alan ögelerin analizini içerir ve Off-Page SEO web sitesinin external kanallarını inceler. Örnek vermek gerekirse Backlink çalışmaları, bir Off-Page SEO sürecini ifade eder.
On-Page SEO çalışmasına giren aksiyonları genel itibarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:
- Anahtar kelime araştırması,
- Rakip analizi,
- Site mimarisi ve URL yapısı,
- Heading etiketleri,
- Meta veriler,
- Görsel alt etiketleri,
- Kullanıcı deneyimi ve sayfa yüklenme hızı.
Yukarıda yer alan liste, farklı SEO stratejileri doğrultusunda farklılaşabilir.
Anahtar Kelime Araştırması
On-Page SEO analizinin ilk basamağı, genellikle anahtar kelime araştırması olarak belirlenir. Bir web sitesi ve sitenin sayfaları için doğru anahtar kelimelerin belirlenmesi, web sitesi ile doğru kullanıcıların eşleşebilmelerine olanak tanır.
Anahtar kelimelerin uygun SEO tool’ları kullanılarak belirlenmesi, bu anahtar kelimelerle özgün ve bilgilendirici içeriklerin oluşturulması gibi adımlar; “web sitesi-kullanıcı sorgusu” arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlayacaktır.
Doğru anahtar kelime çalışmalarının yapılması ise ilk olarak web sitesinin faaliyet gösterdiği sektöre uygun şekilde düşünmekten geçer.
Bu işlemin tam olarak yapılabilmesi de bir sonraki On-Page SEO basamağı olan rakip analizi başlığına dayalıdır.
Rakip Analizi
Rakiplerin hangi anahtar kelimelerde hangi sıralamaları aldıklarını araştırmak; rakip trafiği ile sahip olunan web sitesi verileri arasındaki farkları gözlemlemek, organik incelemeler söz konusu olduğunda son derece önemlidir.
Bu sebeple On-Page SEO kapsamında yer alan ilk 2 maddenin doğrudan birbirlerine bağlı oldukları söylenebilir. Anahtar kelime araştırmaları, organik verileri artıracak bakış açılarının kazanılmasına direkt olarak katkı sağlar.
Fakat rakipleri incelemeden gerçekleştirilen anahtar kelime araştırmaları, çok daha dar bakış açıları ile yapılan On-Page SEO Audit’lerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Site Mimarisi ve URL Yapısı
Site mimarisi ve URL yapısını kullanıcıların ve arama motorlarının deneyimini olumlu düzeyde tutacak şekilde tasarlamak da On-Page SEO analizlerinin oldukça önemli basamaklarındandır. Bu adımın başarı ile gerçekleştirilmesi, kullanıcıların ve arama motoru botlarının web sitesi içerisinde kolayca gezinebilmelerini sağlar.
İyi kurgulanmış bir site mimarisi, kullanıcılara son derece basit, gezinmesi oldukça kolay olan bir kategori ağacı sunar. Bu durumda web sitesi içerisindeki her sayfa birbirine iyi planlanmış şekilde bağlıdır.
Web sitesine bağlı olan herhangi bir sayfaya ulaşmak için gereken tıklama sayısı ya da diğer adıyla Crawl Depth, konunun tam da burasında dile getirilmelidir: Genel tavsiye, bir sayfaya ulaşmak için gereken tıklama sayısının 3’ü geçmemesi gerektiği yönündedir.
Tarama derinliğinin 3’ü geçmeyecek şekilde kullanılması, tarama bütçesinin verimli kullanılmasını ve kullanıcıların istedikleri sayfalara kolaylıkla erişebilmelerini sağlar.
Birbirine bağlı olan web sitesi sayfalarının URL adları ise bu başlığın ikinci bölümünü kapsamaktadır. İlgili anahtar kelimeleri içeren, basit ve anlaşılabilir şekilde kurgulanmış URL yapıları, On-Page SEO Audit çalışmalarında dikkat edilecek öncelikli alanlardandır.
Heading Etiketleri
Heading etiketleri, web sayfalarının başlık hiyerarşisini ifade eden etiketler olarak tanımlanabilir. Tıpkı bir makalede olduğu gibi, her web sayfasında 1 adet ana başlığın olması tavsiye edilir. Bu başlık H1 olarak tanımlanır.
Hiyerarşi, H1, H2, H3, (…) H6 şeklinde devam eder. H1 ile başlayan ve H6’ya doğru ilerleyen başlık yapıları, sayfaların kullanıcılar ve arama motoru botları tarafından daha gezinebilir hâle gelmelerini sağlar.
Web sayfasındaki başlıkların sıralaması ve adetleri oldukça önemlidir. Fakat konunun en önemli noktası, sayfa başlıklarının ilgili sayfalar için özgün olarak oluşturulmuş olmasıdır.
Farklı bir şekilde söyleyecek olursak her web sayfasının diğerlerinden bağımsız bir H1 etiketine sahip olması oldukça önemlidir.
Başlık hiyerarşisine örnek vermek gerekirse mobilya satışı yapan bir kategori sayfası için aşağıdaki başlık tipleri kullanılabilir:
H1: Mobilya Modelleri Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
H2: En Sık Tercih Edilen Mobilya Modelleri Nelerdir?
H3: Koltuk ve Kanepe
H3: Televizyon Ünitesi
H3: Kitaplık
H3: Sehpa
H2: Ev İçin Doğru Mobilya Seçimi Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki örnekte başlık hiyerarşisinin genelden özele doğru devam ettiği görülmektedir. H3 başlıklarının bağlı olduğu H2 başlıklı bölümün tamamlanmasının ardından da H2 başlığı ile yeni bir konu başlamıştır.
Meta Veriler
Meta title ve meta description alanları, arama motorlarına ilgili sayfaların kısa açıklamalarını veren yazılardır. Bu veriler, aynı zamanda arama motoru sonuç sayfasında kullanıcıların gördükleri başlık ve kısa açıklamalardır.
Anahtar kelime araştırması ve rakip analizi çalışmalarının son aşamasında belirlenen keyword’ler, yine her sayfaya uygun ve her sayfada özgün olacak şekilde ilgili alanlara girilmelidir.
Bu noktada title ve description alanlarında kullanıcılar için harekete geçirici çağrılarda bulunulabilir, daha detaylı bilgiler verilebilir. Örneğin:
“Saksı Modelleri” yerine “6, 12, 18 cm Saksı Modelleri ve Fiyatları” meta title’ı, daha bilgilendiricidir. Bu başlık ilkine göre daha detaylı bilgiler barındırdığından daha fazla kullanıcı ile etkileşime geçme şansını artıracak bir başlıktır.
Aynı şekilde meta description alanlarında da “hemen sipariş ver”, “çevrim içi alışveriş yap”, “güvenle satın al”, “800 TL üzeri kargo bedava” gibi Call To Action(CTA) ifadeleri geçirilebilir. Bu strateji, kullanıcılar henüz siteye girmemişken dahi onlara web site alışverişi hakkında bilgilerin aktarılabilmesini sağlar.
Meta title ve meta description verileri, arama motoru sonuç sayfasında gösterildiklerinden bir karakter sınırına sahiptir. Meta title text’inin 50-60; meta description karakter sayısının ise 150-160 olması önerilir.
Görsel Alt Etiketleri
Görsel alt etiketleri, arama motoru botlarının ilgili görselleri daha iyi anlamalarını sağlayan atamalardır. Özellikle e-ticaret sitelerinde görsel alt etiketlerinin kullanılması son derece önemlidir.
İlgili etiketlerin her resim için özgün ve uygun anahtar kelimeler barındıracak şekilde tasarlanmış olması, On-Page SEO Audit çalışmalarının bir basamağıdır.
Her görselin ifade ettiği sayfa ya da konu başlığı ile ilgili olan anahtar kelimeyi barındırması, sayfanın hedeflediği anahtar kelimede otorite olma şansını artıracaktır.
İpucu: Çok sayfalı e-ticaret siteleri için yapılan On-Page SEO çalışmaları, genellikle web sitesi içerisinde yer alan ürün görsellerine alt etiket olarak ilgili ürün adlarının girilmesini tavsiye eder. Bu sayede görseller özgün ve ifade ettikleri ürün ile ilişkili anahtar kelimeler içeren alt etiketleri barındırmış olurlar.
Kullanıcı Deneyimi ve Sayfa Yüklenme Hızı
Kullanıcıların sayfa içerisindeki tüm yolculukları ve sayfa yüklenme hızı da On-Page SEO çalışmalarının dikkatli biçimde üzerinde durduğu bir konudur.
Kullanıcıların oturum süresi, direkt olarak web sitesi içerisinde yaşadıkları deneyimin kalitesine bağlıdır. 200 durum koduna sahip iç linklerle donatılmış, animasyonları doğru biçimde çalışan ve hızlı yüklenen web sayfaları; bu başlık altında örnek olarak gösterilebilecek web sayfalarıdır.
On-Page SEO Audit çalışmalarında bu alt başlığın dikkatli şekilde incelenmesi ve kötü çıkan değerlerin optimize edilmesi gerekir.
Kullanıcı deneyimini ve sayfa hızını ölçmenin birçok farklı yöntemi olsa da On-Page SEO çalışmalarının ilk kontrol mekanizması Google Search Console’dur.
Google Search Console’da bulunan Core Web Vitals bölümü, sayfa yüklenme hızı, kaydırma performansı, sayfa resimlerinin yüklenme skoru gibi değerlerin görüntülenebilmesine olanak tanır.
Bu değerlerin incelenmesi ve gerekli aksiyonların alınması, kullanıcı ve arama motorlarının bir oturum süresi boyunca olan gezinme deneyimlerini iyileştirir. Bu da web sitesinin gelecekte daha iyi sıralanma skorlarına sahip olmasını sağlayabilir.
Not: Core Web Vitals ögelerinin Google tarafından direkt olarak bir sıralanma faktörü olarak değerlendirildiği unutulmamalıdır.
Web Siteniz İçin Gerçekleştirebileceğiniz On-Page SEO Teknikleri
Yazının bu kısmına kadar On-Page SEO Audit yapılırken dikkat edilen basamaklardan bahsettik. Bu noktada, web siteleri için yukarıda sıralanan bilgileri kullanarak nasıl On-Page SEO Audit çalışmaları yapılabileceğinden bahsedeceğiz.
Sizler de aşağıdaki On-Page SEO tekniklerini kullanarak web sitenizi analiz edebilir, ilgili aksiyonları alarak organik büyümenize katkı sağlayabilirsiniz. İlgili teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bilgilendirici ve özgün içerikler hazırlayın,
- Meta verilerinizi ilgi çekici hâle getirin,
- Heading etiketleri kullanın,
- Internal link stratejisi oluşturun,
- URL’leri düzenleyin,
- Görsel ekleyin ve optimize edin.
Tüm bu teknikleri ayrıntılı olarak ele alalım:
Bilgilendirici ve Özgün İçerikler Hazırlayın
E-E-A-T(Deneyim, Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik) kurallarına uygun içerikler oluşturmak, web sayfalarınızın arama motoru botları tarafından “değerli” olarak algılanmasını sağlayacaktır.
Sektörünüzle ve ilgili sayfa ile bağlantılı, kopya olmayan, kullanıcılara bilgi veren ve uzman kişiler tarafından hazırlanan içerikler; kullanıcıların karşısına doğru sonuçlar ile çıkabilmenize olanak tanır.
Web sitenizin kullanıcı sorularıyla uyumlu ve ziyaretçilerin aradığını kolayca bulabildiği bir yapıya sahip olması, arama motoru botlarınca olumlu bir sinyal olarak algılanır.
E-E-A-T kurallarına uyarak içerikler hazırlamanın birçok farklı yolu bulunur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İçeriklerin bilgilendirici olmasına özen gösterin.
- Deneyim ve uzmanlık kriterlerini karşılayan içerikler hazırlayın.
- İçeriği arama motoru botları için değil, kullanıcılar için hazırlamaya özen gösterin.
- Gereksiz sayıda anahtar kelime kullanmaktan kaçının.
Meta Verilerinizi İlgi Çekici Hâle Getirin
Meta verilerinizi kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde hazırlamak, tıklanma ve görüntülenme sayılarınızın artmasını sağlayabilir.
Karakter sınırını aşmayan, kopya olmayan ve her sayfa için uygun anahtar kelimeleri içeren meta veriler; web siteniz ile etkileşim sağlamak isteyen kullanıcılarla karşılaşmanızı kolaylaştırır. İlgili kullanıcıların web sitesini ziyaret etmesi ise dönüşüm oranlarını direkt olarak etkiler.
Heading Etiketleri Kullanın
Oluşturulan her içeriği yalnızca H1 ve H2 başlık içerecek şekilde kurgulamak yerine daha detaylı bir heading yapısı oluşturmak, On-Page SEO Audit çalışmalarında aranan bir özelliktir.
H3 ve H4 gibi başlıkları kullanmak, aynı zamanda hedeflediğiniz anahtar kelimenin farklı varyasyonlarını da içeriğinizde geçirebilmenizi sağlar.
Bu sayede hem kullanıcılarınıza ilgili sayfanın konusu hakkında daha fazla bilgi verebilir hem ilgili anahtar kelimelerin sahip olduğu aranma hacmi sayesinde daha çok kullanıcı ile etkileşime geçebilirsiniz.
Bu sebeple, eğer içeriğiniz geniş bir konuyu kapsıyorsa, H1-H2 yapısı yerine H1-H2-H2-H3-H3-H3-H2-H3-H4-H2 gibi bir yapı tercih edebilirsiniz.
Internal Link Stratejisi Oluşturun
Web siteniz içerisindeki sayfaların tümünü ideal şekilde birbirine bağlamak da son derece etkili bir On-Page SEO tekniğidir. Bu sayede web sitesini ziyaret eden kullanıcı ve arama botları, sitedeki tüm sayfaları dilediği şekilde gezebilir.
Bu stratejiyi kurgularken blog içeriklerinizden ilgili birtakım farklı içerik ve kategori sayfalarına linkler verebilir; ürün sayfalarında alakalı kategori sayfalarınızın linklerini barındırabilirsiniz.
URL’leri Düzenleyin
URL’leri ideal yapıda olacak şekilde düzenlemek, son derece etkili bir On-Page SEO tekniğidir. URL yapılarının kullanıcılara bilgi verecek ve yol gösterecek yapıda kurgulanması, hem sayfa deneyimini hem web sitesinin anlaşılabilirliğini artıracaktır.
Bu noktada içinde anlamsız ifadeler barındıran “www.example.com/aabb555bbaa” gibi yapılar yerine “www.example.com/kategori/alt-kategori” gibi bir yapı tercih edebilirsiniz.
Not: URL’lerinizi oluştururken büyük harf kullanmamaya ve URL’lerin içinde Türkçe ifadeler geçirmemeye dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
Görsel Ekleyin ve Optimize Edin
Web sitenizde görsellerin bulunması kullanıcıların sayfalarınızı ve sektörünüzü daha iyi anlamalarını sağlayacaktır. Bu sebeple ana sayfa, kategori, blog sayfası ve içeriklerinize uygun görselleri web sitenize eklemekten çekinmeyin.
Görselleri yüklemeden önce, sayfa yüklenme hızını olumsuz etkilemediğinizden emin olmak için görsel boyutlarını kontrol edin.
Yeni nesil tarayıcılar ile uyumlu olarak çalışabilen “webp” gibi formatlar kullanmak, görsellerinizin kalite kaybetmeden daha ufak boyutlu olmasını destekler.
Bunu görselleri yüklemeden önce gerçekleştirmek, On-Page SEO çalışmalarında önemli bir yere sahip olan görsel optimizasyonu adımını zamandan tasarruf sağlayarak gerçekleştirmenizi sağlar.
On-Page SEO Audit Çalışmalarında Tool Kullanımı
Ahrefs, Moz ve Semrush gibi birçok tool, On-Page SEO Audit çalışmalarında kullanılabilir. Çevrim içi tool’lar, web sitenizin sahip olduğu hataları çok daha kolay bir şekilde tespit edebilmenize yardımcı olur ve bu hataları hızlı bir şekilde giderebilmenizi sağlar.
Semrush üzerinden örnek vermek gerekirse bu tool sayesinde web sitenizin sahip olduğu aşağıdaki On-Page SEO metriklerini görüntüleyebilirsiniz:
“Site Audit” bölümü sayesinde Site Sağlığı, Hatalar, Uyarılar, Tavsiyeler, Taranabilirlik gibi skorlarınızı inceleyebilirsiniz. Bu bölüm aynı zamanda kopya içerik, meta veri sorunları, indexlenmeyen ve yavaş yüklenen sayfalar gibi birçok SEO metriğine kolaylıkla erişebilmenizi sağlar.
“SEO İçerik Şablonu” bölümü sayesinde tercih ettiğiniz anahtar kelime ile ilgili içerikler ya da içerik brief’leri oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra yazmış olduğunuz içeriklerin SEO açısından ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Son olarak “On-Page SEO Checker” bölümünde yer alan tavsiyeleri inceleyebilir ve burada bulunan önerileri değerlendirebilirsiniz.
Semrush’ın bu bölümü anahtar kelime yoğunluğu, başlık yapısı, kullanıcı deneyimi ve meta veriler gibi On-Page SEO konularında sayfalarınızın performansını ölçer ve size tavsiyeler verir.
Bu tavsiyeleri kullanarak rakiplerinizin sizinkine benzer sayfalarda ne durumda olduğunu görüntüleyebilir, önerileri hayata geçirerek daha etkili performans gösteren web sayfalarına sahip olabilirsiniz.
Sonuç
On-Page SEO Audit, birçok farklı SEO metriğinin değerlendirilmesi ve sonunda bu metriklerin detaylı şekilde ortaya çıkarılması sürecini ifade eder. Bu sebeple On-Page SEO Audit, bir web sitesinin SEO stratejilerinin belirlenmesi noktasında son derece kritiktir.
İçerik kalitesi, anahtar kelime kullanımı, sayfa yüklenme hızı ve kullanıcı deneyimi gibi birçok SEO basamağını içeren On-Page SEO çalışmaları, organik büyüme hedefleri söz konusu olduğunda kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
Sizler de yazımızda bahsettiğimiz On-Page SEO Audit kapsamı ve tekniklerinden yararlanarak web sitenizin bir tür check-up’ını ortaya çıkabilir, bu çıktıları değerlendirerek doğru bir SEO stratejisi kurgulayabilirsiniz.