İçerikle pazarlama stratejileri oldukça acımasız bir şekilde değişkenlik gösterirken bu alanda karar vericilerin yenilikleri sürekli olarak gündemde tutmaları olmazsa olmaz bir gereklilik haline geliyor.
Gerçekleşen her bir Google algoritma güncellemesi sonrasında ortaya çıkan vakalarda görüyoruz ki içeriklerimizin niteliği, niceliğinden çok daha önemli hale geliyor. Az sayıda yüksek kalitede içeriğe sahip web siteleri, kalitesiz binlerce içeriği olan sitelere oranla daha yüksek organik trafik elde edebiliyor. Yani ‘less is more’ mottosunun içerikle pazarlama stratejileri için de oldukça geçerli bir kavram haline geldiğini söyleyebiliriz.
İçerik Budama Nedir?
Pazarlama profesyonelleri yeni içerikler üretmeye odaklanırken bazen mevcut içeriklerin SEO performansını ve kullanıcı deneyimini nasıl etkilediğini gözden kaçırabiliyor. Eski teknikler ile oluşturulmuş, güncelliğini yitirmiş, kopyalanarak veya yetersiz bir şekilde hazırlanmış içerikler sitenizin SEO performansını aşağıya çekebilir. Bu yüzden çok iyi içerikler üretiyor olsanız bile, yeni içeriklerinizden istediğiniz performansı alamayabilirsiniz.
Genel anlamda içerik budama, düşük performans gösteren içeriklerin güncellenmesi, daha iyi bir versiyonuna yönlendirilmesi veya siteden tamamen silinmesi olarak tanımlanabilir.
Değer üretmeyen, yani herhangi bir trafik veya backlink kaynağı haline gelememiş olan içeriklerinizden kurtulmanız, sitenizin organik trafiğine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Bu işlemler sonucunda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanın yanı sıra Google tarama bütçesini de (crawl budget) optimize etmiş olacaksınız. Önemli SEO kriterlerinin içerisinde bulunan tarama bütçesi ve kullanıcı deneyimi konularında gerçekleştirdiğiniz iyileştirmeler Google tarafından ödüllendirilebilir.
Hangi İçeriklerden Kurtulmalıyım?
İçerik budama sürecinin en önemli noktası budanacak içeriklerin belirlenmesi adımı olabilir. Çünkü bu adımda atılacak yanlış adımlar mevcut organik trafiğinizi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple budanacak içerikleri belirlerken oldukça dikkatli olmalısınız.
İlk adımda farklı araçlardan aldığımız verileri yorumlayarak değer üretmeyen içerikleri doğru bir şekilde tespit etmemiz gerekiyor. Gelin başlamadan önce değer üretmeyen içerik tanımını biraz daha açalım.
Değer üretmeyen içerikler
Bir içeriğin siteniz için değerli olup olmadığına karar vermek için genel olarak şu metrikleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Son 6 – 12 ay içerisinde sitenize kazandırdığı ziyaretçi sayısı
- Sitenize kazandırdığı backlink sayısı
- Sosyal medya kanallarında paylaşım oranları
Yukarıdaki metrikler, söz konusu içeriğin siteniz için maddi bir değer üretip üretmediğine karar vermenize yardımcı olabilir. Fakat bu metrikler ile birlikte içeriklerinizi kalite yönünden de değerlendirmeniz bir hayli önem taşıyor. Aşağıdaki içerik tipleri, sitenize zarar verebilecek potansiyeldeki içerik tipleri olarak öngörülebilir:
- Kopya ve içerdiği bilgiler bakımından yetersiz içerikler
- Güncelliğini yitirmiş içerikler
- Benzer arama terimleri için oluşturulmuş, ekstra bir değer ortaya koymayan yetersiz içerikler
Haydi Başlayalım!
İçeriklerimizi budamaya başlamadan önce kısaca malzeme listemize bir göz atalım;
İçeriklerimizi budamak için gerekli olan malzeme listesi:
- Google Analytics raporları
- Google Search Console raporları
- Backlink Analiz Aracı (Semrush, Ahefs, Majestic etc.)
- Crawl Analiz Aracı (Screaming Frog, deep crawl etc.)
Öncelikle farklı araçların sağladığı verileri bir araya getirerek anlamlı bir veri havuzu oluşturmamız gerekiyor. Crawl aracı ile taradığımız sayfalarımıza ait Google Analytics verilerini, Search Console üzerinden edineceğimiz SERP performansı verilerini ve backlink analiz aracımızdan inceleyeceğimiz backlink verilerini bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, hangi içerikleri sitemizden kaldırmamız gerektiğini çok daha açık bir şekilde görme fırsatı yakalayacağız.
Bu analizler sırasında bir crawl yani tarama aracı kullanmamız gerektiğinin neredeyse bir zorunluluk olduğunu unutmayın. Çünkü yalnızca Google Analytics ve Search Console üzerinden alacağımız verilerde çok düşük, hatta hiç trafik almayan sayfaların bu araçların raporlarında gözükmemesi yüksek bir ihtimal. Bu sebeple bir crawl aracı ile sitemizi eksiksiz bir şekilde tarayarak tüm sayfalarımızı listelemeliyiz.
Peki bu verileri anlamlı bir şekilde nasıl bir araya getireceğiz?
Öncelikle neden verileri bir araya getirmeye çalıştığımızdan kısaca bahsetmemiz gerekiyor. Tüm araçlardan topladığımız verileri bir araya getirdiğimiz durumda, aynı Excel tablosu içerisinde bir URL’e ait backlink, trafik ve SERP performanslarını görme şansı yakalayacağız. Böylece büyük resimde hangi içeriklerin sitemiz için yeterli performansı göstermediğini tespit etmek oldukça kolay bir hale gelecek.
Crawl aracından edindiğimiz URL listemiz ile diğer araçlardan aldığımız verilerimizi aynı tabloda birleştirebilmek için birkaç farklı yöntem bulunuyor. Bu noktada kullandığımız araçların sunduğu API servisleri, işleri oldukça kolaylaştırabiliyor.
Screaming Frog + Ahrefs + Search Console + Google Analytics
Screaming Frog crawl aracının bize sunduğu entegrasyon imkanları ile yukarıdaki 4 araçtan edineceğiniz verileri aynı Excel tablosu içerisinde kolayca dışarı aktarabilir ve analize başlayabilirsiniz. Yukarıda görmüş olduğunuz alandan birkaç saniye içerisinde entegrasyonlarınızı tamamlayabilir ve taramayı başlatabilirsiniz.
Bu dört aracın ikisi ücretli araçlar olduğu için halihazırda kullandığınız farklı backlink ve crawl araçlarınız bulunuyorsa bunları da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz araçların sunduğu entegrasyon fırsatlarını incelemeyi unutmamanızı öneriyoruz.
Eğer entegrasyon özelliği sunmayan araçlar kullanarak backlink ve crawl analizinizi gerçekleştirdiyseniz; bu noktada Excel yardımınıza koşacaktır. Birkaç basit Excel formülünü kullanarak ayrı ayrı tablolardaki verilerinizi tek bir tabloda bir araya getirebilirsiniz.
Karar verme zamanı!
İçeriğimizin başında bizim için hangi içeriklerin değerli, hangi içeriklerin değersiz olduğundan kısaca bahsetmiştik. Şimdi elimizde bulunan veri havuzundaki sayfalarımızı trafik, backlink ve aldıkları sosyal medya paylaşım sayıları yönünden inceliyor, değer üretmeyen içeriklerimizi bir listede topluyoruz.
Bu noktada geçtiğimiz günlerde SEO danışmanı Aleyda Solis’in paylaştığı tablo, karar vermemize yardımcı olacak harika bilgiler içeriyor.
Aleyda Solis’in paylaşmış olduğu tablonun yanı sıra, 16 Nisan’da gerçekleşen Google Webmaster Central office-hours hangout etkinliğinde John Muller, 2019 Mart ayında gerçekleşen algoritma güncellemesi ile alakalı bir soruyu cevaplarken, Google Webmaster Blog’ta yer verilen bir makaleye dikkat çekmişti. 2011 yılında gerçekleşen Panda güncellemesi sonrası yayımlanan söz konusu makale, Google’ın kaliteli içeriğe bakış açısı ile alakalı önemli ipuçları barındırıyor. Bu makaleye göre içeriklerinizin kalitesini ölçümlerken sormanız gereken sorulardan en kritiklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- İçerikte yer alan bilgilere güvenebilir misiniz?
- İçerik bir uzman veya konu hakkında yeterli bilgiye sahip biri tarafından mı yazıldı?
- Sitenizde aynı veya benzer konularda farklı anahtar kelime varyasyonları için yinelenerek oluşturulmuş içerikler bulunuyor mu?
- İçerikte imla hataları, anlatım bozuklukları vb. problemler var mı?
- İçerik gerçek araştırmalara ve analizlere dayanıyor mu?
- İçerik arama sonuçlarındaki diğer sayfalarla karşılaştırıldığında önemli bir değer sunuyor mu?
- İçerik ilgili konuyu tüm yönleri ile ele alıyor mu? Yeterli kapsam ve uzunlukta mı?
- İçerik sık kullanılanlara eklemek, bir arkadaşınızla paylaşmak veya tavsiye etmek isteyeceğiniz türden bir içerik mi?
Tüm bu bilgiler ışığında değer üretmeyen içeriklerinizi belirleyebilir ve bu içerikleri silebilir, güncelleyebilir veya alakalı ve iyi performans gösteren içeriklerinize yönlendirebilirsiniz. Eğer silmeye karar verdiğiniz içerikleriniz bulunuyorsa, bu noktada oldukça dikkatli ilerlemeniz gerekiyor.
Şimdi sıra silmeye karar verdiğimiz içerikleri sitemizden sağlıklı bir şekilde kaldırmakta.
İçerikler Nasıl Silinmeli?
Crawl analizinin sonucunda geliştirebileceğinizi düşünmediğiniz, fayda üretmeyen ve sitenize zarar veren içeriklerinizi silerken sitenizin SEO performansına zarar vermemelisiniz. Çünkü sayfalarınızın 404 hata kodu veriyor olması, SEO performansınızı bir hayli olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple öncelikle içeriklerimizin Google index’inden kaldırıldığından emin olmamız ve ilgili sayfaya yönlendirilen iç ve dış bağlantıları güncellememiz gerekiyor.
Öncelikle işlem adımlarına kısaca göz atalım:
- Silinecek içeriklere ‘noindex’ tag’i eklenmesi
- Silinecek sayfaların Google tarafından taranmasının sağlanması
- İç ve dış bağlantıların güncellenmesi
- İçeriklerin silinmesi
- Site haritasının güncellenmesi
İçeriklere ‘noindex’ Meta Etiketinin Eklenmesi
Silmeye karar verdiğiniz içeriklere noindex meta etiketi ekleyerek Google’a bu sayfaların taranmasını istemediğimizi belirtebiliyoruz. Google tarafından taranmasını istemediğimiz sayfalara eklememiz gereken kod satırı aşağıdaki gibidir:
<meta name="robots" content="noindex">
Bu adımda sayfalarınıza dilerseniz manuel olarak dilerseniz de kullandığınız içerik yönetim sisteminin özelliklerini veya eklentilerini kullanarak ‘noindex’ meta etiketini kolayca ekleyebilirsiniz.
Sayfaların Google Tarafından Taranmasını Sağlamak
Bu adımda Google’ın ilgili sayfalara bir sonraki ziyaretini beklemek yerine süreci hızlandırmayı hedefliyoruz. Yapacağımız işlemler ile silinecek içeriklerimizin linklerini içeren bir HTML sayfa oluşturarak Google’ın bu sayfa üzerinden ilgili linklere ulaşmasını ve sayfaları taramasını sağlayacağız.
<html>
<meta name="robots" content="noindex,follow">
<body>
<a href="url">url</a>
,
,
,
<a href="urlx">urlx</a>
</body>
</html>
Yukarıdaki yapıda oluşturacağınız bir sayfa sayesinde içerikleriniz ve Google botları arasında kestirme bir yol sağlamış olacaksınız. Bu sayfayı Search Console üzerinden ‘URL inspection’ aracını kullanarak Google’ın hazırladığınız sayfadaki linkleri taramasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte bu sayfanın linkini Google botlarının sıklıkla ziyaret ettiği sayfalarınızdan birine yerleştirerek taranmasını sağlayabilirsiniz.
Silmeniz gereken yüzlerce URL olabilir. Bu durumda yukarıdaki sayfayı oluştururken Vim yazı editörü makroları imdadınıza yetişebilir. Oldukça pratik olan bu yöntem ile saniyeler içerisinde yüzlerce link içeren bir sayfa oluşturmanız mümkün.
Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ara ara Search Console hesabınızı kontrol ederek veya gelişmiş Google arama operatörlerinden biri olan ‘site:’ operatörünü kullanarak sayfalarınızın Google index’inden kaldırılıp kaldırılmadığını takip etmeniz gerekiyor. Bir sonraki adıma geçmeden önce tüm sayfaların Google index’inden silindiğinden emin olmalısınız.
İç ve Dış Bağlantıların Güncellenmesi, İçeriklerin Silinmesi ve Site Haritasının Güncellenmesi
Sayfalarınız Google index’inden kaldırıldıktan sonraki ilk adımımız silinecek sayfaları işaret eden bağlantıların güncellenmesi olacak. Silinecek sayfaları işaret eden iç ve dış bağlantıları Google Search Console üzerinden veya bir backlink analiz aracı (Semrush, Ahrefs vb.) ile tespit ederek bu bağlantıları kaldırmanız veya ilgili bir başka sayfaya yönlendirmeniz gerekiyor. Böylece sitenizin link inşasına zarar vermeden bir sonraki adıma geçmiş olacaksınız.
Bağlantılarınızı da güncelledikten sonra artık içeriklerinizi sitenizden kaldırabilirsiniz. Bu işlem sonrasında son olarak site haritanızı da güncelleyerek silinmiş olan içeriklerinizi site haritanızdan kaldırmanız gerekiyor.
Bu aşamadan sonra yapmanız gereken farklı bir işlem kalmıyor.
Son söz;
İçerik budama oldukça dikkatli uygulanması gereken bir SEO stratejisi. Bu sebeple her adımda gerekli özenin gösterilmesi ve işlem adımlarının dikkatli bir şekilde takip edilmesi hayati bir önem taşıyor.
İşlemler sonrasında organik trafiğiniz 3 şekilde etkilenebilir; organik trafiğiniz artabilir, sabit kalabilir veya düşüş gösterebilir.
Sitenizden fayda sağlamayan içerikleri kaldırarak hedef kitleniz için daha olumlu bir deneyim sunmuş olacaksınız. Bu sebeple trafiğinizin sabit kalması veya düşüş göstermesi durumunda bu noktayı göz önünde bulundurarak alanınızda en iyi içerikleri üretmeye devam etmeniz gerekiyor. Böylece uzun vadede çok daha güçlü içerikler ve daha sağlıklı bir kullanıcı deneyimiyle Google tarafından ödüllendirilebilir ve çalışmalarınızın karşılığını alabilirsiniz.