Genel

Google Çekirdek Algoritma Güncellemeleri Sonrasında İçerik Stratejisi Nasıl Ele Alınmalı? 

Google Çekirdek Algoritma Güncellemeleri Sonrasında İçerik Stratejisi Nasıl Ele Alınmalı? 

Google güncellemeleri, kullanıcının aradığı bilgiye daha doğru ve hızlı bir şekilde ulaşabilmesi adına gerçekleştirilen algoritma değişiklikleridir. Siteler; kullanıcı dostu bir strateji çerçevesinde, Google algoritmalarına uygun olarak optimize edilmelidir.

Google; ağustos ayında Core Update ile içerik kalitesi, sayfa hızı, iç linkleme gibi birçok metriğin iyileştirilmesi yönünde hassasiyetini gösterdi ve kullanıcı deneyimi önceliğinin altını bir kez daha çizdi.

Birlikte, içerik stratejisi oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğinin ve hangi noktalarda fayda sağlayabileceğinizin incelemesini yapacağız.

Algoritma Güncellemelerine Genel Bir Bakış

Google algoritmalarının geliştirilme amacı, arama yapan kullanıcı için her zaman en yararlı ve en güvenilir sonuçları çıkarmaktır. Bu sebeple Google; anahtar kelime kullanımlarına, içerik stratejisine ve bunların sorgu ile ne kadar uyuştuğuna, içerik kalitesine, manipülasyon içeren eylemlere, site içi bağlantılara verdiği önemi artırdı. Ayrıca son algoritma güncellemelerinde de özellikle içeriği merkeze alan geliştirmelerin öne çıktığını görüyoruz.

blank

Google çekirdek algoritma güncellemelerini takip ederek içerik stratejinizi yeniden oluşturabilir ve sıralamadaki yerinizi daha yukarılara taşıyabilirsiniz.

Güncellemelerin İçerik Stratejileri Üzerindeki Etkisi 

Google arama algoritması bizlere, kullanıcıya uygun içerik ve akış sunmamız gerektiğini söylüyor. İçerik oluştururken kullanıcının aradığı bilginin karşılanması, kurgunun kullanıcıyı manipüle edecek şekilde hazırlanmaması, bilginin detaylı ve sade bir dille aktarılması konusundaki önemi vurguluyor.

İçerik kurgusunun kullanıcı deneyimine uygun hazırlanması ise sitelerin arama sonucundaki sıralamasına olumlu etki yapıyor. Bu sebeple içerikler kullanıcıya yönelik hazırlanırsa siteler sıralamalarda daha üstlerde yer alıyor olacak.

İçerik Stratejisinin Yeniden Ele Alınması 

1. Anahtar Metriklerin İncelenmesi 

Sektör bazlı olarak hedef kitlenin sorgu davranışları incelenmeli ve bu akışa uygun içerikler hazırlanmalıdır. Siteye çekilecek organik trafiğin içeriklerle ilişkili olması; trafiğinizin niteliğini, sayfa içerisinde geçirilen süreyi ve bounce rate oranını pozitif yönde etkileyecektir.

Güncellemeler sadece yeni içerik oluştururken değil, sitede var olan içeriklere de uygulanmalıdır. Artık etkisini yitirmiş ve kullanıcı deneyimini desteklemeyen içerikler yeniden yazılmalı ya da kaldırılarak yönlendirmeler yapılmalıdır. Bu konuda İçerikmatik Blog’da yayınlanan İçerik Budama içeriğini de inceleyebilirsiniz.

İçeriklerde anahtar kelimelerin doğru şekilde kullanılması, kullanıcıların aramalarıyla ilişkili olan içeriklere ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Böylece içerikler Google algoritmaları tarafından daha kolay saptanabilir ve değerlendirilebilir hâle gelir. 

Google algoritma güncellemelerinin takip edilmesi ve içerik geliştirilmelerinin uygun şekilde yapılması ile güncellemelerden pozitif sonuçlar elde etmenizi kolaylaştıracaktır.

2. Anahtar Kelimelerdeki Pozisyonların İncelenmesi

Site için belirlenen anahtar kelimelerin pozisyonlarında incelemeler yapılarak bir strateji belirlenmeli ve değişikliklerin nerelerde uygulanması gerektiği hakkında kurgu hazırlanmalıdır. Çünkü sıralamalarda iyileşme gösteremeyen içerikler ve anahtar kelimeler, değişikliğe ihtiyaç duyulduğunun bir işaretidir.

Bu sinyallere kulak vererek içeriklerinizin daha üst sıralarda yer almasını, gösterim oranı ve otorite gücü anlamında öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

3. Rakiplerin İncelenmesi

İçerik stratejisi oluşturulurken sektördeki rakiplerin içerikleri de incelenmelidir. Hazırlanacak içeriklerin doğru kurguda oluşturulması için içerikler rakiplerinkilerle karşılaştırmalı, içeriklerin anahtar kelime sıralamalarına bakılmalı, geride kalınan kelimeler için içerik stratejisi oluşturulmalıdır. 

Semrush gibi 3rd Party Tool’lar kullanılarak içerikleri rakiplerle karşılaştırmalı ve sıralama metriklerini incelemelisiniz. Rakiplerin sıralama aldığı ancak sizin sitenizin almadığı, onlar çok daha iyi sıralamalardayken sizin geride kaldığınız ya da sizin iyi sıralama aldığınız ve rakiplerinizin geride kaldığı sorguları inceleyerek detaylı bir strateji çıkarabilirsiniz.

Sorgu ve kelime gruplarını belirledikten sonra Google algoritma güncellemelerinin tuttuğu ışık ile içerikleri revize edebilir ya da yeni içerikler oluşturabilirsiniz.

4. İçeriklerin Daha Nitelikli Hâle Getirilmesi 

Google bir içeriğin yalnızca var olmasını yeterli bulmuyor ve bu içeriğin nitelikli olmasını da talep ediyor. Bu sebeple sitenizde yayınlayacağınız içeriklerin anahtar kelime dağılımının homojen olması, doğru bilgi akışı sunması, kullanılan dilin açık ve sade olması gibi birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. 

İçerik stratejinizi oluştururken Google’ın nitelikli içerikler ile alakalı paylaştığı rehbere göz atarak en doğru kurguyu oluşturabilirsiniz.

5. İç Linklerin Gözden Geçirilmesi 

İçeriklerde değişiklikler yapılırken eş zamanlı olarak iç linklerin de gözden geçirilmesi sitenize fayda sağlar. Link çıkışı verilen kelimelerin anahtar kelime değeri taşıması, doğru ve alakalı sayfalara link yönlendirmelerinin gerçekleştirilmesi, kullanıcıyı içinde bulunduğu yazıyla bağlantılı olarak ilgisini çekebilecek farklı sayfalara yönlendirme gibi hamlelerin yapılması gerekiyor. 

İç linkler sayesinde hem Google sitenizi daha kolay tarayabilir hem kullanıcıyı birçok içerik veya sayfa üzerinden besleyebilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimine Odaklanma 

SEO içeriği oluştururken kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına dikkat etmeniz gereken metrikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mobil Uyumluluk: Web sitesine çeşitli cihazlarda kolayca erişim sağlanması için mobil uyumlu bir tasarım kullanmalısınız. Ayrıca, Google’ın mobil uyumluluk testini kullanarak sitenizin mevcut durumu kontrol edebilirsiniz. 
  • Sayfa Yükleme Hızı: Hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilir. Ayrıca arama motorlarının sıralamada iyileşme yapmasını sağlar. Sayfa yükleme hızınızı optimize etmek için resimleri sıkıştırabilir, gereksiz kodları temizleyebilir ve CDN kullanabilirsiniz. 3 saniye kuralına bağlı kalarak kullanıcı deneyimini önemsediğinizi göstermelisiniz.
  • Güçlü Bilgi Mimarisi: Site mimarisi, kullanıcıların sitenizde gezinirken bilgiye kolayca erişmelerine olanak tanır. İyi bir yapı kurgulamanız, sayfalar arasında mantıklı bir bağlantı oluşmasını sağlar ve içerikleri hiyerarşik bir şekilde düzenler. Arama motorları bu yapıyı takip ederek sitenizi daha iyi tarayabilir. URL yapılarını, bağlantıları doğru bir şekilde optimize ederek Google algoritmalarına bu konuda verdiğiniz önemi göstermelisiniz.
  • Kullanıcı Dostu Tasarım: Kullanıcı dostu bir tasarım sayesinde iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz. Böylece ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla zaman geçirmesini ve sayfayı daha fazla ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Bunların yanında dönüşüm oranlarını da artırabilirsiniz.

SEO uyumlu içerik oluştururken bu noktaları göz önünde bulundurarak kullanıcıların memnuniyetini artırabilir ve arama motorlarında daha yüksek sıralamalar elde edebilirsiniz.

blank
blank
blank

Vaka Çalışması

Ingage Dijital Pazarlama Ajansı olarak Google algoritmalarında yaşanan gelişmeleri düzenli olarak takip ediyor ve değişen metriklere uygun şekilde aksiyon alıyoruz. Mart ayında gerçekleşen Google çekirdek algoritma güncellemesi çerçevesinde içerik stratejilerimizde düzenlemeler yapıyoruz.

İçerik stratejisinde Google algoritmalarını destekleyerek yaptığımız değişimleri markamızın verileri üzerinden inceleyebiliriz.

blank

6 aylık periyotlarla kıyaslama yaptığımızda(mart sonundan itibaren günümüze kadar olan süreci bir kırılımda kapsayacak şekilde) şu verileri elde ettik:

  • Tıklamalarda %22,65’lik, gösterimlerde de %60,45’lik bir artış yaşandığını gözlemledik.
  • Ortalama 0.2’lik iyileşme ise kullanıcıların farklı sorgularda da karşısına çıkmamızdan kaynaklı olan büyük bir gelişme gibi gözükmüyor. Ancak sorgularda bulunma istatistiklerini artırarak otoritemizi iyileştirmek ve sonrasında ilgili sayfalarda yeniden güncellemeler sağlayarak ortalama konumumuzu daha da iyi seviyelere getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

Sonuç

Sitenizin daha görünür olması, arama motorlarında üst sıralarda yer alması ve daha iyi bir otorite için Google algoritma güncellemelerini takip etmeli ve aksiyon almalısınız. Son dönemlerde çıkan güncellemelerin içerik odaklı olarak yoğunlaştırılması ise bizlere hangi alana eğilmemiz gerektiği hakkında ışık tutuyor.

Ortalama bir sene içerisinde 2 kere Google çekirdek algoritma güncellemesi yapıldığını görüyor ve deneyimliyoruz. Bu sebeple düzenli olarak içerik kontrollerini sağlamak, içerikleri güncellemek ve farklı stratejilerle beslemek hem organik trafiğinize hem diğer tüm metriklerinize olumlu şekilde yansıyacaktır.

Siz de sitenizi içerik odaklı olarak güncellerken İçerikmatik Blog’dan yararlanabilirsiniz. 3rd Party Tool’ların blog sayfalarında yayınladıkları yazılarla da hem teknik hem içerik odaklı gelişmeleri takip edebilir, siteniz için detaylı aksiyon planları çıkarabilirsiniz.

blank
Hüma Deniz Hacıoğlu
Beğenebileceğin diğer yazılar
ChatGPT İle Yapabileceğiniz 10 SEO Çalışması
ChatGPT İle Yapabileceğiniz 10 SEO Çalışması
ChatGPT(Generative Pretrained Transformer), diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zekâ sohbet robotudur. 2015 yılının sonlarında Elon Musk ve Sam Altman'ın da aralarında bulunduğu bir ...
4 Ekim 2023
İşlevsel Bir Persona Nasıl Oluşturulur? En İyi Persona Örnekleri
İşlevsel Bir Persona Nasıl Oluşturulur? En İyi Persona Örnekleri
Başarılı bir pazarlama stratejisine sahip olmak ve işinizi büyütmek istiyorsanız hedef kitlenizi olabildiğince yakından tanımanız gerekir. Potansiyel müşterilerinizin isteklerini, ihtiyaçlarını ya da endişelerini tek ...
27 Eylül 2023
AI İle Üretilen İçerikleri Tespit Etme Yöntemleri ve Araçları
AI İle Üretilen İçerikleri Tespit Etme Yöntemleri ve Araçları
Yapay zekâ teknolojisi, içerik oluşturma dünyasını değiştirmek üzere! Yapay zekânın gücüyle makalelerin, web sayfalarının ve hatta videoların büyük bir kısmını oluşturabilirsiniz. Bu teknoloji, daha önce ...
15 Eylül 2023
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!