İçerik Pazarlaması

AI İle Üretilen İçerikleri Tespit Etme Yöntemleri ve Araçları

AI İle Üretilen İçerikleri Tespit Etme Yöntemleri ve Araçları

Yapay zekâ teknolojisi, içerik oluşturma dünyasını değiştirmek üzere! Yapay zekânın gücüyle makalelerin, web sayfalarının ve hatta videoların büyük bir kısmını oluşturabilirsiniz. Bu teknoloji, daha önce hiç olmadığınız hız ve ölçekte içerik oluşturmanıza olanak tanıyarak bilgi tüketme şeklinizde devrim yaratabilir.

blank

Ancak çok heyecanlanmadan önce bir adım geri atıp olası sonuçları göz önünde bulundurmakta fayda var. Yapay zekâ içerik üretimi verimli ve uygun maliyetli olsa da yüksek kaliteli içeriğin temel bileşenlerinden nüans, bağlam ve yaratıcılığı anlama becerisi hâlâ sınırlı.

Bu nedenle yapay zekâ daha yaygın olarak kullanılsa ve her zamankinden daha fazla içeriğe sahip olsak da bu içerikleri gerçekten ilgi çekici, değerli kılmak için yetenekli ve yaratıcı yazarların dokunuşuna ihtiyaç duymaya devam edeceğiz.

Gelin; AI ile üretilen içeriklerin ne olduğunu, avantajlarını ve dezavantajlarını, tespit etme yöntemlerini ve daha fazlasını birlikte inceleyelim.

AI ile Üretilen İçeriğin Tanımı ve Örnekleri

Bu tür içerikler, makine öğrenimi, doğal dil işleme ve bilgi alma gibi farklı teknikler kullanılarak bir yapay zekâ sisteminin metin ya da görüntü gibi ham verilerle beslenmesi ve ardından belirli bir hedef veya amaca uygun yeni içerikler üretmesi için eğitilmesiyle oluşturulabilir.

Yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin temel faydalarından biri, çok sayıda içeriği hızlı ve verimli bir şekilde oluşturabilmesidir. Bu; büyük miktarda içerik oluşturması gereken ve hepsini manuel olarak oluşturacak kaynaklara sahip olmayan işletmeler, yayıncılar ve diğer kuruluşlar için değerli bir araç olabilir.

Ancak yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikler belirli görev türleri için yararlı olsa da bu içeriklerin yaratıcılık, nüans veya daha derin bir bağlam gerektiren görevlerde insan tarafından oluşturulan içerik kadar etkili olmayabileceğini unutmamak gerekir.

Yapay Zekâ ve Doğal Dil İşleme Temelleri

Yapay zekâ; öğrenme, problem çözme, algılama ve karar verme gibi tipik olarak insan zekâsı gerektiren görevleri yerine getirebilen otonom sistemlerin geliştirilmesini ifade eder. 

Doğal Dil İşleme(NLP); bilgisayarlar ile insan(doğal) dilleri arasındaki etkileşimle ilgilenen ve metinsel verilerin analiz edilmesine, anlaşılmasına ve üretilmesine olanak tanıyan bir yapay zekâ aracıdır.

NLP; metin sınıflandırma, duygu analizi, dil çevirisi ve soru cevaplama gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. NLP alanı, makine öğrenimi tabanlı tekniklerin ortaya çıkmasıyla son yıllarda hızla gelişmiştir ve artık çok çeşitli dil odaklı görevleri yerine getirebilir.

Örnek: Yapay zekânın içerik oluşturmak için nasıl kullanılabileceğine dair bir örnek verelim: Diyelim ki belirli bir yemek için tarif oluşturmak istiyorsunuz. Bir yapay zekâ sistemi geniş bir yemek tarifleri külliyatı üzerinde eğitilebilir ve ardından istenen yemek için yeni bir tarif oluşturmakla görevlendirilebilir.

Sistem daha sonra tutarlı, dil bilgisi açısından doğru, gerekli malzemeleri ve talimatları içeren bir tarif üretebilir.

İşte çikolatalı kurabiye tarifi için yapay zekâ tarafından oluşturulmuş bir tarif örneği:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı tuzsuz tereyağı, eritilmiş
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 2 yumurta
  • 2 çay kaşığı vanilya özütü
  • 3 su bardağı çok amaçlı un
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yarı tatlı çikolata parçaları

Talimatlar:

Fırını önceden 350°F’ye(175°C) ısıtın. Büyük bir kapta eritilmiş tereyağı, toz şeker ve esmer şekeri iyice karışana kadar çırpın. Yumurtaları ve vanilya özünü ekleyin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.

Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu iyice karışana kadar çırpın. Kuru malzemeleri ıslak malzemelere ekleyin ve sadece birleşene kadar karıştırın. Son olarak çikolata parçalarını hamura ekleyin ve eşit bir şekilde dağılana kadar hafifçe katlayın.

Hamuru top hâline getirin ve yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine yerleştirmeden önce hafifçe düzleştirin. 12-15 dakika veya kenarları kahverengileşene ve ortaları hafifçe kabarana kadar pişirin.

Fırından çıkarın ve tamamen soğuması için bir ızgara teline aktarmadan önce 5 dakika soğumaya bırakın. Lezzetli çikolata parçacıklı kurabiyelerinizin tadını çıkarın!”

Otomatik İçerik Üretiminin Avantajları ve Dezavantajları

Yapay zekâ ile içerik üretiminin hem avantajları hem dezavantajları bulunur.

Avantajları:

  • Hız: Yapay zekâ, bir insandan daha hızlı bir şekilde içerik üretebilir. Böylece zaman ve emek tasarrufu sağlayabilir.
  • Ölçek: Yapay zekâ, büyük hacimli içerikleri hızlı ve etkili bir şekilde üretebilir. Bu da özellikle çok fazla içerik oluşturması gereken işletmeler veya kuruluşlar için yararlı olabilir.
  • Kişiselleştirme: Yapay zekânın ürettiği içerikler, kullanıcının ihtiyaçlarına veya tercihlerine göre özelleştirilebilir ya da kişiselleştirilebilir. Bu sayede içerik daha ilgi çekici ve etkili hâle getirilebilir.
  • Maliyet Tasarrufu: Yapay zekâ, özellikle veri analizi ve yazma gibi görevleri otomatikleştirilebilir. Bu nedenle genellikle insan tarafından oluşturulan içerikten daha uygun maliyetlidir.

Dezavantajları:

  • Kalite: Yapay zekâ tarafından üretilen içerikler, bağlamı ve nüansı yeterli şekilde veremeyebilir.
  • Ön Yargı Riski: Yapay zekâ araçları büyük veri kümeleri üzerinde eğitilir. Ancak bu araçların verilerde mevcut olan ön yargıları sürdürme, hatta artırma riski vardır.
  • İnsan Dokunuşu Eksikliği: Yapay zekâ tarafından üretilen içerikler, müşteri hizmetleri veya sosyal medya yönetimi gibi empati ya da hassasiyet gerektiren görevler için önem arz eden insan dokunuşundan yoksun olabilir.
  • Yasal Unsurlar: Yapay zekânın ürettiği içerikler daha yaygın hâle geldikçe telif hakkı, gizlilik ve hesap verebilirlik gibi konularla ilgili endişeler artabilir.
  • Yaratıcılık Eksikliği: Yapay zekâ, mevcut verilerdeki kalıplara dayalı olarak içerik üretebilse de yenilikçi fikirler ortaya çıkarma konusunda bir insan kadar etkili olmayabilir.
  • Etik Sonuçlar: Yapay zekâ, toplumsal ya da siyasi etkileri olabilecek içerikleri üretirken sahte haberleri veya yanlış bilgilendirmeleri kullanabilir.

AI ile Üretilen İçeriklerin Tespit Edilmesi Neden Önemlidir?

Yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikleri tespit etmenin neden önemli olduğuna kısaca değinelim: 

İçeriğin Orjinalliği ile İlgili Sorunlar

Yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikler yaygınlaştıkça insanların ürettiği içerik ile yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği ayırt edebilmek daha da önem kazanır. 

Bilgileri Doğruluğu ile Alakalı Kaygılar

Eğer kaynaklarda hatalı bildiler varsa oluşturulan içerik, okuyucuların yanlış yönlendirilmesine veya bilgilendirilmesine yol açabilir. Bu da özellikle finans veya tıp gibi doğru bilgi gerektiren alanlar için ciddi sonuçlar doğurabilir.

blank

SEO ve Sıralama Algoritmalarının Etkisi

Yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin SEO ve sıralama algoritmaları üzerinde de etkisi olabilir. Örneğin Google, AI içeriklerin artışı ile birlikte düşük kaliteli içerikleri daha iyi tespit etmek ve filtrelemek için algoritmalarında değişiklikler yapacağını duyurmuştu.

AI ile Üretilen İçerikleri Tespit Etme Araçları

Yapay zekâ ile üretilen içeriklerin tespiti üç başlık altında gerçekleştirilebilir. Bunun için metnin, benzerliklerin ve kaynakların tespiti yapılmalıdır.

Metin Analizi Araçları

blank

Metin analizi araçları; belgeler, e-postalar, konuşmalar, sosyal medya içeriği, web sayfaları gibi metin tabanlı verileri analiz etmek için doğal dil işleme ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanan uygulamalardır. 

Winston AI

Winston AI, yazılı içerik için en iyi AI dedektörlerinden biridir. Tüm amacı, insan tarafından yazılan ile yapay zekânın oluşturduğu metin arasındaki farkı anlatmaktır. Bunu; ChatGPT, GPT-4, Claude ve Bard gibi AI araçları tarafından oluşturulan içeriklerde %99,6 oranında doğrulukla yapar. 

Winston AI kullanıcılarına ücretli, gerekli ve ileri olmak üzere üç farklı paket sunar. İçerikleri yeniden test etmeden sonuçlara geri dönebilmeniz için raporları kaydetmenize olanak tanır. Winston AI, içeriklerin AI araçları tarafından yazılıp yazılmadığını yüzdelik olarak verir. Tahmin haritası sayesinde hangi cümlelerin AI araçları tarafından oluşturulmuş olabileceğini de görmenizi sağlar.

Ayrıca OCR(Optik Karakter Tanıma) teknolojisi sayesinde taranan el yazıları ve fotoğraflardan metin çıkarabilir. Bunların yanı sıra kontrol ettiğiniz metinlere başlık verebilir, onları kategorize edebilirsiniz. 

Winston AI’ın dezavantajı ise şu an için sadece İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde hazırlanan içeriklerin AI tespitini destekliyor olmasıdır.

Originality.AI

Originality.AI, yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği hızlı ve doğru bir şekilde tanımlama, yazılı materyalin gerçekliğini ve özgünlüğünü tespit etme yeteneği nedeniyle kullanıcılar arasında favoridir. Doğal dil işleme tekniklerini kullanan metin analizi aracı; Paraphrasing, GPT, Bard, ve GPT-4 AI araçları tarafından oluşturulan içerikleri denetleyebilir.

İçeriğin sadece yapay zekâ tarafından yazılıp yazılmadığını kontrol etmekle kalmaz, metinlerde intihal ve okunabilirlik testi de yapabilir. Bu denetlemeleri gerçekleştirmek için üyelik oluşturmanız ve bakiyenize kredi yüklemeniz gerekir. 2000 kredi için 20 dolar ödersiniz. 

Originality.AI, metnin nerelerinin AI araçları tarafından oluşturulmuş olabileceğinizi görmeniz için içeriği renklendirir. Kırmızıdan yeşile doğru olan bu renklendirmede kırmızı içeriğin AI araçları tarafından hazırlandığını gösterirken yeşil, insan yazarların oluşturduğu metni ifade eder. Ayrıca içeriğin AI araçları tarafından yazılma oranı da %0-100 arasında gösterilir.

Elde edilen sonuçları rapor hâlinde görebilir, dilerseniz bu raporları paylaşabilirsiniz. Orginality.AI, 15 farklı dili de destekliyor. Dezavantajı ise ücretsiz deneme sunmaması.

Writer AI

Writer AI, AI araçları tarafından oluşturulan içeriği tespit etmekle kalmaz; metnin kalitesini arttırmak için dil bilgisi ve ton önerileri sunar. Ayrıca intihal denetimi de yapabilir.
Bu aracı ücretsiz kullanabilirsiniz ancak ekibinizle birlikte kullanmak ve daha fazla içerik kontrol etmek için ayda 18 dolar ödemeniz gerekir.

Writer AI, tarama sonuçlarını yüzdelik olarak sunar. Böylece içeriğin hangi oranda AI araçları tarafından oluşturulduğunu görebilirsiniz. Bu aracı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise taranmak istenen metni kopyalayıp ilgili alana yapıştırmadan da analiz yapabilmesi. Dilerseniz metnin yer aldığı sitenin URL’sini girerek hızlıca kontrol yapabilirsiniz. Ayrıca araç; 7/24 telefon, video ve e-posta desteği de sunar.

Aracın dezavantajları ise sadece GPT-3 ve ChatGPT ile oluşturulan içerikleri algılayabilmesi ve tek seferde maksimum 1500 karakteri analiz edebilmesidir.

Copyleaks AI

% 99,1 oranında doğruluk vadeden Copyleaks AI, ChatGPT ve GPT 3.5 modelleri aracılığıyla oluşturulan içerikleri algılayabilir. GPT3.5 dahil tüm NLP modellerini kapsayan araç aynı zamanda intihal denetimi ve kaynak kontrolü yapabilir.

ChatGPT, GPT-4 ve Bard gibi yapay zekâ araçları tarafından oluşturulan içerikleri algılar. İngilizce, İspanyolca, Portekizce ve Fransızca gibi 15’ten fazla dili destekler. Chrome uzantısı da mevcut olan aracı ücretsiz kullanmak mümkün. Ancak benzerlik raporu ve iki siteyi karşılaştırma gibi gelişmiş özelliklerini kullanmak için aylık 9.16 dolar ödeme yapmanız gerekir.

Copyleaks AI’ın en önemli dezavantajı ise AI araçları tarafından oluşturulan içerikleri ölçmek için kesin puanlama yönteminin bulunmamasıdır.

CrossPlag AI

Doğal dil işleme teknikleri ve makine öğrenme algoritmalarının kombinasyonunu kullanan CrossPlag AI, sezgisel arayüzü ve hızlı algılama özelliğiyle AI tarafından oluşturulan içeriği tespit etmek için tasarlanmış bir araçtır. Benzersiz termometre ölçeği grafiği sayesinde kullanıcıların sonuçları anlamasını kolaylaştırır.

İçerikleri taradıktan sonra %0 ila 100 arasında derecelendirerek içeriğin ne kadarının AI araçları tarafından oluşturulduğunu gösterir. Kullanımı kolay olan araç, 1000 kelimeye kadar ücretsiz kontrol yapabilir. Daha fazla kontrol için farklı kullanıcı profillerine ayrı ayrı ücretlendirme sunar.

İçeriğin AI araçlarıyla oluşturulup oluşturulmadığını analiz etmenin yanı sıra intihal kontrolü de yapabilen CrossPlag AI’ın dezavantajı ise şu an sadece İngilizceyi destekliyor oluşudur.

Sapling.ai

En iyi ücretsiz AI metin dedektörlerinden biri olan Sapling; Google, Berkeley, Meta ve Stanford’un eski mühendisleri ve araştırmacıları tarafından geliştirilmiştir. GPT-3.5 veya ChatGPT gibi bir araç tarafından oluşturulan içerikleri algılayabilir. İçeriklerin AI oranını yüzdelik olarak sunan araç, renklendirme de yapar. Böylece metinde hangi kısımların AI tarafından yazılmış olabileceğini görmenizi sağlar.

Word, Outlook, Chrome ve Google Dokümanlar ile entegrasyon özelliği vardır. Otomatik tamamlama, sohbet yardımı ve dil bilgisi denetleyicisi gibi araçlar sunarak metni iyileştirmenize yardım eder.

2500 karaktere kadar ücretsiz kullanılabilen Sapling.ai’ın dezavantajı ise 50 kelimeden daha az içerikleri kontrol etmemesi. Aracın pro paketi içinse aylık 25 dolar ödemeniz gerekir.

Content At Scale

İçeriklerin olası kökeni hakkında bilgi veren Content At Scale, kullanıcıların içeriklerdeki AI araçları tarafından üretilen kısımları algılama kararının ardındaki mantığı ortaya koyabilir. En iyi özelliğinden biri olan insan içerik skoru sayesinde içeriği dikkatli bir analizini sunar ve puanlamada bulunur.

ChatGPT, GPT4 ve Bard gibi araçlar tarafından içerikleri algılayabilen Content At Scale; SEO optimizasyonu ve içerik iyileştirme gibi ek özellikler de sunar. Birden fazla NLP modeli kullanarak en iyi sonucu vermeyi amaçlar.

Dedektör metinlerin yanı sıra görsellerin de AI araçları tarafından oluşturulup oluşturulmadığını kontrol edebilir. Ücretsiz kullanılabilen Content At Scale’in dezavantajı ise 2500 karaktere kadar analiz yapmasıdır.

AI ile Üretilen İçerikleri Tespit Etme Yöntemleri

Yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikleri tespit etmenin metin analizi araçları dışında çeşitli yolları da vardır. Bunlar:

Dil ve Anlatım Analizi

Yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikler genellikle analiz yoluyla tanımlanabilecek farklı dil kalıplarına sahiptir. Örneğin doğal olmayan ifadeler veya insan yazarlar için tipik olmayan bir dil kullanabilir.

Dil kalıplarının ve ifadenin analizi, içeriğin bir yapay zekâ modeli mi yoksa bir insan yazar tarafından mı oluşturulduğunu belirlemek için kullanılabilir.

Kaynak Kontrolü ve Referanslar

Yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği tespit etmenin bir başka yolu da kaynakları ve referansları kontrol etmektir.

Yapay zekâ modelleri genellikle büyük metin veri kümeleri üzerinde eğitilir. Bu veri kümeleri içerikte belirli alıntılar veya referanslar aranarak tespit edilebilir. Listelenen herhangi bir kaynak veya referans yoksa bu, içeriğin bir yapay zekâ modeli tarafından oluşturulduğunun bir göstergesi olabilir.

İçerik Akışı ve Mantık Analizi

Yapay zekâ modelleri genellikle kalıplara veya şablonlara dayalı içerik ürettiği için içerik doğal bir akış veya mantıktan yoksun olabilir. Bu ise genellikle içeriğin insan yazar yerine bir makine tarafından oluşturulduğunun işaretidir.

Metni İncelerken Dikkat Edebileceğiniz Noktalar

İçerikmatik olarak her gün onlarca içeriği düzenliyor, markaların beklentilerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Bu süreçte AI araçları kullanılarak hazırlanan içeriklerle de karşılaşıyoruz. İçeriklerin AI araçlar kullanılarak oluşturulup oluşturulmadığını anlama noktasında belirlediğimiz bazı tespit yöntemlerimiz var. Bunlardan bazılarına kısaca değinelim:

  • AI ile üretilen içeriklerde bağlaçlar, zarflar ve bazı yüklem grupları sıklıkla kullanılıyor. Elbette insan yazarlar da içeriklerinde bunlara yer veriyor ancak AI araçlarının bunlara çok daha sık başvurduğunu gördük. Örneğin cümleler sık sık;
    Ayrıca,
    Bu sayede,
    Bu nedenle,
    Öte yandan,
    Aynı şekilde,
    Bunun yanı sıra,
    Genellikle,
    gibi sözcüklerle başlıyor ve bu sözcüklerin sonuna mutlaka virgül getiriliyor.
  • AI araçlarının içerik hazırlarken sık sık tekrar yaptığını fark ettik. Örneğin konuda ayakkabı tabanı geçtiyse 3 cümle sonra tekrar aynı konudan bahsedebiliyor.
  • İçerikler genel anlamda kurgu olarak sorunlu oluyor ve sağlıklı bir bağlam olmuyor. Kısa, mekanik, birbirinden ayrı cümleler bir araya getirildiği için içerikte ahenk olmuyor.
  • AI araçları, tanımları ve kullanım alanlarını çok iyi açıklasa da “Kimler kullanırsa nasıl fayda sağlar?” gibi konularda derinlikli cümleler kuramıyor. İnsan yazarların içeriklerindeki gibi duygusal, faydacı ve empati yüklü ifadeler yazıda neredeyse hiç olmuyor.
  • AI araçlarının oluşturduğu içeriklerde neredeyse hiç imla hatası görmüyoruz. Metinde yavan, okuyucuyu harekete geçirmeyen, mekanik bir anlatım olduğu hâlde hiç imla hatası yoksa içeriğin AI araçları tarafından hazırlanmış olabileceğinden şüphelenebiliriz.
  • İçerik üreten AI araçları, kısa cümlelerde bile özneleri virgülle ayırıyor. Özneyle başladığı cümlelerde “Özne,” şeklinde ilerleme eğiliminde oluyor.
  • AI araçları bir ürün ya da kategori içeriği yazdığında metinde sıklıkla verilen ürün veya kategorinin adını kullanıyor. Öyle ki bu isimleri neredeyse her cümlede kullanmaya çalışıyor. Örneğin içeriğimiz Penti havlu ile ilgiliyse sürekli “Penti havlular, …”, “Ayrıca Penti havlu….”, “Bu nedenle Penti havlu,….” gibi anlatımlarla içeriği doldurabiliyor.
  • İçeriğin sonunda mutlaka bir özet paragrafına yer veriyor ve bu paragrafı genelde “Sonuç olarak,” gibi bir kelimeyle başlatıyor.
  • Yüklem olarak “yardımcı olabilir, yardım edebilir, ideal” kelimelerini çok sık kullanıyor. Cümleleri art arda aynı fiillerle sonlandırabiliyor.

Benzerlik Tespiti Araçları

blank

Benzerlik tespit araçları, iki metin ve diğer veri türleri arasındaki benzerliği ya da farklılığı belirlemek için kullanılan yazılım uygulamalarıdır. Bu araçlar intihal tespiti, telif hakkı koruması, sahtekârlık tespiti ve kalite kontrolü gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.

Grammarly

Kuruluşların içerik kalitesini ve tutarlılığını artırmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir dil işleme aracıdır. Dil bilgisi, yazım, noktalama ve stil hatalarını belirleyip onları düzeltmek için akıllı algoritmalar kullanır.

Grammarly sayesinde hem intihalleri hem diğer yazma sorunlarını kontrol edebilirsiniz. ProQuest veritabanları ve milyarlarca web sayfalarını analiz ederek eğer varsa intihali yakalar. Ücretsiz olan intihal kontrolü ile metinde intihal olup olmadığını, ne kadar dil bilgisi ve yazma sorunu olduğunu görebilirsiniz. Premium intihal kontrolünde ise alıntı yapılan yerlere, kaynak ve referans bilgilerine, metnin özgünlük puanına ulaşabilir; gelişmiş bir yazma geri bildirimi ve düzeltme önerileri alabilirsiniz.

Metin için netlik ve etkililik açısından önerilerde de bulunan Grammarly; siz yazarken gerçek zamanlı geri bildirim sağlayan bir yazma asistanı, yazıyı hem ton hem stil açısından analiz eden bir ton denetleyicisi gibi yazmaya yardımcı olacak bir dizi araç da sunar. Metninizi başka veri tabanlarında açık hâle getirmez ve diğer intihal denetleyicilerinin görmesine izin vermez.

Grammarly Business’ı kullanmak da oldukça kolay. İlk olarak metni girmelisiniz. Ardından tarama butonuna basarak metni tarayabilirsiniz. Kısa sürede içerikteki benzerlikleri, okunabilirliği, dil bilgisi ve yazım hataları gibi verileri size sunar. Eğer yazıda bir hata varsa Grammarly sorunlu olan cümlelerin altını çizer. Önerileri görmek için imleci buraya getirebilir ve dilerseniz önerilere tıklayarak metni iyileştirebilirsiniz.

Copyscape

İçerik benzerlik kontrolü yapan araçlardan biri de CopySpace. Diğer sistemlerden farklı olarak içeriklerin korunmasını sağlayan CopySpace, manuel kontrole ihtiyaç duymadan içeriği analiz etmenizi ve içeriğin başka kaynaklarda yer alıp almadığını öğrenmenizi sağlar. CopySpace, anlık kopya uyarılarını raporlar ve e-posta olarak iletir.

İçeriklerin sadece web üzerindeki kopyalarını değil, AI tarafından üretilmiş içeriklerin özgünlüğünü de kontrol eder. Bunun için kontrol etmek istediğiniz metni doğrudan arama kutusuna yapıştırabilir ya da dosya olarak yükleyebilirsiniz.

CopySpace’in gelişmiş özellikler arasında bir API, toplu arama, içeriğinizin çoğaltılmasını kontrol etmek için özel dizin, ekip yönetimi araçları, vaka izleme ve takip de yer alır. Sitenizde yer alan içeriklerinizin kopyaları başka sitelerde yer aldığında e-posta göndererek sizi uyarır. Copyscape ile hem özgünlük kontrolü yapabilir hem içeriklerinizin çalınmasını engelleyebilirsiniz.

PlagScan

Benzerlik kontrolü ve kopya içeriklerin tespit edilmesi için kullanılan araçlardan bir diğeri ise PlagScan. Profesyonel alanlarda kullanılan PlagScan, eğitim içeriklerinde ve akademik çalışmalarda da sıklıkla tercih edilir. Araç, veri gizliliğine önem vermesi bakımından güvenilir bir kullanım sağlar. Kullanıcıların yüklediği metinler güvenli bir şekilde saklanır.

İçeriklerin birden fazla kaynakla karşılaştırmasını yapabilir. Kullanıcılar dosya yükleme, metin girişi ya da web’den içe aktarma ile içerik kontrolü yapabilirsiniz. Bu kaynaklar arasında milyonlarca web sayfası, akademik makale ve diğer yayınlar bulunur. PlagScan, abonelik tabanlı hizmet sunar. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına ve kullanım sıklıklarına göre farklı aboneliklerden yararlanabilirler. 

Turnitin

Turnitin, özellikle eğitim kurumlarında ve akademik çalışmalarda yaygın şekilde kullanılan bir çevrim içi benzerlik tespit programıdır. Program kullanılarak orijinallik raporları oluşturulabilir. Bu raporlarda içeriklerin benzerlik oranlarını ve hangi kaynakla benzerlik gösterdiğini detaylı olarak görebilirsiniz. 

Profesyonel içerik pazarlama amacıyla da kullanılabilen program, rakip web siteleri ile olan benzerlikleri ortaya çıkarabilir. Kurumsal sürüme sahip olan Turnitin, büyük organizasyonlarda kullanılabilir. Programda AI tespiti, revizyon asistanı ve geri bildirim özellikleri bulunur. Kullanışlı bir arayüze sahip olan araç, üyelik ile kullanılabiliyor.

AI ile Üretilen İçerik Tespiti ve İçerik Pazarlaması

Yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin kullanımı, içerik pazarlaması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çünkü büyük miktardaki içerikleri işletmeler için daha önce imkânsız olan bir hızda, verimli bir şekilde oluşturup bu içeriklerin dağıtılmasına olanak tanır. Bu ise özellikle pazarlama ve reklamcılık gibi başarı için içeriğin çok önemli olduğu sektörlerde yarar sağlayabilir.

Bununla birlikte yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin insanların oluşturduklarından ayırt edilmesinin zor olabileceğini ve bazı tüketicilerin bir makinenin ürettiği içeriğe şüpheyle yaklaşabileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle işletmelerin yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği etik ve şeffaf bir şekilde oluşturup dağıtmak için çeşitli adımlar atmaları ve içerik oluşturma süreçlerinde yapay zekâ kullanımı konusunda şeffaf olmaları önemlidir.

Yapay zekâ tarafından üretilen içerik ve içerik pazarlamasının kesişimi heyecan verici, dinamik bir alandır. Önümüzdeki yıllarda işletmelerin içerik oluşturma ve dağıtma biçimleri üzerinde daha da önemli bir etkiye sahip olması muhtemeldir.

İşletmeler içeriklerini ister yapay zekâ kullanarak ister insan içerik oluşturuculara güvenerek üretmeyi tercih etsinler; içeriklerinin yüksek kalitede olması, hedef kitlelerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılaması için adımlar atmalıdırlar.

Sonuç ve Öneriler

Yapay zekânın içerik üretiminde kullanımı artmaya devam ettikçe onların oluşturdukları içeriklerin tespiti giderek daha önemli hâle gelir. Çünkü yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriğin verimlilik ve maliyet tasarrufu gibi birçok faydası olsa da içerik kalitesi ve hesap verebilirlik sorunları gibi potansiyel riskler de yaratabilir. Kuruluşların, yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği tespit edip yönetmek için etkili araçlara ve stratejilere sahip olması çok önemlidir.

Bunun başlıca nedenlerinden biri, daha önce de bahsettiğimiz gibi yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriğin insanların ürettiği içerikten ayırt edilmesinin zor olmasıdır. O nedenle böyle içerikleri tespit etmek ve yönetmek için doğru, güvenilir araçlara sahip olmak çok gerekir. Bu durum, akademik ortamlar veya medya yayınları gibi içeriğin kalitesi ve bütünlüğünün kritik olduğu platformlarda önemlidir.

Ayrıca yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin tespiti ve yönetimi, kuruluşların telif hakkı veya diğer fikri mülkiyeti haklarını istemeden ihlal etmediklerinden emin olmalarına da yardımcı olabilir. Bu da ciddi yasal ve mali sonuçların doğmasını engelleyebilir.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Marka Kimliği Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Marka Kimliği Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Bir işletmenin başarısının anahtarı, güçlü marka kimliğidir. Çünkü ürün ve hizmetleri rakiplerinkinden farklılaştırmaya yardım eder, müşteri güvenini ve sadakatini aşılar. Marka kimliğinize yatırım yaparak şirketinizi pazarda ...
8 Eylül 2023
İnfografik Nedir? İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Önemi
İnfografik Nedir? İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Önemi
Sürekli kullandığımız sosyal medya uygulamaları ile görseli olan içerikler daha çok öne çıktı. Farkındaysanız artık görsel tasarımı dikkat çekici olan bir ürün veya hizmet, ...
1 Eylül 2023
Hakkımızda Yazısı Nasıl Yazılmalı? Başarılı Hakkımızda Sayfası Örnekleri
Hakkımızda Yazısı Nasıl Yazılmalı? Başarılı Hakkımızda Sayfası Örnekleri
Siteniz veya blogunuzun en önemli bölümlerinden birinin "Hakkımızda" sayfası olduğunu biliyor muydunuz? Sektörünüz ne olursa olsun eğer iyi bir hakkımızda yazısına sahip değilseniz dijital ...
25 Ağustos 2023
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!