Arama Motoru Optimizasyonu

Detaylı Link İnşası Rehberi: Temel Konular ve Etkili Stratejiler

Detaylı Link İnşası Rehberi: Temel Konular ve Etkili Stratejiler

Anahtar kelime araştırmaları, içerik analizleri ve diğer On-Page SEO çalışmalarının yanı sıra, link inşası da son derece önemlidir. Üzerinde düşünülerek bir plan doğrultusunda oluşturulmuş link inşası çalışmaları, SEO’nun amacına ulaşması noktasında son derece önemli olabilir.

Bu yazımızda link inşası, backlink ve internal link stratejilerinden bahsettik. Sizler de bu içeriği inceleyerek SEO çalışmalarının önemli adımlarından biri olan link inşası konusunda bilgi edinebilir ve metinde yer alan bilgileri web sitenizde uygulayarak SEO çalışmalarınızın meyvelerini daha verimli şekilde alabilirsiniz.

Link İnşası

Link inşası ya da İngilizce tabiriyle “link building”, arama motoru optimizasyon çalışmaları bağlamında kullanılır. Link inşası, bir web sitesinin otoriter pozisyondaki web siteleriyle bağlantılar kurmasını içerir.

Link building stratejileri doğru, yerinde ve zamanında kullanıldığında ve diğer SEO süreçleriyle birlikte uygulandığında web sitelerinin organik trafik skorlarında iyileşmeler gözlemlenebilir.

Link inşası genellikle web sitelerinin arama motorlarındaki ranking skorlarını artırmak, otorite puanlarını yükseltmek ve organik trafik verilerini iyileştirmek için kullanılır.

Bu noktada altını çizmek gerekir ki plansız ve bilinçsiz şekilde kurgulanan link inşası stratejileri, web sitelerinin organik skorlarına zarar gelmesi gibi olumsuz durumlarla sonuçlanabilir. Bu sebeple link inşası çalışmalarının iyi bir planlama aşamasından geçirilmesi ve dikkatli bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekir.

Link İnşası ve SEO İlişkisi

Belirttiğimiz gibi bir web sitesi, kendisiyle alakalı olan diğer web sitelerinden dış bağlantı aldıkça arama motorlarındaki otoritesini yükseltir. Bu durum, akademik çalışmalardaki temel mantıkla aynıdır: Bir makale ne kadar atıf alırsa o makalenin o kadar çok fayda sağladığı ve tanındığı söylenebilir.

Dış sitelerden bağlantı alma konusu da arama motorları tarafından aynı şekilde değerlendirilir: Web sitesinin aldığı kaliteli bağlantıların sayısı; ilgili web sitesinin faydalı, kullanıcı odaklı ve tanınır olduğu şeklinde yorumlanır.

blank

Aynı örneği sürdürecek olursak bir makale alakasız akademik konulardan atıflar alıyorsa ortada gerçekçi olmayan bir durum olduğu anlaşılır. Aynı şekilde kendisiyle alakalı olmayan fazla sayıda dış bağlantı alan web siteleri, arama motorları tarafından spam olarak yorumlanabilir.

Bu sebeple link inşası söz konusu olduğunda konuyla alaka ve web site otoritesi gibi temel SEO kavramları son derece önemlidir. 

Link İnşasının Önemi

Bir web sitesinin aldığı dış bağlantılar ya da diğer adıyla backlinkler, ilgili web sitesinin diğer otorite web siteleri tarafından ne kadar tanındığını da ifade eder. Bu tanınırlık arttıkça arama motorlarının ilgili web sitesine olan güveni de artar.

Link inşası çalışmaları yapılırken aşağıdaki maddelere dikkat etmek arama motorları tarafından spam olarak algılanma ihtimalinin azalmasını sağlar:

  • Alakalı web sitelerinden bağlantı almak.
  • Bir anda yüksek sayıda bağlantı almaktan kaçınmak.
  • Alakalı anchor text’ler kullanmak.
  • Otorite web sitelerinden alınan bağlantıları kabul etmek.
  • Backlink audit çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştirmek.

Yukarıdaki maddeler, web sitelerinin link inşası çalışmalarının uygun ve arama motorları tarafından tavsiye edildiği şekilde gerçekleştirilebilmesine olanak tanır. 

Temel Kavramlar 

Link inşası söz konusu olduğunda kullanılan birçok SEO kavramı bulunur. Bu kavramlar genel itibarıyla aşağıdaki gibidir:

  • Backlink,
  • Internal link,
  • Anchor text.

Backlink Nedir? 

Backlink ya da Türkçe ifadesiyle dış bağlantı, diğer web sitelerinden alınan linklerdir. A web sitesinden B web sitesine çıkılan bir link, B web sitesinin aldığı bir backlink olarak okunur. Backlink’ler, web siteleri arasında alakalı bağlantılar kurarak arama motorlarının web siteler arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmesine yarar. 

Backlink’ler yalnızca arama motorları için değil, kullanıcılar için de son derece önemli kaynaklardır. Bir web sitesinde gezinen kullanıcı, bulunduğu sayfadaki dış bağlantı sayesinde deneyimini daha verimli bir hâle getirebilir. Örneğin bir makalenin kaynağına gidebilir veya farklı bir web sitesinde satışta olan bir ürünün sayfasını ziyaret edebilir. 

Backlink Türleri Nelerdir?

Backlink’ler kullanılma türlerine göre farklılaşır. Backlink’in alınma amacı ya da doğallığı gibi faktörler, ilgili linkin türünü belirler.

Yaygın biçimde kullanılan backlink türleri aşağıdaki gibidir: 

  • Dofollow backlink,
  • Nofollow backlink,
  • Sponsorlu ya da ücretli backlink,
  • Sosyal medya backlink,
  • Guest post backlink,
  • Yorum(comment) backlink.
Dofollow Backlink

Dofollow backlink, bir web sitesinden farklı bir web sitesine çıkılan dış bağlantılarda kullanılan bir özelliği ifade eder. Bu özellik, arama motoru botlarına HTML içeriğinde belirtilen linki takip edebileceğine dair bir komut verir.

Buradan hareketle dofollow backlink’in güvenilir web sitelerine verilen dış bağlantılar özelinde kullanılması gerektiği söylenebilir.

Dofollow backlink verilirken HTML etiketine ek bir ifade eklemeye gerek yoktur:

< a href="dış bağlantı linki">Anchor Text</a>
Nofollow Backlink

Nofollow backlink’se dofollow backlink’in tam tersidir. Bu dış bağlantı türü, bağlantı verilen web sitesini izlememeleri yönünde arama motoru botlarına talimat verir. Bu sayede arama motoru botları, ilgili web sitesinin dışına çıkmamış olur.

Nofollow backlink verilirken dofollow backlink’in aksine HTML tarafına nofollow komutu girilir. Bu komut, botların ilgili backlink türünü tanımalarını sağlar.

Nofollow backlink HTML’de aşağıdaki gibi kullanılır:

< a href="dış bağlantı linki" rel="nofollow">Anchor Text</a>
Sponsorlu ya da Ücretli Backlink

Sponsorlu ya da diğer adıyla ücretli backlink’ler, dış web sitesinden belirli bir ücret ya da anlaşma karşılığı alınan bağlantılardır. Bu tür dış bağlantılar genellikle ürün tanıtımı, reklam ya da farklı hizmetlerin duyurulabilmesi için satın alınır.

Sponsorlu ya da ücretli backlink’ler, tıpkı nofollow backlink’lerde olduğu gibi ek bir komutla kullanılır. Bu komut sponsored olarak yazılır.

Sponsorlu/ücretli backlink, HTML etiketinde aşağıdaki gibi yazılır:

< a href="dış bağlantı linki" rel="sponsored">Anchor Text</a>
Sosyal Medya Backlink

Sosyal medya backlink’leriyse Facebook, X ya da YouTube gibi sosyal medya ortamlarından alınan backlink türüne verilen isimdir. Bu tür backlink’ler, web sitelerinin world wide web ortamındaki varlıklarının artırılması için son derece önemlidir.

Web sitelerinin internet varlıklarını kuvvetlendirme çalışmalarında sosyal medya sinyalleri olarak da adlandırılan sosyal medya backlink türünün rolü oldukça büyüktür.

Sosyal medya backlink stratejilerini kurgulamak için aşağıdaki adımlar kullanılabilir:

  • YouTube’a yüklenen videoların altında bulunan description bölümlerine web sitesinin linki eklenebilir.
  • Markanın Facebook sayfasından düzenli olarak blog postları paylaşılabilir ve bu postların arasına web sitesinde bulunan ilgili bir sayfanın linki eklenebilir.
  • X üzerinden yapılan paylaşımlarda web sitesinin ilgili sayfaları link olarak verilebilir.
Guest Post Backlink

Guest post backlink türü, farklı bir web sitesinde içerik yayınlayarak alınan backlink türüdür. Bu dış bağlantı türü de alaka ve web site otoritesi gözetilerek kullanıldığında son derece etkili olabilir. Web sitesi sahipleri, guest post backlink sayesinde otorite skoru yüksek olan web sitelerinde yazılar yayınlarken kendi web sitelerine dış bağlantılar kazandırabilir.

Yorum(Comment) Backlink

Yorum backlink, web sitelerinin yorum bölümlerinden verilen backlink türüdür. Yorum backlink çok sık kullanılmasa da yorum ve dış bağlantı verilen web sitesi arasındaki ilişki kuvvetliyse SEO çalışmalarının meyvelerini vermesinde etkili olabilir. 

İç Bağlantılar ve SEO Arasındaki İlişki

İçsel bağlantılar(internal linking), SEO ve backlink çalışmaları konusunda kritik bir strateji türüdür. Bir web sitesine bağlı sayfalar arasında verilen iç bağlantılar, öncelikle arama motoru botlarının ilgili web sitelerini daha kolay gezinebilmelerine olanak tanır.

İç bağlantılar, aynı şekilde web sitesine giriş yapan kullanıcıların da ilgilendikleri sayfalara kolaylıkla yönelebilmelerini sağlar. İyi kurgulanmış, tarama derinliği gözetilerek hazırlanmış iç bağlantı ya da internal link stratejileri, web sitelerinin arama motoru botları tarafından olumlu değerlendirmeler almalarını sağlayabilir. 

Backlink’lerle birlikte düşünüldüğünde internal linkler, SEO çalışmalarının önemli basamaklarını oluşturur. Kaliteli ve otorite web sitelerinden alınan backlink’ler, detaylı bir plan doğrultusunda oluşturulmuş internal link stratejileriyle bir araya geldiğinde söz konusu web sitelerinin internet ortamındaki varlığını güçlendirebilir. 

Anchor Text ve Doğru Kullanımı

Anchor text ya da Türkçe ifadesiyle bağlantı metni, verilen linkin gizlendiği metinleri ifade eder. Bağlantı metinleri, kullanıcıların ilgili linklere tıklamadan linkler hakkında bilgi sahibi olmalarına yarar. Buradan hareketle link güvenilirliğinin artırılması noktasında anchor text kullanımının son derece önemli olduğu söylenebilir.

Anchor text kullanımı aynı zamanda anahtar kelime otorite çalışmalarına da katkı sağlar. Bağlantının ve anchor text’in ilgili sayfada hedeflenen anahtar kelimeyle uyumlu olması, arama motoru botları tarafından olumlu sinyaller olarak algılanır.

Anchor text kullanımında aşağıdaki kriterlere dikkat etmek dış ve iç bağlantı stratejilerinin daha iyi bir biçimde kurgulanmasını sağlar:

  • Bağlantı metni ve link arasındaki uyum,
  • İdeal karakter sayısı,
  • Anahtar kelime kullanımı,
  • Doğal anchor text seçimi,
  • Dofollow ya da nofollow atamalarıyla arama motoru botlarını yönlendirme.

Bir örnekle açıklamak gerekirse aşağıdaki anchor text kullanımı, kullanıcı ve arama motoru botları tarafından alakasız olarak yorumlanabilir:

< a href="Bağlantı verilen link">Hemen Tıkla</a>

Aşağıdaki kullanımsa kullanıcılara ve arama motoru botlarına ilgili bağlantı hakkında bilgi verdiğinden yukarıdaki örneğe oranla çok daha iyi bir performans gösterecektir:

< a href="Bağlantı verilen link">Temel SEO Kavramları Nelerdir?</a>

Etkili Link İnşası Stratejileri

Link inşası ve bağlantılı kavramların açıklamalarını yapmamızın ardından etkili link inşası stratejilerinden bahsetmeye başlayabiliriz.

Etkili link inşası stratejileri, web sitelerinin organik trafik skorlarına olumlu etkilerde bulunabileceğinden bu bölüm yazımızın en önemli kısımlarından birini oluşturuyor.

Sizler de web sitenizin link inşası stratejilerini bu bölümü okuduktan sonra tekrar değerlendirebilir, uygulanabilecek adımları not alarak kendi web sitenizde hayata geçirebilirsiniz. 

Link inşası çalışmaları söz konusu olduğunda aşağıdaki adımlara odaklanmak iyi hazırlanmış iç ve dış bağlantı kurguları ortaya koyma noktasında web site sahiplerine yardımcı olabilir:

  • Doğal ve kaliteli backlink’ler almak,
  • İçerik pazarlaması stratejilerini backlink çalışmalarıyla desteklemek,
  • Otorite web siteleri ya da kaynaklardan backlink almak,
  • Sosyal medya sinyallerini kullanmak.

Doğal ve Kaliteli Backlink’ler 

Backlink stratejileri oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli adımlardan biri, doğal ve kaliteli backlink’leri tercih etmektir. Bu doğrultuda alınan backlink’lerin ilgili web sitesiyle alakalı olması son derece önemlidir.

Web sitelerine gelen dış bağlantıların ilgisiz olması, arama motoru botlarının söz konusu eylemi spam olarak yorumlamasına neden olabilir. Bu durum, arama motoru botları tarafından olumsuz bir sinyal olarak algılanabilir ve web sitesi için yapılan çalışmaların amacına ulaşmasını engelleyebilir. 

Backlink kalitesiyse ikinci önemli adımdır. İlgili konu özelinde otorite olan bir web sitesinden dış bağlantı kazanmak link verilen web sitesinin de olumlu sinyallenmesini sağlayabilir.

Buradan hareketle backlink stratejilerinin alaka, doğruluk ve kalite kriterlerini karşılayacak biçimde yapılmasının zorunlu olduğu söylenebilir.

İçerik Pazarlaması ve Backlink İnşası

İçerik pazarlaması her ne kadar farklı bir SEO konusu olsa da backlink stratejileriyle birlikte düşünülmelidir. İçerik ve anahtar kelime çalışmalarını doğru, kaliteli ve alakalı web sitelerinden alınan dış bağlantılarla desteklemek arama motoru botları tarafından olumlu yorumlanır.

Bu sebeple içerik olan web sayfalarına farklı ortamlardan backlink kazandırmak ya da tam tersi, SEO çalışmalarının sonuç vermesi noktasında web sitesi sahiplerine oldukça olumlu geri dönüşler sağlayabilir.

Otoriter Kaynaklardan Backlink Alma

Konu backlink stratejileri olduğunda odaklanılması gereken en önemli noktalardan biri, bağlantı alınan kaynağın ilgili konu özelindeki kalitesidir. Daha önce de değindiğimiz gibi otorite sahibi olmayan kalitesiz kaynaklardan backlink almak web sitelerinin spam skorlarının artmasına neden olabilir.

Bu durum, web sitesi için bu zamana kadar yapılmış tüm çalışmaların boşa gitmesine yol açabilir. Dolayısıyla backlink kurgularında dış bağlantı alınan kaynakların düzenli olarak takip edilmesi, spam skoru yüksek web sitelerinden gelen bağlantıların engellenmesi gerekir.

Backlink Analizi

Dış bağlantı alma ya da backlink stratejisi oluşturma çalışmalarının yanı sıra backlink analizi çalışmalarını düzenli olarak yapmak da SEO için oldukça önemlidir.

Backlink analizi, web sitesi sahiplerine aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Dış bağlantı fırsatı sunan web sitelerinin belirlenmesi,
  • Spam ya da toxic backlink skorlarının yakından takip edilmesi,
  • Rakiplerin aldığı dış bağlantıların adres ve sayılarının incelenmesi.

blank
Yukarıdaki adımları göz önünde bulundurarak kurgulanan backlink çalışmaları, dış bağlantı stratejilerinin neredeyse her adımını kapsayarak yapılmış olacağından organik trafik verilerini artırma konusunda son derece yararlı olacaktır. 

Backlink Profili Oluşturma

Semrush online tool üzerinden örnekler vererek ilerleyecek olursak backlink profili oluşturma işleminin oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Aşağıdaki adımları uygularak Semrush üzerinden backlink profili oluşturabilir ve web sitenizin dış bağlantı verilerini yakından takip edebilirsiniz:

blank
  • Semrush üzerinden soldaki menü kullanılarak “Link Building” bölümü altındaki “Backlink Audit” kısmına gidin.
  • “Proje Oluştur” seçeneğine tıklayın.
  • Domain adresini ve proje adını girin.
  • “Proje Oluştur” diyerek işlemi tamamlayın.

blank
Yukarıdaki adımları uygulamanızın ardından Backlink Audit’in tamamlanmasını beklemeniz gerekir. Çalışmanın tamamlanmasının ardından aynı bölüme giderek projenizi görebilir ve backlink verilerinizi inceleyebilirsiniz.

Backlink Analiz Araçlarını Kullanma

Audit işleminin tamamlanmasının ardından projenin üzerine tıkladığınızda yeni bir sayfa açılır. Bu sayfada göze ilk çarpan bölüm Genel Toksisite Skoru(Overall Toxicity Score) bölümüdür.

Bu özellik sayesinde web sitenizin spam backlink durumunu kontrol edebilirsiniz. Skorlar “High,” “Medium” ve “Low” olarak sıralanır. Low, spam backlink sayısının düşük; high ise yüksek olduğunu gösterir. 

blank

Aynı sayfa üzerinden “Audit” kısmına gelerek aldığınız backlink’leri yakından inceleyebilirsiniz. Dış bağlantıların yer aldığı bölümün üzerindeki filtreyi kullanarak istenilen backlink’leri sıralayabilir, toxic backlink’leri kolaylıkla görebilirsiniz. Genellikle toxicity skoru 60 ve üzeri olan dış bağlantılar spam olarak kabul edilir. 

Spam skoru yüksek olan backlink’leri seçip, “Disavow” seçeneğine tıkladığınızda ilgili dış bağlantılar üst menüde yer alan “Disavow” kısmına gönderilir.

Bu bölüm, toxic backlink’leri bir arada sunar ve ilgili dış bağlantıları txt formatında indirmenize olanak tanır. Söz konusu spam dış bağlantıları txt formatında indirerek disavow edebilirsiniz.

blank

Toxic Backlink’leri Disavow Etmek

Bazı durumlarda web siteniz, siz istemeden spam skoru yüksek olan web sitelerinden dış bağlantılar alabilir. Bu durumda istediğiniz web sitelerinden aldığınız dış bağlantıları engellemenizi sağlayan bir Google aracı mevcuttur: Google Disavow Tool. 

Google Disavow Tool, istemediğiniz web sitelerinden aldığınız bağlantıları arama motoru botlarının hesaba katmamasını sağlar.

Bu işlem için ilgili URL ya da domainleri txt formatında kaydetmeniz ve Google Disavow Tool’a yüklemeniz gerekir:

  • Semrush üzerinden toxicity skoru yüksek olan backlink’leri txt formatında indirin.
  • Google Disavow Tool’a gidin.
  • Mülkiyetinizi seçin.
  • Txt formatındaki dosyanızı upload edin.

blank
Bu işlemi yaptıktan sonra Semrush’a Google Disavow Tool üzerinden ilgili dosyayı güncellediğinizi bildirebilir ve Backlink Audit’i yeniden başlatmasını isteyebilirsiniz.

Önemli Not: Google Disavow Tool, ileri seviye bir SEO aracıdır. Bu aracın konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından bilinçsizce kullanılması, web sitelerinin aldığı kaliteli bağlantıların kaybedilmesine neden olabilir. Bu sebeple Disavow işlemini gerçekleştirmeden önce konu özelinde araştırmalar yapmak ve yalnızca toxicity skoru yüksek olan domainleri engellemek gerekir. 

Sonuç

Link inşası, SEO çalışmaları söz konusu olduğunda üzerinde detaylı bir şekilde durulması gereken bir çalışmadır. Dikkatli ve planlı şekilde kurgulanmış, spam eylemler içermeyen link inşa stratejileri, web sitelerinin organik trafik verilerinin artırılması konusunda SEO uzmanlarına büyük kolaylıklar sağlar.

Fakat yüksek sayıda backlink satın alımı yapmak ve spam web sitelerinden bolca dış bağlantı almak gibi spam içeren eylemler, SEO çalışmalarının zarar görmesine neden olabilir.

Sizler de yazımızda anlatılan bilgileri kullanarak web sitenizin link inşası stratejilerini gözden geçirebilir ve SEO çalışmalarınıza yeni bakış açıları katarak organik trafik skorlarınızı iyileştirebilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Görsel Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Görsel Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Kullanıcı gezinme deneyimi ve arama motoru botları söz konusu olduğunda web sitelerinin içerisinde yer alan görseller son derece önemlidir. Web sitesinin amacını iyi aktarmayı ...
17 Ocak 2024
2024’te SEO ve İçerik Pazarlaması Trendleri Neler Olacak?
2024’te SEO ve İçerik Pazarlaması Trendleri Neler Olacak?
Sektörden birçok uzmanın çok değerli katkılarıyla hazırladığımız 2024 trendleri içeriğimizi sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ...
11 Ocak 2024
Veriler Işığında 2023 İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
Veriler Işığında 2023 İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
2023 bizler için heyecan verici gelişmeler ve dönüşümlerle dolu bir yıl oldu. Her geçen gün gelişen ve büyüyen ekibimizle, artan marka iş birliklerimizle ve ...
4 Ocak 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!