Arama Motoru Optimizasyonu

Görsel Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Görsel Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Kullanıcı gezinme deneyimi ve arama motoru botları söz konusu olduğunda web sitelerinin içerisinde yer alan görseller son derece önemlidir. Web sitesinin amacını iyi aktarmayı başaran ve optimize edilmiş görseller, kullanıcıların site içi deneyimlerini iyileştirdiği gibi arama motorlarının da ilgili web sitesini takdir etmesini sağlar.

Görsel optimizasyonu, SEO çalışmaları için de son derece kritiktir. Optimize edilmemiş görseller, web sayfalarının yavaş yüklenmesine sebep olur. Yavaş yüklenen sayfalar ise web sitesinin Bounce Rate skorlarının olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Bunu fark eden arama motoru botları ise web sitesinin daha kötü pozisyonlarda sıralanmasını isteyebilir. Bu yazımızda görsel optimizasyon çalışmalarının hangi adımları içerdiğinden ve SEO söz konusu olduğunda bu çalışmaların nasıl bir öneme sahip olduğundan bahsettik.

Görsel SEO Nedir?

Görsel SEO, web sayfaları içerisinde bulunan görsellerin arama motorlarının tavsiye ettiği standartları karşılamasını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmalar bütünü olarak tanımlanabilir.

Görsel SEO, aşağıdaki adımlardan oluşur:

  • Web sitesinde yer alan görsellerin ve bulundukları URL’lerin belirlenmesi,
  • Görsellerin boyutlarının incelenmesi,
  • Yüksek boyutlu görsellerin ve bulundukları sayfaların filtrelenmesi,
  • Görsellerin optimize edilmesi ve web sitesine yeniden yüklenmesi,
  • Hız testlerinin gerçekleştirilmesi.

Görsel SEO’nun en önemli işlevi, web sayfalarının açılma hızına yaptığı katkıdır. Optimize edilmiş görsellerle donatılan web sayfaları, optimizasyon işlemleri yapılmayan sayfalara oranla daha hızlı açılır. Bu durum, arama motoru botları tarafından olumlu olarak değerlendirilir.

Arama Motorları ve Görsel İçerik İlişkisi

Arama motoru botları, tıpkı içerikleri taradığı gibi görselleri de tarayabilir ve yorumlayabilir. Bu noktada, web sitesi sahiplerinin sayfalarda yer alan içeriklerle uyumlu olan görselleri kullanması önerilir. İçerik ve görsel arasındaki uyum yalnızca Crawl botlar için değil, aynı zamanda kullanıcılar için de oldukça önemlidir.

Sayfada bulunan içerikle alakalı görseller, kullanıcıların içerikle daha çok ilgilenmesini sağlar. Görseller, sayfada bulunan içerikle ilgili ek bilgileri de kullanıcılara yansıtmak için kullanılabilir. Bu adımların her birinin amacı, web sitesini ziyarete gelen kullanıcılara daha özgün, kaliteli ve bilgilendirici içerikler sunmaktır. 

blank

Görsel SEO’nun Web Siteniz İçin Avantajları

Görsel SEO çalışmaları, web sitesi sahiplerine birçok açıdan fayda sağlar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sayfa yüklenme hızı iyileştirilir ve web sitesini ziyaret eden kullanıcılar daha hızlı bir gezinme deneyimi yaşar.
  • Web sitesini taramaya gelen arama motoru botları, sayfaları daha hızlı bir şekilde tarayabilir.
  • Alt açıklamalar ile zenginleştirilmiş görseller, arama motoru botlarının web sayfalarında yer alan görselleri daha iyi yorumlayabilmesine olanak tanır.
  • İçerikle alakalı olan ve optimize edilmiş görseller, kullanıcıların web sayfasında yer alan içerikte daha çok zaman geçirmesini sağlar. 

Görsel Optimizasyonunun Temel İlkeleri

SEO çalışmalarının basamaklarından olan görsel optimizasyon çalışmaları, birkaç temel ilkeden oluşur. Görsel optimizasyon çalışmalarının temel ilkeleri şu şekilde sıralanır: 

  • Dosya isimleri ve formatlarının düzenlenmesi,
  • Görsel alt etiketlerinin kullanılması,
  • Görsellerin dosya boyutlarının düzenlenmesi,
  • Web sayfalarında yer alan görsellerin mobil uyumluluğunun test edilmesi.

Dosya İsimleri ve Formatları

Görsel optimizasyon çalışmalarının ilk basamağı dosya isimleri ve formatlarından oluşur. Görsel dosya isimlerinin ortaya çıkarabileceği etkiler, genellikle web sitesi sahipleri tarafından göz ardı edilir. Bu noktada görsellerin ifade ettikleri şeyle bağlantılı bir dosya adına sahip olması önerilir.

İlk adımın ikinci aşaması olan dosya formatı ise görsel optimizasyon çalışmalarının en önemli basamaklarından biridir. Yeni nesil web tarayıcıları ile uyumlu olan dosya formatlarını tercih etmek, arama motoru botlarının web sitesini takdir etmesini sağlayabilir.

Bu noktada JPG ya da JPEG gibi eski nesil ve yüksek boyutlu formatlar yerine WebP gibi yeni nesil formatların kullanılması tavsiye edilir.

Alt Etiketlerin Doğru Kullanımı

Alt etiketler, arama motoru botlarının görselleri tıpkı birer içerikmiş gibi kavrayabilmelerini sağlar. Bu sebeple alt etiketlerin kullanımı, sağlıklı bir web sitesine sahip olmak söz konusu olduğunda kritik önem taşır. 

Alt etiketler, tıpkı dosya isimleri gibi eklendiği görseller ile uyumlu olmalıdır. Bu noktada görsel alt etiketlerinin her birinin özgün olması gerektiği söylenebilir. Bu özgünlüğü sağlayabilmek için genellikle alt etiketlerin bulundukları sayfada hedeflenen anahtar kelimeleri içermeleri tavsiye edilir.

Örneğin bir e-ticaret web sitesinin ürün sayfalarında yer alan görsel alt etiketlerinin sayfada bulunan ürünle ilgili, ürünün çeşidini ifade edecek şekilde eklenmesi gerekir. 

Görsel Dosya Boyutları ve Hız Açısından Önemi

Görsel dosya boyutları, görsel SEO çalışmalarının en önemli adımlarından biridir. Genellikle 100 KB ve üzerinde dosya boyutlarına sahip görsellerin yakından incelenmesi tavsiye edilir.

Yüksek boyutlu görseller web sayfalarının açılış hızına olumsuz etkide bulunacağı için optimize edilmeden web sitesine yüklenen görseller kullanıcı deneyiminin ve arama motorlarındaki sıralama skorlarının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. 

Arama motoru botları tarafından olumsuz değerlendirilmemek ve kullanıcıları kaybetmemek için görsel dosya boyutlarını mümkün olduğu kadar ufak tutmak önemlidir. Fakat web sayfalarında yer alan tüm görsellerin 100KB’ın altında tutulabilmesi bazı durumlarda mümkün olmayabilir.

Örneğin ana sayfada yer alan slider gibi görsellerin çok kaliteli ve dolayısıyla yüksek boyutlu olması beklenebilir. Bu noktada yapılabilecek tek şey, mümkün olduğu kadar çok görselin ufak boyutlarda tutulmasını sağlayarak web site hız skorlarına katkıda bulunmaktır. 

Görsel Optimizasyonu ve Mobil Uyumluluk

Görsel optimizasyonu çalışmalarının en temel amaçlarından bir diğeri de mobil uyumlu web sayfalarına sahip olmaktır. Optimize edilmiş görseller, web sayfalarının mobil cihazlarda çok daha hızlı yüklenebilmelerine olanak tanır.

Bu durum hem kullanıcılar hem arama motoru botları tarafından olumlu karşılanır. Bu sebeple web sitesi sahiplerinin sayfalarına yükleyecekleri görselleri uygun boyut ve çözünürlüklerde olacak şekilde tercih etmeleri gerekir.

Etkili Görsel SEO Stratejileri

Görsel dosya boyutu, alt etiketleri ve format gibi konuların ardından görsel optimizasyonu hakkında daha detaylı adımlardan söz edebiliriz. Bu adımların ardından web sitenizde bulunan görsellerin arama motorları tarafından daha iyi algılanabilmesini sağlayacak adımları uygulamak SEO çalışmalarınızı da olumlu yönde etkiler.

Bu doğrultuda, arama motoru botlarını görseller hakkında daha fazla bilgi sahibi yapacak adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Görsel site haritası(sitemap) kullanımı,
  • Schema Markup’larda görsellerin belirtilmesi.

Görsel Site Haritası(Sitemap) Kullanımı

Sitemap ya da Türkçe karşılığı olarak site haritası, arama motoru botlarının web sitesinde yer alan ve 200 HTTP durum kodu veren URL’leri bulabileceği bir listedir. Bu harita, arama motorunun web sitesine bağlı olan tüm sayfaları bir arada bulabilmesini sağlar.

Görsel SEO çalışmaları yürütmeyi amaçlayan web sitesi sahipleri, yalnızca web sayfalarındaki görsellerin yer aldığı ayrı bir site haritasını da taranması için arama motorlarına gönderebilirler. Görsel site haritası, web sitesindeki görsellerin ayrı bir listede verilerek diğer içeriklerle karıştırılmadan kolaylıkla taranabilmesine olanak tanır.

Böylece sayfalardaki görselleri daha hızlı tarayabilen arama motoru botları, ilgili görsel ve URL’lerin daha hızlı ve verimli bir şekilde indexlenebilmesini sağlar.

Schema Markup ile Görsellere İşaret Etmek

Schema Markup yapılarında görsellerin URL’lerine yer vermek, arama motoru botlarının ilgili sayfalar hakkında daha detaylı bilgilere erişebilmelerini sağlar. Scheme Markup yapısında sayfa görsellerini belirterek bir ürünün, site logosunun ya da bir kampanya görselinin URL’i arama motoru botlarına bildirilebilir.

Görsel SEO Araçları

Görsel SEO ya da görsel optimizasyon çalışmaları için kullanılabilecek birçok SEO aracı mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Semrush,
  • Ahrefs.

Bu araçlar Site Audit özellikleri sayesinde sitenizin genel durumunu ve görsel ögelerin optimizasyonunu kontrol ederek görselle alakalı sorunları tespit edebilir. 

Semrush ve Ahrefs gibi online tool’ların yanı sıra Screaming Frog, direkt olarak web sitesine bağlı olan URL’lerin detaylı bir şekilde incelenebilmesine olanak tanır. Bu, web sitesi sayfalarında yer alan görsellerin de detaylı olarak incelenebilmesi anlamına gelir.

Screaming Frog tool’u üzerinden görsel incelemelerini gerçekleştirebilmek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Screaming Frog açılır ve tool’un üst kısmındaki arama çubuğuna web sitesinin adresi girilir. İşlem başlatılır.
  • Taramanın tamamlanmasının ardından arama çubuğunun altında yer alan barlardan görsel bulunur ve seçilir.
  • Sol tarafta yer alan filtreye tıklanır ve istenilen filtre çalıştırılır. Örneğin “Images Over 100 KB” filtresi çalıştırılarak web sitesi sayfalarında yer alan ve 100 KB’ın üzerinde olan görseller listelenebilir.
  • İstenilen görseller seçilir ve tool’un alt bölümünde yer alan Inlinks tuşlanır. Bu, yukarıda seçilen görsellerin web sitesinin hangi sayfalarında yer aldığının belirlenebilmesini sağlar.

Örnek Görsel SEO Sratejileri

Görsel SEO ve optimizasyon çalışmalarından bahsetmemizin ardından farklı web sitelerinde nasıl görsel SEO stratejilerinin kurulabileceğini ele almak son derece faydalı olacaktır.

Sizler de aşağıdaki başlıklar arasından web siteniz için uygun olanı inceleyebilir ve görsel SEO çalışmalarınıza yön vererek organik sıralanma skorlarınızı iyileştirebilirsiniz.

e-Ticaret Web Sitelerinde Görsel SEO

e-Ticaret web sitelerinde görseller büyük önem taşır. Özellikle ürün görselleri, kullanıcıların satın alma kararlarını doğrudan etkiler. Bu sebeple bir e-ticaret web sitesine sahipseniz görsel SEO çalışmalarınızdan önce ilk yapmanız gereken ürünlerinizle yakından ilişkili görselleri tercih etmektir.

e-Ticaret web sitelerinde görsel SEO çalışmaları söz konusu olduğunda aşağıdaki adımları kontrol etmek, satış skorlarınızın iyileştirilebilmesine destek olabilir:

  • 100 KB’ın üzerinde olan görselleri tespit edin ve ilgili görselleri optimize edin.
  • Görsellerin mobil uyumluluklarını test edin. Mobil versiyonda bozulmalar ortaya çıkaran görselleri uygun çözünürlüklere sahip olacak şekilde optimize ederek web sitenize yükleyin.
  • Görsel alt etiketlerini kullanın. Örnek vermek gerekirse ürün detay sayfalarında bulunan görsellere, ürünlerin isimlerini alt açıklama olarak girin.
  • Product Schema Markup verilerinde ürün görsellerinin URL’lerini belirtmeyi unutmayın.

Blog ve İçerik Odaklı Sitelerde Görsel SEO

Blog ya da içerik odaklı web sitelerinde de görsel SEO çalışmaları oldukça büyük önem taşır. Böyle bir web sitesine sahipseniz görüntülenme ve tıklanma skorlarınızı artırabilmek için görsel SEO çalışmalarınızı gerçekleştirmeniz ve hızlı yüklenen web sayfalarına sahip olmanız gerekir.

İçerik odaklı web sitelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir görsel SEO stratejisi kurabilmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • İçeriklerinizde yer alan paragrafların aralarına ilgili içeriklerle uyumlu görseller ekleyin. Böylece kullanıcıları yalnızca kelimelerle değil, görsellerle de karşılamış olursunuz.
  • Görselleri optimize ederek web sitenize yükleyin. Eğer mümkünse görsellerin 100 KB ve altında olmasına özen gösterin.
  • WebP gibi yeni nesil web tarayıcıları ile uyumlu olarak çalışabilen dosya formatları tercih edin. 
  • İçerik ve görsel ile uyumlu alt etiketler kullanın.
  • Dikkat çekici, göz yormayan, fazla metin içermeyen görselleri tercih edin. 

Görsel SEO’da Yapılan Hatalar

Görsel SEO, genelde yalnızca görsel boyutunu küçültmek olarak algılanır. Bu, her ne kadar görsel optimizasyon çalışmalarının bir adımı olsa da görsel SEO çalışmalarının tamamını ifade etmez. 

Bu fikre sahip olan ve diğer görsel SEO adımlarını gerçekleştirmeyen web sitesi sahipleri, genellikle yaptıkları görsel çalışmalarının ardından web site skorlarının neden iyileşme gösteremediğini merak ederler.

Görsel SEO ya da görsel optimizasyon çalışmaları; görsel alt etiketleri, Schema Markup güncellemeler, format ve dosya boyutu revizeleri ve çözünürlük gibi birçok adımdan oluşur.

Hatalı şekilde gerçekleştirilen görsel SEO çalışmalarında ortaya çıkan sorunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Görsel Çözünürlük ve Kalite Sorunları: Dosya boyutlarını haddinden fazla küçültmeye çalışan web sitesi sahipleri, görsellerin çözünürlüklerinin bozulmasına neden olabilir. Bu durum, kullanıcıların bozuk ve kötü görünüme sahip olan görsellerle karşılaşmalarına sebep olur.
  • Hız Problemleri: Kontrolsüz şekilde gerçekleştirilen dosya format değişiklikleri, boyut küçültme işlemleri yerine daha yüksek boyutlu görsellerin gözden kaçarak web sitesine yüklenmesine neden olabilir. Bu durum, web sitesi hız skorlarının olumsuz etkilenmesine neden olur.
  • Yanlış Alt Etiket Kullanımı: Alt etiketlerin görsel ve görselin bulunduğu web sayfasıyla alakasız şekilde tercih etmesi de web sitesi skorlarının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Sonuç

Görsel SEO, diğer tüm On-Page SEO çalışmaları gibi titizlikle incelenmeden geçilmemesi gereken bir çalışmadır. Görsel optimizasyon çalışmalarının göz ardı edilmesi, web sitesi skorlarının bir noktada tıkanıklıklar yaşamasına neden olabilir.

Örneğin neredeyse tüm SEO adımlarını düzenli olarak gerçekleştiren fakat görsel SEO çalışmalarına önem vermeyen bir web sitesi sahibi, bir noktanın ardından metriklerinde neden iyileştirmelerin meydana gelmediğini merak edebilir. Bu durum, görsel optimizasyon çalışmalarının düzenli olarak gerçekleştirilmemesinden kaynaklı olabilir.

Daha önce de altını çizdiğimiz gibi, görsel optimizasyon çalışmaları düzenli olarak gerçekleştirilen web siteleri daha hızlı yüklenme sürelerine sahip olur. Bu da web sitesiyle etkileşim kuran kullanıcıların içeriklere daha kısa sürede ulaşabilmesine olanak tanır.

Sizler de yukarıda yer alan görsel SEO adımlarını kendi web siteniz için uygulayarak görsel optimizasyon çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece hızlı yüklenen web sitelerine sahip olarak tıklama, işlem ve dönüşüm skorlarınızı artırabilirsiniz. 

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
2024’te SEO ve İçerik Pazarlaması Trendleri Neler Olacak?
2024’te SEO ve İçerik Pazarlaması Trendleri Neler Olacak?
Sektörden birçok uzmanın çok değerli katkılarıyla hazırladığımız 2024 trendleri içeriğimizi sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ...
11 Ocak 2024
Veriler Işığında 2023 İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
Veriler Işığında 2023 İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
2023 bizler için heyecan verici gelişmeler ve dönüşümlerle dolu bir yıl oldu. Her geçen gün gelişen ve büyüyen ekibimizle, artan marka iş birliklerimizle ve ...
4 Ocak 2024
On-Page SEO Audit Nasıl Yapılır?
On-Page SEO Audit Nasıl Yapılır?
On-page SEO Audit, web sitesinin arama motoru botları tarafından nasıl değerlendirildiğinin anlaşılmasını sağlayan bir analizdir. SEO Audit sayesinde web sitesinin organik verilerini iyileştirecek adımların ...
3 Ocak 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!