ChatGPT(Generative Pretrained Transformer), diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zekâ sohbet robotudur. 2015 yılının sonlarında Elon Musk ve Sam Altman’ın da aralarında bulunduğu bir grup girişimci ve araştırmacı tarafından kurulan ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilmiştir.
30 Kasım 2022’de tanıtılan ChatGPT, sadece 5 gün içerisinde 1 milyon kullanıcıya ulaştı.
Ocak 2023’e gelindiğinde ise kullanıcı sayısını 100 milyona çıkarmayı başaran ChatGPT, %9.900 oranındaki bu artış ile tarihte en hızlı büyüyen platform oldu. Ağustos 2023 verilerine göre kullanıcı sayısı 180 milyona olan platformun aylık trafiği ise yaklaşık 1.5 milyar.
ChatGPT, yapay zekâ(AI) sohbet robotu ile dil modeli sorularına yanıt bulabilir; makaleler, e-postalar, sosyal medya içerikleri oluşturabilir; kod hatalarını ayıklayabilir ve düzeltebilir. Pek çok alanda kullanılabilen ChapGPT, SEO çalışmaları için de son derece önemli bir kaynaktır.
ChatGPT İle Yapabileceğiniz SEO Çalışmaları Nelerdir? Nasıl Kullanabilirsiniz?
ChatGPT, SEO çalışmalarınızı optimize etmek ve web sitenizin görünürlüğünü artırmak için güçlü bir araçtır. Rehber niteliğinde oluşturduğumuz içerik ile SEO çalışmalarınızda ChatGPT’yi nerelerde ve nasıl kullanabileceğinizi detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.
ChatGPT ile Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Bir SEO aracı kullanmadan, ChatGPT ile anahtar kelime araştırması yapabilir ve oluşturmak istediğiniz içerikle ilgili anahtar kelimelere ve içerikte kullanılacak başlıklara kolayca ulaşabilirsiniz.
Örneğin, bir hastane web sitesinin bloğu için “meme kanseri” ile ilgili içerik oluşturmak istiyorsunuz. Doğru bir istem(prompt) ile chatbot’a komut verdiğinizde çok kısa sürede içerik ile ilgili anahtar kelimelere ve konu başlıklarına ulaşılabilirsiniz.
Önerilen anahtar kelimeler ve konu başlıkları ile ilgili kullanıcıların ihtiyacına yönelik ayrıntılı içerik oluşturmak için alt başlık isteminde bulunabilirsiniz.
İstem: “Önerdiğin anahtar kelimeleri kullanarak arama motorlarında kullanıcıların en çok kullandığı anahtar kelimler ile kullanıcıların en sık sorduğu soruları (PAA) kullanarak alt başlık oluşturur musun?”
İçerik konularını önceliklendirmek, anahtar kelimenin aranma eğilimini görmek için aranma hacmini öğrenmek içeriğinizi oluştururken yardımcı olacaktır. Fakat ChatGPT veri tabanı, yalnızca Eylül 2021 ve öncesinde internete girilmiş bilgilere ulaşabiliyor. Bu nedenle kelimelerin aylık aranma hacmini öğrenmek için anahtar kelime araçlarını kullanmanız gerekecektir.
ChatGPT ile Kullanıcı Arama Niyeti(User-Intent) Analizi Nasıl Yapılır?
Kullanıcıların arama motorları üzerinden arama sorgusu yaparken hangi hedef ve niyetle bu sorguyu yaptıklarına kullanıcı arama niyeti(user-intent) denir. Kullanıcıların yaptıkları sorguları ve bu sorguların arama niyetini analiz etmek SEO çalışmaları açısından oldukça önemlidir.
Arama niyeti optimizasyonu yapılırken kullanılan yöntemlerden biri de oluşturulacak içerik türünün belirlenmesidir. Oluşturulacak içeriğin türü belirlendikten sonra anahtar kelime araştırmasından çıkan anahtar kelimelerin arama niyetine uygun olması gerekmektedir.
Örneğin, teknoloji ürünleri satan bir web sitesinin bloğu için ürünlerin kullanımına dair bilgilendirici bir içerik yazmak istiyorsunuz. Burada kullanacağınız anahtar kelimelerin türü ağırlıklı olarak bilgilendirici(informational) olması gerekmektedir. Chatbot’a anahtar kelimelerini araştırmasından çıkan anahtar kelimeleri doğru bir istem ile belirterek anahtar kelime türünü belirleyebilirsiniz:
İstem: “Aşağıda ilettiğim anahtar kelimelerin kullanıcı arama niyetine göre türlerini belirtir misin?”
Anahtar Kelimeler: yeni çıkan telefonlar, telefon önerileri, en uygun telefon, telefon aksesuarları, telefon fiyatları, telefon karşılaştırma, akıllı telefon, telefon tutucu, telefon markaları, en iyi telefon, telefon özellikleri, telefon modelleri, android telefon, ios telefon
Kullanıcı Arama Niyeti Türleri: bilgilendirici, ticari, gezinme, işlemsel
ChatGPT ile anahtar kelimelerin türlerini öğrenerek kullanıcının arama niyetini anlayabilir ve oluşturacağınız içeriğin doğru hedef kitleye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
ChatGPT ile Meta Title ve Description Oluşturma
Sayfanın içeriği ile alakalı yazılmış meta title ve description, arama motoru botlarına ve kullanıcılara sayfanızın içeriği hakkında fikir verir.
Her ne kadar kolay görünse de meta etiket çalışmaları uzun zaman almaktadır. ChatGPT ile kolaylıkla web sayfanız hakkında ilgi çekici ve tıklamaya teşvik edici meta title ve descriptionlar oluşturabilirsiniz.
Örneğin, ABC marka bir e-ticaret sitesine “kurutma makinesi” için kategori sayfası hazırlayacaksınız. Bu sayfa için meta title ve description oluşturmak istiyorsunuz. Doğru bir istem ile chatbot’a komut verdiğinizde meta etiketler hakkında fikirlere ulaşabilirsiniz:
Hâlihazırda kategori sayfanız mevcut ve meta etiketleri optimize edeceksiniz. Bu optimizasyon işlemini Google Search Console üzerinden son 6 ayda yüksek gösterim(impression) alan sorguları kullanarak meta title ve description hazırlamak istiyorsunuz. ChatGPT bu konuda da size yardımcı olacaktır:
ChatGPT ile Sık Sorulan Sorular(SSS) Nasıl Oluşturulur?
Sık Sorulan Sorular sayfası, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda görünmesini sağlayabilir. Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirmenize, web sitenizdeki trafiği artırmanıza ve dönüşüm oranlarını yükseltmenize yardımcı olabilir.
Bunların yanı sıra potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarına hızlı ve kolay bir şekilde cevap vermenizi sağlar, bu da müşteri memnuniyetini artırır. Bu nedenle SEO çalışmalarının bir parçası olarak SSS sayfalarını oluşturmak ve optimize etmek önemlidir.
ChatGPT, kullanıcıların arama motorlarında ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında yaptığı sık sorulan sorulara ulaşabilir ve oluşturacağınız SSS sayfası için fikir edinmenize yardımcı olabilir.
İsteminiz doğrultusunda ChatGPT’nin sizin için oluşturduğu soruları web sitenizin ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz.
ChatGPT ile İçerik Stratejiniz İçin Potansiyel Konular Nasıl Oluşturulur?
İçerik pazarlaması; makaleler, blog içerikleri, videolar, sosyal medya gönderileri, e-postalar ve benzeri materyaller oluşturulmasını ve paylaşılmasını içeren bir pazarlama stratejisidir.
Kullanıcıları web sitenize çekmek ve onlarla etkileşimde bulunmak, alanınızda uzmanlık oluşturmak, marka bilinirliğini ve satışları artırmak için son derece önemlidir. ChatGPT, içerik stratejilerini oluştururken size bu konuda da yardımcı olacaktır.
Örneğin, temizlik ürünleri satan bir web siteniz var ve içerik stratejisi oluştururken nereden başlayacağınızı bilmiyor ya da yeni fikirlere ihtiyaç duyuyorsunuz. Chatbot’a yazacağınız doğru bir istem sayesinde içerik stratejinizi oluşturmak için harika fikirleriniz olacak:
Önerilen konuları hedef kitlenize göre özelleştirerek içerik stratejisi oluşturabilir ve site trafiğinizi artırabilirsiniz.
Backlink Fırsatları İçin ChatGPT ile Outreach e-Postaları Oluşturun
Outreach pazarlama, potansiyel müşterilerin ve iş ortaklarının güvenini kazanmaya, marka bilinirliğini artırmaya, doğal yoldan geri bağlantı(backlink) inşa etmeye yönelik çalışmalardır. Outreach pazarlama araçlarından biri de outreach e-postalarıdır.
Outreach e-postaları, kişiye özel hazırlanmış ve alıcının ilgisini çekmeye çalışan, iş birliği teklifleri, içerik paylaşımı, backlink inşası, ürün tanıtımları ve benzeri çeşitli amaçlarla gönderilebilir. Bu e-postaları oluştururken bir taslağa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ChatGPT ile kolayca outreach e-posta taslakları oluşturabilirsiniz.
Örneğin, ses sistemleri satan bir web siteniz var. Bilişim ve teknoloji alanında yayın yapan internet siteleri ve bloglardan backlink almak ve iş birliği yapmak için kişiselleştirilmiş outreach e-posta hazırlamak istiyorsunuz. ChatGPT ile outreach pazarlama kriterlerine göre e-posta taslağı oluşturabilirsiniz.
İstem: “Ses sistemleri satan web sitem için alanında otorite kazanmış, bilişim ve teknoloji alanında yayın yapan internet sitelerinden ve bloglardan backlink almak ve iş birliği yapmak için kişiselleştirilmiş, özenle hazırlanmış outreach e-posta taslağı hazırlamak istiyorum. Outreach pazarlama kriterlerine göre e-posta taslağı oluşturabilir misin?”
Önerilen e-posta taslağını kişiselleştirerek outreach e-postalar oluşturabilirsiniz.
ChatGPT ile Schema Markup Nasıl Oluşturulur?
Yapılandırılmış veri olarak da bilinen schema markup, benzersiz bir semantik kelime dağarcığı kullanan arama motorlarının içeriğinizi anlamasına ve arama sonuçlarında daha iyi temsil edilmesine yardımcı olan işaretleme kodlarıdır.
ChatGPT ile web siteniz için kullanabileceğiniz yapılandırılmış veri önerilerini öğrenebilir ve onları oluşturabilirsiniz.
Yine ses sistemleri satan web sitesi örneğinden devam edelim. Web siteniz için schema markup araştırması yapmak istiyorsunuz. Chatbot’a web sitenizini tanıtarak yapılandırılmış veri örneklerine ulaşabilirsiniz.
İstem: “Ses sistemleri satan web sitem için kullanabileceğim schema markupları önerebilir misin?”
Ya da diyelim ki oluşturmak istediğiniz markup belli ve yapılandırılmış veri koduna ihtiyacınız var. Oluşturmak istediğiniz yapılandırılmış veriyi chatbot’a doğru bir istem ile komut ettiğinizde sizin için uygun olan kodu oluşturacaktır:
Eğer oluşturulan kodun doğruluğundan emin olmak istiyorsanız Schema.org üzerinden kod snippet’ını yapıştırarak kontrol edebilirsiniz.
ChatGPT ile Regular Expressions (Regex) Nasıl Oluşturulur?
Regular Expression(RegEx) düzenli veya kurallı ifadeler demektir. Birçok programlama dilinde kullanımı sağlanmaktadır. Metinleri, sorguları ve verileri eşleştirmek, bulmak, hariç tutmak, yönetmek ve belli kalıplar oluşturmak için kullanılır.
SEO çalışmalarında da kullandığımız RegEx’ii Google Search Console, Google Analytics, Looker Studio gibi araçlarda kullanarak önemli çıktılar elde edebilirsiniz. Kullanıcıların yaptığı sorgularda, anahtar kelime araştırmasında, URL’lerde, sayfa içeriği optimizasyonunda RegEx’i kullanabilirsiniz.
RegEx ifadeleri biraz karmaşıktır, öğrenilmesi ve yetkinlik kazanılması zaman alabilir. ChatGPT, RegEx’i oluşturmak için eşsiz bir araçtır.
Örneğin, Google Search Console’da, 20 ile 40 karakter arasında sorguları bularak analiz gerçekleştireceksiniz ve bunun için RegEx ifadesi kullanmak istiyorsunuz. Chatbot’a isteminizi belirterek RegEx’i oluşturabilir ve Google Search Console’da RegEx’i kullanabilirsiniz.
ChatGPT ile .XML Uzantılı Site Haritası (Sitemap) Nasıl Oluşturulur?
Arama motoru botlarının bir web sitesini daha hızlı ve detaylı şekilde taramasını sağlayan genellikle .xml uzantılı olan dosyalara site haritası(sitemap) denir. Web sitesinin ana dizinine yerleştirilen bu dosyalar sayesinde arama motoru botları ilgili URL’ler hakkında detaylı bilgiye ulaşırlar.
ChatGPT ile web siteniz için site haritası oluşturmak artık çok kolay. Tek yapmanız gereken doğru bir istem ile site haritasında bulunacak URL’leri iletmeniz:
Oluşturulan site haritasını kontrol ettikten sonra kullanabilir ve arama motorlarına sunabilirsiniz.
ChatGPT ile Canonical Etiketler Nasıl Oluşturulur?
Canonical etiketi(rel=“canonical”) yinelenen ve benzer sayfalar için ana sürümü tanımlayan bir HTML kodu parçasıdır. Başka bir deyişle, farklı URL’ler altında aynı veya benzer içeriğe sahipseniz hangi sürümün ana sürüm olduğunu ve hangisinin dizine eklenmesi gerektiğini belirtmek için canonical etiketler kullanılır.
ChatGPT ile canonical etiketleri çok kısa sürede ve liste hâlinde hazırlayabilirsiniz.
Oluşturulan etiketleri kontrol ettikten sonra tek yapmanız gereken şey ilgili alana etiketleri eklemeniz.
ChatGPT ile Gerçekleştireceğiniz SEO Çalışmalarını Özetleyecek Olursak
ChatGPT ile SEO çalışmalarınız için kullanabileceğiniz alanlar içerikte aktardığımız maddeler ile sınırlı değil. SEO çalışmalarınızda mapping listesi ve robots.txt komut dosyası oluşturabilir, hreflang dil etiketi ve alt etiketler üretebilir, hızlıca kod parçacıkları oluşturabilir ve daha fazla alanda ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.
İçerikte paylaştığımız çalışmaları özetlersek:
- Anahtar Kelime Araştırması Yapabilirsiniz: ChatGPT ile istediğiniz konu hakkında anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.
- Kullanıcı Arama Niyeti Analizi Yapabilirsiniz: Oluşturmak istediğiniz veya mevcut içeriğiniz hakkında kullanıcıların davranışlarını analiz edebilir ve içeriğinizi optimize edebilirsiniz.
- Meta Title ve Description Oluşturabilirsiniz: Sayfanızın meta etiketlerini revize edebilir, oluşturacağınız meta etiketler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
- Sıkça Sorulan Sorular Sayfası Oluşturabilirsiniz: Kullanıcıların arama motorlarında ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında yaptığı sık sorulan sorulara ulaşabilir ve oluşturacağınız SSS sayfası için fikir edinebilirsiniz.
- İçerik Stratejiniz İçin Potansiyel Konular Oluşturabilirsiniz: Web siteniz için içerik stratejisi oluşturmak için ChatGPT size yaratıcı fikirler verecektir.
- Outreach e-Postaları Oluşturabilirsiniz: Outreach e-postaları oluşturmak için taslak hazırlama konusunda yardımcı olacaktır. Oluşturduğunuz e-postaları kontrol etmeyi ve kişiselleştirmeyi unutmayın.
- Schema Markup Oluşturabilirsiniz: Web siteniz için kullanabileceğiniz schema markup fikirleri elde edebilirsiniz. Yapılandırılmış veri kodları oluşturabilirsiniz.
- Regular Expressions Oluşturabilirsiniz: Elinizde bulunan metin, içerik, sorgu ve benzeri verileri kolayca ayrıştırma, bulma, eşleştirme gibi işlemler için regex ifadelerini kolayca oluşturabilirsiniz.
- Site Haritası Oluşturabilirsiniz: Web siteniz için site haritası oluşturmak istiyorsanız mevcut URL’leri chatbot’a bildirerek saniyeler içinde site haritanızı oluşturabilirsiniz.
- Canonical Etiket Oluşturabilirsiniz: Canonical verilecek URL’leri, ChatGPT’ye ilettikten sonra canonical etiketleriniz hızlıca oluşacaktır.
SEO çalışmalarımız için ChatGPT eşisiz bir araçtır. Hem zamandan tasarruf sağlar hem SEO çalışmalarımız için fikir verir. Fakat son derece yeni bir üründür ve hâlâ kendini geliştirmektedir. Bu nedenle ChatGPT’den aldığınız önerileri kontrol etmeniz ve doğrulamanız önerilir.