İçerik Pazarlaması

Beyin Fırtınasıyla Etkili İçerik Fikirleri Nasıl Üretilir?

Beyin Fırtınasıyla Etkili İçerik Fikirleri Nasıl Üretilir?

Hayatında en az bir kere fikir tutulması yaşamamış kimse yoktur. Özellikle içerik üretimi gibi yaratıcılık gerektiren bir alanda bireysel yaratıcılığa veya yetenekli bir ekibe rağmen fikir üretmek son derece zor olabilir. Böyle durumlarda beyin fırtınası yapmak işlerin çok daha hızlı ilerlemesine yardımcı olabilir.

Beyin fırtınası terimi ilk olarak 1953 yılında Alex F. Osborn tarafından Uygulamalı Hayal Gücü (Applied Imagination) kitabında kullanılmıştır. Cambridge sözlüğü, beyin fırtınasını “bir grup insanın olası geliştirmeler için birçok yeni fikir önermek üzere bir araya geldiği bir etkinlik veya iş yöntemi” olarak tanımlar.

Yeni içerikler oluşturmak amacıyla yapılan beyin fırtınası; blog yazıları, videolar ve infografikler gibi içerik türleri için yaratıcı fikirler geliştirmeyi sağlar. Bu herkesin fikirlerini paylaştığı, yaratıcılığını ortaya koyduğu ve yenilikçi içerikler oluşturduğu bir ekip çalışması ya da kişisel çalışma olabilir.

Peki, içerik üretmek için beyin fırtınası yapmanın önemi nedir, faydaları ve metotları nelerdir?

Beyin Fırtınası Yapmak Neden Önemlidir, Faydaları Nelerdir?

Beyin fırtınası, insanları tüm olasılıkları değerlendirmeye ve yaratıcı olmaya teşvik eder. Bu süreç, bireyin ya da ekip üyelerinin tüm seçenekleri listeleyip artıları ve eksileri gözden geçirerek bir sorun için en iyi çözümü geliştirmesini sağlar. 

Bireysel vs. Ekip Beyin Fırtınası

Beyin fırtınası genellikle bir grup etkinliği olarak düşünülür ancak bireysel olarak yapılması da mümkündür. Yine de grup olarak beyin fırtınası yapmanın bazı faydaları vardır: yeni bakış açıları ve perspektifler.

Bireysel olarak beyin fırtınası yapmak kişinin zihinsel sınırlarını zorlayarak daha derin ve özgün fikirler ortaya çıkarmasını sağlarken grup hâlinde yapılan beyin fırtınasında farklı bakış açıları da devreye girdiği için iş birliğiyle daha kapsamlı ve çeşitli fikirler öne atılır.

  • “Fikirleriniz için sayısal bir hedef belirlemeyin.
  • Tek bir beyin fırtınası oturumunda birden fazla teknik kullanmaktan korkmayın.
  • Tüm fikirlerinizi kaydedin. Hemen kullanmadığınız fikirler ileride “takıldığınız yerden” kurtulmanız için ilham kaynağı olabilir.

Beyin Fırtınasının Faydaları

Beyin fırtınasının başlıca faydalarından bazıları şunlardır:

  • Fikir Üretimi: Yeni fikirler üretmek tüm beyin fırtınası faaliyetlerinin özünü oluşturur. Ekip olarak uygulandığında farklı düşünce süreçlerine sahip kişilerin benzersiz fikirlerini bir araya getirir. 
  • Ekip İletişimi: Meslektaşlarınızla veya paydaşlarınızla beyin fırtınası yapmak size üzerinde çalışabileceğiniz bir fikir listesi sunar. İçerik, tasarım veya pazarlama gibi farklı becerilere sahip kişiler iş birliği yaptığında bir kişinin tek başına düşünemeyeceği heyecan verici fikirler ortaya çıkabilir.
  • Farklı Bakış Açıları: Farklı bakış açılarına yer açmak en iyi fikirleri ortaya çıkarmanızı sağlar. Olayları farklı yönleriyle değerlendirmenizi, farklı perspektiflerden içgörüler toplamanızı mümkün kılar.
  • Yaratıcılık: Tek başınıza veya bir grupla beyin fırtınası yapmak fikirlerin serbestçe akışını teşvik ederek yaratıcı süreci destekler. Beyin fırtınası egzersizi benzersiz düşünceleri ortaya çıkarabilir ve içeriğin rotasını şekillendirir.

Beyin Fırtınası Teknikleri Nelerdir?

Beyin fırtınası yapmanın birçok metodu vardır. Bireysel olarak veya ekip çalışmasıyla yapacağınız beyin fırtınasında aşağıdaki metotları kullanabilirsiniz.

Hikâye Tahtası 

Hikâye tahtası, bir süreç tasarlamaya çalışırken bir soruna ilişkin kolektif anlayışınızın önerilen bir çözümü nerede desteklediğini veya onunla nerede çeliştiğini, nerede daha fazla düşünce/araştırmaya ihtiyaç olduğunu görmenize yardımcı olur.

Yapışkan notlar kullanarak fikirlerinizi tek tek yazmak için birkaç dakikanızı ayırın. Bu fikirlerin eksiksiz olması gerekmez. Alıntıları, resimleri, kullanıcı bilgilerini ve benzerlerini fiziksel olarak sabitlemek farklı bileşenler arasındaki yeni ilişkileri görmenize yardımcı olabilir.

Fikirlerinizi bir seri olarak düzenlemek yeni bağlantılar görmenize ve nihai hedefinizi desteklemeyen gereksiz materyalleri ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.

Zihin Haritalama

Zihin haritalama fikirlerinizi organize etmenin etkili bir yoludur. Bir zihin haritası oluşturmak için fikir sayfanızın ortasına çözmeye çalıştığınız görevi veya soruyu yazın. Ardından bu soruyu, ihtiyacınız olanı daha iyi tanımlayan terimlerle çevreleyerek genişletin. 

Örneğin sorununuz düşük web sitesi trafiğiyse bu ifadenin etrafına yazabileceğiniz bazı terimler “organik trafik,” “güvenilir içerik,” “SEO” ve “video stratejisi” olabilir.

Zihin haritanız bu ilk katmana sahip olduktan sonra her bir ihtiyacınıza bu bireysel zorlukları nasıl çözebileceğinizi açıklayan ikinci bir katman ekleyin. “SEO” etrafına “içerik kümeleri,” “özel SEO stratejisti” ve “video pazarlama kursu” yazabilirsiniz.

Probleminizi yönetilebilir parçalara ayırana kadar yukarıdaki adımları kullanarak zihin haritanıza eklemeler yapmaya devam edin.

Zihin haritalama metodu, herhangi bir noktadan başlamanıza ve potansiyel süreç kümeleri oluşturmanıza olanak tanır. İlerledikçe konuyla ilgili sayısız fikir ekleyebilirsiniz.

Zihin haritalama aşamasında not defterleri ya da beyaz tahtalar kullanabilirsiniz. Ayrıca zihin haritalama araçlarını kullanarak bu süreci kolaylaştırmanız da mümkün. 

S.C.A.M.P.E.R.

S.C.A.M.P.E.R., fikirleri farklı açılardan test ederek ve sorgulayarak genişletmeye ve geliştirmeye yönelik bir süreçtir. Bu metot, her bir harf için projenizle alakalı soru sormayı içerir.

  • Substitude (Yer değiştir): X’i Y ile değiştirirsek ne olur? Örneğin blog yazmak yerine aynı başlık için video çekmek veya metin odaklı bir infografiği podcast’e çevirmek.
  • Combine (Birleştir): X ve Y’yi birleştirirsek ne olur? Örneğin bir müşteri başarı hikâyesini bir ürün tanıtım videosuyla birleştirerek hem sosyal kanıt hem ürün tanıtımı sağlayan bir içerik oluşturmak.
  • Adapt (Uyarla): Bir projeyi farklı bir bağlama uyarlamak için ne gibi değişiklikler yapılması gerekir? Örneğin farklı bir sektörün kullandığı bir içerik stratejisini kendi sektörünüze adapte edebilirsiniz. Moda sektöründeki “Nasıl Giyilir?” rehberlerinden esinlenerek kendi ürünleriniz için “Nasıl Kullanılır?” videoları oluşturmak gibi.
  • Modify (Değiştir): Bir projede daha fazla değer yaratmak için neleri değiştirebiliriz? Örneğin daha önce yayımladığınız bir blog yazısını güncelleyip yeni bilgiler ekleyerek yeniden paylaşmak.
  • Put to Other Uses (Başka türlü kullan): Bir projenin başka hangi kullanımları veya uygulamaları olabilir? Örneğin daha önce bir web semineri (webinar) olarak sunduğunuz içeriği, küçük parçalar hâlinde sosyal medya paylaşımlarına veya blog yazılarına dönüştürerek yeniden kullanmak.
  • Eliminate (Ortadan kaldır): Basitleştirmek için projeden neleri çıkarabiliriz? Örneğin çok detaylı bir blog yazısını sadeleştirip kısa bir rehber hâline getirmek.
  • Reverse (Tersine çevir): Bir projeyi daha etkili hâle getirmek için nasıl yeniden düzenleyebiliriz? Örneğin bir “adım adım” kılavuzdaki adımları tersine çevirerek farklı bir bakış açısı sunmak ya da önce sonuçları sunup ardından süreçleri açıklayarak ilgi çekici bir içerik oluşturmak. 

Bu yöntem projenize farklı biçimlerde yaklaşmanızı sağlar. Sorulacak her soru, konuyu biraz daha derinlemesine incelemenize ve yeni olasılıkları değerlendirmenize yardımcı olur.

S.W.O.T Analizi

SWOT analizi, bir işletmenin iç (SW) ve dış (OT) faktörlerinin değerlendirilmesi olarak özetlenebilir. İşletmelerin hem iç dinamiklerini hem dışsal faktörlerini inceleyerek kapsamlı bir durum değerlendirmesi yapabilmeyi sağlar.

SWOT kelimesi, dört faktörün kısaltılmasından oluşmuştur. Bunlar:

  • Strengths” (Güçlü Yönler),
  • Weaknesses” (Zayıf Yönler),
  • Opportunities” (Fırsatlar),
  • Threats” (Tehditler).

Bir işletme kendi iş modelini oluşturmak için SWOT analizini kullanırken beyin fırtınası yapanlar da fikirlerini daha iyi organize etmek için aynı diyagramı kullanabilir.

Beyin fırtınası yaparken SWOT analizinin çok detaylı olması gerekmez. Örneğin yeni bir logo tasarımı düşünürken kendinize mevcut logonuzda en çok neyi beğendiğinizi sorun (güçlü yönler). Nelerden hoşlanmıyorsunuz (zayıf yönler)? Daha fazla neye sahip olmalı (fırsatlar)? Başka hangi şirket logolarına dikkat etmelisiniz (tehditler)?

S.W.O.T analizi, sorunlar henüz ortaya çıkmadan sizi etkili bir şekilde sorun çözümü sürecine yönlendirir. Bu analizle rekabet avantajlarını ve dezavantajlarını görerek nelerin geliştirilebileceğine dair çok daha ayrıntılı ve kapsamlı bir genel bakış elde edersiniz. Projenin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini analiz ederek müşteriler için çok daha iyi bir proje planı oluşturmanıza olanak tanır. 

5 Neden

Bir sorun çözme tekniği olan 5 Neden, bir konuyu veya sorunu daha derinlemesine incelemek için tekrar tekrar “Neden?” diye sormayı içerir. 

Bu teknik, altta yatan sorunlar veya nedenlerle ilgili içerik fikirlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Öncelikli olarak hangi sorunlu sonucu çözmeye çalıştığınızdan emin olun. Bu metodu kullanırken geniş bir soru veya konuyla başlayın ve temel nedenleri veya sonuçları keşfetmek için birden fazla kez “Neden?” diye sorun. Her soru için ortaya çıkan içgörüleri ele alan içerik fikirleriyle beyin fırtınası yapın.

Örneğin probleminiz “Üst üste üçüncü ay tıklanma hedefimizi kaçırmak.” olsun. Ardından “Bu neden oldu?” diye sorun. Bu sorunun cevabının daha az yayım yapmanız olduğunu buldunuz. Tekrar “Bu neden oldu?” diye sorun. Bu şekilde ortalama 5 soruda ana probleme ulaşabilirsiniz. Beş nedenin üzerinden geçtikten sonra bulguları analiz edin ve bir eylem planı geliştirmeye başlayın.

Tersine Beyin Fırtınası

Tersine beyin fırtınası, sorunların veya zorlukların ters veya olumsuz yönleri üzerinde beyin fırtınası yaparak çözüm bulmaya odaklanan bir tekniktir. Tersine beyin fırtınası yaptığınızda esasen çözüm yerine sorun yaratmaya çalışırsınız. Sorun yaratmak size neyi yapmamanız gerektiğini gösterir. 

Örneğin yeni bir ürünün bilinirliğini artırmak istiyorsunuz. Bir pazarlamacı olarak elinizin altında birçok tanıtım kanalı var. Ancak bunları nasıl kullanacağınızı veya nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Tersine bir beyin fırtınası seansında aşağıdakileri düşünebilirsiniz:

  • Ürünün satın alma sayfasına köprü oluşturmaktan kaçının.
  • Ürün hakkında tweet atmayın.
  • Ürününüzün özelliklerini eleştirin.

Bu fikirlerin tersini uyguladığınızda destekleyici bir kampanya için üç farklı başlangıç noktası elde etmiş olursunuz: Bir dizi blog yazısında ürüne bağlantı verin, ürünle ilgili bir Instagram kampanyası geliştirin ve ürünün potansiyel müşterilerin okumak veya duymak isteyeceği belirli özelliklerini bulup öne çıkarın.

Etkili Bir Beyin Fırtınası İçin 5 Adım

Etkili bir içerik oluşmak için beyin fırtınası yapmak yaratıcı ve stratejik içerik üretimi sürecine dâhil edildiğinde yenilikçi fikirlerin ortaya çıkmasına ve markanın hedef kitlesiyle daha güçlü bağlar kurmasına yardımcı olur. İçerik fikirlerinin stratejik bir plan doğrultusunda geliştirilmesi, hem zaman yönetimi hem daha kaliteli içerik üretimi bakımından büyük avantaj sağlar.

Şimdi, beyin fırtınası yapmak için izleyebileceğiniz altı temel adıma göz atalım.

1. Hedeflerinizi Tanımlayın

Net hedefler belirleyerek işe başlayın. Bir beyin fırtınası yaparak ne elde etmek istiyorsunuz? İçerik pazarlama stratejisi size nasıl yardımcı olabilir? Hedefinizi belirledikten sonra kendi düşüncelerinizi veya katılımcıların düşüncelerini yönlendirmek için bir veya daha fazla ipucu oluşturabilirsiniz.

Belirsiz yönlendirmelerden kaçının. Örneğin “Beyin fırtınası yaparak yeni içerik fikirleri bulmak.” Bu tür yönlendirmeler çok genel olduğundan beklenen etkiyi yaratmayacaktır.

Aynı şekilde çok spesifik olmaktan da kaçının. Örneğin “Özellikle uzaktan çalışan serbest grafik tasarımcıları hedef alan, bel destekli ayarlanabilir ofis koltuklarının ergonomik faydalarını tartışan infografik fikirleri üzerine beyin fırtınası”. Bu tür yönlendirmeler çok kısıtlayıcı olacaktır.

Bunun yerine optimal bir ipucu arayın. Örneğin sosyal medya içerikleri için beyin fırtınası yapıyorsanız ilgili platform(lar)a odaklanmak faydalı olacaktır: “TikTok’ta serbest çalışanlarla etkileşim kurmamızı sağlayacak beyin fırtınası video fikirleri.”

2. Temel Kurallar Belirleyin

Beyin fırtınası seansınız sırasında neler beklediğiniz konusunda açık olun. Fikir vermesi adına bazı kurallar aşağıdaki gibi olabilir:

  • Saçma fikir yoktur. Tuhaf buluyor olsanız bile fikrinizi paylaşın.
  • Başkalarının fikrini eleştirmekten kaçının.
  • Dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşın. (Örneğin telefonları, bilgisayarları, vb. aletleri kapatın.)
  • Beyin fırtınası seansı 1 saat sürecek.

Bu ve bunun gibi kurallar, beyin fırtınası seansında sizi ya da ekibinizi odakta tutar. 

3. Isınma Egzersizi Yapın

Bir beyin fırtınası oturumuna verimli bir şekilde başlamak için bir ısınma egzersizi yapabilirsiniz. Tek başınıza veya bir grup içinde ısınma egzersizi yapmak zihniyetinizi yaratıcılığa hazırlayarak fikir üretmenizi kolaylaştırabilir.

Bazı ısınma egzersizi örnekleri:

  • Kelime veya cümle ekleyerek hikâye oluşturma,
  • Rastgele seçilen kelimelerin eş anlamlı ve zıt anlamlılarını bulma,
  • Bilgi yarışmaları,
  • Konuyla ilgili bir video izleme.

4. Kayıt Tutun

Oturum sırasında fikirleri görünür bir şekilde kaydedin. Bu sayede kaydedilen fikirler daha fazla fikir üretmek için bir ilham kaynağı olur ve bu fikirlerin unutulmasının önüne geçilir.

Grup olarak beyin fırtınası yapıyorsanız bir kişiden not almasını isteyebilirsiniz. Ayrıca herkes kendi fikirlerini de not alabilir. Yüz yüze beyin fırtınası yapıyorsanız kayıt tutmak için yapışkan notlar kullanabilirsiniz ve bu notları panoya, duvara ya da tahtaya asabilirsiniz. Eğer çevrim içi beyin fırtınası yapıyorsanız bulut tabanlı bir belge veya dijital beyaz tahta kullanabilirsiniz.

Kayıt tutmak için bir başka yöntem de ses kayıt cihazı kullanmaktır. Beyin fırtınasında hangi fikri seçerseniz seçin her fikri kaydetmek önemlidir. Bunlar ilerleyen süreçlerde faydalanılacak kaynaklar olabilir.

5. Farklı Beyin Fırtınası Teknikleri Deneyin

Sizin ya da ekibiniz için neyin en iyi olduğunu görmek adına farklı beyin fırtınası metotlarını deneyin. Kimileri geleneksel bir yaklaşım tercih ederken kimileri belirli araçlar kullanmayı tercih edecektir. 

Yukarıda bahsi geçen beyin fırtınası tekniklerini deneyip sizin için en uygununu bulabilirsiniz. Ayrıca her seansta farklı teknik kullanmak da yaratıcılığı teşvik edecektir. Farklı fikir üretme yöntemleri her şeyi taze tutar ve katılımcıları farklı biçimlerde düşünmeye teşvik eder. 

Beyin Fırtınası Sürecinde Karşılaşabileceğiniz Zorluklar ve Çözümleri

Beyin fırtınası kimi zaman fikirlerin yetersiz olduğu ve katılımın azaldığı, içinden çıkamayacağınızı düşündüğünüz bir döngü hâline gelebilir. Birçok pazarlamacı beyin fırtınası oturumlarının tıkandığını ve yeni, ilgi çekici içerik eksikliğine yol açtığını düşünüyor. Peki, beyin fırtınası sürecinde karşılaşılan problemler neler ve nasıl çözülür, inceleyelim.

Beyin Fırtınasında Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

Ekibinizi bir araya getirdiniz, beyaz tahtanızı hazırladınız ve harika içerik fikirleri üretmeyi hedefliyorsunuz. Fakat planladığınız gibi bir beyin fırtınası seansı gerçekleştiremediniz. Fikirler zayıf, enerji düşük ve siz de neyin yanlış gittiğini merak ediyorsunuz.

Beyin fırtınası seansınızın başarısız olmasının nedenleri:

1. Net Hedeflerin Olmaması

Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız hiçbir yere varamazsınız. Net bir hedef kitle olmadan bir blog dizisi için beyin fırtınası yapmaya çalıştığınızı düşünün. Fikirleriniz dağınık olacak ve okuyucularınızla bağlantı kuramayacak.

Daha öncesinde bahsettiğimiz gibi beyin fırtınasına başlamadan önce net hedefler belirlemek sizi bu hataya düşmekten alıkoyar. Beyin fırtınası seansınıza başlamadan önce hedef belirlemek bu problemi ortadan kaldıracaktır.

2. Zayıf Ekip Uyumu

Pazarlama ekibi blog konularını belirler ancak satış ekibiyle müşterilerin ne sorduğu hakkında görüş alışverişinde bulunmazsa pek çok değerli içgörüyü kaçırırsınız. Ekibinizdeki herkesin uyum içinde sürece devam edebilmesi için beyin fırtınası esnasında her birimden birkaç kişinin olmasına özen gösterebilirsiniz.

3. Tekrarlanan Fikirler

Eski içeriklerin tekrarlanması hedef kitlenizde ilgi kaybına neden olabilir. Örneğin blogunuzun herkesin daha önce gördüğü temel ipuçlarını yayımlamaya devam ettiğini düşünelim. Okuyucular yeni veya faydalı bir şey bulamazlarsa blogunuzdan uzaklaşırlar ve siz de eski fikirleri geri dönüştürmeye odaklandığınız için muhtemelen yeni fikirler bulmakta zorlanırsınız. Beyin fırtınası esnasında da tekrarlanan fikirler olacaktır. Bu fikirleri açık bir şekilde görmek için her fikri kayıt altına almanız önemli.

4. Yetersiz Hazırlık

En son analizlerinizi gözden geçirmeden bir oturuma başlamak hedef kitlenizin ne istediğini gerçekten bilmek yerine tahmin ettiğiniz anlamına gelir. Analizler bazen beyin fırtınası sürecini yönlendirmeye yardımcı olur. Beyin fırtınası seansını kararlaştırdıktan sonra ekibinizdeki herkesten hazırlık yapmasını isterseniz bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

5. Uzaktan Çalışırken Karşılaşılan Sorunlar

Ekibiniz uzaktan çalışıyorsa bir beyaz tahta etrafında toplanamıyorsunuz demektir. Bu sebeple yukarıda verilen tekniklerin bazılarından yararlanmak imkânsız gibi görünebilir. Ancak pek çok farklı araçtan yararlanarak uzaktan çalışan ekibinizle verimli toplantılar gerçekleştirebilirsiniz. 

6. Grup Düşüncesinin Olumsuz Etkileri

Harvard Business Review, grup düşüncesini “Bir grubu fikir üretmek için bir araya getirdiğinizde ortak bir çözüm üzerinde birleşerek aynı şekilde düşünme eğiliminde olurlar.” şeklinde açıklamaktadır.

Grup düşüncesi yaygın bir sorundur ve özellikle de fikirlerini gruba empoze eden bir veya birkaç baskın ses olduğunda daha belirgin hâle gelir. Grup düşüncesi basit bir değişiklikle kolayca aşılabilir: Bireylerin bir sorun üzerinde tek başına çalışmasına izin vermek.

7. İlgisiz Katılımcılar

Beyin fırtınası esnasında katılımcıların odak ve enerjilerini kaybettiklerini fark ederseniz bu verimli bir seans olmayacaktır. Verimli bir beyin fırtınası oturumu sağlamak istiyorsanız katılımcıların aktif olmasını sağlayarak işe başlamanız gerekir.

Bu, sorunu ve bir çözüm bulmanın neden önemli olduğunu tam olarak açıklamakla başlar. Sorun ne kadar net olursa çözmek için fikir üretmek de o kadar verimli olacaktır. 

Bu sorunları anlamak oldukça önemlidir. Bunu yaptıktan sonra beyin fırtınası seanslarınızı düzeltmeye başlayabilir ve ilgi çekici içerikler üretme aşamasına geçebilirsiniz.

Stratejik ve Verimli Fikirler Üretme Yöntemleri

Beyin fırtınası sürecinde karşılaşma ihtimaliniz olan sorunlardan ve bunları çözmek için neler yapılabileceğinizden söz ettik. Şimdi sıra bu sorunlara yönelik daha efektif yöntemlerden söz etmekte.

1. Satış Keşif Çağrılarından Yararlanma

Yeni içerik fikirleri üretmenin en iyi yollarından biri, satış keşif aramalarınızdan yararlanmaktır. Müşterilerle yaptığınız görüşmeleri kaydedin. Bunları içerik ekibinizle birlikte dinleyin ve yinelenen soruları ve sorunlu noktaları belirleyin. Örneğin birden fazla müşteri adayı aynı özellik hakkında soru soruyorsa bu, bu özellik etrafında içerik oluşturmak için bir sinyaldir. 

Potansiyel müşteriler tarafından sorulan soru kalıplarını arayın. Bunlar içerik oluşturmanıza rehberlik ederek müşterilerin gerçek ihtiyaçlarına hitap etmenizi sağlayabilir. Örneğin müşteri adayları fiyatlandırma konusunda endişeliyse fiyat politikalarınızı açıklayan içerikler oluşturun.

Keşif aramalarından elde edilen içgörüleri tartışmak için satış ekibinizle düzenli olarak bir araya gelin. Bu iş birliği, içeriğinizin potansiyel müşterilerin aradığı şeylerle uyumlu olmasını sağlar. Satış ekibinin ilk beş sorusunu paylaştığı aylık bir toplantı, sayısız içerik fikrinin oluşmasını sağlayabilir.

2. Kayıp Satışların Analizi

Bir satışı kaybettiğinizde bu sadece bir kayıp değil aynı zamanda bir öğrenme fırsatıdır. Belki potansiyel müşteriler ürününüzün tam değerini göremedi. Belki de rakipler sizin yeterince vurgulamadığınız özellikler sunuyor.

Satışı kaybetmenize yol açan nedenlerin veya itirazların bir listesini geliştirmek bu sorunların nedenini bulmanızı sağlar. Daha sonra tek yapmanız gereken her bir nedeni alıp bir çözüm olarak yeniden ifade etmektir. Örneğin;

  • Satış Kaybının Nedeni: Rakipler sizin yeterince vurgulamadığınız bir özellik sunuyor. 
    Blog Fikri: “[Ürününüz/Hizmetiniz] Rakipler Karşısında Nasıl Duruyor?”
  • Satış Kaybının Nedeni: Potansiyel müşteriler yatırım getirisini göremiyor.
    Blog Fikri: “[Ürününüzü/Hizmetinizi] Kullanırken Nasıl Yatırım Getirisi Elde Edilir?”
  • Satış Kaybının Nedeni: Fiyatlandırma ile ilgili endişeler. 
    Blog Fikri: “[Ürününüz/Hizmetiniz] Yatırıma Değer mi? Maliyet ve Faydaları”
  • Satış Kaybının Nedeni: Güven eksikliği veya referanslar. 
    Blog Fikri: “[Ürününüz/Hizmetiniz] ile 5 Başarı Hikâyesi”

Gözden kaçan satışlara baktığınızda yazılmayı bekleyen bir içerik deposuyla karşılaşırsınız.

3. Rakiplerinizden Yararlanın

Sorun yaşamaya devam ediyorsanız atabileceğiniz adımlardan biri de rakibinizin fikirlerini değerlendirmek olabilir. Bloglarına bakın: Şu anda ne yayımlıyorlar? Geçmişte ne yayımlamışlar? Fikirlerinden herhangi birini geri dönüştürebilir ve üzerine kendi yorumunuzu koyabilir misiniz?

Onların blogu bazı fikirler üretmek için harika bir başlangıç noktası olabilir. Günün sonunda kitlenize yine de benzersiz bir değer sunmanız gerekir. Bu nedenle onların fikirlerini kendi fikirleriniz için bir başlangıç noktası olarak kullanın ve taklit etmekten kaçının.

4. Etkili Bir Beyin Fırtınası Süreci Yürütmek

Beyin fırtınası toplantılarında en az bir satış temsilcinizin ve konu uzmanınızın bulunduğundan emin olun.

Seansınızda satış temsilcilerinize aşağıdaki soruları yöneltmeyi ihmal etmeyin:

  • Alıcının karar vermeye hazır olmadığını hemen gösteren hangi sorular soruluyor?
  • Niteliksiz bir alıcıya işaret eden yaygın sorgular nelerdir?
  • Müşteriler ve alıcılar en çok neyi geri çeviriyor?
  • Alıcıların en büyük şüpheleri veya endişeleri (ürünle, süreçle veya şirketle ilgili olarak) nelerdir ?
  • Alıcılarınız kilit karar vericileri neye ikna etmek zorunda?

Seansınızda konu uzmanlarınıza bu soruları yöneltmeyi ihmal etmeyin:

  • Müşterilerden gelen hangi bilgiler onların sorunları için en iyi çözümü oluşturmanıza yardımcı olur?
  • Satış görevlilerinin müşteriye ne sormasını isterdiniz?
  • Size en çok sorulan soru nedir?
  • Çok fazla zamanınızı alan zorluk/zorluklar nelerdir?

İçerik fikirleri konusunda gerçekten zorlanıyorsanız birinin size verdiği her yanıt için bu takip sorularından bir veya daha fazlasını sorun:

  • Bu sorulan gerçek bir soru mu? Satış ekibinizin çoğu zaman size potansiyel müşterilerinin sorduğunu söylediği soruları verdiğini ancak gerçekte bunların sadece potansiyel müşterilerinin sormasını diledikleri sorular olduğunu görebilirsiniz.
  • Bu, müşteri adayının sözleriyle sorulan TAM soru mu? Yoksa asıl sorunun ne olduğunu bildiğinize dayanarak herhangi bir şekilde yeniden mi ifade ettiniz? Soru her zaman müşteri adayınızın kelimeleriyle verilmeli ve başka kelimelerle ifade edilmemelidir.
  • Bu soruyu neden soruyorlar? Bunu proaktif olarak mı sordular? Yoksa onlara söylediğimiz, yapmalarını istediğimiz ya da başka bir şeye yanıt olarak mı? Bizim bir şeye “Hayır.” dememize yanıt olarak mı soruyorlar?
  • Satış sürecinde bu soruyu ne zaman soruyorlar? Her zaman satış sürecinin belirli bir aşamasında mı? Belirli bir zamanı yok mu, sadece rastgele ortaya çıkan genel bir soru mu?

Bu adımları izleyerek beyin fırtınası oturumlarınızı etkili içerik fikirleri üreten dinamik, üretken toplantılara dönüştürebilirsiniz.

Sonuç

Yeni içerik fikirleri oluşturmanızı sağlayacak beyin fırtınası seansınız bitti. Peki, şimdi ne yapacaksınız? Aldığınız notları derleme ve içerik fikirlerini önceliklendirmeye başlayabilirsiniz. Beyin fırtınası sonrası içerik kararlarınızı alırken aşağıdaki faktörleri göz önünde tutabilirsiniz:

  • SEO Potansiyeli: Bu konuyu kaç kişi arıyor ve arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer alabilirsiniz?
  • Hedef Kitle: Konu, hedef kitlenizin ihtiyaç ve tercihleriyle örtüşüyor mu?
  • Kaynaklar: İçeriği oluşturmak için gereken becerilere, araçlara ve zamana sahip misiniz?
  • Pazarlama Hedefleri: Bu içerik satışları, potansiyel müşteri yaratmayı veya diğer hedefleri ne kadar destekleyecek?
  • Uyumluluk: Konu marka kimliğinizle uyumlu ve alakalı mı?

Sonuç olarak beyin fırtınası, kısa sürede fazla fikir üretmek ve yaratıcılığı artırmak için etkili bir yöntemdir. İster bireysel olarak ister ekip hâlinde uygulayın, bu yaratıcı süreç yeni fikirler keşfetmenize, daha iyi kararlar almanıza ve ekip içi iletişimi güçlendirmenize yardımcı olur.

Farklı beyin fırtınası teknikleri sayesinde yaratıcılığınızı serbest bırakabilir, karmaşık problemleri farklı bakış açılarıyla ele alabilir ve sonuç olarak etkili içerik stratejileri geliştirebilirsiniz. 

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Organik İçerik Nedir? Faydaları, Türleri ve En İyi Uygulamalar
Organik İçerik Nedir? Faydaları, Türleri ve En İyi Uygulamalar
Organik içerikler markaların hedef kitleleriyle doğrudan ve samimi bir iletişim kurmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda organik trafik çekmesine de yardım eder.  Peki, organik ...
18 Eylül 2024
Veri Odaklı İçerik Pazarlaması İçin 8 Temel İpucu
Veri Odaklı İçerik Pazarlaması İçin 8 Temel İpucu
Verilerle çalışmıyorsanız içerik pazarlaması suya yazı yazmak gibidir. Özellikle herkesin içerik üretmeye hevesli olduğu ve trendlerin hızla değiştiği bu dinamik alanda veri olmadan içerik üretmek ...
11 Eylül 2024
Temel SEO Stratejinizi 10 Adımda Nasıl Şekillendirebilirsiniz?
Temel SEO Stratejinizi 10 Adımda Nasıl Şekillendirebilirsiniz?
Klasik arama motoru optimizasyon aksiyonları güncelliklerini korumadıkları takdirde bir süre sonra verimli çalışmamaya başlayabilir. Bu sebeple SEO uzmanlarının sürekli olarak güncel olanı takip etmeleri, ...
4 Eylül 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!