Keyword Cannibalization, Türkçe ifadesiyle anahtar kelime yamyamlığı, web sitelerinin organik trafik skorlarını ciddi oranda etkileyebilir.
Bu yazımızda keyword cannibalization konusunu ele alacak, anahtar kelime yamyamlığına neden olan uygulamalardan ve bu durumu önleme yollarından bahsedeceğiz.
Siz de yürütmekte olduğunuz SEO içerik çalışmalarının tam performans göstermesini sağlamak, blog içeriği stratejilerinizi güçlendirmek ve organik trafik skorlarınızı iyileştirmek istiyorsanız yazımızı okumaya davetlisiniz.
Keyword Cannibalization Nedir?
Keyword Cannibalization, bir anahtar kelimenin birden fazla web sayfasında sıralama almasıdır.
İlgili anahtar kelimenin web sitesine bağlı farklı sayfalar tarafından hedeflenmesi, sayfaların birbirleriyle rekabet etmelerine neden olur.
Anahtar kelime yamyamlığı sorunuyla karşı karşıya kalan web siteleri, web sayfalarını kontrol edemeyecek hâle gelebilir. Bu da problemin web sitesi için yürütülmekte olan içerik çalışmalarını olumsuz etkileyebilir.
Bir web sitesinin en önemli işlevi, kullanıcıların karşısına istenilen web sayfasıyla çıkmaktır.
Keyword cannibalization sorunuyla yüzleşen web siteleri, bu fonksiyonu yerine getirmekte zorlanabilir. Bu sebeple ilgili sorunun biran önce tespit edilmesi ve çözülmesi gerekir.
Keyword Cannibalization Nasıl Oluşur?
Web sitelerinin organik trafik performansını artırmak için gerçekleştirilen SEO içerik faaliyetleri, detaylı çalışmalar gerektirir. Bu çalışmaların özensiz ve plansız şekilde gerçekleştirilmesi, anahtar kelime yamyamlığı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Normal şartlarda web sitesi için hazırlanan her içerik, bir ana anahtar kelimeye ve buna bağlı alt anahtar kelimelere sahip olmalıdır.
Bu sayede söz konusu sayfaların birbirlerinden ayrı anahtar kelimelerle, farklı sorguları aratan kullanıcıların karşısına çıkarılması sağlanır.
Ana ya da alt anahtar kelime seçiminin yanlış kurgulanması da anahtar kelime yamyamlığı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Bu sorunu bir örnekle açıklayalım:
- e-Ticaret alanında faaliyet gösteren ve ayakkabı satışı yapan bir web sitesi düşünelim. Bu sitenin blog bölümünde “ayakkabı temizliği” ana anahtar kelimesi için bir içerik üretilecek olsun.
- Normal şartlarda bu konuyla ilgili tekil, detaylı ve bilgilendirici bir içeriğin yazılması gerekir. İlgili içerik, ayakkabı temizliğiyle alakalı diğer alt anahtar kelime başlıklarını ve kelimelerini içerecek şekilde kurgulanmalıdır.
- Fakat bu web sitesinin blog bölümünde “Ayakkabı Temizliği Nedir?” ve “Ayakkabı Temizliği Nasıl Yapılır?” adlı iki farklı içeriğin yayına alındığını düşünelim.
- Bu durumda her iki içeriğin de ana anahtar kelimesi “ayakkabı temizliği” olacaktır.
- Bunun bir sonucu olarak söz konusu iki web sayfası, arama sonuçlarında birbiriyle rekabete girip yarışarak boşa efor göstermiş olacaklardır.
Anahtar kelime yamyamlığı, örnekte de verildiği gibi web sayfalarının birbirleriyle tıpkı farklı web sitelerinin yaptığı gibi rekabet içerisine girmesine neden olur.
Bunun sonucunda arama motoru botları, bu anahtar kelimeleri aratan kullanıcılara hangi içeriği gösterecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşar.
Aynı zamanda web sitesi yöneticileri de ilgili sorguda bulunan kullanıcılara istedikleri içeriği gösteremez hâle gelir.
Keyword Cannibalization Nasıl Tespit Edilir?
Bir web sitesinin keyword cannibalization sorununun olup olmadığını gözlemlemenin en iyi yolu, Google Search Console aracını kullanmaktır.
Google Search Console, web sitesine gelen trafiğin hangi anahtar kelimelerden sağlandığını öğrenme konusunda bizlere en doğru bilgiyi veren Google araçlarından biridir.
Bu araç sayesinde web sitesinin hangi sayfalarının birbirleriyle rekabete girdiğini tespit etmek mümkündür.
Keyword cannibalization sorununu Google Search Console üzerinden, aşağıdaki adımları takip ederek görüntüleyebilirsiniz:
- Google Search Console’a giriş yapın ve mülkünüzü seçin.
- “Performans” bölümüne gidin ve altta bulunan sekmelerden “Sorgular”ı seçin.
- Burada web sitenizin hangi anahtar kelimelerden ne kadar tıklama ve görüntülenme aldığını göreceksiniz.
- Bir anahtar kelimeyi seçin ve “Sayfa Sayısı” sekmesine tıklayın.
- Karşınıza çıkan ekran, ilgili anahtar kelimeyi aratarak web sitenize giriş yapan kullanıcıların hangi sayfalarla etkileşime girdiğini gösterir.
- Sayfaları tıklama ya da görüntülenme sayılarına göre sıralayın.
- Bu noktada en çok organik trafik verisini alan web sayfasının, kullanıcıların karşısına çıkarmak istediğiniz sayfa olması gerekir. Aksi bir senaryo yaşanıyorsa söz konusu anahtar kelimeyi kullanıcılarınıza farklı bir web sayfasında gösteriyorsunuz demektir.
- Ek olarak sıralanan sayfaların trafik verilerini kıyaslayın. İki farklı sayfaya ait verilerinin birbirine çok yakın olması, ilgili sayfaların birbirleriyle rekabet ettiği anlamına gelebilir.
Anahtar kelime yamyamlığı sorununu Semrush’ın online toolunu kullanarak da tespit edebilmek mümkün.
Bunun için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Semrush’ı açın ve “Position Tracking” bölümüne gidin.
- Bu bölüme hedeflediğiniz anahtar kelimeleri girmeli ve kurulumun tamamlanmasını beklemelisiniz.
- Kurulumun tamamlanmasının ardından “Cannibalization” sekmesine tıklayın.
- Karşınıza çıkan ekranda “Etkilenen Anahtar Kelimeler”, “Cannibal Sayfalar”, “Keyword Cannibalization Oranı” gibi metrikleri göreceksiniz.
- Sayfanın altında ise bu sorunu yaşayan web sayfalarınız ve ilgili anahtar kelimeler listelenir.
- Sorunu sayfa bazında görüntülemek için “Sayfalar”, anahtar kelime bazında görüntülemek için “Keywords”e tıklayın.
- Detay için bir satırı açın.
- Karşınıza çıkan ekranda hangi sayfanın, hangi anahtar kelimelerde birbiriyle rekabet ettiğini göreceksiniz.
Yukarıdaki adımları izleyerek keyword cannibalization sorunu yaşadığınız anahtar kelimeleri ve web sayfalarını tespit edebilir, aksiyon almak için stratejinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Keyword Cannibalization Nasıl Düzeltilir?
Aşağıdaki adımları takip ederek keyword cannibalization sorununu çözebilir ve daha sağlıklı bir anahtar kelime stratejisi kurgulayabilirsiniz:
- Anahtar Kelime Yamyamlığına Neden Olan Keywordleri Tespit Edin: Yazımızın bir üst başlığında yer alan yöntemleri kullanarak söz konusu sorunu yaşayıp yaşamadığınızdan emin olun.
- Sorunun Hangi Sayfalarda Yaşandığını Bulun: Keyword Cannibalization sorununa neden olan keywordleri tespit ettikten sonra bu kelimelerin hangi sayfalarda rank aldığını bulmanız gerekir. Kısacası bu adım, hangi web sayfalarınızın birbiriyle rekabet ettiğini bulmanızı sağlar.
- İçerikleri, Meta Etiketleri ve H1 Başlıkları Gözden Geçirin: Bu noktada ilgili sayfalara tek tek girip sayfalarda yer alan metinleri incelemeniz gerekir. Tespit ettiğiniz kelimelerin bu iki sayfanın hangi noktalarında geçtiğini dikkatli şekilde inceleyin. Bu noktada her iki sayfanın da aynı amaca hizmet ettiği sonucuna varırsanız sayfaları birleştirme kararı alabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse sayfadaki metinleri değiştirmeniz gerekir. Her iki sayfa, farklı anahtar kelimeleri hedeflemelidir.
- 301 Yönlendirme: Bu sorunu yaşayan iki sayfadan birinin tamamen önemsiz olduğuna karar verdiyseniz söz konusu sayfayı asıl otorite olan sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bu yöntem, anahtar kelime yamyamlığı sorununu ortadan kaldıracak ve bu iki sayfanın rekabet etmesinin önüne geçecektir. Fakat bu aksiyon alındığında -eğer varsa- yönlendirilen sayfadaki diğer anahtar kelime sıralamalarının da yitirileceğini unutmayın.
- Internal Link Stratejileri: A kelimesinin www.example.com/a ve www.example.com/b sayfalarında keyword cannibalization sorununa neden olduğunu tespit ettiysek internal link stratejileriyle bu sorunu çözmemiz mümkün. Bu noktada www.example.com/b sayfasında yer alan A kelimesini, bu anchor texti kullanarak www.example.com/a sayfasına yönlendirebiliriz. Yapılan yönlendirme, arama motoru botlarına “A anahtar kelimesinde sıralama almak istediğim sayfa bu sayfadır.” demek anlamına gelir.
Örneğin “araç kiralama” anahtar kelimesinin www.example.com/arac-kiralama ve www.example.com/arac-kiralama-subeleri sayfalarında rank aldığını düşünelim. Verdiğimiz örnekte “araç kiralama” anahtar kelimesi, her iki sayfada da sıralama alarak sayfaların birbirleriyle rekabet etmelerine neden olur.
Aslında “araç kiralama” anahtar kelimesinin asıl sıralama alması gereken sayfa, www.example.com/arac-kiralama sayfasıdır.
www.example.com/arac-kiralama-subeleri sayfasında yer alan “araç kiralama” anchor textine www.example.com/arac-kiralama linki çıkılırsa botlara şu mesaj verilmiş olur: Araç kiralama kelimesinde sıralama alınmak istenen sayfa www.example.com/arac-kiralama sayfasıdır.
Fakat ilk başta www.example.com/arac-kiralama-subeleri sayfasının değersiz olduğuna karar verilirse bu sayfa direkt olarak www.example.com/arac-kiralama sayfasına yönlendirilebilir ve sorun bu şekilde de çözülebilir.
Keyword Cannibalization Önleme Stratejileri
Anahtar kelime yamyamlığı sorununu tespit etmemizin ardından, artık bu problemi nasıl önleyebileceğimizi konuşmaya başlayabiliriz.
Keyword cannibalization sorununu önlemenin birçok yolu vardır. Bu yolları dikkatli bir şekilde takip etmek ve her adımı planlı şekilde uygulamak, sorunu baştan çözmenizi sağlayacaktır.
Bu yöntemler, keyword cannibalization sorununu yaşamanızı engeller:
- Detaylı anahtar kelime araştırması ve planlama,
- Dikkatli bir şekilde oluşturulmuş içerik stratejisi ve içerik yönetimi,
- Canonical etiket kullanımı,
- URL yapılandırması,
- İyi kurgulanmış internal link stratejileri.
Anahtar Kelime Araştırması ve Planlama
Anahtar kelime yamyamlığı sorununun en büyük nedeni, daha önce de belirttiğimiz gibi plansız şekilde gerçekleştirilen anahtar kelime çalışmalarıdır.
Dikkatsizce yapılan anahtar kelime çalışmaları, web sitesi için hazırlanan içeriklerin kötü performans göstermelerine neden olabilir.
Bu noktada şunlar yapılabilir:
- Her web sayfası için bir ana anahtar kelime hedeflemelidir. Bu anahtar kelime, keyword cannibalization sorununun ortaya çıkmaması için yalnızca tek bir sayfa için belirlenmelidir.
- Ayrıca ana anahtar kelime, bağlantılı olduğu diğer anahtar kelimeleri içermeli ve içerik stratejisi bu doğrultuda oluşturulmalıdır.
Ana anahtar kelime ve onunla bağlantılı olan diğer keywordlerin sıralanması, içerik grupları oluşturmak olarak da isimlendirilir.
Örneğin bir web sitesinin blog bölümü için hazırlanacak içeriklerin yazı çalışmaları başlamadan önce belirlenmesi gerekir. Bu noktada her bir içeriğin ana anahtar kelime, ek anahtar kelimeler, başlık ve meta açıklama bölümleri belirlenmelidir.
Farklı sayfalar için farklı anahtar kelime grupları seçilerek keyword cannibalization sorununun yaşanma ihtimali azaltılabilir.
İçerik Yönetimi
Anahtar kelime seçimi, içeriklerin başlık ve alt başlıklarının oluşturulabilmesine olanak tanır. Her sayfa için farklı anahtar kelimeleri tercih etmek, konuları ayrı sayfalarda yayınlamak anlamına gelir.
Bu çalışma ise içerik yönetimi olarak adlandırılabilir. Web sitesine giriş yapması istenen kullanıcıların etkileşimini kazanabilmek için planlı şekilde kurgulanmış bir içerik yönetimine ihtiyaç vardır.
Bunun ilk adımı ise bir içerik envanteri oluşturmaktır.
İçerik envanteri oluşturmak, tıpkı anahtar kelime seçiminde olduğu gibi aksiyona almanın öncesinde dikkatli bir plan yapmak anlamına gelir.
Bu noktada kullanıcıların ilgisini çekebilecek ve web sitesiyle uyumlu olan içerik fikirleri bir bir listelenir ve envanter oluşturulur.
İpucu: Bu planı Google Sheets ya da Excel gibi bir ortamda gerçekleştirmek, içerik yönetim süreçlerinizi çok daha kolay takip etmenizi sağlayabilir.
Fakat bazı durumlarda yine de anahtar kelime yamyamlığı sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorun, genellikle birbirlerine benzer başlıklardan kaynaklanır.
Sorunu çözebilmek için de yine Google Search Console aracından düzenli kontroller gerçekleştirmek ve gerekli aksiyonları almak gereklidir.
İçerik yönetimi başlığı altında bu sorunu çözmeye yarayacak olan aksiyon, içerik konsolidasyonu ve optimizasyonudur.
İçerik konsodilasyonu, daha önce de bahsettiğimiz gibi kimi durumlarda içerikleri birleştirerek birbiriyle rekabet eden iki farklı sayfayı teke düşürmeyi ifade eder.
Bunun için her iki sayfa yakından incelenir ve trafik skoru az olan sayfa (eğer farklı anahtar kelimelerden de değerli bir trafiğe sahip değilse) diğer sayfaya yönlendirilir.
Bu noktada kapatılan sayfada yer alan fakat yöneltilen sayfada olmayan başlıkların ve içeriklerin taşınması oldukça önemlidir.
Canonical Etiket Kullanımı
Bazı durumlarda birbiriyle rekabet eden iki sayfadan birini diğerine yönlendirme işlemi yapılmak istenmeyebilir. Bu tür senaryolarda canonical etiket kullanımı sayesinde anahtar kelime yamyamlığı sorununun önüne geçilebilir.
Canonica etiket, arama motoru botlarına bulunduğu sayfanın orijinal ve özgün hâlinin hangi sayfa olduğunu belirtmek için kullanılır.
Örneğin A sayfasının canonical etiketinin yine A sayfası olması, Google botlara onun değerli ve indexlenmesi istenen sayfa olduğu bilgisini verir.
Anahtar kelime yamyamlığı sorununda bir değerli bir de değersiz sayfayla mücadele ettiğimiz göz önünde bulundurulduğunda alınacak aksiyon açıktır: Değersiz sayfanın canonical etiketi, onunla benzer içeriğe sahip değerli sayfayla değiştirilmelidir.
Böylece arama motoru botlarına değersiz sayfanın asıl hâlinin değerli sayfa olduğu aktarılır.
Canoncali etiketin bu şekilde kullanımı, ilgili sayfalarda yaşanan anahtar kelime yamyamlığı sorununu çözecektir.
Fakat bu noktada altı çizilmelidir ki canonical etiketi farklı bir linkle değiştirilen web sayfası, Google botlar tarafından indexe alınmayacaktır.
URL Yapılandırması
URL yapılandırması, farklı konular ve kategoriler için ayırt edici URL yapıları kullanılması anlamına gelir.
URL yapılandırması da keyword cannibalization sorununu önlemeye hizmet eden bir aksiyondur.
Arama motoru botlarının ilgili anahtar kelimede hangi sayfayı kullanıcı karşısına çıkaracağına daha net karar verebilmesi için anahtar kelimeleri URL yapılarında belirtmekte yarar vardır.
Bunu bir örnek ile açıklayalım:
- Online satış yapan, bünyesinde kadın, erkek ve çocuk giyim ürünlerini barındıran bir e-ticaret sitesi düşünelim.
- Bu web sitesinin alt kategori sayfalarının birçoğu, her ana kategori sayfasında da bulunacaktır. Örneğin pantolon alt kategorisi; erkek, kadın ve çocuk ana kategorilerinin tümünde olacaktır.
- Doğru URL yapılandırması, ilgili ana ve alt kategorileri URL içerisinde belirtmelidir. Örneğin erkek pantolon kategorisi www.example.com/erkek/pantolon; kadın pantolon kategorisi www.example.com/kadin/pantolon ve son olarak çocuk pantolon kategorisi www.example.com/cocuk/pantolon şeklinde bir URL yapısına sahip olmalıdır.
- Bu URL yapılarıyla birbirine benzer gibi görünen pantolon kategorilerinin aslında farklı sayfalara ait oldukları açık bir şekilde belirtilir. Fakat ilgili yapının www.example.com/a/pantolon, www.example.com/b/pantolon ve www.example.com/c/pantolon şeklinde kurgulanması; arama motoru botlarının hangi sorguya karşılık hangi sayfayı baz alacağı konusunda karar verememesine neden olabilir.
İç Bağlantı Stratejileri ve Anchor Text Kullanımı
Anahtar kelime yamyamlığı sorununu çözmenin diğer bir yolu da uygun anchor textler aracılığıyla oluşturulmuş iç bağlantı stratejileridir.
Internal linkler, bir web sitesindeki sayfaları diğer iç sayfalara bağlayan linklemelerdir. Bu linklemeler, anchor text adı verilen metinlere yerleştirilerek oluşturulur.
Anchor text metni, arama motoru botlarına link verilen sayfanın içeriği hakkında bilgi verir. Bu da web sitesi yöneticisinin anahtar kelime-sayfa eşleştirmesini istediği gibi yapılabilmesine olanak tanır.
Yukarıdaki e-ticaret web sitesi örneğini sürdürecek olursak:
- Kadın gömlek anahtar kelimesiyle web sitesine giriş yapacak kullanıcıların, www.example.com/kadin/gomlek adresine gitmesini istediğimizi düşünelim.
- Bu noktada arama motoru botlarına söz konusu anahtar kelimede otorite olan sayfamızın bu sayfa olduğunu anlatmak için doğru anchor textler içerisine eklenmiş iç linkler kullanabiliriz.
- Bunu sağlamak için web sitesinin farklı sayfalarında yer alan “kadın gömlek, kadın gömlek modelleri, kadın gömlek seçenekleri, kadın gömlekler” gibi anahtar kelimeleri, www.example.com/kadin/gomlek sayfasına linkleyebiliriz.
- Böylece Google botlara kadın gömlek ve benzer anahtar kelimelerde kullanıcıların karışısına çıkarmak istediğimiz sayfanın bu sayfa olduğunu daha kararlı bir şekilde söyleyebiliriz.
İpucu: Doğru ve detaylı şekilde oluşturulmuş internal link stratejileri, web sitelerinin taranabilirlik skorlarının de iyileştirilemesini sağlar. Dolayısıyla bu çalışma yalnızca keyword cannibalization sorununu çözmek ya da önlemek için değil, aynı zamanda web site taranabilirliğini optimize etmek için de yapılmalıdır. Çalışamalar sırasında anchor text kullanımına dikkat edilmesi uzmanların zamandan tasarruf etmelerini de sağlayacaktır.
Sonuç
Anahtar kelime yamyamlığı sorunu web sitenizin organik trafik verilerini olumsuz etkileyerek yürütmekte olduğunuz SEO çalışmalarının boşa gitmesine neden olabilir.
Bu sebeple söz konusu sorunu yaşamamak adına iyi kurgulanmış anahtar kelime ve içerik stratejileri oluşturmanız, içeriklerinizi düzenli aralıklarla takip ederek keyword cannibalization sorunu yaşayıp yaşamadığınızı yakından izlemeniz gerekir.
Siz de keyword cannibalization sorununu önlemek veya bir an önce çözmek istiyorsanız bahsettiğimiz bilgileri göz önüne alarak web sitenizi analiz edebilir, sorunu çözmek için aksiyon almaya başlayabilirsiniz.