Arama Motoru Optimizasyonu

SEO’da E-E-A-T ve YMYL Nedir? Nasıl Optimize Edilir?

SEO’da E-E-A-T ve YMYL Nedir? Nasıl Optimize Edilir?

E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) ve YMYL (Your Money Your Life) kavramları, SEO bağlamında kritik öneme sahiptir. Bu terimler, Google algoritmalarının işleyişiyle doğrudan ilişkilidir ve bir web sitesinin içerik optimizasyon stratejilerinin belirlenmesinde zorunlu unsurlar olarak değerlendirilmelidir. 

E-E-A-T, içerik üreticisinin deneyim ve uzmanlık derecesini, içeriklerin otoriterliğini ve güvenilirliğini ölçerken YMYL özellikle kullanıcıların mali durumu ve yaşam kalitesi üzerinde doğrudan etkisi olabilecek konularda yüksek kaliteli içerik sağlamayı vurgular. Bu nedenle her iki kavramın da dikkate alınması, arama motoru görünürlüğü ve kullanıcı güveni açısından hayati rol oynar.

Bu yazımızda E-E-A-T ve YMYL kavramlarının içeriğini inceleyecek, bu kriterleri karşılayabilmenin yollarından bahsedecek ve içeriklerinizi optimize etmek için ihtiyacınız olan adımları açıklayacağız. 

SEO’da E-E-A-T Nedir?

EEAT, Experience (Deneyim), Expertise (Uzmanlık), Authoritativeness (Yetkinlik) ve Trustworthiness (Güvenilirlik) kavramlarının kısaltmasıdır. Kullanıcılara kaliteli, doğru bilgilerin yer aldığı ve alakalı içerikler sunmayı amaçlayan Google E-E-A-T politikası, zaman içerisindeki Google güncellemeleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır.

Bu güncellemeler Google tarafından hayata geçirildiğinde geçmişte kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurmadan kalitesiz içerikler yayınlamış web siteleri birçok ceza almıştır. Bu sebeple E-E-A-T kavramının hem SEO hem genel web site sağlığı gibi konular söz konusu olduğunda kritik önemi olduğunu söyleyebiliriz.

1. Experience (Deneyim)

Experience ya da Türkçesiyle Deneyim, bir web sitesinde yer alan içeriklerin, ilgili konu özelinde deneyime sahip kişiler tarafından oluşturulmasını talep eder. Bunu sağlamanın ilk yolu, konu özelinde deneyime sahip olan yazarlarla çalışmaktır.

Bunun ardından hem kullanıcıya güven vermek hem arama motoru botlarına Experience kriterinin karşılandığını gösterebilmek amacıyla web sayfası içerisine yazar bilgisi, yazar profili ya da öz geçmişi eklenebilir.

2. Expertise (Uzmanlık)

Deneyim başlığına benzer olarak kullanıcı ve arama motoru botlarına ilgili içeriğin alanında uzmanlık sahibi bir yazar tarafından yazıldığını belirtir.

Konu derinliği, içeriğin kalitesi ve yazarın yönlendirmeleri bu noktada oldukça önemlidir. Özellikle yoğun bilgi içeren makalelerde Uzmanlık kriteri büyük önem taşımaktadır.

Bu kriteri karşılayabilmek adına Article Schema Markup gibi etiketler kullanarak arama motoru botlarına yazarın adı soyadı, akademik geçmişi ve öz geçmişi gibi bilgiler aktarılabilir. Böylece ilgili konu özelinde uzmanlık sahibi olduğu belirtilebilir.

3. Authoritativeness (Yetkinlik)

Yetkinlik söz konusu olduğunda arama motoru botları belirli konularda otorite sahibi olan web sitelerinin öne çıkmasını sağlayabilir. Yetkinliğin uzmanlık ve deneyim maddeleriyle birlikte geldiğini söylemek mümkündür.

Örnek vermek gerekirse bir sağlık içeriği, ilgili alanda düzenli olarak kaliteli ve doğru bilgiler içeren yayınlar yapan bir hastane web sitesi tarafından kaleme alınmış olsun. Bu içeriğin de alanında uzman bir doktor tarafından yazıldığını varsayalım. Ek olarak Article gibi Schema Markuplar kullanılarak yazar ve içerik bilgilerinin arama motoru botlarına aktarıldığını düşünelim.

Bu senaryoda arama motoru botları, bu hastane web sitesini söz konusu sağlık kategorisinde yetkin bir web sitesi olarak değerlendirebilir. Bu sayede ilgili anahtar kelimelerdeki web site organik trafiğinde artışlar sağlanabilir.

4. Trustworthiness (Güvenilirlik)

Adından da anlaşılacağı üzere web sayfasının, içeriğin ve web sitesinin kendisinin güvenilir olmasıyla alakalıdır. Google’ın Kalite Değerlendiricileri Yönergesi’nde açıkça gösterdiği üzere E-E-A-T’de en önemli faktör güvenilirlik.

Güvenilirliği sağlayabilmek için web sitesinin ve içeriğin kimin tarafından oluşturulduğunu belirtmek iletişim, hakkımızda ve benzeri sayfaları kullanmak oldukça önemlidir. Burada HTTPS kullanımı gibi teknik SEO aksiyonlarının da eksiksiz bir şekilde alınmış olması gerekir.

E-E-A-T ve SEO Arasındaki İlişki

Google ve diğer arama motorları, arama motoru sonuç sayfasındaki web sitelerini birtakım kriterler doğrultusunda sıralar. Bu sıralama kriterleri arama motoru botlarına aktarılır ve taramaların sonuçlarından elde edilen çıktılar doğrultusunda bir ranking ortaya çıkar. 

Google gibi arama motorları bazı algoritma güncellemelerini uzmanlarla paylaşarak onlara daha kaliteli sayfalar sunabilmeleri adına ipuçları verir. E-E-A-T de tam olarak bu şekilde ortaya çıkmış ve SEO’nun bir konusu hâline gelmiştir.

E-E-A-T ve SEO, anlaşılacağı üzere birbirleriyle sıkı bir ilişki içerisindedir. E-E-A-T kriterlerini sağlamayan web sayfaları kalitesiz, güvenilmez ve konu özelinde otorite sahibi olmayan içeriklere sahip olacaktır. 

Organik trafik ve dönüşüm değerlerini optimize etmek isteyen web sitesi yöneticileri, web sayfalarında yer alan içeriklerin E-E-A-T kriterlerine göre denetlemelidir. 

E-E-A-T’nin Eksik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

E-E-A-T eksikliği, kimi durumlarda ilk bakışta dahi görülebilir. Fakat çoğu zaman metinleri yakından incelemek, web sitesi yöneticilerine daha derinlikli bir bakış katarak daha doğru aksiyonların alınmasını sağlayabilir.

E-E-A-T eksikliği, genellikle aşağıdaki durumlarda yaşanır:

  • İçeriğin yazarı konu özelinde herhangi bir deneyime sahip değildir. Örneğin bir sağlık içeriği, sağlık alanında çalışmayan bir yazar tarafından yazılmıştır.
  • İçerik söz konusu konu özelinde uzman olmayan bir yazar tarafından yazılmıştır ve kullanıcılara ve arama motoru botlarına bunun tersini gösterecek herhangi bir işaret yoktur.
  • Web sayfası ya da metnin yazarı konu özelinde alakalı ve ortaya yetkin bir kaynak koyamamaktadır.
  • Web sitesi güvenilir değildir. Örneğin hakkımızda ve iletişim sayfaları yoktur, yazıyı yazan kişi belli değildir, konu-web sitesi bağı yoktur.

SEO’da YMYL (Your Money or Your Life) Nedir?

YMYL ya da Your Money or Your Life olarak ifade edilen kriterse E-E-A-T’nin bazı konulardaki özelleştirilmiş bir uygulaması olarak düşünülebilir. 

Google, E-E-A-T uygulamalarını Your Money Your Life (Paranız ya da Hayatınız) konuları özelinde daha titiz bir politikayla işler ve bu içerikler için daha yüksek bir çıtaya sahiptir. Buradaki amaç kullanıcıların mutluluğunu, hayatını, finansal durumunu ve sağlığını direkt olarak etkileyebilecek olan konulara karşı duyulan hassasiyettir.

Google bunu yaparak kullanıcıların yanlış bilgilendirmeler doğrultusunda olumsuz deneyimler yaşamalarını engellemeyi amaçlar.

Bu konuda bir örnek verelim:

  • Sağlık alanında içerikler yayınlayan fakat sağlık merkezine ait olmayan bir web sitesi düşünelim.
  • Bu web sitesinde kişilerin sağlıkları hakkında bilgilerin ve tavsiyelerin yer aldığı içeriklerin olduğunu varsayalım.
  • Konu özelinde yetkin olmayan bu web sitesinin kullanıcı karşısına kolay şekilde çıkması, kişilerin yanlış yönlendirmeler doğrultusunda sağlığından olmalarına yol açabilir.

YMYL’a göre kullanıcının ekonomik durumunu, finansal aktivitelerini, sağlık durumunu ve hayatını etkileme potansiyeli taşıyan içerikler yüksek standartlarda olacak şekilde kurgulanmalıdır. Bu içerikler aynı şekilde yüksek standartlı kriterlerle test edilmelidir.

YMYL İçerikleri Nelerdir? Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yazımızın bu bölümünde Your Money or Your Life içeriklerinin hangi kategorideki içerikler olduğunu detaylandıracak ve bu tip içerikleri oluştururken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz.

YMYL içerikleri özetle aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Finans içerikleri,
  • Sağlık içerikleri,
  • Kişisel güvenlik içerikleri,
  • Hukuki bilgiler,
  • Önemli yaşam içerikleri.

Finans İçerikleri

Yatırım, satın alma, vergilendirme ve sigorta gibi konularda bilgiler içeren makaleler YMYL kategorisinde değerlendirilir.

Bu tip içeriklerde yer alan bilgiler kişilerin finansal yaşamına direkt olarak etkide bulunabildiği için Google tarafından sıkı bir şekilde denetlenir. 

Bu tip içeriklerin deneyim, uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik kriterlerinin tümünü karşılayacak şekilde oluşturulması gerekir.

Sağlık İçerikleri

Tıbbi durumlar, tedaviler, sağlık tavsiyeleri ve ilaç bilgileri gibi bilgileri içeren içerikler, sağlık içerikleridir. Bu tip konularda yanlış bilgiler içeren makaleler kişilerin sağlık durumlarını olumsuz etkileyebilir. 

Bu sebeple web sitesi yöneticilerinin söz konusu içerikleri yazarken aşağıdaki tavsiyelere uymaları gerekir:

  • İçerikler alanında uzman, lisans sahibi sağlık profesyonelleri tarafından kaleme alınmalıdır.
  • İçerikler tıbbi kaynak ve dokümanlar tarafından desteklenmelidir.
  • Alternatif tedavi yöntemleri net bir şekilde sıralanmalı ve tanımlanmalı, mevcut bilimsel bilgilere uygun şekilde kurgulanmalıdır.
  • İçerik kişilere sağlık alanında net olmayan tavsiyeler vermeyecek şekilde oluşturulmalıdır.

Hukuki Bilgiler

Hukuki bilgiler direkt olarak anayasal bilgiler olabileceği gibi hükûmet politikaları gibi konularla alakalı da olabilir. Hukukun farklı türlerine konu olan alanlarda üretilen içerikler, var olan yasaların dışına çıkmayacak şekilde, alanında uzman yazarlar tarafından hazırlanmalıdır. Yanlış medeni veya yasal bilgiler bireylerin haklarını ve/veya görevlerini yanlış anlamalarına neden olabilir.

YMYL’nin SEO ve Arama Sonuçları Üzerindeki Etkisi

YMYL öncelikle arama sonuçlarındaki içeriklerin kaliteli ve doğru bilgiler sağlayan içerikler olup olmadığıyla ilgilidir. Bu sayede kullanıcılar, arama sorgularının sonucunda doğru bilgilere kolaylıkla erişebilir. Bu noktada SEO uzmanları söz konusu kriterleri karşılayabilmek için daha kaliteli içerikler oluşturma eğilimi gösterir.

YMYL’nin bir diğer etkisiyse kullanıcıların gezinme ve etkileşim deneyimlerinin olumsuz olmasının önüne geçmesidir. Bireylerin yaşamını olumsuz etkileyebilecek içeriklerin daha sıkı politikalarla değerlendirilmesi, ortaya çıkabilecek olumsuz durumları engeller. Bu sayede tehlikeli bilgilerin yer almadığı, kullanıcıların aradıklarını kolayca bulduğu ve faydalı içeriklerin yer aldığı sonuçlar sıralanır.

YMYL’nin SEO özelindeki bir etkisi de algoritma güncellemeleri hakkındadır.

Google belirli periyotlarda algoritmasını güncellemekte ve yeni uygulamaları yürürlüğe sokmaktadır. Bu güncellemelerin ardından arama sonuçlarında sıralanan bazı içerikler yeniden değerlendirilir ve yeni bir ranking ortaya çıkabilir.

Bu durumda, geçmişte kullanıcıları yanıltan, onlara olumsuz tavsiyeler veren ve tehlikeli içeriklere sahip web sayfaları rank olarak düşük bir pozisyona getirilir. 

Sonuç olarak YMYL, SEO ve arama motoru sonuç sayfası açısından oldukça kritik bir konudur ve SEO çalışmalarında zorunlu olarak göz önünde bulundurulması ve uygulanması tavsiye edilir.

E-E-A-T ve YMYL İçin İçerik Güncelleme Stratejileri

Yazımızın bu bölümüne kadar E-E-A-T ve YMYL konularını açıklamaya ve bu konularda dikkat edilmesi gerekenleri sıralamaya çalıştık.

Bu bölümdeyse E-E-A-T ve YMYL yönünden eksik olan içerikleri güncellerken dikkat etmeniz gereken noktalara değineceğiz.

Söz konusu güncellemeleri yapmadan önce sizler de aşağıdaki gibi bir gidişatı benimseyebilir, bu sayede Google algoritmalarıyla uyumlu içeriklere sahip olabilirsiniz:

  • Eski ya da güncelliğini yitirmiş olan içeriklerinizi tespit edin.
  • Bu içeriklerin hangilerinin YMYL kategorisine girdiğini not alın.
  • Tüm içerikleri E-E-A-T’nin her bir maddesi yönünden değerlendirin.
  • İçeriklerinize alana olan hâkimiyetinizi gösteren bilgiler ekleyin. Bunu web sayfasının görünen bir kısmında yapmayı tercih edin.
  • Hazırlanacak içeriklerle alakalı uzmanlığı olan yazarlarla çalışın.
  • Yanlış veya yanıltıcı bilgiler içeren içerikleri silin ya da düzenleyin.
  • YMYL konularındaki içeriklere diğerlerine oranla daha yakından bakın. Detaylı incelemeler doğrultusunda içerikleri güncellemek için bir kontrol listesi oluşturun.
  • İçeriklerin meta title, meta description ve heading kurgularını kontrol edin.
  • Sayfanızın taranabilir olduğundan emin olun.
  • Web sitenizin internal link inşasında söz konusu içeriklere yer verildiğinden emin olun.
  • Düzenlemelerin tamamlanmasının ardından, Google Search Console üzerinden sayfaların tekrar taranmasını talep edin.

Sonuç

E-E-A-T ve YMYL kriterleri, bir web sitesinin SEO, organik trafik ve web sitesi sağlığı gibi kritik önem taşıyan konularında karşımıza çıkar.

Bu kriterlere uyum sağlayamayan web siteleri zamanla pozisyon düşüşü yaşayabilir. Bu ise organik görüntülenme, tıklama, CTR ve dolayısıyla revenue kayıplarıyla sonuçlanabilir.

Bu sebeple web sayfalarında yer alan içeriklerin kullanıcılara doğru bilgiler verecek, deneyim, uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik kriterlerini karşılayacak ve kaliteli bilgiler içerecek şekilde revize edilmesi gerekmektedir.

Siz de bu içerikte yer alan E-E-A-T ve YMYL konularını dikkate alarak kendi web sitenizdeki içerikleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Yetersiz bulduğunuz içeriklere odaklanarak gerekli optimizasyon çalışmalarını gerçekleştirebilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Daha Başarılı Bir Blog İçin Editöryal Strateji Nasıl Oluşturulmalı?
Daha Başarılı Bir Blog İçin Editöryal Strateji Nasıl Oluşturulmalı?
Başarılı bir blog yönetimi için yalnızca iyi içerikler üretmek yeterli değildir. Aynı zamanda bu içeriklerin belirli bir strateji doğrultusunda planlanması, üretilmesi, yayınlanması ve takip ...
9 Ekim 2024
<strong>İçeriklerde Okuyucunun Deneyimini İyileştirmenizi Sağlayacak Öneriler</strong>
İçeriklerde Okuyucunun Deneyimini İyileştirmenizi Sağlayacak Öneriler
İçerik deneyimi; bir markanın içeriğinin bulunması, indirilmesi, okunması ve paylaşılması gibi süreçlerin tamamını kapsar. İçerik deneyiminin kapsamı içeriğin kendisinden çok daha fazlasıdır. Örneğin yazı ...
2 Ekim 2024
Beyin Fırtınasıyla Etkili İçerik Fikirleri Nasıl Üretilir?
Beyin Fırtınasıyla Etkili İçerik Fikirleri Nasıl Üretilir?
Hayatında en az bir kere fikir tutulması yaşamamış kimse yoktur. Özellikle içerik üretimi gibi yaratıcılık gerektiren bir alanda bireysel yaratıcılığa veya yetenekli bir ekibe rağmen ...
25 Eylül 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!