Arama Motoru Optimizasyonu

Link İnşası Süreçlerinde Hangi Metrikler Ölçümlenmelidir?

Link İnşası Süreçlerinde Hangi Metrikler Ölçümlenmelidir?

Google algoritmaları ışığında birçok SEO stratejisi zaman içerisinde gelişip değişir ve SEO uzmanlarının da bu değişimi takip edebilmesi gerekir.

Yazımızda temel SEO çalışmalarından olan link inşası süreçlerinde takip edilmesi gereken metrikleri detaylı bir şekilde ele aldık. Bu doğrultuda söz konusu metrikleri detaylı bir şekilde inceleyecek, etkili link inşası stratejileri oluşturarak daha izlenebilir SEO çalışmaları yürütebilmenize yardımcı olacağız.

Link İnşası Nedir?

Link inşası bir web sitesinin diğer web sitelerinden kazandığı bağlantıları (backlink) doğru bir şekilde kurgulayarak otorite kazanması anlamına gelir. Doğru ve iyi planlanmış link inşası stratejileri trafik ve dönüşüm gibi organik metriklerin zaman içerisinde iyileşmesini sağlayabilir.

Link İnşası Süreçleri Nasıl İşler? 

Link inşası sürecinin nasıl işleyeceği ilk olarak ilgili operasyonu yürüten SEO uzmanının stratejisine bağlıdır. Bu noktada her uzmanın kendine has etkili stratejilere sahip olduğu söylenebilir.

Her uzman kendine has bir plan doğrultusunda hareket ediyor olsa da link inşası süreçlerindeki temel mantık genel itibarıyla aşağıdaki gibidir:

  • Hedefler Belirlenir: İlk adım her zaman hedeflerin belirlenmesidir. SEO hedeflerinin ve diğer stratejilerinin belirlenmesinin ardından dış bağlantı kazanılacak web sitelerinin tür bakımından kategorize edilmesi gerekir.
  • Rakip Analizi Gerçekleştirilir: Backlink süreçlerinin büyük bir bölümü rakip analiziyle geçer. Rakibinizin sahip olduğu, sizin sahip olmadığınız dış bağlantılar hedeflerinize ulaşmanızı olumsuz etkileyebilir.
  • Tanıtım Metinleri Oluşturulur ve Optimize Edilir: İlk iki adımın ardından dış bağlantılarda yayınlayacağınız içerikleri hazırlamaya başlamanız gerekir. Bu noktada içerikleri kendi web sitenizde yayınlayacakmış gibi ele almalısınız. Google algoritmalarına uygun, E-E-A-T dostu metinler hazırlamak yararınıza olur. Ek olarak marka tanıtımızı da bu metinlerin içerisinde yapmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Dış Bağlantı Kaynakları Belirlenir: Daha önceki adımlarda gerçekleştirilen hedef ve rakip analizi gibi eylemler bu adımın kaderini belirleyecektir. Web sitenizin ihtiyaç duyduğu uygun ve güvenilir bağlantıları kullanmak bu adımdaki temel amacınız olmalıdır.
  • Bağlantı Kazanmak İçin Web Siteleriyle İletişime Geçilir: Tüm adımların tamamlanmasının ardından backlink alınmak istenen web siteleriyle iletişim kurulur ve dış bağlantı talep edilir.
  • Dış Bağlantılar Yakından Takip ve Analiz Edilir: Backlink süreçlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasının ardından link kazanılan sayfaların yakından izlenmesi gerekir. Buna ek olarak söz konusu dış kaynaklardan alınan bağlantıların varlıklarını koruyup korumadığı da yakından takip edilmesi gereken konulardandır.

Link İnşası Süreçlerinde Hangi Metrikler Takip Edilmelidir?

Link inşası süreçlerinin tamamlanmasının ardından web sitesi yöneticileri ve SEO uzmanlarının yakından takip ettiği birçok metrik bulunmaktadır.

Bu metriklerin her biri link inşası süreçlerinin iyileştirilmesi ve organik performansın yakından izlenerek daha iyi noktalara getirilebilmesi için takip edilir.

Yazımızın bu bölümünde 2024 yılında yakından takip etmeniz gereken birçok link inşası metriğini sizler için detaylıca açıkladık.

Backlink Sayısı

Backlink sayısı bir web sitesinin dış kaynaklardan aldığı toplam bağlantı sayısını ifade eder.

Web site otoritesi ve trafiği büyüdükçe toplam backlink sayısının da büyüdüğü görülür. Bu sebeple backlink sayısının link inşası süreçlerinde takip edilmesi gereken önemli bir metrik olduğu söylenebilir.

Faydalı İpucu: Bu noktada altı çizilmelidir ki backlink sayısı başlı başına bir link inşası değerlendirme metriği olamaz. Ayrıca backlink sayısının fazla olması da her zaman olumlu senaryoların ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Önemli olan kaliteli dış bağlantılara sahip olmaktır. 

Not: Ek olarak geçmişte spam skoru yüksek ve kendisiyle alakasız binlerce kaynaktan dış bağlantı satın alan birçok web sitesinin Google tarafından cezalandırıldığı da unutulmamalıdır.

DA – Domain Authority (Alan Adı Otoritesi)

Domain otoritesi (DA) bir web sitesinin trafik ve anahtar kelime sayısı gibi genel SEO performansını ölçen bir metriktir.

Domain otoritesi farklı bir şekilde söylenecek olursa bir web sitesinin arama sonuçlarındaki kuvvetini göstermek için kullanılır.

Bu noktada SERP sonuçlarında otoritesi yüksek olan web sitelerinden dış bağlantı kazanmak link inşası süreçleri için oldukça değerlidir.

Bu sebeple link inşası süreçlerinde DA değeri yakından takip edilir ve genelde DA skoru yüksek olan web sitelerinden bağlantı kazanmak istenir.

Not: Domain otoritesi Google tarafından resmî olarak açıklanmaz. Bu metrik Semrush, Ahrefs ve Moz gibi online toollar aracılığıyla yalnızca tahmini olarak ölçümlenebilir.

Bu metrik, Semrush’ta Authority Score (Otorite Skoru) olarak adlandırılır. 

blank

Faydalı İpucu: Domain otoritesi yüksek olan web sitelerinden bağlantı kazanmak her zaman kolay olmayabilir. Bu tür bir ihtiyacınız varsa direkt söz konusu web sitesi yetkililerine ulaşabilir, bu tür durumlarda nasıl bir operasyon yürüttükleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

PA – Page Authority (Sayfa Otoritesi)

Page Authority ya da Türkçesiyle Sayfa Otoritesi de bir sayfanın SERP sonuçlarındaki gücünü ifade eden tahmini bir metriktir.

Bu metrik söz konusu sayfanın sıralama aldığı anahtar kelime sayısı, sayfa yüklenme hızı, kullanıcı davranışı ve ortalama pozisyon gibi metrikleri kullanarak tahmini bir otorite skoru ortaya çıkarır.

Sayfa otoritesi, dış bağlantı kazanmak istediğiniz web sitelerini incelerken göz önünde bulundurmanızın son derece faydalı olacağı bir metriktir.

Bu sayede dış kaynakların kalitesini çok daha iyi analiz edebilir, bu aksiyon için harcayacağınız eforun buna değip değmeyeceğini daha iyi analiz edebilirsiniz.

Bir web sitesinin sayfa otoritesi değerini Moz Link Explorer aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.

blank

Referring Domains (Bağlantı Veren Alan Adı Sayısı)

Referring Domains ya da Bağlantı Veren Alan Adı Sayısı bir web sitesinin farklı adreslerden aldığı toplam bağlantı sayısını ifade eder.

Bu metrik bazı durumlarda backlink sayısıyla karıştırılabilir: Backlink sayısında bir web sitesi https://www.example.com/a ve https://www.example.com/b sayfalarından link kazandığında bağlantı sayısı 1 olarak hesaplanır. Bunun sebebi her iki sayfanın da aynı adrese bağlı olmasıdır.

Referring Domains’te ise bu sayı 2 olarak hesaplanır.

Bu metrik, web sitelerinin otorite skorunu son derece yüksek olan dış kaynaklardan aldığı bağlantı sayısını daha detaylı şekilde ortaya koyduğundan link inşası süreçleri için önemlidir.

blank

Anchor Text

Tıklanabilir linklerin içerisine yerleştirilen metinler olan Anchor textler link inşası süreçlerinde oldukça önemlidir. 

Anchor textler öncelikle kullanıcıların aksiyon almadan önce ziyaret edecekleri sayfa hakkında bilgi sahibi olmalarına yarar. Kaliteli ve doğru bilgi içeren anchor textler kullanıcılar tarafından daha fazla tıklanır.

Link inşası süreçlerinde anchor texti bir metrik olarak almak SEO uzmanlarına birçok avantaj sağlar.

İlk olarak, kendi web sitenize gelen bağlantıların anchor textlerini analiz edebilir, aralarında bulunan tehlikeli kelimeler hakkında gerekli aksiyonları alabilirsiniz.

İkinci olarak, dış bağlantı aldığınız web sitelerinin size hangi anchor textleri kullanarak bağlantı sağladığını öğrenebilirsiniz. Buradan edindiğiniz bilgiler ışığında farklı stratejiler oluşturabilirsiniz.

Son olarak, dış bağlantı edinmek istediğiniz web sitelerinin farklı kaynaklardan aldığı anchor textleri de değerlendirebilirsiniz. Bu sayede söz konusu adreslerin spam skorları hakkında öngörülerde bulunabilirsiniz.

blank

Spam Skoru

Dış bağlantı kazanma stratejilerinin neredeyse en önemli metriklerinden biri web sitelerinin spam skorudur.

Bu doğrultuda bir web sitesinden dış bağlantı almadan önce söz konusu adresin spam skorunu detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir.

Not: Spam skoru yüksek olan web sitelerinden backlink kazanmak Google tarafından cezalandırılmanıza neden olabilir. Bu sebeple link inşası süreçlerinizde bağlantı kazanmayı düşündüğünüz adreslerin spam skorunu kontrol etmeniz önerilir.

Semrush üzerinden aşağıdaki adımları izleyerek bir web sitesinin spam skorunu öğrenebilirsiniz:

  1. Semrush hesabınıza giriş yapın ve solda yer alan menüden sırayla şu adımları takip edin: Link Building > Backlink Audit
  2. Create Project’i tıklayın ve dilediğiniz web adresini ilgili yere yazarak auditi başlatın.
  3. Analizin tamamlanmasının ardından Backlink Audit ana ekranında yer alan Toxicity Score’u inceleyin.
blank
  1. Daha fazla detay için Projects kısmından auditini gerçekleştirdiğiniz web sitesine tıklayın.
  2. Karşınıza çıkan ekranda söz konusu web sitesinin dış bağlantı tiplerini analiz eden bir grafikle karşılaşacaksınız.
blank
  1. Toxic sayısını gösteren sayının üzerine tıklayın ve ilgili web sitesinin aldığı spam skoru yüksek olan bağlantıları detaylı şekilde görüntüleyin. TS, Toxicity Score’u ifade eder.
blank

Faydalı İpucu: Link inşası süreçlerinizde yukarıda açıkladığımız yöntemi yalnızca dış bağlantılar için değil, kendi web siteniz için de düzenli olarak yapmanız son derece faydalı olacaktır. Bu noktada spam skoru yüksek olan dış bağlantıları tespit etmeniz ve Google Disavow aracını kullanarak bu toxic bağlantıları reddetmeniz gerekir.

Konu hakkında detaylı bilgiye Detaylı Link İnşası Rehberi: Temel Konular ve Etkili Stratejiler adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

No Follow ve Do Follow Linkler

Dış bağlantılar verilme türlerine göre No follow ve Do follow olarak kategorize edilir.

No follow olarak verilen linkler arama motoru botlarına söz konusu bağlantıyı takip etmemeleri yönünde direktifler verir.

Do follow linklerindeyse tam tersi bir senaryo söz konusudur: Do follow olarak verilen linklerde arama motoru botları bağlantı verilen kaynağı takip edebilir.

Link inşası süreçlerinde genellikle Do follow linkler elde edilmeye çalışılır. Bu linkler Googlebotlar tarafından takip edilebildiğinden link inşası süreçlerinin daha etkili sonuçlar vermesini sağlar. Fakat No follow link elde edilmesinin de herhangi bir zararı yoktur.

Linkin Bulunduğu Pozisyon

Çok fazla önem verilmese de dış bağlantı linkinin bulunduğu pozisyon da link inşası süreçlerinde göz önünde bulundurulması gereken metriklerden biridir.

Bir web sayfasının üst sıralarında bulunan bir link arama motoru botları tarafından sayfanın en aşağı bölümlerinde bulunanlara göre çok daha önemli görülebilir.

Bu sebeple eğer bir web sitesinden dış bağlantı alma hazırlığı yapıyorsanız adresinizin yer alacağı bağlantı linkinin sayfanın neresinde yer alacağını önceden öğrenmeniz faydalı olabilir.

Linkin pozisyonu arama motoru botlarının yanı sıra kullanıcılar söz konusu olduğunda da oldukça önemlidir.

Sayfada yer alan içeriği inceleyen kullanıcılar metnin sonuna ulaşmadan web sitesinden ayrılabilir. Bu da kullanıcıların linkinizin verildiğini dahi fark edememesi anlamına gelir.

Backlink Kazanan Sayfaların Performanslarının İzlenmesi

Link inşası süreçlerinde takip edilmesi gereken önemli metriklerden sonuncusu, kazanılan backlinkin web sitenize olan etkisinin yakından incelenmesidir.

Aşağıdaki adımları izleyerek dış bağlantı kazandığınız sayfaların performansını yakından inceleyebilirsiniz:

  1. Web siteniz için önemli olan temel anahtar kelimeleri listeleyin.
  2. Dış bağlantı aldığınız web sitesindeki anchor textleri de bu anahtar kelime listesine dâhil edin.
  3. Bu anahtar kelimeleri Semrush Position Tracking bölümüne ekleyin.
  4. Pozisyon değişimleri için alarmlar kurun, lokal ve global pozisyon değişimlerini inceleyin.
  5. Eğer Semrush kullanmıyorsanız bir Google Sheet dokümanı oluşturarak ilgili anahtar kelimeleri buraya ekleyebilirsiniz. Düzenli aralıklarla verileri çekerek gidişatı görüntüleyebilirsiniz. Bunun için verileri Google Search Console’dan direkt olarak Google Drive > Sheets’e çekebilir ve gerekli analizleri gerçekleştirebilirsiniz.
  6. Web site trafiğinizdeki değişiklikleri detaylı şekilde analiz edin. Link inşası stratejilerinizin tamamlanmasının ardından total trafiğinizdeki değişiklikler aldığınız aksiyonların doğru olup olmadığı hakkında fikir edinmenizi sağlar.

Sonuç

Bu yazımızda link inşası süreçlerinde takip edilmesi gereken metrikleri konu edinerek harcadığınız eforların geri dönüşünü alıp alamadığını daha iyi analiz edebilmenizi sağlamaya çalıştık. Bu noktada SEO çalışmalarının büyük bir kısmının analiz ve raporlama adımlarını da içerdiğini göz önünde bulundurarak sizler için işe yarar ve izlenebilir metrikleri bir araya getirdik.

Sizler de içeriğimizden edindiğiniz bilgiler ışığında sözü geçen metrikleri kullanarak kazandığınız dış bağlantıları inceleyebilirsiniz. Bu sayede link inşasında gelişmiş stratejiler kurgulayabilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Etkili Bir İçerik Planı Nasıl Hazırlanır? Kapsamlı Rehber
Etkili Bir İçerik Planı Nasıl Hazırlanır? Kapsamlı Rehber
Etkili bir içerik planı genel içerik stratejiniz doğrultusunda hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak içerikler oluşturmanızı ve bu içerikleri yönetmenizi sağlar. İçerik planınızı adım adım nasıl ...
5 Haziran 2024
Migration Süreçleri SEO İçin Nasıl Yönetilmeli?
Migration Süreçleri SEO İçin Nasıl Yönetilmeli?
Bir web sitesinin altyapı, domain ya da sunucu değişikliği yapması migration olarak adlandırılır. Migration birçok komplike basamağı içerdiğinden süreç, yetkin SEO uzmanları tarafından yönetilmelidir. ...
29 Mayıs 2024
URL Yapısı Optimizasyonu: SEO Dostu URL’ler Nasıl Oluşturulur?
URL Yapısı Optimizasyonu: SEO Dostu URL’ler Nasıl Oluşturulur?
Web sitelerinin URL yapısının önemi, genellikle görmezden gelinir. Çünkü pek çok kişi, kullanıcıların web sayfalarının URL’lerine dikkat etmediklerini düşünür. Fakat sayfa içerisinde gezinen kullanıcılar, ...
22 Mayıs 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!