Forbes’a göre FinTech (finansal teknoloji); geleneksel finansal hizmetleri yenilemek, artırmak, kolaylaştırmak ve dijitalleştirmek için kullanılan teknolojileri ifade eden bir terimdir.
FinTech, ilk ATM’lerin açılmasıyla uzun seneler önce hayatımızın bir parçası hâline geldi. Günümüzdeyse çevrim içi siparişler, para transferi veya borsada alım-satım işlemleri ve diğer birçok finansal işlem FinTech şirketlerinin sunduğu finansal hizmetle gerçekleştiriliyor.
Sektördeki bu büyümeyle birlikte FinTech şirketleri yeni teknolojiler geliştirmek, güven duygusunu perçinlemek, zihinlerde yer edinebilmek için rekabet ediyor. Bu bağlamda etkili içerik pazarlama stratejileri, FinTech şirketlerinin sürdürülebilir büyüme ve marka tanınırlığı kazanmasında önemli role sahiptir.
FinTech Şirketleri İçin İçerik Pazarlamasının Önemi
Geleneksel finansal hizmetleri dijitalleştiren FinTech sektöründe tanınırlığını artırmak isteyen, daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen pek çok şirket bulunur. İçerik pazarlaması, şirketlerin bu hedeflere ulaşmasına katkı sunar. FinTech şirketleri için içerik pazarlamasının önemini detaylı bir şekilde ele alalım.
1. Marka Bilinirliği, Güven ve Otorite
Düzenli olarak aydınlatıcı içerikler yayınlamak FinTech şirketlerini uzmanlık alanlarında yetkinleştirir, sektörde lider konuma gelmelerine yardımcı olur.
Potansiyel müşteriler markaların sunduğu içeriklerle karşılaştıklarında o markayı hatırlama ve markaya güvenme olasılıkları artar. Bu, güven ve otorite sağlamanın yanında müşterilerin satın alma sürecine dâhil edilmesini sağlayarak satışları da artırır.
Statista Araştırma Departmanı’nın yaptığı araştırmaya göre 18-24 yaş grubundakilerin %51’i ve 25-34 yaş grubundakilerin %49’u FinTech şirketlerine güvenirken bankalara güvenenlerin oranı sırasıyla %39 ve %42’dir.
Görüldüğü üzere hâlihazırda gençlerin çoğunluğu FinTech şirketlerine güveniyor fakat yaş arttıkça güven azalıyor. FinTech şirketleri kaliteli, eğitici, bilgilendirici, iyi optimize edilmiş içerikler üreterek sektördeki güvenilirliğini ve otoritesini artırabilir.
2. Sürdürülebilir Büyüme ve Müşteri Bağlılığı
İçerik pazarlaması, markalara sürdürülebilir ve organik büyüme imkânı sunar. Marka büyüme stratejilerine SEO (arama motoru optimizasyonu) eklemek organik büyüme sağlayacağı için verimli ve uygun maliyetli bir seçenek olabilir. Kaliteli içerikleri keşfeden müşteri, yeni içerikleri de takip edecektir. Zaman içinde organik bir kitle oluşturmak uzun vadede karşılığını verir.
Şirketin hedef kitlesine yönelik ilgi çekici içerikler oluşturarak şunlar elde edilebilir:
- Rekabet avantajı,
- Sektörde lider konum,
- Marka bağlılığı.
Blog yazıları, infografikler veya eğitici videolar; markanın potansiyel müşteriler için güncel ve akılda kalıcı olmasını sağlar. FinTech şirketlerinin daha iyi içerik üretmek için neler yapabileceğine detaylıca bakalım.
FinTech Şirketleri İçin İçerik Pazarlaması İpuçları
Hangi sektör olduğu fark etmeksizin içerik oluşturma süreçleri benzerlik gösterir. FinTech şirketleri için de geçerli olan bu süreç sırasıyla aşağıdaki gibi gerçekleşir:
- Hedef Kitle Analizi
- İçerik Stratejisi Geliştirme
- SEO ve Anahtar Kelime Stratejileri
- Veri Analizi ve Geri Bildirimleri
- Müşteri Geri Bildirimleri
1. Hedef Kitle Analizi
İçerik oluşturmaya başlamadan önce ortaya koyulması gereken önemli SEO unsurlarından biri hedef kitleyi belirlemektir. Hedef kitle oluşturmak ve bu kitleyi doğru anlamak içeriğin doğru kişilere ulaşmasını sağlar.
Hedef kitle belirlenirken şunlara dikkat etmek gerekir:
- Demografik Bilgiler: Cinsiyet, ülke, şehir, dil ve yaş dağılımları.
- Sosyoekonomik Bilgiler: Eğitim seviyesi, iş sektörü, ilişki durumu, aile durumu ve hane geliri kırılımları.
- İlgi Alanları: Hobiler, beğenilen diğer paylaşımlar ya da sayfalar.
- İçerik: Kitlenin beğenisini kazanan gönderiler, hashtagler, kullanıcılar, bağlantılar, anahtar kelimeler ve formatlar.
- Satın Alma Alışkanlıkları: Satın almayı etkileyen faktörler ve tüketici davranışları hakkında içgörüler.
- Çevrim İçi Alışkanlıklar: Hangi cihazları kullandıkları, en aktif oldukları zaman dilimleri, içerik yayınlama ve etkileşim eğilimleri.
Örnek: FinTech şirketlerinin daha çok gençler arasında yaygın kullanım oranına sahip olduğu bilgisi doğrultusunda içerik geliştirmek doğru bir strateji olabilir. “Yatırım Yapmaya Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı bir blog yazısı ya da eğitici bir video hazırlanabilir.
2. İçerik Stratejisi Geliştirme
Hedef kitle analizini yaptıktan sonra elde edilen veriler doğrultusunda artık hedef kitlenin ilgi alanları, demografik dağılımı, hangi dijital platformları tercih ettiği ve benzeri bilgiler kullanılarak içerik stratejileri geliştirilebilir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:
- Hedef Tanımlama: İçerik stratejisine başlamak için net ve ölçülebilir hedefler belirlemek önemlidir. Marka bilinirliğini artırmak, potansiyel müşteri kitlesi oluşturmak, kullanıcıları bilgilendirmek veya arama motoru sıralamalarını iyileştirmek gibi belirli nedenlerin tanımlanması gerekir. İyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak içerik oluşturma sürecini en doğru şekilde yönetmeye yardımcı olacaktır.
- İçerik Türlerini ve Kanallarını Belirleme: İçerik oluştururken uygun formatı ve dağıtım kanallarını belirlemek çok önemlidir. Buna blog yazıları, videolar, infografikler, podcastler ve diğer içerik türleri dâhil olabilir. İçerik üretilecek başlık belirlendikten sonra rakip analizi yapılması gerekir. Hangi formatta içeriklerin ve hangi platformların tercih edildiği belirlenir ve bu bilgiler doğrultusunda strateji geliştirilir.
- Güvenilir Kaynaklar Kullanma: Yasal olarak doğru verilerin paylaşılması, FinTech sektörü için içerik üretirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Bu sebeple, içerikte kullanılacak kaynakların önemi büyük. Kitaplar, hakemli dergiler, akademik veya resmî kuruluşlara ait ya da otorite sahibi web sitelerinden elde edilecek bilgilerle oluşturulacak içerikler okuyucular için güven vericidir. Kaynak olarak kullanılacak web sitesinin güvenilir olup olmadığı konusunda ikilemde kalındığında yanal okuma yöntemi kullanılabilir.
3. SEO ve Anahtar Kelime Stratejileri
Arama motoru optimizasyonu, en etkili FinTech dijital pazarlama stratejilerinden biridir. Site içi (on-page), site dışı (off-page) ve teknik SEO ile web sitenizin SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfaları) üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz.
- Anahtar Kelime: Kullanıcılar, okuyucular ya da hedef kitle arama motorlarında ne arıyor, arama yaparken hangi kelimeleri ya da kelime öbeklerini kullanıyor belirlemek gerekir. Anahtar kelimeleri belirlemek için birçok yardımcı araç kullanılabilir.
- Site İçi SEO: Arama yapanların görmek isteyeceği türden içerikler hazırlamaya site içi SEO denir. Bu bağlamda asıl amaç içerik üretirken kullanılacak birincil ve ikincil anahtar kelimelerin içeriğe doğal şekilde işlenmesi olmalı. Ayrıca etkili bir başlık, açıklayıcı ve kısa URL ve meta-tag kullanımı ve kullanılacak görsellerin optimizasyonu da site içi SEO içerisinde yer almaktadır.
- Site Dışı SEO: Site dışı SEO, web sitesinin görünürlüğünü ve arama motorlarındaki sıralamasını artırmak için web sitesinin dışında gerçekleştirilen tüm etkinlikleri içerir. Kullanılacak kaliteli backlinkler, en etkili site dışı SEO uygulamalarından biridir. SERP’lerde üst sıralarda yer alabilmek için kullanılacak backlinklerin güvenilir ve otorite sahibi olmasına dikkat etmek gerekir. Yine bu aşamada da yardımcı araçlar kullanılabilir.
- Teknik SEO: Web sayfasının arama motorları tarafından bulunabilmesi, taranabilmesi ve indexlenebilmesi teknik SEO aşamasıdır. Web sayfasının teknik SEO açısından kontrolünü sağlamak için Google Search Console ya da farklı yardımcı araçlar kullanılabilir. Web sitesine eklenecek her bir sayfa için teknik SEO kontrolü yapmak son derece önemlidir.
- SEM (Arama Motoru Pazarlaması): Sonuç sayfasında web sitesinin üst sıralarda çıkmasını sağlamak için reklam verilebilir. Günümüzde arama motorlarında ne aratırsanız aratın ilk sayfalarda reklam olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle Google Ads kullanarak reklam alanları için teklif verilebilir. Teklif verilecek anahtar kelimeleri doğru seçerek hızlı bir şekilde sıralamayı yükseltmek mümkündür.
4. Veri Analizi
Hedef kitle ve anahtar kelimeler belirlendi, içerik oluşturuldu ve sayfalar SEO’ya göre düzenlendi. Şimdi sıra veri analizinde.
Veri analizi yaparak şu soruların cevaplarını elde edebilirsiniz:
- Mevcut pazarlama yöntemleri yeterli mi?
- Hangi içerik daha iyi performans gösteriyor?
- Hangi tür içerik hedef kitleyi ilgilendirmiyor?
- Hangi anahtar kelimeler daha çok trafik çekiyor?
- Hangi platformlardan daha çok etkileşim sağlanıyor?
- Hangi içeriklerin yeniden düzenlenmesi gerekiyor?
- Hangi KPI’lar (anahtar/temel performans göstergesi) takip edilecek?
Bu ve bunun gibi soruların cevabıyla yayınlanan içeriklerin durumu hakkında somut veriler elde ederken gelecekte üretilecek içerikler için de denenmiş ve onaylanmış pazarlama stratejileri geliştirilebilir. Veri analizi için Google Analytics kullanabilir ya da farklı yardımcı araçlardan faydalanılabilir.
5. Müşteri Geri Bildirimleri
Veri analizinden sonra içerik pazarlama stratejisine doğrudan yön verebilecek bir diğer unsur da müşteri geri bildirimleridir. Bundan önce bahsi geçen her konu içerik pazarlaması için son derece önemli olsa da hiçbir şey müşterilerden doğrudan gelen geri bildirimin yerini tutamaz.
Müşteri geri bildirimlerini incelemek şunları kazandıracaktır:
- Kitleyi Daha İyi Anlamak: Tercihler, ürün kullanımları ve beklentiler hakkında daha fazla bilgi sağlar.
- Güven Oluşturma ve Kişiselleştirme: Müşterilerin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre oluşturulan içerikler markaya duyulan güveni artırır. Kişiselleştirilmiş deneyimler satın alma işleminin tekrar gerçekleşmesini sağlar.
- Gelecek İçerikler İçin Konu Belirleme: Geri bildirimler sayesinde bir sonraki içeriğin konusu belirlenebilir.
- Müşteri Deneyimini İyileştirme: Fikirlerinin dikkate alındığını ya da yorumlarının cevapsız bırakılmadığını gören müşterilerin şirkete olan sadakatleri artar.
Ayrıca müşteri hikâyeleri ve başarı öyküleri (izin dâhilinde) kullanılarak pazarlama stratejileri geliştirilebilir. Nielsen tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanların %92’si tanıdıkları, %70’i ise tanımadıkları birinden gelen tavsiyelere güvenmektedir.
İçerik Pazarlama Stratejileriyle Hedeflerinize Ulaşın
İster blog yazınız ister Instagram postunuz ister X yorumunuz aracılığıyla siz veya şirketinizle direkt iletişime geçmeyi tercih eden müşterilerinizin yorumlarıyla gelecek içeriklerinize yön verebilir, gözünüzden kaçan ya da eksik kaldığınız konular hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca olumlu yorumlara karşılık vererek güven duygusunu perçinleyebilir, tüm içerik pazarlaması maceranızın belki de en önemli sorusu olan “Hedef kitlemin çözmek istediği problem nedir?” sorusuna yanıt alabilirsiniz.
Hayatımıza uzun seneler önce giren Finansal Teknolojiler zaman içinde hayatımızın vazgeçilmez birer parçası oldu. Özellikle gençler tarafından tercih edilen FinTech şirketlerinin dijital platformda varlık göstermesi oldukça mühim. Oluşturacağınız içerik pazarlama stratejileriyle SERP sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilir, markanızı hayal ettiğiniz noktaya taşıyabilirsiniz.