İçerik Pazarlaması

Daha Hızlı Blog İçerikleri Oluşturmanın 10 Etkili Yolu

Daha Hızlı Blog İçerikleri Oluşturmanın 10 Etkili Yolu

Hedef kitlenizi aktif tutmak, sitenizin arama sonuç sıralamalarını ve organik trafiğini artırmak için düzenli olarak kaliteli içerikler paylaşmalısınız. Ancak SEO uyumlu, okurların beklentilerine cevap verebilen kaliteli içerik hazırlamak titizlik ve zaman gerektiren bir iş.

Bu noktada daha hızlı içerik oluşturma yollarını keşfederek hem üretkenliğinizi artırabilir hem daha fazla arama görünürlüğü ve dönüşüm elde edebilirsiniz.

Gelin, kaliteli blog içeriklerini daha hızlı hazırlamanızı sağlayacak 10 etkili yolu birlikte keşfedelim.

İçerik Takvimi Oluşturun

blank

İçerik oluşturma sırasında en çok vakit kaybedilen noktalardan biri, konuyu belirlemek. Eğer paylaşım yapmanız gereken zaman yaklaştığında her seferinde ne üzerine yazacağınızı düşünüyorsanız bunun için ciddi bir süre harcıyorsunuz demektir.

Zaman kaybını engellemek için bir içerik takvimi oluşturabilirsiniz. Takvimi aylık, çeyrek bazda veya yıllık olarak planlayabilirsiniz. Böylece her paylaşım döneminde hangi konularda içerik üreteceğinizi düşünmenize gerek kalmaz.

Ancak konuları belirledikten sonra onları revize etmeniz gerekebileceğini de göz ardı etmemelisiniz. Değişen koşullar veya yaşanan gelişmeler, sizi farklı konularda yazmaya itebilir. Bu esnekliği göstererek ara ara belirlediğiniz konulara göz atabilir, gerekli durumda revizyona gidebilirsiniz.

Konuyu Sınırlayın

Sınırları net çizilmemiş konular, içerikleri hazırlarken zaman kaybetmenize yol açabilir. Çünkü her konu farklı içeriklerde ele alınabilecek birçok alt konudan oluşur. Bu nedenle hedef kitlenizi tanıyıp kitlenize hitap eden niş bir alan bulduktan sonra mutlaka ele alacağınız ana konuyu belirlemelisiniz.

Eğer farklı içeriklerin konusu olabilecek noktaları tespit edemezseniz ana konunuzdan sapabilir; karmaşık, dağınık ve gereğinden uzun içerikler oluşturabilirsiniz. Bu da hem okurlarınızın içeriklerinizden çabuk ayrılmasına neden olur hem size zaman kaybettirir.

Konuyu sınırlamakta zorlanıyorsanız ChatCPT gibi yapay zekâ araçlarından destek alabilir, forumları ve sosyal medya yayınlarını inceleyebilirsiniz. Böylece alt başlıklarınızı daha net ve hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Bir Teslim Tarihi Belirleyin

Yoğun iş ve günlük yaşam temposu içerisinde yazmak için yeterli vakti ayırmakta zorlanabilir veya zamanınızı efektif kullanamayabilirsiniz. Bu noktada mutlaka içerikleriniz için bir deadline belirlemeli ve buna sadık kalmalısınız. İçerikleri yazarken süreye uyup uymadığınızı kontrol etmeyi de unutmamalısınız.

Deadline’ı belirlerken şu sorulara vereceğiniz cevaplar, içeriği sağlıklı bir şekilde hazırlamak için yeterli süreyi tespit etmenize yardımcı olabilir:

  • Araştırma ve analiz aşaması için ne kadar zamana ihtiyacınız var?
  • Yazma süreci ortalama ne kadar vakit alacak?
  • Metni oluşturduktan sonra dinlenme ve editleme için yeterli süre nedir?

Sizi Hızlı Yazmaktan Alıkoyacak Noktaları Fark Edin

Çoğu zaman bir işe başlamadan önce veya çalışma sırasında bizi meşgul edebilecek pek çok uyaranla karşılaşırız. Bu uyaranlar bazen erteleme arzusu gibi içsel, bazen telefona gelen bildirimler gibi dışsaldır.

Hızlı blog içerikleri oluşturmak istiyorsanız sizi yazmaktan alıkoyabilecek unsurları belirlemelisiniz. Örneğin erteleme eğilimindeyseniz bunun nedenlerini listeleyin. Böylece onlarla daha kolay mücadele edebilir, açık bir zihinle işe koyulabilirsiniz.

Konsantrasyonunuz bozulmadan yazmak ve daha hızlı blog içerikleri oluşturmak için sizi içerikten uzaklaştırabilecek dışsal uyaranları da belirlemelisiniz. Mesela çalışacağınız ortamdaki dağınıklığı toplayabilir, telefonunuzu sessize alabilir, sözlü müzik dinlememeyi tercih edebilirsiniz.

Çalışırken iş arkadaşlarınız veya müşterilerinizle sık sık görüşmeniz gerekiyorsa blog içeriklerinizi yazmak için farklı bir ortam belirleyebilirsiniz. Ayrıca aynı anda farklı yazılar yazmamaya da özen gösterebilirsiniz. Bu, tek bir konuya odaklanarak içeriklerinizi hızlıca tamamlamanızı sağlayabilir.

İyi Bir Araştırma Yapın

Hızlı içerik yazmanın en önemli adımlarından biri de yazmaya başlamadan önce iyi bir araştırma yapmaktır. Araştırma adımını atlarsanız bunu içerikleri oluştururken yapmanız gerekir. Bu da yazarken bölünmenize, konuyu bir bütün olarak görmekte zorlanmanıza, konudan bağımsız web sayfalarında kaybolmanıza neden olabilir.

Yazmaya başlamadan önce içeriklerinizde yer vereceğiniz verileri, öngörüleri, alıntıları, röportajları hatta görselleri belirleyerek süreci hızlandırabilirsiniz. Ayrıca araştırma aşamasında rakip içerikleri inceleyebilir, onların eksiklerini belirleyerek kendi içeriklerinizde bunlara yer vermeyi düşünebilir, metinlerin uzunluğuna karar verebilirsiniz.

Böylece konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olabilir ve yazıya daha iyi odaklanabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi İçin Destek Alın

blank

Hızlı blog içerikleri hazırlarken atlamamanız gereken adımlardan biri, anahtar kelime analizi adımı. İçeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri önceden bulursanız içeriklerin omurgasını anahtar kelimelere göre belirleme fırsatı yakalarsınız. Böylece yazılarınızı tamamladıktan sonra metin üzerinde ciddi değişiklikler yapmanıza gerek kalmaz. Bu da size zaman kazandırır.

İçeriklerinizin organik trafiğini artırmak için anahtar kelimeleri seçerken rekabet oranı düşük, hacmi yüksek olanları seçmeye dikkat etmelisiniz. Süreci hızlandırmak için Semrush ve Ahrefs gibi keyword toollarından yararlanabilirsiniz.

Outline Oluşturun

İçerik taslağınız hazır olursa yazma aşaması da hızlı olur. Bu nedenle yazmaya başlamadan önce yaptığınız araştırma çerçevesinde bir outline oluşturmalısınız.

Outline’da şu noktalara yer verebilirsiniz: 

  • Alt başlıklar, 
  • Anahtar kelimelerin nerelerde kullanılacağı, 
  • Hangi alt başlıklarda maddeleme yapılacağı, 
  • İç veya dış linkler, 
  • Görsellerin nerelere yerleştireceği.

Alt başlıkları belirlemekte zorlanıyorsanız Semrush Topic Research gibi toollardan veya ChatCPT gibi yapay zekâ araçlarından yardım alabilirsiniz. Böylece alt başlıkları ve içeriklerinize ekleyebileceğiniz soruları daha hızlı belirleyebilirsiniz.

Zamanı İyi Değerlendirin

Sıra yazma aşamasına geldiğinde ekran karşısında zaman öldürmek istemiyorsanız kısıtlı vaktinizi iyi değerlendirmelisiniz. Bunun için pomodoro tekniğinden yararlanabilirsiniz. Eğer sizi hızlandıracaksa 25 dakika çalışıp 5 dakika dinlenme döngüsünü kendinize göre revize edebilirsiniz. 

Zamanı iyi değerlendirmek için yapabileceğiniz bir diğer şey de çalışmak için günün doğru saatlerini seçmek. Yaratıcılığınızın arttığı ve işe daha fazla odaklanabileceğiniz saatleri seçebilirsiniz. Örneğin günün erken saatlerinde kendinizi daha zinde hissediyorsanız çalışma programınızı buna göre ayarlayabilirsiniz.

Bunların yanı sıra gürültünün en az olduğu zamanları belirleyerek konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz. 

Bir check-list yapmak da zamanı iyi değerlendirmenize yardım edebilir. Bitirdiğiniz her görevin üstünü çizmek hem motivasyonunuzu artırabilir hem belirlediğiniz süreye uymanız konusunda sizi teşvik edebilir.

Önce Yazın, Sonra Düzenleyin

Tüm araştırma, analiz ve outline çalışmalarından sonra kafanızda şekillenen içeriği yazmaya başladığınızda sizi hızlandıracak adım ise önce yazmak, sonra editlemektir. Süreci daha da hızlandırmak isterseniz dikte programlarından yararlanabilirsiniz. Sesli aktardığınız fikirleri yazıya döken bu programlar sayesinde yazmakla zaman kaybetmezsiniz.

Taslak metni hazırlarken outline’a bağlı kalmaya dikkat etmelisiniz. Eğer tıkandığınız bir yer olursa üzerine uzun uzun düşünmek yerine devam etmeyi ve buraya daha sonra dönmeyi seçebilirsiniz.

Ardından hazırladığınız metni okuyarak eksik gördüğünüz noktaları detaylandırabilir, aklınıza gelen yeni fikirleri metne ekleyebilir, outline’daki bir noktayı atlamadığınızdan emin olabilirsiniz. Son olarak içeriğinizi editleme aşamasına geçebilirsiniz. 

İçeriği tamamladıktan hemen sonra editlememeye çalışın. Kendinize zaman tanıyın. Çünkü yazma aşamasından sonra metni tarafsız bir bakış açısıyla değerlendiremeyebilirsiniz. Bu aşamada içeriğin metin kalitesini artırmak ve varsa yazım yanlışlarını hızlıca tespit etmek için Grammarly gibi araçlardan yardım alabilirsiniz.

Son olarak Semrush SEO Writing Assistant gibi toolları kullanarak metnin okunabilirliğini, orijinalliğini, tonunu kontrol edebilirsiniz. Bu sayede tüm anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olabilir, içeriğinizi en iyi hâline getirebilirsiniz. 

Yapay Zekâdan Destek Alın

Yukarıda sıraladığımız adımlar, blog üretim sürecini optimize etmenize yardımcı olur ancak süreci daha da hızlandıracak bir asistana ihtiyacınız varsa yapay zekâdan yardım alabilirsiniz.

  • Fikir Geliştirme: İlham durup dururken gelmez. Yeterince araştırma yapmak ve rakipleri incelemek bir konuyu sunabileceğiniz en etkili yolları keşfetmek için önemlidir. Yapay zekâdan yararlanarak konuyu ele alabileceğiniz kapsamı daha özgün şekilde oluşturabilirsiniz.
  • Anahtar Kelime Analizi: İçeriği SEO uyumlu hâle getirmenin etkili yollarından biri anahtar kelimeler kullanmaktır. Üretim yapacağınız konudaki en çok aranan kelime ve kelime gruplarını belirlemek için yapay zekâ araçlarından yararlanabilirsiniz.
  • Metin Düzenleme ve Son Okuma: İçerik son hâline geldiğinde bir dış gözün de kontrol etmesi önemlidir. Yapay zekâ araçlarıyla metninizi gözden geçirebilir, dil bilgisi hatalarını tespit edebilir ve içeriğinizin okunabilirliğini artırmak için tüyolar alabilirsiniz.

Sonuç

Düzenli paylaşılan, hedef kitleye hitap eden kaliteli blog içerikleri; sitelerin arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara çıkmasına yardım eder.

Siz de düzenli blog içerikleri paylaşarak organik verilerinizi artırabilirsiniz. Kısa sürede kaliteli blog içerikleri oluşturmak için bahsettiğimiz adımları uygulayabilir, hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Yüksek Trafik ve Dönüşümler İçin SEO ve CRO Stratejilerini Nasıl Buluşturabilirsiniz?
Yüksek Trafik ve Dönüşümler İçin SEO ve CRO Stratejilerini Nasıl Buluşturabilirsiniz?
SEO ve CRO (Conversion Rate Optimization) birbirinden farklı konulara odaklanıyor gibi görünse de aslında her iki optimizasyon çalışmasının temelde birçok ortak noktası var. SEO, ...
3 Temmuz 2024
Google Core Web Vitals ve SEO: Kullanıcı Deneyimini Ölçme ve İyileştirme Stratejileri
Google Core Web Vitals ve SEO: Kullanıcı Deneyimini Ölçme ve İyileştirme Stratejileri
Web siteniz için gerekli olan birçok SEO çalışmasını gerçekleştirdiğiniz hâlde organik metrikleriniz bir türlü iyileşmiyor, arama motorları size daha üst sıralarda yer vermiyor olabilir. ...
26 Haziran 2024
Link İnşası Süreçlerinde Hangi Metrikler Ölçümlenmelidir?
Link İnşası Süreçlerinde Hangi Metrikler Ölçümlenmelidir?
Google algoritmaları ışığında birçok SEO stratejisi zaman içerisinde gelişip değişir ve SEO uzmanlarının da bu değişimi takip edebilmesi gerekir. Yazımızda temel SEO çalışmalarından olan ...
12 Haziran 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!