İçerik Pazarlaması

Daha Başarılı Bir Blog İçin Editöryal Strateji Nasıl Oluşturulmalı?

Daha Başarılı Bir Blog İçin Editöryal Strateji Nasıl Oluşturulmalı?

Başarılı bir blog yönetimi için yalnızca iyi içerikler üretmek yeterli değildir. Aynı zamanda bu içeriklerin belirli bir strateji doğrultusunda planlanması, üretilmesi, yayınlanması ve takip edilmesi gerekir. 

Bu noktada editöryal strateji; bir blog sayfasının hedeflenen amaca ulaşmasında, sürdürülebilir büyüme elde etmesinde ve hedef kitleyle etkileşime girerek anlamlı bir ilişki kurmasında önemli rol oynar. 

Bu yazımızda etkili bir editöryal strateji oluşturmanın aşamalarını ve bu stratejinin içerik pazarlamasına olan katkılarını ele alacağız.

Editöryal Strateji Nedir?

İçerik pazarlamanın en önemli unsurlarından biri olan editöryal strateji; içeriklerin oluşturulmasını, iyileştirilmesini, yayınlanmasını ve dağıtımını kolaylaştıran bir eylem planıdır. 

Bu strateji blog sayfasının hedeflerine uygun bir yol haritası sunarak içeriklerin daha tutarlı ve etkili olmasını sağlar. Hedefleri, hedef kitleyi, sesi ve temaları tanımlar.

Böylece daha fazla organik trafik elde etmek, hedef kitleye ulaşmak ve daha fazla satış yapmak gibi iş hedeflerine daha rahat ulaşılabilir.

Başarılı bir editöryal stratejinin sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Marka sesi her içerikte korunur.
  • İçerikler istenen standartlarda üretilir ve tutarlılık sağlanır.
  • Kaliteli içerikler daha hızlı üretilir.
  • Ekip çok daha verimli şekilde iş birliği yapabilir.
  • İş hedeflerine daha hızlı ulaşılır.

Neden Bir Editöryal Stratejiniz Olmalı?

Bir blog sayfası hedef kitleyle marka arasında âdeta köprü vazifesi görür. Bu köprünün etkili, sağlam ve işlevsel olabilmesi için editöryal strateji kritik önem taşır.

Peki, kuruluşlar neden editöryal stratejiye yatırım yapmalıdır?

  • İçerik pazarlama stratejisini mükemmelleştirmeye çalışırken birçok fikir ve konsept ortaya çıkar. Ancak iyi bir editöryal strateji uygulanmazsa bu fikirleri ve konseptleri detaylandırmak için yeterli vakit ayrılamayabilir.
  • Blog yönetimindeki en büyük zorluklardan biri, içerik üretiminin sürekli ve tutarlı bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Editöryal strateji, içeriklerin belirli bir düzen içerisinde ve kalite standartlarının korunarak üretilmesini sağlar. Bu tutarlılık da okuyucuların blogunuza geri dönme eğilimini artırır.
  • Önem sırasına göre yapılması planlanan işler etkili bir editöryal strateji sayesinde sorunsuz ilerleyebilir.
  • Net bir editöryal stratejiye sahip olmak; blog yazısından makalelere, sosyal medya güncellemelerinden e-posta bültenlerine kadar tüm içerikler için yol haritası oluşturmak anlamına gelir.
  • Net bir editöryal plan geliştirerek hedef kitlenizle etkili iletişim kurabilir, içeriklerinizin rakiplerinizin arasından sıyrılmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü bir strateji doğrultusunda üretilen içerikler, hedef kitlenizin ilgi alanlarına hitap eder ve ihtiyaçlarına cevap verir. Bu da etkileşim oranlarını artırır.
  • SEO bir blog sayfasının başarılı olmasında kilit rol oynar. Editöryal strateji içeriklerinizin arama motorlarına uygun bir şekilde optimize edilmesini sağlar. İçerik takvimine ve hedeflenen anahtar kelimelere göre üretilen içerikler, blog sayfanızın arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasına yardım eder.
  • Başarılı bir editöryal strateji sayesinde içerik fikirlerinizi düzenli şekilde kayıt altına alabilir, içerik takvimi oluşturabilirsiniz. Böylece düzenli olarak yeni, alakalı ve ilgi çekici içerikler hazırlayabilir; ihtiyaç duyduğunuzda kullanabileceğiniz iyi bir iş akışı ve kontrol listesi omurgasına sahip olabilirsiniz.
  • Editöryal strateji uygulanmadığında blog sayfaları birbirinden kopuk içeriklerin olduğu bir içerikler denizine dönüşebilir. Bu stratejiyle planlı, birbiriyle bağlantılı ve alakalı içerikler üretebilirsiniz.

Kazanan Bir Editöryal Strateji İçin 7 Kritik Adım

Blog sayfanızın başarılı olması için iyi bir editöryal strateji geliştirmeniz gerekir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken unsurları kısaca ele alalım.

Marka Sesi/İmajı Oluşturun

Bir blogun markalaşmasındaki en önemli unsurlardan biri tutarlı marka sesi ve imajı oluşturmaktır. Blogunuzun sesi markanızın kişiliğini yansıtır ve okuyucularınızın zihninde kalıcı bir yer edinmenize yardımcı olur. Bu ses resmî, esprili, bilgi veren, sosyal ya da samimi gibi farklı tonlarda olabilir. 

Ancak seçtiğiniz sesin marka imajına uygun olması gerekir. Örneğin hedef kitlenizi eğitmeyi amaçlıyor ve markanızı sektörde otorite konumuna getirmeyi istiyorsanız marka imajınız ve sesiniz daha resmî ve eğitici olabilir.

Ayrıca bu tonu her içerikte tutarlı bir şekilde yansıtmanız da önemlidir. İyi tanımlanmış ve marka imajına uygun bir ses, okuyucularla daha güçlü bağ kurmanıza ve markanızın bilinirliğini artırmanıza yardım eder.

İçeriğin Yayın Kanallarını Belirleyin 

Blog sayfanızın belirlenen hedeflere ulaşması için içerikleri sadece burada yayınlamak yeterli değildir. İçerikleri doğru platformlarda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmanız mümkün. 

Bunun için öncelikle blog sayfanız için hangi dağıtım kanallarının etkili olduğunu belirlemeniz gerekir. Örneğin Facebook, Instagram, LinkedIn, X gibi sosyal medya platformları; e-posta bültenleri gibi seçenekleri değerlendirebilir ardından kitlenize en uygun platformlarda içeriklerinizi paylaşabilirsiniz. Eğer hedef kitlenizin hangi platformlarda aktif olduğunu anlayabilirseniz içerik dağıtım stratejinizi optimize edebilirsiniz.

Bu noktada her kanal için içerikleri farklı formatlara uyarlamak, erişimi ve etkileşimi artırabilir. İçeriklerinizi bu kanallara uyarlarken görsel düzenlemeler yapmak için Canva, Visme ve Adobe Express gibi ücretsiz sitelerden yardım alınabilirsiniz. Ayrıca yapay zekâyla görsel oluşturmak için ChatGPT 4o’ı da kullanabilirsiniz.

Düzenli Bir Yayın Takvimi Oluşturun

Blog içeriklerinde sürekliliği sağlamak, okuyucuların ilgisini canlı tutmanın en önemli yollarından biridir. Bunun için içeriklerinizi sadece blogunuzda değil, sosyal medya platformlarında da ne zaman yayınlayacağınızı belirlediğiniz bir yayın takvimi oluşturabilirsiniz. 

Bu sayede içerik üretim sürecini organize edebilirsiniz. Yayınlayacağınız içeriklerin konularını önceden planlayarak stratejik bir bakış açısı da kazanabilirsiniz. 

Editöryal Çizginizi Oluşturun 

Blogunuzun başarılı olması için alanınıza hâkim bir yazar grubuyla çalışmanız gerekir. Ancak yazarların sektörünüz hakkında yetkin olması yeterli değildir. Aynı zamanda marka imajınıza, markanızın sesine, hedef kitlenize ve yayınlamak istediğiniz içerik türüne de hâkim olmalıdır. Bu sayede markanızın gereksinimlerine uygun, iyi metinler elde edebilirsiniz.

Üretilen içerikleri ham hâliyle kullanmak, içerik stratejisinin başarısını olumsuz etkileyebilir. Dikkatli bir editör ekibi tarafından her içeriğin briefe ve hedef kitleye uygunluğu, akış ve anlam bütünlüğünün kontrolü, bilgilerin doğruluğu, yazım ve imlâ hatalarının tespiti yapılmalı, gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. 

Bu aşamada içeriklerin yapay zekâ tarafından yazılıp yazılmadığı ve içeriklerde intihal olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Eğer içerikler insan üretimi değilse veya intihal içeriyorsa bu durum blog sayfanızın başarısını olumsuz etkiler. 

Kopya içeriklerin tespitini intihal araçları aracılığıyla hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Benzer şekilde AI tespit araçları, içeriklerin insan elinden mi çıktığını yoksa bir yapay zekâ aracı tarafından mı hazırlandığını size saniyeler içinde gösterebilir.

Ayrıca içeriklerin tek bir kişi tarafından hazırlanmış gibi aynı sesi yakalaması da önemlidir. Böylece içerikleriniz yüksek standartlara ulaşabilir ve kitlenize alanınızda profesyonel olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Editöryal sürecin ardından içerikleri bir de içerik kalite uzmanına sunmalı ve son okumasını yaptırmalısınız. İçeriklerin son kez kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi, metnin yüksek standartlara ulaştığından emin olmak anlamına gelir.

Yüksek Kaliteli İçerikler Yayınlayın

Blog sayfanızı başarıya taşıyacak en önemli adımlardan biri de yüksek kaliteli içerikleri düzenli bir şekilde yayınlamaktır.

İçeriklerin yüksek kaliteli olabilmesi için;

  • Özgün,
  • Güncel,
  • Yeterli derinlikte,
  • Kolay taranabilir,
  • SEO uyumlu,
  • Hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak nitelikte,
  • Doğru bilgilerle oluşturulmuş olması gerekir.

Yüksek kaliteli içeriklerin ne olduğu ve oluşturulma süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz “Yüksek Kaliteli İçerik Gerçekte Nedir? Oluşturma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

Mevcut İçerikleri Denetleyin

İçeriklerin etkileşimi zamanla düşebilir. Hatta bazen ilk paylaşıldıklarında da beklenen trafiği yakalayamayabilir. Bu, içerikte paylaşılan bazı bilgilerin güncelliğini yitirmesi, doğru anahtar kelimelerin kullanılmaması veya anahtar kelimelerin hacminin düşmesi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. 

İçeriklerinizin başarısını görmek için performansını belirli aralıklarla takip etmelisiniz. Böylece dönüşüm oranlarını öğrenebilir, kullanıcı davranışlarını görebilir, SEO performansını izleyebilirsiniz.

Ayrıca içeriklerde iyileştirilmesi gereken noktaları ve güncelliğini yitirmiş bilgileri tespit edebilir, performansı düşük olan içerikleri blogdan kaldırabilir, içeriklerden çıkarılması gereken noktaları budayabilirsiniz. 

İçerik budama hakkında detaylı bilgi edinmek için “İçerik Budama: Kalitesiz İçeriklerinizi Silerek Organik Trafiğinizi Yükseltin” isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Editöryal Stratejinizin KPI’larını İzleyin

Editöryal stratejinin başarısını ölçmenin en iyi yollarından biri, belirlediğiniz KPI’ları düzenli olarak izlemektir. Bu göstergeler içeriklerin performansını anlamanıza ve stratejinizi optimize etmenize yardımcı olur. 

İzlemeniz gereken metrikler arasında;

  • Organik trafik, 
  • Sayfa görüntüleme sayısı,
  • Etkileşim,
  • Ziyaret süresi,
  • Hemen çıkma oranı ve 
  • Dönüşüm oranları yer alır. 

KPI’lar doğrultusunda hangi içeriklerin iyi performans gösterdiğini ve hangi alanlarda iyileştirme yapmanız gerektiğini daha net görebilirsiniz.

Böylece içerikleri optimize ederek stratejinizin başarıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Google Analytics, Moz Pro, Semrush ve Ahrefs gibi araçlardan yardım alabilirsiniz.

Etkili Bir Editöryal Strateji Örneği

Etkili editöryal strateji örneği olarak kendi uygulamalarımızı gösterebiliriz. İçerikmatik olarak doğru bir yaklaşım geliştirmeye çalışıyor ve bunu başarılı bir şekilde hayata geçirmeye odaklanıyoruz. Peki, bunu nasıl gerçekleştiriyoruz?

  • Marka Sesi/İmajı: Kitlemize her zaman ulaşabilecekleri eğitici, rehber niteliğinde içerikler sunuyoruz. Her içeriğimizde aynı dili, üslubu kullanmaya dikkat ediyoruz.
  • İçeriğin Yayınlanacağı Kanallar: Blog sayfamızda yayınladığımız içerikleri kitlemizin yoğun olduğu LinkedIn üzerinden ve e-posta bültenlerimizde tanıtmayı tercih ediyoruz.
  • Düzenli Bir Yayın Takvimi: Blog sayfamızın içerik takvimini genellikle aylık veya iki aylık olarak belirliyoruz. Hangi içeriğin ne zaman üretileceğini, yayına hazır hâle geleceğini ve yayınlanacağını önceden planlıyoruz. İçeriklerimizi düzenli olarak her çarşamba paylaşıyoruz.
  • Editöryal Çizgi: Uzman yazarlarımız tarafından hazırlanan içerikleri detaylı bir editöryal süreçten geçiriyoruz. Deneyimli editörlerimiz içerik kalitesini doğrudan etkileyen tüm unsurları inceliyor. İçeriklerimiz her zaman aynı yazardan ve editörden gelmese de her içeriğimiz aynı standarda sahip oluyor.
  • Yüksek Kaliteli İçerikler: Üç aşamalı kontrol sistemimiz sayesinde imzamızı taşıyan her içerik özgün, doğru bilgiler içeren, kolay taranabilen, hedef kitleye hitap eden, marka sesine ve imajına uygun, SEO uyumlu ve yeterli derinlikte oluyor.
  • Mevcut İçerikleri Denetimi: Belirli aralıklarla içeriklerimizi güncelliyor, faydalı olmayanları yayından kaldırıyoruz.
  • Editöryal Stratejilerin KPI’ları: Blog sayfamızın başarılı olması için mevcut içeriklerimizi sürekli denetliyoruz. Organik trafik, sayfa görüntüleme sayısı, hemen çıkma oranı gibi metrikleri analiz ederek gerekli optimizasyonları gerçekleştiriyoruz.

Sonuç

Başarılı blog sayfası oluşturmak ve sürdürülebilir büyüme sağlamak için kapsamlı bir editöryal stratejiye sahip olmak önemlidir. Editöryal strateji sadece yüksek kaliteli içerik üretimini mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda içeriklerin ne zaman ve nasıl yayınlanacağı, hangi platformlarda paylaşılacağı ve hedef kitlenin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı gibi unsurları da belirler. 

Marka imajını oluşturmak, tutarlı bir yayın takvimiyle içerikleri yönetmek, içeriklerin kalitesine odaklanmak ve performans göstergelerini sürekli izlemek; blog sayfanızın başarısını artırarak rakiplerinizin arasından sıyrılmanızı sağlayabilir.

Etkili bir editöryal strateji, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan bir yol haritası gibidir. Siz de bu bilgiler ışığında iyi bir editöryal strateji belirleyebilir, daha başarılı bir blog sayfası hazırlayabilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçeriklerde Okuyucunun Deneyimini İyileştirmenizi Sağlayacak Öneriler
İçeriklerde Okuyucunun Deneyimini İyileştirmenizi Sağlayacak Öneriler
İçerik deneyimi; bir markanın içeriğinin bulunması, indirilmesi, okunması ve paylaşılması gibi süreçlerin tamamını kapsar. İçerik deneyiminin kapsamı içeriğin kendisinden çok daha fazlasıdır. Örneğin yazı ...
2 Ekim 2024
Beyin Fırtınasıyla Etkili İçerik Fikirleri Nasıl Üretilir?
Beyin Fırtınasıyla Etkili İçerik Fikirleri Nasıl Üretilir?
Hayatında en az bir kere fikir tutulması yaşamamış kimse yoktur. Özellikle içerik üretimi gibi yaratıcılık gerektiren bir alanda bireysel yaratıcılığa veya yetenekli bir ekibe rağmen ...
25 Eylül 2024
Organik İçerik Nedir? Faydaları, Türleri ve En İyi Uygulamalar
Organik İçerik Nedir? Faydaları, Türleri ve En İyi Uygulamalar
Organik içerikler markaların hedef kitleleriyle doğrudan ve samimi bir iletişim kurmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda organik trafik çekmesine de yardım eder.  Peki, organik ...
18 Eylül 2024
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!