İçerik Pazarlaması

İnfografik Nedir? İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Önemi

İnfografik Nedir? İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Önemi

Sürekli kullandığımız sosyal medya uygulamaları ile görseli olan içerikler daha çok öne çıktı. Farkındaysanız artık görsel tasarımı dikkat çekici olan bir ürün veya hizmet, daha fazla ilgimizi çekiyor. Çünkü insan beyni, görsel ve imgelerle bütünleşen ürünü/hizmeti zihnine daha kolay kodlayabilir.

Dolayısıyla içerik pazarlama deyince yalnızca yazılı bir metin değil, teknik adıyla “infografik” adı verilen görseller de akıllara gelir oldu. 

Görsellerin kullanılmadığı başarılı bir içerik pazarlaması çok zor olduğu için “İnfografik nedir, nasıl tasarlanır, pazarlama stratejisindeki önemi nedir?” gibi soruların cevaplarını merak edenlere yol gösterecek ayrıntılı bir rehber hazırladık. 

İnfografiklerin Tanımı ve Temel Amacı

İnfografik terimi “bilgi grafiği”nden gelir. Bilgi grafiği ise karmaşık bilgilerin daha kolay anlaşılabilir ve akılda kalıcı hâle dönüştürüldüğü görsellerden oluşur. İyi bir şekilde hazırlanan infografikler hem dikkat çekici olmak hem hedef kitlenin aklında yer edinebilmek için resimleri, verileri ve metinleri kullanır.

İnfografiklerin temel amacı ise çok sayıda veriyi daha hızlı ve etkili bir biçimde okuyuculara sunabilmek. Böylece okuyucular ihtiyaç duydukları bilgileri uzunca bir blogu okuyarak değil, tüm bilgileri sunan bir infografik ile daha hızlı bir şekilde alabilirler. 

İçerik Pazarlamasındaki Etkisi ve Önemi

İçerik pazarlama ve SEO stratejileri geliştirme noktasında infografiklerin önemi oldukça büyük. Uzun blogların paylaşılması, okunması ve dikkat çekmesi daha zorken infografiklerin dolaşımda kalması ve hedef kitleye hızlı bir şekilde ulaşması daha kolay. Okuyucular infografikler sayesinde verileri ve metinleri daha rahat okuyup algılayabilirler.

Çünkü infografikler sayesinde okuyucuya verilecek mesajlar daha net bir hâle gelir ve üzerinden zaman geçse bile içerikler okuyucu tarafından hatırlanabilir. Bunun yanı sıra infografikler markanızın imajını yansıtmanıza ve konu hakkında uzman olduğunuzu göstermenize de yardımcı olurlar. Hızlı bir yayılım gösteren infografikler, sitenizin organik etkileşimini artırmanızı sağlayabilir.

İnfografik Nedir?

İnfografik; metin, veri ve resimleri en etkin şekilde harmanlayarak sunan, bilgilerin kolay ve hızlı bir şekilde kavranmasını sağlayan tasarımların genel adıdır. İyi bir infografik, içeriği destekleyecek güçlü kavramları ve verileri ortaya koyarak hedef kitleye en kısa yoldan ulaşmayı amaçlar. Dikkat çekici tasarımlar, markanın imajını geliştirerek hem sosyal medyada hem sitedeki etkileşimleri artırmaya yardımcı olur. 

İnfografiklerin Temel Özellikleri

İnfografik özelliklerini bilmek daha kolay seçimler yapmanızı ve tasarımınızda rahatlıkla ilerlemenizi sağlar.

İnfografikler;

  • Görsel olarak dikkat çekici ve yaratıcı tasarımlar içerir,
  • Yoğun bir metin yerine özet bilgiler ve veriler sunar,
  • Kolay anlaşılabilir şekilde tasarlanır,
  • Markanın vermek istediği mesajı net bir şekilde iletir,
  • Genellikle karmaşık görseller veya çok renkli tasarımlar içermez,
  • Hedef kitleye doğrudan hitap eder,
  • Harekete geçirici özelliktedir, 
  • Site ve sosyal medya trafiğini artırmak için paylaşım butonları içerir veya paylaşıma yönlendirebilir.

Görsel ve Metin Unsurlarının Kombinasyonu

İnfografikler, verilmek istenen bilgiye veya mesaja göre değişen tasarımlardan oluşur. Görseller ve metinler de mesaja göre mümkün olan en dikkat çekici şekilde seçilir. Görseller ve metin arasında renk uyumunun olması, yoğun ve uzun metinden ziyade kısa, net mesajların olduğu metinler gibi detaylar; tasarımınızı daha etkili hâle getirir.

Bu kombinasyonları tasarlarken odaklanmanız gereken soruları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hedef kitleniz kimler? Nelerden hoşlanırlar? Yaş grubu nedir? 
  • Mesajınızın en iyi şekilde aktarabilmeniz için neleri kullanmanız gerekiyor? Pasta grafiği, çubuk grafikler, zaman çizelgesi ya da bir harita üzerinde anlatmak size yardımcı olur mu? 
  • Verileriniz ne kadar karmaşık ya da sade? Eğer karmaşık veriler varsa bunları en anlaşılır hâle getirecek tasarım nasıl olabilir?
  • Markanızın kurumsal kimliği hangi renklerden oluşuyor? Görüldüğü anda sizi anımsatacak olan renkler, görseller ya da yazı tipleri neler? 
  • Markanızın iletişim dili nasıl? 
  • Bu infografikle neleri başarmayı hedefliyorsunuz?
  • Hedef kitleniz bu infografikte neleri anlamalı veya nasıl harekete geçmeli?

Bilgi Sunma ve Anlatım Yöntemi Olarak İnfografikler

İnfografiklerin temel olarak iki ayrı türü var: etkileşimli infografikler ve statik infografikler. Eğer bilgileriniz ya da verileriniz değişmeden kalıyorsa statik infografikleri tercih edebilirsiniz. Ancak etkileşimli infografikler her ne kadar tasarımları zor olsa da hedef kitlenize daha hızlı ulaşmanızı sağlar ve dinamik görünümleri sayesinde daha çok dikkat çekerler. 

Görsel ve metin konusunda tasarımınızı netleştirdikten sonra onları nasıl aktarabileceğinizden emin değilseniz bu anlatım yöntemlerinden size en uygun olanı seçebilirsiniz:

  • Listeleme: Bu yöntemle okuyucularınızın içeriği belirli bir sırayla okumasını ve önemli ayrıntılara göz atmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Bilgilendirici: Bu yöntem, kavramları etkin bir şekilde sunan ancak veri içermeyen infografikler için kullanılır. 
  • Etkileşimli: Hedef kitlenizi dâhil ederek kullanıcı katılımlı bir infografik oluşturmak istiyorsanız açılır pencereler, sorular, videolar veya ses oynatıcılar kullanabileceğiniz etkileşimli tasarımları tercih edebilirsiniz. 
  • Karşılaştırma: Önemli bilgileri ya da verileri karşılaştırmanızı sağlayan bu tasarımda okuyucular, farklılıkları daha iyi anlayabilir. Özellikle vurgulamak istediğiniz bir farklılık söz konusu ise karşılaştırma yöntemini tercih edebilirsiniz. 
  • Zaman Çizelgesi: Aktarmak istediğiniz konuda kronolojik sıralamayla ilerleyen veriler ya da tarihsel bilgiler varsa okuyucunun konuyu rahat takip edebilmesi için zaman çizelgelerinden oluşan infografikleri tercih edebilirsiniz. 
  • Coğrafi: Hava olayları, nüfus istatistikleri gibi konulara yer vermeyi düşünüyorsanız bölgesel verilerin görsel bir sunumunu tasarımınızda kullanabilirsiniz. 
  • Veri Görselleştirme: Çok fazla veri içeren tasarımlar için çizelge ve grafiklerden yararlanabilirsiniz. Tasarımlarınızda karmaşaya yer vermemek ve daha anlaşılır olmak için veri görselleştirme tekniği size yardımcı olabilir. 
  • İstatistiksel: Sunacağınız sayısal verilerde ana noktaları vurgulamak için büyük sayılar kullanabilir ve okuyucunun dikkatini bu noktaya çekebilirsiniz. 

İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Rolü

İnfografikler, etkileyici tasarımlarıyla dikkat çektikleri için içerik pazarlamasında önemli bir rol oynar. Yapılan bir araştırmaya göre son dört yılda içerik pazarlamasında infografik kullanımının %65 oranında arttığı tespit edildi. 

Peki, infografik kullanımı neler sağlar, içerik pazarlama stratejiniz konusunda hangi konuları öne çıkarır?

Karmaşık Verilerin Basitleştirilmesi

Bazen hedef kitlenize ulaştırmak istediğiniz mesajlar çok fazla veri ve bilgi içermek durumunda olabilir. Ancak dikkat seviyesinin oldukça az olduğu sosyal platformlarda uzun ve detaylı bilgiler dikkat çekmez ve okunmaz. İnfografikler bu noktada hayat kurtarıcı bir işlev görerek karmaşık verilerinizi daha kolay aktarmanızı ve etkin bir şekilde hedef kitlenize iletmenize yardım eder. 

İlgili ve Akılda Kalıcı İçerik Sunumu

İnfografik oluşturma aşamasında kullandığınız görsel, metin ve veriler; hedef kitlenizin markanız hakkında bilgi edinmesini sağlar. Burada anlatmak istediğiniz konuyu ne kadar iyi aktardığınız, marka olarak konuya olan ilginizi ve yetkinliğinizi de ifade eder. İlgili ve etkileyici içerikler oluşturarak hedef kitlenizin aklında daha uzun süre kalabilir veya kolayca hatırlanabilirsiniz. 

Hızlı ve Etkili Bilgi İletişimi

Günümüz dünyasında en kıymetli şey, zaman. Bu nedenle uzun bloglar ya da sıkıcı şekilde ilerleyen yazılar dikkat çekmiyor ve hedef kitle tarafından hızlıca geçilebiliyor. Oysa bir marka olarak hedef kitlenizi çekmek için hızlı ve etkili bilgi sağlayabileceğiniz bir yöntem var: iyi tasarlanmış infografikler! Onlar sayesinde etkileşimli bir bilgi paylaşımı yapabilir, marka olarak görünürlüğünüzün artmasına, adınızın duyulmasına ve markanızın daha fazla tercih edilmenize katkı sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Paylaşımları ve Viral Etkisi

İnfografikler, paylaşım kolaylığı sayesinde sosyal medyada hızlıca yayılır ve viral hâle gelir. Markanıza ait bir infografiğin viral olması, satış yaptığınız ürün veya hizmet konusunda akla gelen ilk isim olmanızı sağlar. Ayrıca yeni pazarlama stratejileri geliştirmenize ve önemli fırsatlar yakalamanıza da yardımcı olabilir. Böylece benzersiz bir marka imajı yaratarak kolaylıkla rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. 

İnfografik Nasıl Yapılır?

İnfografik oluşturmak ve burada başarılı sonuçlar elde etmek hem markanız hem kurumsal kimliğiniz için oldukça önemli bir konu. İnfografikler hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzda bunu kendiniz oluşturabilirsiniz ancak en doğru tasarım için profesyonel destek almanız daha iyi olabilir.

Hedef Kitleyi Tanıma ve İhtiyaçları Anlama

Öncelikle hedef kitleniz kimlerden oluşuyor, yaş ortalaması kaç, nelerden hoşlanır ve nelere ihtiyacı var gibi soruları cevaplayabilmelisiniz. Çünkü hedef kitlenizi tanımladıktan sonra infografik tasarımı oluşturmak için gereken yaratıcı fikri bulmak çok daha kolay olabilir. 

Konu Seçimi ve Veri Toplama

Hedef kitlenizi belirledikten sonraki adım, infografikte kullanacağınız tüm metni ve verileri düzenlemek. Bu aşamada ilk olarak hedef kitlenize hangi bilgiyi sunmak istediğinizi, bu bilginin yeterince dikkat çekip çekmeyeceğini, bu bilgiler aracılığıyla nasıl bir hikâye anlatmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Önemli olan sadece veri sunmak değil, bu verilerin hedef kitlenizin ilgisini çekecek değerde olması. Aktarmak istediğiniz konuyu en iyi ifade edecek verileri seçtikten sonra bunlarla bir hikâye oluşturabilirsiniz. 

Tasarım ve Düzenleme Aşamaları

İnfografik tasarımları oluştururken Canva, Pictochart, Vengage, Easel.ly, Freepik, Infogram, Google Charts, Visme gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu uygulamaların bazıları belirli bir kullanıma kadar ücretsizken belirli kullanımlardan sonra ücretli olabiliyor.

Ancak içerik pazarlama stratejinizin gelişmesini istiyor ve kaliteli infografikler oluşturmayı planlıyorsanız giderlerinize bu uygulamalardan birini ekleyebilirsiniz. 

  • Renk Seçimi ve Uyum: İnfografik tasarımları yaparken seçtiğiniz renklerin markanızın logosuyla ve içerikte kullandığınız görsellerle uyumlu olmasına dikkat etmek, tasarımı çok daha da ilgi çekici kılabilir. Kullandığınız simgeler, şemalar ve yazı tipinin renklerinin tutarlı olması ve markanızın iletişim diline uygun seçilmesi; etkili sonuçlar almanızı sağlar.
  • Görseller ve İkonlar Kullanımı: İnfografikleri sürekli ve düzenli olarak kullanmayı planlıyorsanız içerik dilinin yanı sıra bir de görsel diline sahip olmak avantajlı olabilir. Görsel dil, diğer tasarımlarınızda da ortak ögeler kullanmanıza ve onların oluşturulmasına katkı sağlar. Ayrıca birbirleriyle tutarlı olan paylaşımlar, markanızın görünürlüğünü ve akılda kalıcılığını artırır. 
  • Yazı Tipografisi ve Düzeni: Etkili ve dikkat çekici infografik tasarımlar için yazı tipografisini marka dilinize uygun seçebilirsiniz. Yazı boyutunu görsellere göre belirleyebilir, rengini ise zemindeki renkle kontrast yaratacak şekilde seçebilirsiniz. Ayrıca tasarıma ilgi çekici başlıklar ekleyerek dikkat çekebilirsiniz. Tamamladığınızda tasarımın farklı ekranlarda da rahat okunduğundan ve anlaşılır olduğundan emin olmalısınız. 

Verileri Görselleştirme ve Anlatım

Bu aşamaya kadar topladığınız verileri ve okuyucuya vermek istediğiniz bilgileri, sizi en iyi ifade edecek görsellerle dikkat çekici bir forma dönüştürebilirsiniz. Sütun, halka, çizgi, pasta veya çubuk grafik gibi kullanabileceğiniz veri merkezli grafikleri; zaman çizelgelerini ya da tamamen modern tasarım trendlerini içeren bir görsel tasarlayabilirsiniz.

Bunu dilerseniz Canva ve Google Charts gibi platformlarda oluşturabilir ya da PowerPoint üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Görselleri ve grafikleri yerleştirdikten sonra bunları bir bütün hâline getiren hikâyeyi, yani akış şemanızı oluşturabilirsiniz.

Paylaşıma Hazır Hâle Getirme

Tüm bu aşamalardan sonra taslak bir infografik elde etmiş olursunuz. Eğer hedef kitlenize ulaştırmak istediğiniz mesaj net bir şekilde anlaşılıyorsa infografik tasarımınızı site ve sosyal medya platformlarına uygun şekilde boyutlandırarak paylaşıma hazır hâle getirebilirsiniz. 

Etkili İnfografik Özellikleri

Etkili bir infografik; yüksek tasarım standardını karşılayan ve net bilgiler içeren, hedef kitleye ulaşması istenen mesajları doğrudan iletebilen bir yapıda olmalıdır. Başarılı infografiklerle pazarlama stratejisi hedeflerinize ulaşmak için neler yapabileceğinize göz atalım: 

Basit ve Anlaşılır Tasarım

Sadelik her zaman hayat kurtarır. İnfografik tasarımınız ne kadar sade ve anlaşılır; renkler, yazılar, görseller ve veriler ne kadar net ise o kadar kaliteli olur. Bu nedenle eğer bir tasarımcınız yoksa ve bu işi siz üstleniyorsanız basit, anlaşılır tasarımları tercih edin. 

Doğru ve Güvenilir Verilerin Kullanımı

Kaliteli veri eksikliği, pazarlama hedeflerini sekteye uğratır. İnfografiklerin sosyal platformlarda yayılma hızı da düşünüldüğünde tasarımda yanlış verilere ya da okuyucuyu farklı şekilde yönlendiren bilgilere yer vermek, marka kimliğinize zarar verebilir. Dolayısıyla mümkün olduğunca kanıtı olan, varsa referansları belirtebileceğiniz verileri kullanmanızda fayda var. 

Odaklanılan Ana Tema ve Mesaj

Dünyanın en dikkat çekici infografiğini tasarlamış olsanız bile eğer mesajınızı net bir şekilde iletememişseniz tasarım, amacına ulaşamayabilir. İlettiğiniz bilgilerin her zaman tasarımdan çok daha önemli olduğunu bilerek ana tema ve mesaja odaklanın.

İyi bir infografik, okuyuculara bilmeleri gereken şeyi söylerken kaliteli bir tasarım ise bu bilgiye boyut ve derinlik katar. Ancak bilgi olmadan tasarım tek başına aynı etkiyi sağlamayabilir. 

Görsel Hiyerarşi ve Akış

İnfografiğe eklenen görseller, tasarımda verilere ve iletmek istediğiniz bilgilere değer katmak için yer alırlar. Dolayısıyla grafik, diyagram ya da simgeler; paylaştığınız bilgilerin sayısal değerlerini gösteren ve onları bağlamsal bir noktada birleştiren hiyerarşik bir tasarımla sunulmalı.

İnfografik tasarlanırken akış da görsel hiyerarşiye göre oluşturulursa daha anlaşılır, net bir tasarım elde etmek mümkün olur. Böylece dikkat çekmek istediğiniz noktaları da vurgulayabilirsiniz.

Marka Kimliğine Uyumlu Tasarım

Markanızın logosuna, renklerine ve marka diline özgü tasarımlar oluşturmak; bir marka kimliği yaratmanıza yardımcı olur. Hâlihazırda kullandığınız ve size dair küçük ayrıntıları hatırlatan her bir detay hem sadık müşterilerinizin güvenini artırır hem potansiyel müşterilerinizin sizi daha kolay hatırlamasını sağlar.

İnfografik tasarımınızın sonuna markanızın logosunu, ilgili iletişim kanallarına ya da sosyal medya hesaplarınıza yönlendiren küçük simgeleri yerleştirebilirsiniz. Böylece okuyucularınız size nasıl ulaşabileceklerini de görebilirler.

İnfografik Boyutları ve Formatları

İnfografik boyutları kullanılacağı platforma göre değişkenlik gösterir: 

  • Web İçin Uygun Boyutlar: Blog gönderileri ve siteler için uygun infografik boyutlarını 663×2000 piksel olarak ayarlayabilirsiniz. Ancak çeşitli ekran boyutunda infografiğin nasıl göründüğünü kontrol etmeyi unutmamalısınız.
  • Sosyal Medya Platformlarına Özgü Boyutlar: İnfografikleri Facebook için 1200×628, Instagram için 1080×1080, Twitter içinse 1200×675 piksel olarak ayarlayabilirsiniz. 
  • Baskı İçin Yüksek Çözünürlük ve Formatlar: Yatay görüntüler için 1080×566, dikey görüntüler içinse 1080×1350 piksel boyutlarını tercih edebilirsiniz.

İnfografik Örnekleri ve İncelemeler

Buraya kadar infografik nasıl hazırlanır, neleri içerir ve nasıl paylaşılır sorularının cevapladık. Şimdi de infografik örneklerini inceleyerek bazı tespitlerde bulunabiliriz. 

Başarılı İnfografik Örnekleri

blank

Bu infografikte hem sayısal veriler hem bu verilerin nereye ait olduğu bilgisi net bir şekilde sunuluyor. Görseller, akışın bütünlüğü, metnin ve tasarımın sadeliği; markanın kendine özgü renkleriyle birleşerek bir bütün oluşturuyor. 

İyi ve Kötü İnfografik Tasarım Örnekleri

blank

Bu infografikte metinler ve grafikler iç içe geçmiş. Grafik, harita, veriler gibi dikkat çeken birden fazla unsur var. Üstelik renk paleti açısından soluk ve yazıları zor okunan bir tasarım tercih edilmiş. Dolayısıyla okuyucu olarak nereye odaklanmamız gerektiğini bilemediğimiz, mesajı net olarak anlayamadığımız bir infografik örneği sunuyor. 

blank

Dikey boyutlarda tasarlanan bu infografik ise markanın tarihsel gelişimini kısa ve net bilgilerle sunarak zaman çizelgesi içeren iyi bir infografik örneği. Renkler ve ikonlar markanın kimliğine uygun bir şekilde sade ve net bir tasarımla birleşiyor.

Sonuç ve Özet 

İnfografikler, içerik pazarlama stratejinizi geliştirmeye destek olan önemli araçlardır.

İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Kilit Rolü

İnfografikler sayesinde şu avantajlardan yararlanabilirsiniz:

  • Hedef kitlenize ve potansiyel müşterilerinize daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olur.
  • Muhtemel satış olanaklarınız artar, marka kimliğiniz daha görünür hâle gelir.
  • Sosyal medya üzerinde hızla viral olan paylaşımlarla influencer marketing olasılıkları doğabilir ve kitlelere daha kolay ulaşma şansı yakalayabilirsiniz. 
  • Sitenizin SEO trafiği ve organik etkileşimi artar. 

Okuyuculara İnfografik Kullanımıyla İlgili Tavsiyeler

İnfografik hazırlarken belirttiğimiz tüm noktaların yanı sıra şunları da dikkate alarak daha başarılı bir tasarım ortaya çıkarabilirsiniz:

  • Özgün tasarımlı infografik hazırlamaya özen gösterin. 
  • Bilgilere ve grafiklere okuyucunun dikkatini dağıtmayacak şekilde yer verin. 
  • Tasarımınızı mutlaka farklı kişilere göstererek onlardan geri dönüşler alın ve gerekirse düzenlemeler yapın. 
  • Son olarak eğer ihtiyacınız varsa infografik hazırlayabilen bir tasarımcıdan destek alın. 
blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Hakkımızda Yazısı Nasıl Yazılmalı? Başarılı Hakkımızda Sayfası Örnekleri
Hakkımızda Yazısı Nasıl Yazılmalı? Başarılı Hakkımızda Sayfası Örnekleri
Siteniz veya blogunuzun en önemli bölümlerinden birinin "Hakkımızda" sayfası olduğunu biliyor muydunuz? Sektörünüz ne olursa olsun eğer iyi bir hakkımızda yazısına sahip değilseniz dijital ...
25 Ağustos 2023
İçerik Takvimi Neden Önemlidir? Nasıl Oluşturulur?
İçerik Takvimi Neden Önemlidir? Nasıl Oluşturulur?
İçerik üretim sürecinizin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak istiyorsanız ustalaşmanız gereken bir nokta var: içerik takvimi. Peki, içerik takvimini bu kadar önemli kılan nedir ve ...
18 Ağustos 2023
Siteniz İçin Kullanmanız Gereken En İyi SEO Araçları Nelerdir?
Siteniz İçin Kullanmanız Gereken En İyi SEO Araçları Nelerdir?
SEO, sitelerin ilgili anahtar kelimeler için arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) daha iyi sıralanmasına yardımcı olduğundan başarılı bir çevrim içi pazarlama stratejisinin kritik bir bileşenidir. ...
11 Ağustos 2023
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!