İnsanlar bir web sitesini veya blogu neden sever? Cevap tasarım, sunduğu bilgiler, işlevsel oluşu ve etkileşim özelliği derken uzayıp gider. Görsel içeriğin önemini muhakkak duymuşsunuzdur. Görsel içerikler, metin tabanlı içeriklere göre çok daha fazla etkileşim yaratabiliyor. Bu aslında şaşırtıcı bir durum değil, çünkü gözlerimizin önce görüntülere yönelmesi kadar doğal bir şey yok. Yani içerik kral olsa da, okuyucular sadece içeriğe yönelmiyor.
Kissmetrics, metinle ilişkili görsellere sahip bir içeriğin, metinle alakası olmayan görseller içeren bir içerikten %94 daha fazla tıklandığını tespit etti. Xerox ise kullanıcıların renkli görseller içeren bir içeriği okuma olasılıklarının %80 daha fazla olduğunu açıkladı.
Görsel kullanımı sitenizi daha inandırıcı kılar ve ürününüzü pratik ve hızlı bir biçimde yansıtmanızı sağlar. Yani görüntülerin, renklerin ve içeriğin uyumlu bir şekilde harmanlandığı bir web sitesi veya blog; karmakarışık, rastgele oluşturulmuş veya baştan savma bir şekilde düzenlenmiş bir web sitesini her zaman gölgede bırakır.
Görsel Aramaları Nasıl Daha Efektif Yapılır?
Doğru görsel için fotoğraf stok sitelerini tararken arama terimi olarak tek bir kelime kullanırsanız yüz binlerce sonuç elde edersiniz. Örneğin; spesifik bir köpek görseli istiyorsanız ve “köpek” kelimesiyle arama yaparsanız, istediğiniz görseli kolayca bulamayabilirsiniz. İstediğinize daha yakın bir görüntü bulmak için iki veya üç kelimeli söz öbekleri kullanın. “Siyah Labrador yavrusu” şeklinde yapacağınız arama hedefinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca birçok sitenin, özellikle ilgi çekici veya yakın zamanda yüklenen ve anahtar kelimelerinizle alakalı görselleri seçmek üzere sağladığı site içi filtreleri kullanarak da aramanızı daraltabilirsiniz.
Telif hakkına tabi olmayan görseller blogger dostudur. Bu görselleri kısıtlama olmaksızın ve izin almaksızın kullanabilirsiniz. Bunlar genelde fikri mülkiyet hak süreleri dolmuş olan veya içerik sahiplerinin fikri mülkiyet haklarından feragat ettiği görsellerdir. Aşağıdaki siteler aracılığıyla bu görsellere ulaşabilirsiniz.
Görsel Araması Yapabileceğiniz Bazı Servisler
Doğru Görsel Seçimi Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
İçerik çeşitliliğini hiçbir dönemde bu kadar üst seviyede yaşamamıştık. Kaliteli içerik üreten servis ve mecraların sayılarının artışı beraberinde büyük bir rekabeti getirdi. Tüm bu yarışın içinde, müşteriye/okuyucuya hitap edebilecek ve ilgiyi yüksek tutabilecek görseli seçebilmek ve fark yaratmak oldukça önemli. Doğru görsel seçimi yapabilmek konusunda aşağıdaki 10 ipucuna göz atmanızda fayda var.
1. Telif hakkı yasaları ve kullanım haklarına dikkat edin
Blogunuz için görsel seçerken, herhangi bir telif hakkı kanunu veya kullanım haklarını ihlal etmediğinizden emin olmalısınız. Bu kuralları görmekten gelmek size ve şirketinize pahalıya mal olabilir. Bir arama motoruna herhangi bir kelime yazarak sınırsız sayıda görsele ulaşabiliyor olsanız da bunların büyük bir çoğunluğunu başka bir yerde çevrimiçi olarak paylaşma hakkınız yoktur. Bir etkinlikte çekilmiş veya profesyonel bir fotoğrafçının elinden çıkmış fotoğrafları kullanmayı düşündüğünüz zaman da mutlaka bu durumu aklınızda bulundurun.
2. Kaliteli görselleri seçin
Geniş, yüksek çözünürlüklü görseller her zaman kullanışlıdır. Görüntünün boyutunu belirleyen seçtiğiniz konsepttir, ancak etki yaratabilmek için görsel boyutunun yeterli düzeyde olması gerekir. Seçim yaparken görselin net olduğundan ve kumlu veya pikselli görünmediğinden emin olmalısınız. Bazen internetten kaliteli bir görsel indirdiğinizi düşünürsünüz ancak blog yazılarınız için boyutlandırdığınızda o görsel netliğini kaybeder. Bu yüzden, aradığınız ebatların iki katı çözünürlüğe sahip görselleri tercih etmeniz, sonrasında yapacağınız yeniden boyutlandırma işlemleri için daha doğru bir tercih olacaktır.
3. Farklı ve yaratıcı görseller kullanın
Kullandığınız görsellerin metinle alakalı olmasını istiyorsanız, yaratıcılık ve farklılığı ön planda tutmanız gerekiyor. Yaratıcılık ve görsel-metin uyumu aynı şey demek değildir. Örneğin; “Bahar Çiçekleri” ile ilgili bir blog yazısı yazdıysanız, tek bir lale resmi içerikle ilişkili olabilir. Ancak profesyonel olarak düzenlenmiş bir lale buketi, rengarenk bir lale tarlası ya da yakın açıdan çekilmiş lale yaprakları resmi çok daha etkileyici olabilir.
- Fotoğraf çekmekten ve düzenlemekten hoşlanıyorsanız, içeriklerinizde kullanacağınız görselleri kendiniz çekebilir ve düzenlemelerini de yine kendiniz yapabilirsiniz.
- Blogunuz / web siteniz için fotoğraf çekme veya düzenleme imkanınız yoksa yazının başında bulunan ücretli / ücretsiz servislerden faydalanabilirsiniz.
4. İçerikle uyumlu görseller kullanın
Markanızın sesine, tarzına ve havasına uygun görseller seçmeniz önemlidir, çünkü görseller hedef kitlenize hitap eder. İnternette kısa bir araştırma yaptığınız zaman birçok görsel bulabilirsiniz ancak bu görseller blogunuza veya içeriğinize uygun olmayabilir. Kullandığınız başlık ve öne çıkan görsel, gönderinizin tanıtımını yapan ilk unsur olduğu için bu ikisi arasındaki bağlantının da doğru bir şekilde kurulmuş olması gerekir.
5. Merak uyandıran görseller kullanın
Görsellerinizin içeriğinizle ilişkili olması yeterli değil, aynı zamanda ilginç ve dikkat çekici de olmalılar. Asıl önemli olan nokta, içeriğinizin ana görselinin genellikle içerik hakkındaki ilk izlenimi belirliyor olmasıdır. Unutmayın, insanlar Facebook, Twitter ya da LinkedIn’de içeriğinizi paylaştığında ekranda görülecek olan, içeriğin ana görseli olacaktır. Seçtiğiniz görsel sıkıcı ve sıradansa, düşük tıklama oranı riskiyle karşı karşıyasınız demektir.
6. İnsan fotoğrafları kullanın
Doğru bir pazarlama stratejisi, marka ile müşteri arasında kişisel bir bağ kurmaya yöneliktir. Bu nedenle, görsellerinize kişileri dahil etmek genellikle akıllıcadır. Ziyaretçiler, bu fotoğrafların işinizle bir şekilde bağlantılı ve gerçek kişilerin fotoğrafları olduğunu düşünmelidirler. Bu nedenle, sitenize yükleyeceğiniz fotoğrafları yakın çevrenizden, arkadaşlarınızdan yardım alarak kendiniz çekmeniz kitleniz ile daha samimi bir bağ kurmanıza ve sitenizin başarısına katkıda bulunur. Ayrıca bu yöntem, ziyaretçilerin çerçevedeki kişinin kendileri olduklarını hayal etmelerini de kolaylaştırır.
7. Aşırıya kaçmayın
İçeriklerinize görsel eklerken, “azı karar çoğu zarar” ilkesi ile hareket edin. İnsanlar bir siteyi ziyaret ettikleri zaman görsel bombardımanına uğramak istemezler; bu çok kafa karıştırıcı olabilir ve olumsuz bir tepkiye yol açabilir. İçerik ve görsel dengesini her zaman belirli bir seviyede tutmaya çalışın.
8. Benzersiz olun
Kullandığınız görseller hedef kitlenize farklı olduğunuzu ve neden farklı olduğunuzu anlatabilmelidir. Daha önce binlerce içerik için kullanılmış ve artık ‘tüketilmiş’ olan görselleri kullanmamanız faydanıza olur. Kullanıcıları içeriğinizin benzersiz olduğuna ikna edebilmenin en kritik adımlarından bir tanesi de benzersiz görseller kullanmaktan geçiyor. Bu yüzden görsel araştırmasına gerekli vakti ayırmanız ve en az tüketilmiş görselleri bulmanız oldukça kritik.
9. Görsellerinizi paylaşılabilir yapın
Etkili içerik pazarlamacılığının bir parçası da, blog ziyaretçilerinin markanızı, ürününüzü, hizmetlerinizi veya blogunuzu yaymasını kolaylaştırmaktır. Blog gönderilerinizin ve kullandığınız görsellerin “paylaşılabilir” olmasını sağlarsanız, sosyal medya ve e-mail aracılığıyla yayılma potansiyelini de artırmış olursunuz. Görsel içeren sosyal medya gönderilerinin beğenilme, paylaşılma ve daha fazla bilgi edinmek adına tıklanma oranı görsel içermeyenlere göre %37 daha fazladır.
10. Mobili düşünün
Bildiğiniz üzere, masaüstü trafiğiniz artık dikkate almanız gereken tek ölçüt değil. Web sitenizin trafiğinin ne kadarının mobil cihazlardan geldiğini de bilmeniz önemlidir. Blogunuz zaten mobil uyumlu olsa bile seçtiğiniz görsellerin, bir akıllı telefonun veya dizüstü bilgisayarın daha küçük ekranında görüntülendiğinde nasıl görüneceğini düşünün. Görselinizde metinler bulunuyorsa okunmasının zor olup olmadığını ve görüntünün bir mini fotoğraf olarak görüntülendiğinde aynı etkiye sahip olup olmayacağını göz önünde bulundurun. Ayrıca mobil cihazların, okuyucuların daha yakından bakmak istedikleri zaman görseli büyütmelerine olanak tanıdığını da unutmayın. Bu yüzden seçtiğiniz görsellerin tüm ekran boyutları için optimize edildiğinden emin olmanız gerekmektedir.
Sonuç
İçerik pazarlaması hiçbir zaman kolay olmadı. Bunun için öncelikle önemli bir zaman ve yeteri kadar bir bütçe gerekir. Çoğu marka içerik kalitesini geliştirmeyi bir hedef haline getirmiştir, ama sadece içeriklerinin metinlerine odaklanırlar ve bu yeterli değildir. Bu yüzden görsellerin blog gönderileri üzerindeki etkilerini asla küçümsemeyin. “Okuyucular görsellerimden yararlanabilir mi, görsellerim dikkatlerini çekebilir mi, görsellerim tüm ekranlar için uygun mu ve benzersiz mi ?” gibi soruları içerik oluşturma sürecinizde mutlaka göz önünde bulundurun. Bu soruları göz önünde bulundurarak içeriğiniz için en iyi görselleri seçebilirsiniz. Böylece ziyaretçilerinizin dikkatlerini daha fazla çekebilir, onlarla daha doğru ve kalıcı bir bağ kurabilirsiniz.