Arama Motoru Optimizasyonu

SEO Uyumlu Meta Title ve Description Metinleri Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Meta Title ve Description Metinleri Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu içerik yazarken optimize etmeniz gereken iki farklı HTML etiketi bulunuyor: meta title ve meta description. Bu etiketler, kullanıcıları sitenizdeki içerik hakkında bilgilendirirken arama motorunda yaptıkları sorgu ile içerik arasında nasıl bir ilişki olduğu yönünde de onlara fikir verir.

Şimdi sırayla meta title ve meta description nedir, bunları etkili şekilde nasıl kullanırız gibi sorulara yanıt verelim.

Meta Title Nedir? 

Meta title, sayfanın başlığını belirten HTML etiketidir.

İçeriğinizi okutmak için ilgi çekici bir başlığa sahip olabilirsiniz ancak bu başlık aranma hacmi yüksek bir anahtar kelime içermeyebilir. Bu noktada aranma hacmi yüksek kelimeler içeren bir meta title yazarak görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

Meta title ve içeriğinizin başlığı bire bir aynı olmak zorunda değil. Sayfa içerisinde kullandığınız başlık ile meta title etiketindeki başlık birbirinden farklı olabilir. Arama motorları genellikle meta title içerisindeki başlığı indeksleyerek sonuç sayfasında gösterir.

Meta Title’ın Önemi

Meta title, arama motorlarına ve ziyaretçilerinize belirli bir sayfada ne bulabileceklerine dair fikir verir. Dolayısıyla kullanıcıların sonuç sayfasında sitenizin bağlantılarına tıklayıp tıklamama kararında etkili olabilir. 

Meta title’ın arama sonuçları üzerinde bir etkisi olduğu bilinmekte. Bununla birlikte sonuç sayfasındaki tıklanma oranını etkileyen en önemli faktörlerden. Bu yüzden etkili bir meta title yazarak daha üst sıralarda listelenebilir ve sonuç sayfalarından daha fazla tıklama alabilirsiniz.

Meta Title’ın Kullanımı ve Meta Title Örnekleri

Meta title, sayfanın hedef anahtar kelimelerini içerdiğinde organik trafiği artırır.

Meta title kullanımını daha iyi anlamanız için bir örnek üzerinden devam edeceğiz. Örneğin, Google’da içerikmatik.com diye arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlardan birini inceleyelim.

blank
  • “https://” ile başlayan ifade, o sayfanın URL’sini ifade eder.
  • “Sizin İçin Hangi İçerikleri Yazıyoruz? – Ürünler – İçerikmatik” alanı sayfanın meta title etiketidir.
  • En sonda yer alan tanımlayıcı kısa metin ise meta description bölümüdür. 

Meta Title Nasıl Yazılır?

“İyi bir meta title nasıl olmalı?” sorusunun yanıtını bu başlık altında paylaşacağız. Hazırladığınız kaliteli içeriklerin daha görünür olması için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Başlık Uzunluğuna Dikkat Edin

Oluşturacağınız meta title uzunluğunun 50-60 karakter arası olması önerilir. Uzunluğu bu aralıkta tutarsanız arama sonuçlarında başlığın tamamının görünür olmasını sağlarsınız. Eğer daha uzun bir meta title yazarsanız arama motorları, belli bir yerden sonrasını göstermez ve kalan kısım “…” olarak görünür.

Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Meta title yazarken anahtar kelime araştırması yapmanızda fayda var. Doğru anahtar kelimeleri uygun şekilde kullandığınızda ilgili anahtar kelimelerde görünme oranınız yükselir ve organik trafiğiniz artar.

Benzer İçerikleriniz Olsa da Aynı Meta Title’ları Kullanmayın

Birbirine benzer konularda içerik üretiyorsanız aynı meta title’ları kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak bu durumda farklı odak noktaları olan içerikler için aynı etiketleri kullanmış olursunuz.

İki farklı sayfa için aynı veya benzer anahtar kelimeleri hedefleyen meta title’lar, sitenizin organik trafiğine zarar verebilir ve sıralama kaybına neden olur. Dolayısıyla her meta title benzersiz bir şekilde oluşturulmalıdır. 

Oluşturacağınız Başlıklarda Çift Tırnak İşareti Kullanmayın

Meta title oluştururken çift tırnak işareti kullanmayın çünkü arama motorları, çift tırnakları yazıyı o noktadan kesmek istediğinizle ilgili bir sinyal olarak algılayabilir. 

SEO’yu Göz Önünde Bulundurun

SEO uyumlu bir meta title oluşturmak için birincil anahtar kelimenizi en başa yerleştirmeye özen gösterin. Çünkü arama motorları başlıkları soldan itibaren tarar bu yüzden sola yakın ifadeler daha önemli olabilir. Kullanıcılar da başlığı soldan sağa okuyacağı için önce anahtar kelimenizi fark ederler.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Bunlar; bir aramayı daha belirgin hâle getiren, üç veya daha fazla kelimeden oluşan ve rekabeti düşük anahtar kelimelerdir. Doğru uzun kuyruk anahtar kelimeleri meta title’ınıza ekleyerek rekabet avantajı yakalayabilirsiniz.

Dikey çizgi ve kısa çizgi kullanımı ( | ve – ) başlığınızın daha rahat anlaşılmasına destek olabilir. Bu işaretler, oluşturacağınız meta title’ların bir bakışta okunmasını sağlar.

SEO uyumlu bir meta title oluştururken başlığa markanızın adını da eklemek isteyebilirsiniz. Bu, marka bilinirliği oluşturmak için iyi bir yol olabilir. Her sonuçta markanızın da adını hatırlatmış olursunuz. 

blank

Meta Description Nedir?

Meta description, sayfanızı tanımlamanıza yardımcı olan HTML etiketleridir. Bu metinler, arama sonuçlarında başlığınızın altında görünür.

İyi bir meta description metni oluşturmanın önemi nedir? Şimdi bundan bahsedelim. 

Meta Description’ın Önemi

Bu kısım, kullanıcılarda sayfanız ile alakalı bir fikir oluşturur ve organik trafiği etkiler. İyi yazılmış, ikna edici ve merak uyandıran bir meta description, sonuç sayfalarındaki tıklanma oranınızı direkt olarak etkiler.

Meta Description’ın Kullanımı

Doğru sorgu için etkili bir şekilde yazılmış meta description metni; Google’ın içeriğinizi iyi bir sonuç olarak kabul etmesini sağlar, içeriğinizin tıklanma oranını artırır ve sonuç sayfasında sitenizi üst sıralara taşır. Bu nedenle meta açıklamalarınızı optimize etmeniz başlıkları optimize etmeniz kadar önemlidir. 

blank

Meta Description Nasıl Yazılır?

Dikkat çekici, açık ve bilgi verici bir meta description; kullanıcıya verdiğiniz önemi gösterir. İyi bir meta description nasıl yazılmalı, sorusunu bazı maddelerle açıklayabiliriz:

150-160 Karakter Arasında Tutun

İdeal meta description uzunluğu için net bir yanıt olmasa da vereceğiniz mesaj için yeterli alanı ayırmalı ancak açıklamayı kısa ve yalın tutmalısınız. Google, meta description’a istediğiniz kadar alan ayırabileceğinizi belirtse de SERP’de yaklaşık 155 karakter görebiliriz. Daha uzun bir meta description yazarsanız metnin tamamı Google tarafından indekslenmez.

İlgi Çekici Şekilde Oluşturun

Sayfanızı ziyaret edecek kişiler için organik bir davet olarak konumladığınız meta description’ları yazarken kullanıcıların motivasyonlarını düşünmelisiniz.

İnsanların sayfanızda ne bulabileceği hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Ancak bunun için sıkıcı, zorlayıcı ve karmaşık bir meta description yazmadığınızdan emin olun. 

Harekete Geçirici Mesajlar Ekleyin

İçeriğinizle ilgili bilgi verin ve açıklamayı harekete geçirecek bir mesajla bitirin. 

Ana Anahtar Kelimenizi Kullanın

Kullanıcının arama yaptığı sorgu ile meta açıklamanıza eklediğiniz anahtar kelimeler eşleşirse Google, sayfanızı daha üst sıralarda önerebilir. Böylece tıklanma oranınızı da artırabilirsiniz. 

Meta açıklamalarınızı anahtar kelimeyle doldurmaktan kaçının. Robot gibi görünen, art arda anahtar kelimelerden oluşan bir meta description’a kimse tıklamak istemez. Dolayısıyla kullanıcı deneyimini ön planda tutmalısınız ve Google algoritmalarını aldatmaya yönelik hamleler yapmadığınızdan emin olmalısınız. 

blank

SEO Uyumlu Meta Description Nasıl Yazılır? 

Bir sayfanın meta description’ı ilgili sayfanın kaynak kodundan görülebilir. Kaynak kodunu görmek için sayfaya sağ tıklayın. Ardından “Sayfa kaynağını görüntüle” seçeneğine tıklayarak kaynak koduna erişebilirsiniz. Kaynak kodunda CTRL+F ya da CMD+F yaparak “description” anahtar kelimesini arayın. Head alanı içerisinde yer alan description, meta description’dır.

Meta description aşağıdaki gibi görünür:

blank

SEO uyumlu bir meta description yazmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz;

  • Sayfa hakkında bilgi vermeli.
  • Fayda odaklı bir içerik olmalı.
  • En önemli bilgiyi -genelde bu, ana anahtar kelime grubudur- ilk sıraya koyun. Belli bir ürün, marka veya konu içinse bu terimleri ve anahtar kelimeleri ilk sıraya koyun.
  • Arama motorları için değil, insanlar için yazın.
  • Meta açıklamalarınızı dönem dönem güncelleyin. Farklı denemeler yaparak en iyi sonucu hangi açıklama ile aldığınızı ölçebilirsiniz. Ancak bunu yaparken açıklamaların arama sonuç sayfasında hemen değişmediğini unutmayın. Botların değişikliği anlaması için sayfayı tekrar ziyaret etmeleri gerekir. 
  • Kullanıcıları aldatmamalısınız. İçerikte bahsetmediğiniz konularla ilgili bir açıklama yazarsanız ve okuyucu içerikte bu bilgiyi bulamazsa sayfanızı derhal terk eder. Yüksek hemen çıkma oranı Google’ın sayfanızı alt sıralara itmesine neden olabilir.

Meta title ve meta description kullanımının faydalarını özetleyecek olursak bu çıktılara ulaşabiliriz: 

  • Meta title ve description, arama motorlarının sayfanızın içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olarak sıralamanızın iyileştirilmesine pozitif yönde katkı sağlar.
  • İyi yazılmış meta title ve description, kullanıcıların arama sonuçlarında sayfanızı tıklamalarını teşvik eder ve sayfanızın trafiğini artırır.
  • İçeriğin net bir özetini sunarsınız. Böylece meta title ve description, sayfanızın ana konusunu ve amacını anında iletmeye yardımcı olur, kullanıcıların içeriğe bir şekilde ulaşmalarını sağlar ve sitenizin kullanıcı dostu olduğunu gösterir.
  • Meta title ve description sosyal medya platformlarında paylaşıldığında, paylaşımın içeriğini açıklamak için kullanılır ve daha fazla kişi tarafından tıklanmasını sağlar.
  • Rakiplerinizden daha iyi meta title ve description kullanarak kullanıcıların sizin sayfanıza yönelmesini sağlayabilir, böylece rekabet avantajı oluşturabilirsiniz.
  • İyi oluşturulmuş meta title ve description metinleri, kullanıcıların sitenizin güvenilir ve profesyonel olduğunu düşünmesine yardımcı olur ve marka bilinirliğinizi artırır.

Meta Title ve Meta Description İhtiyaçlarınızda Yanınızdayız!

Meta title ve meta description içerik ihtiyaçlarınızda İçerikmatik olarak yanınızdayız. Alanında uzman içerik yazarlarımız ve editörlerimiz ile SEO uyumlu meta title ve description içeriklerinizi büyük bir titizlikle üretiyoruz.

Bizimle iletişim sayfamız üzerinden iletişime geçebilir ve talebinizi iletebilirsiniz. Ekip arkadaşlarımız size mümkün olan en kısa sürede ulaşarak hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiler sunacak.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Düzenli Blog İçeriği Üretmek Markanıza Nasıl Fayda Sağlar?
Düzenli Blog İçeriği Üretmek Markanıza Nasıl Fayda Sağlar?
Blog içerikleri, markaların hedef kitlelerine ulaşabilmelerine katkı sağlayan en önemli içerik pazarlama araçlarından biridir. Markaların organik trafiğini artırmak, büyümesini desteklemek ve arama motorlarında öne çıkmasını sağlamak için düzenli ...
3 Mayıs 2023
Satışlarınızı Artırın: Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?
Satışlarınızı Artırın: Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?
Ürün açıklaması, bir ürünün faydalarının ve satın almaya değer özelliklerinin anlatıldığı pazarlama metnidir. Bir ürünün tam anlamıyla ne olduğunu ve ona neden ihtiyaç duyulacağını ...
28 Mart 2023
Veriler Işığında 2022 Yılı İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
Veriler Işığında 2022 Yılı İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
Geliştirilmiş yeni platformumuzu yayına aldığımız, birçok yeni markaya hizmet vermeye başladığımız ve harika yeteneklere sahip üreticileri topluluğumuza kazandırdığımız heyecan verici bir yıl geçirdik. Artık ...
23 Aralık 2022
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!