İçerik Pazarlaması

Satışlarınızı Artırın: Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?

Satışlarınızı Artırın: Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?

Ürün açıklaması, bir ürünün faydalarının ve satın almaya değer özelliklerinin anlatıldığı pazarlama metnidir. Bir ürünün tam anlamıyla ne olduğunu ve ona neden ihtiyaç duyulacağını müşterilere aktarmayı amaçlar.

İyi yazılmış ürün açıklaması içerikleri, organik trafiği yükseltir. Kullanıcının sayfada kalma süresini artırır. Markaya olan güveni artırır ve markanızın itibarına pozitif bir dokunuş yapar.

Ürün açıklamaları, bütün bu faydalarının sonucunda potansiyel müşterilerin satın alma kararını etkileyerek, onları gerçek birer müşteriye dönüştürür. Bu nedenle satışlarını artırmak için markaların kaliteli ürün açıklamaları üretmesi önemlidir. Peki, bu ürün açıklamaları nasıl yazılmalı?

Hedef Kitlenizi Belirleyin

blank

Öncelikle hedef kitleyi belirlemelisiniz. Hedef kitlenin kim olduğunu bilirseniz içeriğinizi kitleniz için en etkili sonuçlar ortaya çıkaracak şekilde hazırlayabilirsiniz.

Örneğin hedef kitleniz ustalardan oluşuyorsa ve siz bir el aleti için ürün açıklaması yazıyorsanız söz konusu aletin dayanıklı, kullanışlı ve portatif olması gibi özelliklerine vurgu yapmanız anlamlı olabilir.

Benzer bir ürün için hedef kitleniz amatör kullanıcılar ise ürünün basit ve pratik olması üzerinde durmanız faydalı olabilir. Hedef kitlenizi belirlemek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Mevcut Müşteri Tabanınızı Gözden Geçirin: Ürünlerinizle ilgilenme ihtimali olan potansiyel müşterilerinizin, hâlihazırdaki müşterilerinizle benzer ilgi alanları ve ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle mevcut müşteri tabanınızı inceleyerek hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.
  • Rakip Analizi Yapın: Rakiplerinizin hedefledikleri kitleyi inceleyerek ipuçları yakalayabilirsiniz. 
  • Müşteri Anketleri Uygulayın: Hedef kitlenizi belirlemenin en iyi yollarından biri de gerçek müşterilerin fikirlerini almak. Müşterilerinize anketler uygulayarak onlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Ardından içeriklerinizde kitlenize yönelik metinler oluşturabilirsiniz. Örneğin bir tekstil ürünü satıyorsanız potansiyel müşterilerinizin kendi beden ölçülerini nasıl bulabileceklerine değinebilirsiniz. Benzer şekilde bir koleksiyon ürünü satıyorsanız koleksiyonun diğer parçalarıyla oluşturulabilecek kombinlerden de bahsedebilirsiniz. 

Bunlar dışında hedef kitlenizle ürününüzün yıkama, saklama ve kullanım koşullarını da paylaşabilirsiniz. Böylelikle alışveriş yapan müşterilerinizin aklında oluşabilecek soruları giderebilirsiniz.

SEO Uyumlu İçerikler Hazırlayın

Ürün açıklaması içeriklerinin SEO uyumlu hazırlanması, içeriklerinizin arama motorlarında daha üst sıralarda listelenmesini sağlar. Bu da organik trafiğinizi olumlu yönde etkiler.

SEO uyumlu anahtar kelimeler, potansiyel müşterilerin arama motorlarında araştırma yaparken kullandıkları kelime ve kelime öbekleridir. Ürün açıklamalarınızda doğru anahtar kelimeleri yeterli sıklıkta kullanmanız, içeriklerin arama motorları üzerinden potansiyel müşterilere ulaşmasını sağlar.

Anahtar Kelimeler Ürün Açıklaması İçeriklerinde Nasıl Kullanılır?

Anahtar kelimelerin belirlenmesi kadar ürün içeriğinde doğru yerlere yerleştirilmesi de oldukça kritik. Metninize anahtar kelimeleri eklerken şu adımlara dikkat edebilirsiniz:

  • Ürün açıklama içeriği oluştururken başlıkta ürünü açıklayan, ideal uzunlukta bir anahtar kelimeye ya da kelime öbeğine yer vermelisiniz. Bu anahtar kelimenin sol tarafa yakın olması önemlidir. Böylece göze çarpan ilk kelimeler, vermek istediğiniz mesajı taşımış olur.
  • Ürün açıklaması içeriklerinde anahtar kelimeleri kullanırken sıklıkla göz ardı edilen noktalardan biri ise ürüne ait görsel alt metninin doğru şekilde oluşturulmamasıdır. Ürün açıklamanızda ideal bir anahtar kelime kullanımını hedefliyorsanız ürün görsellerinin alt metinlerini de anahtar kelime içerecek şekilde düzenlemeye dikkat etmelisiniz.
  • En yoğun anahtar kelime kullanılan bölüm elbette ürün açıklaması metnidir. Ürün açıklamasında anahtar kelime kullanırken temel amacınız ürünü organik ve doğru bir şekilde açıklamak olmalı. Anahtar kelimeleri stratejik ve akışı bozmayacak bir şekilde yerleştirmeli, gereksiz kullanımlardan ve anlamsız bir metin oluşturmaktan kaçınmalısınız.

Tüm bu adımlara dikkat ederek oluşturduğunuz ürün açıklaması içeriğini hedef kitlenizle buluşturmaya hazırsınız. 

Marka Dilinizi Koruyun

Marka dili; bir markanın kendisini ve ürünlerini tanımlamak için tercih ettiği sözcük, deyim ve terimlerin toplamıdır. Marka dili, markanızın benzersiz bakış açısını ve değerlerini temsil eder.

Markanızın rakipleri arasından sıyrılabilmesi ve kendi dilini müşterilerine doğru bir şekilde yansıtabilmesi için marka dili ve ses tonunu koruması gerekir. Bu tutarlılık marka imajına olumlu katkı sağlar ve müşterilerin dilinize aşina olmasına yardımcı olur.

Ürün açıklamalarını marka diline uygun bir biçimde hazırlamak önemlidir.

Marka diliniz ile potansiyel müşterilerinize hitap edebilmek için cevabını arayabileceğiniz bazı soruları şöyle sıralayabiliriz:

  • Ürün içeriklerimde markamın hangi değerlerini vurgulamak istiyorum?
  • Beni rakiplerimden farklılaştıran noktalar nelerdir?
  • Müşterilerin ürünüm hakkındaki hisleri ve düşünceleri neler?
  • Müşteriler ürün hakkındaki incelemelerde, aramalarda ya da kendi aralarında nasıl bir dil kullanıyorlar?

Bu soruları cevapladıktan sonra ürün içerikleri oluşturduğunuzda hem marka dilinizi koruyabilir hem potansiyel müşterilerinize en doğru şekilde hitap edebilirsiniz.

Dönüşüme Odaklanın

blank

Buraya kadar SEO’nun öneminden, hedef kitle analizinden ve marka dilinin öneminden bahsettik. Bu aşamada potansiyel müşterilerinizi gerçek birer müşteriye dönüştürebilmeniz için ürün açıklaması metnini oluştururken dikkat etmeniz gereken noktaların üzerinde duracağız. 

  • Ürün açıklamalarınızı oluştururken marka dilinize uygun sıfatlarla tanımlamalar yapabilirsiniz. Ancak tüm metnin yalnızca ürüne dair güzellemelerle kurgulanması, müşterilerinizde olumsuz bir algı oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle ürün içeriğinizi hazırlarken okuyucuların ürün hakkında bilgi edinebileceği, kullanım amacını net bir şekilde anlayabileceği faydalı bir içerik yazmaya dikkat etmelisiniz.
  • Ürün açıklaması yazarken ürününüzün tüm özelliklerini müşterilerinize anlatmak isteyebilirsiniz. Ancak ürününüze ait sıradan özellikler, potansiyel müşterilerinizin satın alma kararını vermeleri için yeterli olmayabilir. Bunun yerine ürününüzün rakiplerinden ayrılan özelliklerini ve ona nasıl fayda sağlayacağını aktarabilirsiniz. Bu sayede müşteriyi satın almaya ikna eden bir metin hazırlayabilirsiniz.
  • Ürününüzü tanıtırken yalnızca ürünün özellik ve faydalarına değinip geçmek yerine kullanım senaryosunu da paylaşmalısınız. Örneğin bir plaj sandalyesi için ürün açıklama içeriği hazırlıyorsanız “Bu katlanabilir plaj sandalyesi ile plajda güneşin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.” şeklinde bir cümle kullanmanız, potansiyel müşterilerin ürünü nasıl kullanacağına odaklanmasına ve onu kendi hayatında hayal etmesine yardımcı olabilir. Böylelikle ürün ziyaretinin satışa dönüşme olasılığı artar.
  • Ürün açıklamaları oluştururken potansiyel müşterilerinizde bir aciliyet duygusu yaratabilirsiniz. “Sınırlı sayıda”, “stokları hızla tükenen”, “çokça tercih edilen” gibi ifadelerle müşterilerinizi ürünü şu anda almaya teşvik edebilirsiniz. Mesela ürün açıklamasında “Müşterilerimize ilk sunduğumuzda bir haftadan daha kısa sürede tükenen ceketi, yılbaşına özel olarak sınırlı sayıda tekrar ürettik.” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.

Sosyal Kanıtlardan Yararlanın

Ürün açıklama içeriklerinizde sosyal kanıtlara yer vermek, yeni müşteriler kazanmanıza ve satışlarınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İnsanlar, ilgilendikleri ürünün diğer kişiler tarafından hâlihazırda satın alındığını ve beğenildiğini gördüklerinde o ürünü satın alma olasılıkları yükselir.

Siz de sosyal kanıt sağlamak ve potansiyel müşterilerinize güven vermek için ürün açıklamalarınıza müşteri incelemeleri, yorumları, referansları ve ürün puanlarını ekleyebilirsiniz. Ürünleriniz herhangi bir ödül aldıysa bu detayı da içeriğinizde geçirebilirsiniz.

Ayrıca ürünlerinizle ilgili deneyimlerini sosyal medya aracılığıyla paylaşmaları konusunda da müşterilerinizi teşvik edebilirsiniz. Bu sayede ürünlerinizin etkileşimini ve ürün sayfasının organik trafiğini artırabilirsiniz.

Ürün Açıklaması Örnekleri

Ürün açıklaması içeriklerinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken birçok detaydan bahsettik. Dilerseniz gelin, başarılı ürün açıklaması örneklerine birlikte göz atalım. 

İlk olarak Daniel Klein’ın bir kadın kol saati için yazılan ürün açıklamasına bakalım. 

“DKE Premium Kadın Kol Saati’nin göz kamaştıran tasarımı sayesinde şıklığınızı taçlandırmak ister misiniz? Kol saati, rose renginin sıcacık etkisi ile hem günlük hem klasik kombinlerinize uyum sağlar. Küçük taşları ile tasarımını özelleştirirken ışıltınızı yansıtmanıza yardımcı olur. 36 mm çapında yuvarlak kasası bulunan saat, 3 ATM su geçirmezlik seviyesi sayesinde olumsuz hava koşullarında bile tarzını yansıtmak isteyenler için ideal.

Ayrıca metal kordonu sayesinde sert darbelere ya da olası kazalara karşı dayanıklılık gösterir. Japon quartz teknolojisiyle üretilen saat, günleri de takip etmenizi sağlar. Siz de zamanı yönetirken aynı zamanda kombinlerini şık dokunuşlarla tamamlamak isteyenlerdenseniz DKE Premium Kadın Kol Saati ile eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz!” 

  • Ürün açıklaması kolay okunabilir ve anlaşılır cümlelerle oluşturulmuş. Bu sayede potansiyel müşterilerin ilgisi kolayca çekilebilir.
  • İçeriğin tamamında hem birbiriyle hem markanın dil ve tonu ile uyumlu bir üslup kullanılmış. Ayrıca kullanılan dil, hedef kitleye de doğru bir şekilde hitap ediyor.
  • Ürün özellikleri abartılı kelimeler kullanılmadan, doğal bir şekilde okuyucuya sunulmuş. Böylece yazı, gerçeğe en yakın kullanıcı deneyimini müşteriye sunmayı hedefliyor.
  • Ürün özelliklerinin detaylıca anlatılması önemli. Bu sayede ürünü satın alan müşterilerin istenmeyen bir sürprizle karşılaşması engelleniyor. Bununla beraber ürünün değişim oranlarını azaltmak ve iadeyi minimuma indirmek de amaçlanıyor.
  • Ürün açıklamasında önce bir ihtiyaçtan bahsedilmiş ve ardından ürünün bu ihtiyaca nasıl cevap vereceği aktarılmış. Böylece satın alma aşamasındaki tüketici ile ürün arasında duygusal bir bağ kurulmuş.

Bahsettiğimiz maddelere uygun şekilde yazılan bir diğer başarılı ürün açıklaması örneği de Fenerium FB 22 Beyaz Şort için oluşturulmuş.

“Yeni sezon için özel olarak tasarlanan Fenerium FB 22 Beyaz Şort, Fenerbahçe’mizin şanlı formasını mükemmel bir uyumla tamamlar. Beyaz renkli tasarımı ise Fenerbahçe’mizin açık yürekliliğinin bir simgesi. Konforlu yapısı sayesinde şortu hem sahada hem tribünde rahatlıkla giyebilirsin. Lastikli beli sayesinde en hareketli anlarda bile sabit kalan maç şortuyla özgürce hareket etmen mümkün. Nemi ciltten uzaklaştıran dryCELL teknolojisiyle üretilen şort, daima kuru ve rahat hissettirir. Leke tutmayan kaliteli kumaştan üretilmiş şortu, çamaşır makinesinde yıkayarak kolayca temizleyebilir ve ılık ütü ile ütüleyebilirsin. Vazgeçilmez spor malzemelerinin arasına girecek Fenerium FB 22 Beyaz Şort’u, Fenerium mağazalarında ve fenerium.com’da bulabilirsin.”

Fenerium ürün açıklaması içeriğini incelediğinizde marka dilinin DKE’den ne kadar farklılaştığını görebilirsiniz. Coşkulu üslubu, markanın ilk kurulduğu günden itibaren inşa ettiği marka dili ve tonuyla alakalı. Taraftar ruhunu yansıtan içerik; ürünün özelliklerini, faydalarını ve hikâyesini etkili bir şekilde müşteriye sunuyor.

Son olarak inceleyeceğimiz ürün açıklama örneği ise Penti’nin Teen Puppycorn 2’li Pijama Seti’ne ait.

“Teen Puppycorn 2’li Pijama Takımı cıvıl cıvıl tasarımıyla miniklerin kalbini kazanıyor! Teen Puppycorn 2’li Pijama Takımı, uzun kollu bir tişört ile ayak bileklerine doğru uzanan bir pantolonun göz alıcı uyumundan oluşur. Pijama üstünde yer alan sevimli yavru köpek baskısı miniklerin içini ısıtırken patlamış mısır kutusu evde keyifle geçen vakitleri anımsatır. Pijama altını boydan boya süsleyen patlamış mısır desenleri de Teen Puppycorn 2’li Pijama Takımı’na daha eğlenceli bir stil sunar. Pijama üstünde ve altında bulunan kaf detayları, çocukların minik bedenlerinin soğuk havayla temasını önler. Teen Puppycorn 2’li Pijama Takımı’nın yumuşacık ve esnek pamuklu kumaşı ise çocukların günün her anında özgürce hareket etmesini sağlar. Miniklere daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşatan Teen Puppycorn 2’li Pijama Takımı ile çocuklar çok daha mutlu olacak!” 

Penti ürün açıklama içeriği de potansiyel müşterilerle ürün arasında etkili şekilde bağ kurmayı amaçlıyor. Ayrıca ürünü marka diline ve hedef kitleye uygun biçimde tanıtıyor.

Kaliteli ve Özgün Ürün Açıklamaları için İçerik Üretim Platformumuzdan Yararlanabilirsiniz

Faydalı bir ürün açıklaması içeriği yazılırken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğinden bahsettik. Ürün açıklama içeriklerinin sitenizin trafiğine, satış oranlarınıza ve marka imajınıza dair etkilerini de etraflıca inceledik. Eğer siz de ürünleriniz için kaliteli ve özgün ürün açıklaması içerikleri oluşturmak istiyorsanız ürün açıklaması üretimi hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Markanızı rakiplerinizin önüne geçirecek profesyonel ürün açıklaması içerikleri için bizimle iletişime geçebilir ve siparişinizi hemen oluşturabilirsiniz.

blank
İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Veriler Işığında 2022 Yılı İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
Veriler Işığında 2022 Yılı İçerikmatik İçin Nasıl Geçti?
Geliştirilmiş yeni platformumuzu yayına aldığımız, birçok yeni markaya hizmet vermeye başladığımız ve harika yeteneklere sahip üreticileri topluluğumuza kazandırdığımız heyecan verici bir yıl geçirdik. Artık ...
23 Aralık 2022
İçeriklerinizi Daha Okunabilir Hale Getirmenin 11 Yolu
İçeriklerinizi Daha Okunabilir Hale Getirmenin 11 Yolu
İçerik üretmek, sadece ilgili cümleleri art arda sıralamaktan ibaret değildir. Ziyaretçilerin sayfada kalmaya devam etmesi, alışveriş yapmaya karar vermesi ya da okuduklarını sosyal medyada paylaşması için ...
18 Ağustos 2022
Etkileşim Yaratacak İçerikler Oluşturma Rehberi
Etkileşim Yaratacak İçerikler Oluşturma Rehberi
İçerik dünyasında rekabet artmaya devam ediyor. Hangi içerik türünde üretim yapıyor olduğumuz fark etmeksizin hepimizin ortak bir amacı var; yüksek etkileşim oranına sahip olmak. O ...
12 Ağustos 2022
Markanıza özel içerik üretimine hemen başlayalım!