Search Intent ya da Türkçesi ile arama niyeti, kullanıcıların arama motorlarında gerçekleştirdikleri sorguları kategorize etmek için kullanılır. Arama niyeti, Google gibi arama motorlarında sorgu gerçekleştiren kullanıcıların ne tür bilgileri bulmayı amaçladıklarını ifade eder.
Her kullanıcı arama motorları ile olan etkileşimlerinde anahtar kelimeler kullanır. Bu doğrultuda anahtar kelimeler de, kullanıcıların arama niyetleri doğrultusunda farklı kategorilere ayrılır.
Bu yazıda Search Intent’in ne olduğundan, anahtar kelime stratejilerinde nasıl kullanılabileceğinden ve SEO açısından ne gibi anlamlar ifade ettiğinden bahsedeceğiz.
Sizler de daha iyi bir kullanıcı kitlesine ulaşmak, anahtar kelime stratejilerinizi çok daha iyi bir şekilde kurgulamak ve organik trafik skorlarınızı artırmak için bu içerikten yararlanabilirsiniz.
İyi okumalar.
Arama Niyeti (Search Intent) Nedir?
Arama motoru üzerinden yapılan her sorgu, bir niyet ya da amaç içerir. Bu amaç, arama niyeti olarak ifade edilir.
Arama niyeti, kullanıcıların yaptıkları sorgu ile nasıl bir sonuçla karşılaşmak istediklerinin analiz edilebilmesine olanak tanır. Anahtar kelime ve SEO çalışmalarında arama niyetine önem vermek, web sitelerine gelen trafiğin çok daha spesifik bir kitleden oluşmasını sağlamada uzmanlara yardımcı olabilir.
Kullanıcıların arama niyeti, kullandıkları anahtar kelimeler aracılığıyla ortaya çıktığından, anahtar kelimeler de Search Intent başlığı altında, farklı kategorilerde bir araya gelir. SEO içerik ve blog çalışmalarının bu kategoriler göz önünde bulundurularak yapılması son derece önemlidir.
Arama niyeti, direkt olarak kullanıcının yaptığı sorgudaki amacı ifade ettiğinden, web sitesine belirli bir kitleyi çekmek isteyen uzmanlar, anahtar kelimelerini bu konuya dikkat ederek hedeflemelidirler.
Bu kısmı bir örnek ile açıklayalım: Küçük ev eşyaları sektöründe faaliyet gösteren bir e-ticaret web sitesini ele alalım. Bu web sitesinde ürün, kategori ve içerik sayfaları olsun. Bu web sitesine giriş yapan iki farklı kullanıcının anahtar kelimeleri ise “En İyi Tost Makinesi Fiyatları” ve “A Marka Tost Makinesi Nasıl Temizlenir?” sorguları olsun.
Bu örnekteki ilk kullanıcının tost makinesi fiyatları hakkında bilgi almak ve satın alma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat ikinci kullanıcı, tost makinesinin temizliği hakkında bilgi almak istemektedir. Buradan hareketle; ilk kullanıcının satın alma; ikinci kullanıcının ise bilgi edinme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz.
Dolayısıyla blog içeriği ve SEO çalışmalarında arama niyetini göz önünde bulundurmak, kullanıcıların yapacakları aramaları belirli kategorilere bölerek stratejiler kurabilmek anlamına gelir. BU sayede web sitesi yöneticileri, istedikleri sayfalara istedikleri niyetteki kullanıcıların giriş yapmasını sağlayabilirler.
Arama Niyeti Neden Önemlidir?
Arama niyeti, başka bir şekilde ifade edilecek olursa kullanıcıların arama motoru sonuç sayfasında görmek istedikleri sonuçlar anlamına gelir. Kullanıcı ne niyette ise, niyeti ile iligli olan o sonucu görmek isteyecektir.
Bu noktada Google gibi büyük arama motorlarının temel amaç ya da hizmetini hatırlamakta büyük yarar vardır: Arama motorları, kullanıcıların doğru ve istedikleri sonuçlar ile karşılaşmalarını sağlamayı hedefler. Geçmişten günümüze Google algoritma güncellemeleri incelendiğinde, neredeyse her güncellemenin bu amacı daha net bir hale getirmek için uygulamaya alındığı çok daha net bir şekilde görülecektir.
İşte tam da bu noktada arama niyetinin önemi ortaya çıkar: Kullanıcıların arama niyetine önem verilerek hazırlanmış web sayfaları kullanıcıların karşısına çok daha doğru sonuçların çıkmasını sağlayacak; bu web siteleri ise arama motoru botları tarafından ödüllendirilecektir.
Bu durumun tam tersi bir senaryoda arama motoru düzgün bir şekilde çalışmamış olacak ve haliyle kullanıcı kaybedecektir. Örnek vermek gerekirse Google’da “80 Derece Kolonya Mikropları Öldürür Mü?” aramasını yaptığımızı düşünelim. Bu sorguya karşılık karşımıza yalnızca kolonya ürününü satan web siteleri çıkarsa, hiçbir yere tıklama yapmadan arama motorunu terk etmemiz gerekecektir. Bu da arama motorunun görevini yerine getirememesi anlamına gelecektir.
Arama niyetinin önemini vurgulayan diğer maddeler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Arama motorunda sorguda bulunan kullanıcıların daha doğru sonuçlar ile karşılaşmalarını sağlar. Bu da kullanıcı memnuniyetinin yüksek seviyeler tutulabilmesi anlamına gelir.
- İstenilen kullanıcı kitlesinin web sitesi ile etkileşime girebilme ihtimalini artırır. Bu sayede tıklama ve dönüşüm oranı gibi metriklerin optimize edilebilmesini sağlar.
- Kullanıcıların niyetlerinin çok daha iyi şekilde incelenebilmesini sağladığından, SEO ve içerik stratejilerinin daha kolay şekilde kurulabilmesini sağlar. Örneğin bir arama niyeti türü seçilerek bu kategorideki ilgili anahtar kelimeler hedeflenebilir.
- Arama niyetine önem verilerek yönetilen web siteleri, her geçen gün yayınlanan algoritma güncellemeleri ile çok daha iyi pozisyonlarda sıralama almaya başlayabilir.
Arama Niyeti İçin En İyi SEO Uygulamaları
Arama niyetinin tanımını yaptıktan ve neden önemli olduğunu açıkladıktan sonra bu pratiği SEO çalışmalarında uygulamaya geçebiliriz. Fakat öncesinde arama niyeti türlerinin neler olduğundan bahsetmek gerekir.
Siz de aşağıdaki başlıklarda açıklanan arama niyeti türlerini inceleyerek web siteniz için ideal olan arama niyeti türlerini seçebilir; anahtar kelime çalışmalarınızı çok daha stratejik bir hale getirebilirsiniz.
Informational (Bilgilendirici) Arama Niyeti Nedir?
Informational ya da Türkçesi ile bilgilendirici arama niyeti, spesifik bir konu ya da sorun hakkında bilgi edinmeye çalışılan aramaları ifade eder.
Bilgilendirici arama niyetinde olan kullanıcılar genellikle ilgilendikleri konunun detaylı bir noktası hakkında bilgi edinmeye çalışır. Bu tür Search Intent’te kişiler, bir konu hakkında bilgi edinmek, bir sorunu çözmek ya da beceri kazanmak niyetinde olabilirler.
Informational arama niyetinde olan kullanıcılar anahtar kelimelerinin sonuna genellikle şu soru köklerini eklerler:
- … Nedir?
- … Nasıl Yapılır?
- … Çözüm Yolları Nelerdir?
- … Nerede Bulunur?
- … Kaç Yaşında?
- … Ne Zaman Doğdu?
- … Ne İş Yapar?
- … Sahibi Kimdir?
Örneklerden de anlaşılacağı üzere bilgilendirici arama niyeti, bir konu özelinde bilgi edinmek için sorguda bulunan kullanıcılar tarafından kullanılır.
Informational arama niyeti, genellikle blog temelli web siteleri tarafından kullanılır. Blog bölümünde yer alan içerikler, kullanıcıların aramalarına yanıt verebilecek şekilde düzenlenir. Bu sayede kullanıcılar, arama sorgularına kolaylıkla yanıt bulabilir; web siteleri ise bu trafikten yararlanabilirler.
Bilgilendirici arama niyeti kategorisinde yer alan anahtar kelimeleri keşfedebilmek için Semrush online tool’u üzerinden bir örnek verelim:
Semrush’ı açalım ve Keyword Magic Tool bölümüne gidelim.
- Örnek olarak arama barına “araç bakımı” anahtar kelimesini yazalım ve Search butonunu tuşlayalım.
- Açılan sayfada Include Keywords filtresini açalım.
- Any Keywords butonunu işaretleyelim.
- Kutucuğa “nedir, nasıl, ne için, ne zaman…” gibi soru köklerini girelim.
- Appy butonunu tuşlayalım.
Karşımıza çıkan ekranda “araç bakımı” anahtar kelimesi ile biraz önce girmiş olduğumuz soru kökü varyasyonlarının çıktığını göreceğiz. Bu anahtar kelimelerden web sitemiz için uygun olanları seçelim ve blog içeriklerimizi bu doğrultuda ilerletelim.
Semrush Keyword Magic Tool bölümü arama niyeti araştırmalarının çok daha detaylı bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıdığından son derece önemli ve işlevseldir. Siz de bu bölüm üzerinden hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanıcıların arama niyetlerine göre keşfedebilir, çok daha iyi içerik stratejileri geliştirebilirsiniz.
Navigational (Gezinme) Arama Niyeti Nedir?
Navigational ya da gezinme amaçlı arama niyeti, spesifik bir web sitesi ya da bir kaynağı bulmak amacıyla gerçekleştirilen sorguları ifade eder.
Bu sorguları arama motoru üzerinden aratan kullanıcıların gitmek istedikleri adres, henüz aramayı gerçekleştirmeden bellidir. Kısaca gezinme amaçlı arama niyetinde kullanıcılar, sorgularını hangi web sitesine gitmek istediklerini yaparak gerçekleştirirler.
Navigational arama niyetinde olan kullanıcılar genellikle aşağıdaki gibi sorgularda bulunurlar:
- Instagram giriş sayfası
- Google Gmail giriş
- Facebook ayarlar
- Semrush Keyword Magic Tool
Buradan hareketle, Navigational anahtar kelimelerin genellikle branded sorgulardan oluştuğu söylenebilir. Yukarıdaki örneklerden birini açmak gerekirse; Semrush Keyword Magic Tool araması yapan bir kullanıcı, Semrush web sitesi ile karşılaşmak ve bu adrese giriş yapmak istemektedir.
Navigational arama niyeti, marka adı belirli bir aranma hacmine sahip olan web siteleri için oldukça önemlidir. Bu tür web siteleri, kendi marka adları ile kesişen Navigational anahtar kelimeleri tespit ederek kullanıcı niyetini daha yakından inceleyebilir; bu stratejiyi uygulayarak trafik ve dönüşüm verilerinin artmasını sağlayabilirler.
Commercial (Ticari) Arama Niyeti Nedir?
Commercial ya da Türkçe ifadesi ile ticari arama niyetindeki kullanıcılar, düşündükleri bir ürün, hizmet ya da farklı bir ticari konu ile ilgili bilgi almayı amaçlarlar.
Commercial arama niyetindeki kullanıcılar potansiyel olarak satın alma eğilimindedirler. Bu sebeple ticari arama niyeti kategorisinde yer alan anahtar kelimeler, e-ticaret web siteleri için oldukça değerlidir.
Commercial arama niyetindeki kullanıcılar yalnızca “satın al” ifadesi ile değil, ilgili ürün ya da hizmet hakkında bilgi edinmeyi de amaçlayabilirler. Bu sebeple ticari arama niyeti başlığı altında yer alan anahtar kelimeleri yalnızca “satın al” gibi eylem içeren ifadelerle kısıtlamamak gereklidir.
Commercial arama niyetinde olan kullanıcılar, aşağıdaki örneklerdeki gibi aramalar gerçekleştirebilirler:
- En İyi Erkek Spor Ayakkabı Modelleri
- Bilgisayar Monitörü Fiyat Karşılaştırması
- En Uygun / En Ucuz Kahve Makinesi Modelleri
- İndirimli Spor Malzemeleri
Ticari arama niyetinde olan anahtar kelimeler, web sitelerine satın alma potansiyeli olan kullanıcıların davet edilebilmesini sağlar. Bu tür anahtar kelimelere odaklanarak hayata geçirilen SEO içerik stratejileri, web sitelerinin direkt olarak dönüşüm skorlarının iyileştirilebilmesine imkan tanır.
Transactional (Satın Alma) Arama Niyeti Nedir?
Transactional arama niyeti, satın alma eylemi gerçekleştirecek olan kullanıcıları ifade eder. Bu satın alma işlemi bir ürünü satın alma, form doldurma ya da kayıt yapma olabilir. Bu tür sorgular ile arama yapan kullanıcılar genellikle ilgili oldukları aramanın sonucunda karşılaştıkları sonuç ile etkileşime girerler. Farklı bir şekilde söylenecek olursa satın alma arama niyetindeki kullanıcılar, web sitelerine dönüşüm kazandırmaya hazır haldedirler.
Bu sebeple, tıpkı Commercial arama niyetinde olduğu gibi Transactional arama niyetindeki kullanıcılar da e-ticaret web siteleri için oldukça değerlidir.
Transactional arama niyetinde olan kullanıcıların hedefleri bellidir. Bu sebeple bu tür sorguları hedefleyen web siteleri, meta title, meta description ve web site içeriklerini bu tür sorgulara uygun olacak şekilde düzenlemelidirler.
Satın alma arama niyetine aşağıdaki sorgular örnek olarak verilebilir:
- En iyi erkek kışlık mont fiyatları
- Su geçirmez yağmurluk fiyatları
- En yakın fast food restoranı
- En ucuz otobüs bileti
- Altın halka küpe satın al
Transactional arama niyetinde olan kullanıcıları web sitesine çekmek isteyen uzmanlar, “fiyatları, satın al, en yakın, en ucuz” gibi anahtar kelime uzantılarını yakından incelemelidir. Bu tür aramalar, kullanıcıların satın alma eğiliminde oldukları aramalardır.
Gelişmiş Arama Niyeti Optimizasyonu
Yazımızın bu kısmına kadar Search Intent ve SEO arasındaki ilişkiyi konu aldık ve ilgili kavramları detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık.
Bu bölümde ise arama niyetinden öğrendiğimiz bilgileri web sitemizde nasıl uygulayabileceğimizi konu edineceğiz.
Arama niyetine odaklanarak web sitenizin SEO performansını artırmak istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
- Google Search Console kullanarak istenilen arama niyetindeki sorguları keşfetme
- Keşfedilen sorgulardan gelen organik trafik verilerini inceleme
- Semrush vb. bir tool kullanarak potansiyel anahtar kelimeleri keşfetme
- Google arama sonucu sayfasını kullanarak istenilen arama niyetindeki sorguları keşfetme
- Web sitesini keşfedilen anahtar kelimeleri kullanarak optimize etme
Aşağıdaki başlıklarda arama niyetini SEO çalışmalarınız için nasıl daha iyi bir şekilde kullanabileceğinizi açıkladık.
Google Search Console Kullanarak Anahtar Kelimeleri Keşfetme
Web sitenizin hangi arama niyetindeki sorgularda sıralama aldığını öğrenmek gelecek SEO ve blog içeriği çalışmalarınız için oldukça etkili olabilir. Bu araştırma, hem var olan durum, hem de gelecek içerik çalışmaları konusunda sizlere fikir verebilir. Siz de aşağıdaki adımları izleyerek Google Search Console üzerinden ilgilendiğiniz arama niyetindeki sorguları keşfedebilirsiniz:
- Google Search Console’u açın ve Performans bölümüne gidin.
- Query (Sorgu) filtresini seçin ve “Şunu İçeren Sorgular”ı işaretleyerek dilediğiniz anahtar kelimeyi ilgili alana girin.
- Bu noktada hangi arama niyetindeki anahtar kelimeleri keşfetmek istiyorsanız, bu kelimelerin tamlaması olan diğer kelimeleri ilgili bölüme yazmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse Informational arama niyetindeki sorguları keşfetmek için “nedir, ne, nasıl, hangi, kaç, ne zaman” gibi kelimeleri kullanmalısınız.
- Karşınıza çıkan ekranın Sorgular adlı bölümünde ilgili kelimeleri içeren tüm sorgularınızı görüntüleyebilirsiniz.
- Aralarından düşük impression, click ve pozisyon skorlarına sahip olanları seçebilir ve gerekli optimizasyon çalışmalarını hayata geçirmeye başlayabilirsiniz.
Semrush Keyword Gap İle Rakiplerin Anahtar Kelimelerini Keşfetme
Google Search Console, yalnızca web sitenizin sıralama aldığı arama niyetindeki anahtar kelimeleri tespit edebilmenizi sağlar. Google’da rank alamadığınız anahtar kelimeleri keşfetmenin ise birçok yolu vardır.
Semrush, bu konuda oldukça işe yarar bir tool’dur. Semrush online tool’unu kullanarak rakiplerinizin sıralandığı ilgili arama niyetindeki sorguları keşfedebilir; sizin için uygun olan kelimeleri seçerek gerekli çalışmalara başlayabilirsiniz.
- Semrush’ı açın ve sol tarafta yer alan Keyword Gap bölümüne tıklayın.
- Karşınıza çıkan ekrandaki uygun bölümlere sizin ve rakip web sitelerinin adreslerini girin. Bu noktada seçeneğiniz rakiplerin sizlerle aynı sektörde ve yakın büyüklükte olması oldukça önemlidir.
- Ekranı aşağı doğru kaydırın ve anahtar kelimelerin sıralandığı bölüme gelin.
- İlk karşılaştığınız liste, rakiplerlerinizle paylaştığınız anahtar kelimelerin listesidir.
- Bu bölümden Missing, Weak ve Untapped gibi seçenekleri seçerek rakiplerin sıralandığı fakat sizin sıralanmadığınız ya da rakiplerin sıralandığı fakat sizin daha düşük pozisyonda sıralandığınız kelimeleri görüntüleyebilirsiniz.
- Rakiplerinizin anahtar kelimelerini inceleyin ve aradığınız arama niyetindeki kelimeleri seçin.
Google Search Console’da olduğu gibi kelime filtresi eklemek için üst bölümde yer alan Filter by Keyword kısmına kelime uzantısını girin. - Anahtar kelimeleri indirin ve gerekli aksiyonları almaya başlayın.
Ek olarak Semrush, bu bölümde anahtar kelimelerin hangi arama niyetinde olduğuna dair bir kategori sistemine de sahiptir. Intent başlığı altında yer alan I harfi ilgili kelimenin Informational; C harfi Commercial; N harfi Navigational; T harfi ise Transactional olduğunu ifade eder.
SERP Sonuçlarını İnceleyerek Arama Niyeti Keşfi
Google SERP sonuçları da ilgilendiğiniz arama niyetindeki anahtar kelimeleri keşfetmek için oldukça etkilidir. Bu yöntemi uygularak hedeflediğiniz arama niyetinde olan web sitelerinin hangi başlık ve açıklama içeriklerine sahip olduğunu görünyüleyebilir; üst pozisyonlarda yer alan web sitelerini inceleyerek kendi meta verilerinizi ve içeriklerinizi kullanıcıların arama niyetine hitap edecek şekilde düzenleyebilirsiniz.
Bu yöntemi uygulamak için Google’a girmeniz ve keşfetmek istediğiniz arama niyetindeki anahtar kelimeyi aratmanız yeterlidir.
Ek olarak sayfanın en altında yer alan Related Search bölümündeki anahtar kelimeleri de inceleyebilir; bu sayede ilgili arama niyetindeki kullanıcıların daha çok ne tip sorgularla aratma yaptığını keşfedebilirsiniz.
Sonuç
Arama niyeti ve SEO arasındaki ilişkiyi konu edindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Sizler de buradan edindiğiniz bilgileri kullanarak web sitenizi kullanıcıların arama niyetine daha çok yanıt verecek şekilde kurgulayabilir; bu sayede görüntülenme, tıklama ve satış verilerinizi artırabilirsiniz.