2024 Yılı SEO Trendleri & İçerik Stratejisi
Kullanıcıların doğru bilgiye hızlıca erişme ihtiyacı olduğu sürece arama motoru optimizasyonu hayatımızın güçlü bir alanında varlığını sürdürmeye devam ediyor. Başta Google arama motoru olmak üzere, kullanıcıların beklentileri ve arama trendleri değiştikçe algoritmalar hassaslaşmayı sürdürüyor.
2023 yılında tüm sektörler ve iş alanlarında olduğu gibi dijital pazarlama sektöründe de AI teknolojilerinin etkisini yoğun bir şekilde hissettik. Özellikle SEO alanında AI teknolojilerinin otomasyon, ölçümleme ve içerik stratejisi üzerindeki dönüşüm gücüne şahit olduk.
Sizlerle 2023 yılı deneyimleri ışığında 2024 yılında SEO stratejilerini, SEO uyumlu içerik pazarlaması trendlerini, AI destekli arama motorları ile sesli arama trendi SEO ilişkisini ve AI teknolojisinin endüstrimizi nasıl şekillendireceğine dair öngörülerimi paylaştığım bir içerik hazırladım, şimdiden keyifli okumalar dilerim. :)
2024 Yılı SEO Trendleri Nelerdir?
Kullanıcıların ihtiyaçlarını pratik bir yöntem ile karşılamak ve sorgu niyetlerine yönelik en uygun sonucun listelenmesi mantığıyla çalışan arama motoru algoritmalarında kullanıcı deneyiminin öncelikli rol oynaması modern SEO çalışmalarında uzun yıllardır kabul görmüş bir trend idi. 2023 yılında da AI destekli yapay zeka modellerinin popülerliğinin artması ile kullanıcı odaklı, etik ve etkileşim kazandıran stratejiler 2024 yılı SEO trendleri arasında kendi yerini hazırladı.
Google tarafından paylaşılan Son Doküman Güncellemeleri kaynağında genel algoritma eğilimini görebileceğimiz gibi 2024 yılında trend olacak SEO stratejilerinin;
- Sayfa deneyimi & mobil hız performansı,
- Yapısal veri işaretlemeleri,
- Etkileşim sonrası deneyim & yorum,
- Stratejik link inşası,
- Kullanıcı dostu tasarım,
- Video sayfalar & içerikler
maddelerince şekilleneceği çıkarımında bulunabiliriz.
2024 Yılında SEO Stratejisi Planlaması
1. Sayfa Deneyimi & Mobil Hız Performansı: Google, 2021 tarihinde sayfa deneyimi sıralamasını duyurmanın yanında yakın tarihli dönemde de aşağıdaki güncellemeler ile bu konuyu önemsediğini ve gelecek dönemde de algoritma için mercek altına alacağını sinyalledi.
- 17 Ocak 2022 tarihli güncellemede Search Console'un artık Sayfa Deneyimi raporunda özel bir "Masaüstü" bölümü bulunmaya başladı.
- 22 Şubat 2022 tarihli güncellemede sayfa deneyimi güncellemesi artık yavaş yavaş masaüstünde kullanıma sunuldu. Şubat 2022'den itibaren masaüstü sıralama sistemleri kapsamında sayfa deneyimi kullanılmaya başlandı. Kullanıma sunma süreci 2022'nin mart ayı sonuna kadar tamamlanmış oldu.
- Ağustos 2022’de yapılan Google Helpful Content Güncellemesi’nde ise başarılı bir içeriğin iyi bir sayfa deneyimi sunması gerektiği duyuruldu.
- 10 Mayıs 2023'te yapılan güncellemede ise Core Web Vitals'ın parçası olarak mart 2024'te Interaction to Next Paint(INP) ile etkileşimin yerini FID alacağı duyuruldu.
Bu duyurular; kullanıcıların bir web sayfasıyla etkileşimde bulunma deneyimini nasıl algıladığını ölçerek web'den en yararlı ve keyifli deneyimleri elde etmeleri için sürülen tüm Google çalışmalarına katkıda bulunmayı hedefledi.
Sayfa deneyimi ölçümlerine etkileşim, yükleme performansı, görsel stabilite, mobil uyumluluk, güvenlik, tarama güvenliği ve araya giren geçiş reklamlarının önlenmesi ölçümlerine yaklaşan Google için 2024 yılı SEO stratejisinde aşağıdaki maddeleri checklist’inize dahil edebilirsiniz.
- Sayfa yükleme performansını geliştirecek çalışmalar; HTML, görsel, Javascript, CSS kaynaklarının optimize edilmesi - örneğin sıkıştırılması, ertelenmesi, kaldırılması, yeni nesil biçimde formatlandırılması, lazy load kullanımı, ilk sunucu yanıt sürelerinin ve render sürecinin optimize edilmesi, önbellek politikalarının planlanması.
- Core Web Vitals metrikleri; sayfa yüklenme süreleri, görsel kararlılığı, dönen yanıt süreleri ile sayfaların kullanıcılar için verimli etkileşim performansına erişmesini sağlamak.
- Görsel kararlılığı sağlayacak görsellerin; web sitesi görsellerinin width-height, aspect ratio gibi değerlere sahip olması.
- Mobil uyumluluk kontrolleri; responsive yapı, zoomlama kabiliyetini ölçeklendiren meta view-port etiketi, kolay oluşturulabilir bir kaynağa sahip olması.
- Güvenlik; HTTPS protokolü ve HSTS header kullanımının tercih edilmesi.
Aşağıdaki Think with Google çalışmasına göre sayfaların hız performansının sayfa deneyimi doğruca etkilediği tespit edilmiştir.
2. Yapısal veri işaretlemeleri: Google’ın son 1 yıllık süreç içerisinde gerçekleştirdiği güncellemelerde web sitesinden sağladığı mal ve hizmet karşılığında deneyim yolculuğunun önemsendiğini gördük. Aşağıda bu güncellemelerin yakın tarihli listesine erişebilirsiniz.
- Aralık 2021 - Product Review Update
- Ağustos 2022 - Product Pros & Cons
- Eylül 2022 - Merchant Listing for Product Pages
- Nisan 2023 - Product Review Update
Google, Merchant Listing duyurusunun ardından 17 Nisan 2023 tarihinde Product snippet’ına iade politikaları bilgilerini ekledi.
E-ticaret web siteleri için; 2024 yılı SEO stratejileri arasında arama motoru botları ve kullanıcılarımıza web sitemiz üzerinde satın alım sonrası deneyimin tüketici dostu ilerleyeceğini vurgulayabilmek adına aşağıdaki satırları ekleyerek Product işaretlememizi geliştirebiliriz:
- İade politikaları,
- Gönderim süreleri,
- Gönderim bölgesi,
Ürün yorumlarının satın alma davranışı üzerinde pozitif korelasyona sahip olduğu yolculukta; e-ticaret sitelerinin 2024 SEO stratejilerinde Review Snippet işaretlemesine aşağıdaki satırların eklemesi kaçınılmaz gibi gözüküyor.
Olumlu ve olumsuz yorumlar için ItemList:
- reviewRating,
- reviewValue,
- author,
- aggregateRating,
- bestRating,
- ratingCount,
- itemReviewed,
- itemReviewed.name
Sağlık web siteleri için; 2024 yılı SEO stratejileri arasında arama motoru botları ve kullanıcılarımıza, bu içeriğin detayında değineceğimiz, sesli arama sorgularında da otorite kazanabilmek için; Ağustos 2023 itibariyle otoriter sağlık ve devlet web siteleri için Google Asistan’da gösterim elde edilebilecek, pixel genişliği sebebiyle, SERP’te daha geniş bir yer kaplayarak rakiplerinizin sonuç ekranında aşağıya kaymasına ve böylece sayfanıza daha yüksek trafik kazanmamıza yardımcı olacak FAQ işaretlemesi tercih edebilirsiniz.
Bu snippet’taki rekabetin 2 sektöre(sağlık&devlet) indirgenmiş olması nedeniyle sağlık web sitelerinde içerik paylaşımlarında yer alması kaçınılmaz gözüküyor.
3. Etkileşim sonrası deneyim&yorum: WonderFlow’un yaptığı çalışmaya göre;
- Kullanıcıların %83'ü, marka reklamcılığı yerine akran satın alma tavsiyelerine ve tüketici incelemelerine güveniyor.
- Kullanıcıların %61'i çevrim içi yorumları okuyor.
- Alışveriş yapanların %90'ı çevrim içi satın almadan önce yorumları okuyor.
- Kullanıcılar, genel olarak olumlu görüşlere sahip markalara, olumsuz görüşlere göre genellikle %31 daha fazla harcama yapıyor.
Sayfa yorumlarında "deneyimlerime göre" veya "uygulamalı analizime göre" gibi ifadelerin eklenmesinin, ürün inceleme web sayfalarının SERP’te sıralamasını yükseltmesine neden olduğuna dair incelemeler bulunmasa da Google'ın yeni duyuruları; yayıncıları deneyimlerini kanıtlamaya da teşvik etmek yönünde oldu.
Ürünün kullanıldığının ölçütü olarak aşağıdaki deneyim paylaşımları önerildi.
- Görsel kanıt
- Ses
- Bağlantılar
- Ölçümler
Ürün incelemelerinin web sayfalarına yerleştirilmesi ve ürünün düşük puan alıyor olması ürünün sıralama kaybetmesine doğrudan neden olmasa dahi bu güncelleme ile ürün incelemelerinin kaliteli olmasına ihtiyaç duyulduğu açıklandı.
E-ticaret sitelerinin 2024 SEO stratejileri arasında olmaz olmaz; yorum & değerlendirme alarak sayfaların etkileşimini artırmak olacak gibi gözüküyor.
4. Stratejik link inşası: Güçlü bir link inşası, web sitesine trafik sağlayan sürecin ilk halkası olan tarama performansını optimize ederek indeks performansını geliştirmeyi destekler. 2024 yılı SEO stratejileri arasında:
- Değerli linklerin crawl derinliğini azaltmak,
- Erişilebilir link inşası kurgulamak,
- Performans beklenen linklerin dahili ve harici bağlantılar ile otorite elde etmesini sağlamak, her zaman yerini alıyor.
Stratejik link inşasını; backlink kazanımının haricinde web sitesi içerisinde aşağıdaki ekran görüntüsünde görselleştirilen pillar page içerik kurgusu ile de organize edebilirsiniz.
5. Kullanıcı dostu tasarım: Her zaman kullanıcı deneyimini önemseyen arama motoru algoritmaları için 2024 yılı SEO trendlerinin olmazsa olmaz maddesi!
Performans beklenilen sayfalarının kolay erişilebilir, etkileşime geçilebilir, farklı tarayıcı ve farklı cihazlarda kolay okunabilir, deneyimi olumsuz etkilemeyecek biçimde tasarlanmış, ögelerin tıklanabilir olduğu, yararlı butonların var olduğu, contrast oranları ve font ayarlarının optimize edilmiş olduğu, kullanıcı deneyimini engelleyen pop-up vb. harici tasarımlar olmadığı bir tasarımın kontrol listelerinde ilk sıralarda yerini alacaktır.
2024 yılı SEO stratejisi olarak; içerik paylaşımı sağlayan tüm web sitelerinin Passage Indexing algoritmasına hitap eder şekilde; sayfa ve içerikte kullanıcı deneyimi kolaylaştırmak adına maddelendirme, heading kurgusu, içindekiler tablosu barındırmaları sağlanabilir.
6. Video sayfalar & içerikler: Statista’nın araştırmasına göre, dünya çapında dijital video izleyici sayısının 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 3,5 milyara ulaşması bekleniyor, Wyzowl araştırmasına göre İnsanların %89'u video izlemenin kendilerini bir ürün veya hizmet satın almaya ikna ettiğini söylüyor.
Data.ai araştırmasına göre ise TikTok kullanıcı 2023 yılında önceki yıla göre %16 artarak 1.5 millyon kullanıcıya erişti.
Google da 11 Temmuz 2022 tarihinde kullanıcıların video içerikleri kolayca keşfedip izleyebilmeleri adına Video İndeks raporu yayınladı. Bu rapor sayesinde;
- Google kaç sayfada video olduğunu belirledi,
- Hangi videoların başarıyla dizine eklendiğini belirledi,
- Videoların dizine eklenmesini engelleyen sorunların neler olduğunu belirledi.
2024 yılı SEO trendleri arasında kullanıcının web sitesindeki deneyimini geliştirmek adına kullanıcı niyetine uygun olan içerik türlerinde video içerik paylaşımını ve arama motoru botlarının video içerikleri kolay anlamlandırabilmesi için etkin meta etiketler, snippet’ler ve videonun sayfadaki konumu gibi optimizasyonları listeye almak gerektiği gözüküyor.
2024 Yılında SEO & İçerik Stratejisi Planlaması
Yapay zekanın özellikle 2023 yılı içerisinde aktif kullanımı, içerik oluşturma pazarlamasını da dönüştürdü. Tamamen kullanıcıların fayda elde etmesini hedefleyen Google için arama motorlarına yönelik içerik üretmek devri çok uzun bir süre önce bitmişti. Yakın tarihli içerik güncellemeleri ile de Google, içeriğe karşı olan bakış açısını;
- Özgün bilgi paylaşımı içeren,
- Niş bir hedef kitleye hitap eden,
- Konu ile ilgili önerilecek kadar kapsamlı ve yeni bir değer üreten,
- İçerik konusunu bariz olanın ötesine taşıyan,
- Yazım veya stil sorunları bulundurmayan,
- Deneyimlenmiş içerik paylaşan,
- Mümkünse uzman görüşü içeren beklentileri ile duyurdu.
“Kullanıcıya fayda sağlayan içerik” ile ilgili Google’dan John Muller, 2023 Kasım ayındaki bir sohbette “Size ne yazacağınızı söylemesi konusunda SEO araçlarına güvenmeyin” şeklinde açıklamada bulundu. Böylece 2024 yılı içerik stratejisinde SEO araçlarını kullanmanın yanında SERP analizlerini aksatmıyor olmamız gerektiğini bir kez daha anımsadık.
Öyle ki içerik oluştururken yalnızca SEO araçlarını kaynak günümüzde modern SEO stratejilerinde yetersiz olacağını, bunun yerine kullanıcı için faydalı olan şeyleri bulabilmek adına SERP’deki davranışı, eğilimi takip ettiğimiz bir süreç uzun yıllarda daha değerli hale geldi.
AI destekli yapay zeka modellerinin özellikle içerik stratejilerinde yoğunca söz sahibi olduğu 2023 yılı içerisinde kullanılan her SEO aracı için nihai karar verici olarak her zaman muhakeme yeteneğini kullanmak tercih ediliyor.
AI destekli yapay zeka modellerinin özellikle içerik stratejilerinde yoğunca söz sahibi olduğu 2023 yılı içerisinde Google, artık içeriklerin otorite, güvenilirlik ve uzmanlığa sahip olmak dışında deneyimlenmiş olmasının değerli olduğunu duyurdu.
Bu da 2024 yılı SEO içerik stratejileri için içeriğin muhakkak yazarın konu ile tecrübe ve deneyimini, hislerini paylaştığı bir akışta ilerlemesi gündemde olacaktır. Bunun için;
- İçerik içerisinde konu ile ilgili stok olmayan deneyimlenmiş görsel paylaşımı,
- İçerik yazar tarafından deneyimlenmemiş ise muhakkak uzman görüşünü içermesi,
- İçeriklerin yoruma açık olması sayesinde sayfada deneyimi olan kullanıcıların tecrübe aktarımı sağlanabilir.
Yapay zeka destekli sohbet robotlarını ve sesli arama optimizasyonunu içerik stratejinize dahil etmek, kullanıcı katılımını ve arama motoru sıralamalarını iyileştirebilir.
Google; AI ile üretilen içeriğe değil, katma değeri olmayan içeriğe karşı olduğunu 2023 yılı içerisinde sıklıkla duyurdu. Bu ise içeriğin yalnızca arama motoru botları için yazılmaması gerektiğine ilave olarak iyi bir sayfa deneyimi sunmayan(ki bu içerikler; geçiş reklamları bulunan, deneyimlenmemiş, yapay içerikler olan) içerikleri de kapsıyordu.
Toparlayacak olursak, 2024 yılı SEO içerik stratejisi için değerli olmasını ön gördüğüm liste aşağıdaki gibi;
- Sayfa deneyimini olumlu etkileyecek, mobil cihazlarda hızlı yüklenen, görsel olarak kararlı ve etkileşim yanıt süresi minimumda oluşturulan,
- Kolay erişilebilir ve okunabilir (maddelendirme, içindekiler tablosu kullanımı ile), kullanıcıyı tutmaya ve gezinmeye yönlendiren aktif ve tıklanabilir butonlara sahip sayfa ögeleri barındıran kullanıcı dostu tasarıma sahip,
- Yazarı tarafından deneyimlenmiş, konu ile ilgili stok görsel tercih edilmeyen, yoruma açık, uzman görüşü içeren,
- Değerlendirme barındırarak içeriği tükettikten sonraki süreci de kapsayan,
- Güvenlik açıkları olmayan, güvenilir,
- Zengin bir pillar page kurgusu ile site içi link inşası oturmuş,
- Organik trafik ölçümleme yöntemleri ile tespit edilerek niş bir kitleye hitap eden,
- Kullanıcı arama trendi ile SERP analizi neticesinde oluşturulan,
- Görsel içerik üreten AI ile birlikte daha da değerli hale gelen görsel ve video içerik barındıran içerikler.
- Sesli arama trendi için optimize edilmiş içerikler.
Demandsage çalışmasına göre 2022 yılında 123,5 milyon kullanıcı sesli aramayı kullanırken 2023 yılı itibariyle dünya genelinde 125,2 milyon kişi sesli aramayı kullanma eğilimindeydi. Peki sürekli artan trende sahip AI & sesli arama trendi 2024 yılı içerik stratejisini nasıl etkileyecek?
AI & Sesli Arama Trendi SEO Stratejilerini Nasıl Etkileyecek?
Özellikle 2023 yılı içerisinde AI ve LLM'ler ile birlikte bambaşka bir dünyaya merhaba dedik. Adeta NLP(doğal dil işleme) teknolojisinin başarısını kanıtlayan yapay zeka destekli sohbet robotlarını ve sesli arama optimizasyonunu 2024 yılı içerik stratejinize dahil etmek, kullanıcı katılımını ve arama motoru sıralamalarını iyileştirebilir.
2024 yılı içerik stratejisinde sesli arama optimizasyonu önerilerime geçmeden önce NLP teknolojisi üzerinden durmak isterim.
Bildiğimiz gibi, dijital asistanlar sayesinde bilgisayarların insan dilini anlamasını ve yorumlamasını sağlayan yapay zeka dalı NLP teknolojisi; arama motorlarının insan dilinin nüanslarını, yerleşmiş ifadeleri daha iyi anlamasını sağlayarak bağlama ve nedene duyarlı arama sonuçlarının elde edilmesini sağlıyor.
NLP, sesli arama trendi ve yapay zeka sohbet robotlarının gündem olduğu 2023 yılı içerisinde Google, diyalog sistemi geliştirmesi olarak LaMDA teknolojisini duyurdu. LaMDA, Google Assistant ile entegre edilebilen, etkileşimli diyalog sistemleri için tasarlanmış, insanlarla doğal dilde etkileşim kurabilen, BERT, Google Bard ve GPT-3 gibi bir Transformer dil modelidir. Kullanıcıların sorularına ve cevaplarına anlamlı yanıtlar vermesine yardımcı olan internet üzerindeki bir dizi bilgi kaynağına erişebilir.
2023 yılında bu trend ışığında gelişen teknoloji sayesinde bilgiye hızlı erişim ihtiyacı ile kullanıcılar giderek daha fazla doğrudan yanıt arıyor ve sesli arama ile yapay zeka destekli platformları kullanıyor.
2024 yılında AI destekli sohbet robotları; NLP ve sesli arama trendi ile birlikte içerik stratejisini;
- Yapay zeka destekli sohbet robotlarının doğası gereği daha konuşmaya dayalı ve uzun kuyruklu konuşma sorularına daha başarılı yanıt verebilmesi,
- Makine öğrenimi; sesli arama sorgularındaki kalıpları tanıyarak gelecekteki arama davranışının tahmin edilmesi ile birlikte bir sorgunun bağlamını anlamak için insan davranışını ve geçmiş etkileşimleri analiz edebildiği için kullanıcı deneyimini iyileştirilmesi ve veri analizi sağlaması,
- Sesli aramanın konuşma tarzına daha iyi uyacak şekilde içeriğin nasıl yapılandırılacağına dair bilgiler sağlayabilmesi,
- NLP algoritmaları sayesinde hedeflenecek en etkili anahtar kelimeleri ve konuları belirlemek amacıyla dil ayarlamaları sağlayabilmesi (bir içeriğin hedef kitleye uyumlu ifade dili ve ses dostu içerik üretimi) ile destekleyebilir.
NLP, yapay zeka destekli sohbet robotları, LaMDA gibi teknolojik gelişmeler ve sesli arama trendi 2024 yılı SEO ve içerik pazarlamasını;
- Konuşmaya dayalı ve birinci tekil şahıs ekleri tercih edilen,
- Kullanıcı sorguları ile daha verimli eşleşen,
- Uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanan,
- Kullanıcının yararına ve doğal dile uygun,
- Soru kalıpları içeren ve bu soruları başlığın ilk satırlarında yanıtlayan,
- Kolay okunabilir,
- Güçlü bir SERP analizi neticesinde briefleneniçeriklerin oluşumunu ile tetikleyecek gibi gözüküyor.
Sesli arama trendinin de sağladığı otomatik yanıtların gelecekte hayatımızın en büyük parçası olacağını unutmamalıyız. 2023 yılında endüstri içerisinde sürekli sorguladığımız gibi, yapay zeka ile içerik oluşturma da dahil olmak üzere, tüm otomasyon kullanımlarının spam olmadığını bilerek 2024 yılı içerik stratejimizi bu pencere çerçevesinde şekillendirmeliyiz.
Otomasyon; spor sonuçları, hava durumu tahminleri ve transkriptler gibi faydalı içerikler üretebilmek için uzun süredir kullanılıyor. Bu noktada yapay zeka; mükemmel içerikler üretmek için yardımcı olacak kritik bir araç işlevi görüyor.
Google da mükemmel içerik oluşturmak için yapay zeka ve otomatik yanıtlar için Search Generative Experience (SGE) sistemini kullanmaya başladı. Bu teknolojinin detaylarına ve 2024 yılı SEO beklentilerime bir sonraki başlıkta bakalım. :)
2024 Yılında SEO Endüstrisi Üzerindeki AI Etkisi & Beklentileri
Mükemmel içerik oluşturmak için Google üzerinde, tıpkı Featured Snippet gibi sorgulara karşılık AI yanıtı vermesi sağlanıyor. Search Generative Experience (SGE) sistemi; Google'ın yapay zeka destekli arama sonucu olarak tanımlanıyor. Henüz Türkiye ve Türkçe dilinde deneyimlenmese dahi ABD lokasyonunda ve İngilizce dilinde bu gösterim çalışıyor. SERP'te herhangi bir pozisyonda sıralanmayan, üst kısımda gösterilen, yapay zeka tarafından oluşturulan bir sonuç sağlıyor.
NLP, yapay zeka destekli sohbet robotları ve sesli arama trendi ile birlikte Google, daha konuşkan, insani nüansları anlayıp yanıtlayan ve görsel sonuçları da içeren bir asistana dönüşüyor. Sistemin yaygınlaşması ile birlikte kullanıcıların arama motoruyla etkileşimini de değişecek gibi gözüküyor.
Bu sistem ile 2024 yılı SEO & içerik stratejilerinin AI desteği sayesinde; otomatize edilmiş SEO görevleri, kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi, kullanıcı sorgularını daha yüksek alaka düzeyi ile karşılayan, alanında uzman, güvenilir, otoriter ve deneyimlenmiş bir lider yaratan, görsel açıdan zengin ve sesli arama optimizasyonuna uygun kullanıcı için yararlı içerik üretimi ile şekilleneceği doğrulanıyor.
Uzmanlar; 2024 yılında etik ve kullanıcı odaklı değerlerin endüstriyi daha çok şekillendireceğini ve içerik SEO'sunun geleceğinin; yapay zekanın sürekli büyümesi ve evrimi ile ilerleyeceğini öngörüyorlar. Kısacası yapay zeka teknolojisi ilerlemeye devam ettikçe içerik, SEO'da giderek daha önemli bir rol oynayacak gibi gözüküyor.
2024 yılında endüstri içerisindeki AI etkisinin SEO trendleri & içerik stratejisine yansımasını aşağıdaki öngörülerim ile toparlayabilirim.
- İçeriklerde SERP araştırması destekli, doğal dil işleme mantığına oturan, birinci tekil şahıs merkezli soru kalıpları barındıran, sesli arama sonuçlarına hitap eden, feature snippet niteliği taşıyan konuşma cümleleri ve long tail sorgular hedeflemek,
- Semantik SEO stratejisi kurgulayarak kullanıcıların sohbet sorularını yanıtlamayı hedefleyen, SSS tarzı içerikler oluşturmak,
- Hedef kitle ile uyumlu olarak arama niyetine karar vermek; Semrush verilerine göre son dönemde Transactional ve Commercial kelime grubunda aranma trendi artış gösteriyor.
- Arama niyetine uyumlu olarak içerik türüne karar vermek; liste, tablo, video, görsel ya da paragraf içerik,
- Kolay okunabilirlik sağlamak; maddeleme, içindekiler tablosu, güçlü ve kapsamlı bir heading hiyerarşisi kurgulamak,
- Pillar page kurgusu ile konu otoritesi sağlayacak var olan içeriklerden kapsamlı, her zaman tavsiye edilecek, yepyeni ve güncel bilgilerin yer aldığı bir içerik hazırlamak, özetle yeni bir nihai rehber yaratmak ve konuyla ilgili bir uzman analizi veya görüşü sunmak ya da alıntılar barındırmak,
- İlgili ve zengin anchor text’ler ile indeks performansını geliştirecek güçlü bir dahili ve harici link kurgusu inşa etmek,
- İnfografikler, verileri okunabilir kılmak için özgün grafikler, gerçek kullanıcılar tarafından deneyimlenmiş görseller, takip edilecek adımlar için ekran görüntüleri ve podcast ile kullanıcı için iyi bir sayfa deneyimi sunmak,
- Kullanıcının içeriği tükettikten sonraki durumunu paylaşabileceği alanlar yaratmak,
- Sesli arama trendinin ve otomasyonun yaygınlaşması ile web sitesinin mobil versiyonda hızlı yüklenmesini sağlayacak duyarlı tasarımlar kullanmak; yorucu pop-up ve geçiş reklamlarını durdurmak, CTA içeren butonları etkin kullanmak,
- Featured snippet gösterimi elde etmeyi sağlayabilecek hedef kitleye hitap eden video içerik üretmek,
- Otoriter, güvenilir ve deneyimlenmiş niş bir kitle yaratmak,
- İşletmenin uygun olması halinde yerel sorgulara hitap edecek içerik üretimi artırmak.